وابستگی
آنچه در این مقاله می خوانید :
نگاهی اجمالی به وابستگی
وابستگی یک اعتیاد
باورهای فرد بیمار
کلام آخر
کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ، مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ : وابستگی چیست و مهمترین علائم و نشانه های وابستگی عاطفی یا همان هم وابستگی کدامند؟ در این نوشتار کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ سعی کرده تا مطالب مهمی را در رابطه با بیماری مهلک وابستگی در اختیار شما همراهان ارجمند قرار دهد. اگر تمایل دارید در این رابطه بیشتر بدانید لطفا ما را تا انتهای مقاله همراهی بفرمایید.
نگاهی اجمالی به وابستگی
با آنکه سالهاست که اصطلاح وابستگی به عنوان نوعی اعتیاد رفتاری محسوب میشود اما هنوز تعریف دقیق و مشخصی از این عارضه که بتواند آن را به طور کامل تشریح کند، وجود ندارد. وابستگی علائم، نشانهها و ویژگیهای فراوانی دارد، اما همه کسانی که به این نوع اعتیاد مبتلا هستند، یکی از نشانهها و ویژگیها را دارند.
- نداشتن رابطه یا به فراموشی سپردن خود
- وابستگی به دیگران
- کمک کردن اجباری
- خود شیرین کردن
۱- نداشتن رابطه یا به فراموشی سپردن خود
نداشتن رابطه با خود نوعی ناهنجاری روانی است که باعث میشود تا فرد برای خود ارزش و احترام چندانی قائل نشود. آنها از دنیای درون خود، نیازها و خواسته هایشان، چندان شناختی ندارند.
۲- وابستگی به دیگران
وابستگی به دیگران که هدف ناگفته آن، احساس کامیابی و رضایت خاطر است.
۳- کمک کردن اجباری
نداشتن شناخت و برداشت درست از مسئولیتهایی که فرد بر عهده دارد و اینکه چگونه باید با دیگران برخورد و زندگی خود را سر و سامان دهد. فردی که به اعتیاد رفتاری وابستگی مبتلاست، تلاش میکند تا بدون اینکه کسی از او کمک خواسته باشد با کمکهای اجباری خود، دیگران را تحت کنترل خود درآورد و از این کار لذت می برد.
۴- خود شیرین کردن
تلاش برای راضی و خشنود کردن دیگران به بهای نادیده گرفتن و فراموش کردن خواسته ها و نیازهای خود.
وابستگی یک اعتیاد است
فردی که به وابستگی معتاد است، رابطهاش با دیگران، شکلهای متنوعی دارد. فردی که به این اعتیاد رفتاری مبتلاست معمولاً بسیار مهربان و دلواپس دیگران است. این فرد آماده است تا به دیگران کمک نماید و مسئولیت حل مشکلات آنها را بر عهده بگیرد. افراد وابسته حاضرند خود را در راه دیگران فدا کنند و در این راه خواستهها و نیازهای خود را نادیده بگیرند.
آنها آنچنان رفتاری با دیگران دارند که گویی هیچ مسئولیت و وظیفۀ دیگری در زندگی خود جز خدمت کردن به دیگران ندارند.افراد با اعتیاد رفتاری وابستگی در مواقعی حالت قربانی پیدا میکنند و رفتاری عاجزانه و تسلیم طلبانه از خود نشان میدهند تا کسی بیاید و آنها را از فلاکت و درماندگی نجات دهد. این احتمال نیز وجود دارد که آن ها حالت شکارچی و متجاوز پیدا کنند و بخواهند تا دیگران را کنترل و از آن ها سوء استفاده کنند.
مهمترین ویژگی افراد وابسته
مهم ترین ویژگی و خصلت کسانی که اعتیاد رفتاری وابستگی دارند این است که، تصور میکنند توانایی و ارزش کنار آمدن با زندگی خود را ندارند و برای توجیه حیات و زندگی خود به کمک دیگران نیاز دارند و تصور می کنند که بدون داشتن ارتباط با دیگران نه خودشان ارزش دارند و نه زندگی شان .این نوع از ناهنجاری رفتاری از نداشتن اعتماد به نفس و ارزش و اعتبار قایل شدن به خود سرچشمه می گیرد و فرد مبتلا به اعتیاد رفتاری فکر می کند که به عنوان انسان، ارزش و اهمیتی ندارد.
باورهای فرد بیمار
افراد وابسته، خود را افرادی کاملاً بالغ و رشد یافته و فردی که از امکانات و ابزارهای لازم برای کنار آمدن با زندگی برخوردار باشد، به حساب نمیآورند. به همین علت آنها برای داشتن رابطه و ارتباط با دیگران تلاش میکنند تا قدرت و شایستگی لازم را که تصور میکنند خودشان از داشتن آن محروم هستند، به دست آورند. فرد وابسته در واقع ارتباط با درون و وجود خود را از دست داده است. افراد وابسته درباره هویت خود تردید دارند و در اغلب موارد نیازها و خواستهای خود را نیز تشخیص نمیدهند. به همین علت آنها به دیگران وابسته میشوند تا احساس هویت و هدف داشتن، کنند.
علاوه بر استفاده از روابط خود با دیگران به عنوان ابزار و وسیلهای برای تحمل و کنار آمدن با زندگی، فردی که از اعتیاد رفتاری وابستگی رنج میبرد ممکن است به دیگر انواع اعتیاد از جمله مواد مخدر، الکل، قمار یا پرخوری نیز دچار شود تا تهی بودن درونی و پوچ بودن زندگی خود را پر نماید. باید توجه داشت که تمامی انسانها برای اینکه زندگی کامل و لذت بخشی داشته باشند به داشتن رابطه با دیگران نیاز دارند.
مشکلی که افراد هم وابسته دارند این است که ارتباط آنها با دیگران بر اساس عشق و علاقه و حمایت متقابل و برابر، نیست. بیشتر افرادی که از عارضۀ وابستگی رنج میبرند بدون اینکه خودشان بدانند، از ارتباط خود با دیگران یک هدف و مقصود پنهانی دارند و آن دست یافتن به ارزش و هویت برای خودشان است. در یک کلام، فرد وابسته برای اینکه از عشق و علاقه دیگران بهره مند شود با آن ها ارتباط برقرار میکند در حالیکه این خود اوست که باید به دیگران عشق و محبت نشان دهد.
کلام آخر
فرد وابسته بیشتر به یک کودک شبیه است، کودکی که انتظار دارد دیگران از او مراقبت کنند، دوستش داشته باشند و نیازهایش را برطرف کنند. فرد هم وابسته از ویژگیها و خصلتهای سالمی که در دوران کودکی در انسان شکل میگیرد محروم بوده است و به همین علت وقتی بزرگ و بالغ میشود برای عشق و محبت و مراقبت و احساس امنیت، به دیگران متوسل میشود.
چون آنها در خانواده های معتاد و از هم پاشیده بزرگ شدهاند، به ندرت شاهد رابطه سالم بین پدر و مادر خود بودهاند و در نتیجه اصولاً شناختی از رابطه سالم ندارند. مشکل اینجاست که فرد هم وابسته نمیتواند بین مراقبت و دلسوزی سالم و ناسالم یا همان هم وابستگی، تفاوت قائل شود و فرق بگذارد و نمیداند که بین رفتار سالم و بیمارگونه، بین احساس مسئولیت نسبت به دیگران و احساس مسئولیت درباره خودش، باید یک حد و مرزی داشته باشد.
فرد وابسته به علت وابستگی شدید عاطفی به دیگران به راحتی نمیتواند از آنها جدا شود و رابطه خود را با دیگران قطع کند. شخص هم وابسته به علت مسائل و مشکلاتی که در دوران کودکی داشته است، هویتی کامل و مستقل ندارد و نمیتواند تشخیص دهد که چه زمانی با دیگران باید ارتباط برقرار کند و چه زمانی ارتباط خود را با آنها قطع نماید.
عزیزان و همراهان ارجمند برای دریافت مشاوره روانشناسی و اخذ مشاوره ترک اعتیاد در زمینه ترک اعتیاد و بستری نمودن فرد معتاد به انواع مواد اعتیاد آور در یکی از مراکز همکار مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ لطفا با مشاورین ما تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید…
(08) دیدگاه