مشاوره بستری (رایگان) ۰۹۳۵۲۷۵۹۷۷۱
تهران، شهریار، کرج، اهواز
شیراز، دزفول، شوشتر
پشتیبانی ۲۴/۷
۰۹۳۵۲۷۵۹۷۷۱
شنبه - ۵ شنبه: ۱۰.۰۰ - ۲۴.۰۰
جمعه : ۱۲.۰۰ - ۲۲.۰۰

مواد توهم زا؛ ماده توهم زا چیست؟

کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ، مرکز ترک اعتیاد اهواز : مواد توهم زا از انواع مواد اعتیادآوری هستند که از دیر باز، افراد به مصرف آنها گرایش داشته اند. این مواد دارای منبع اولیه گیاهی هستند که یک نوع قارچ می باشد و از آن در قبایل مختلف و در حین مراسم مذهبی استفاده می کرده اند. پس از آن مواد توهم زا در دنیای مدرن معرفی شدند و به شکل قارچ یا پی سی پی به بازار عرضه گشتند. اما این دسته از مواد توهم‌زا، دارای موارد و استفاده های پزشکی نیز هستند و دارای خاصیت بی حس کنندگی و هوشبری می باشند.

اما پس از مشاهده تاثیرات روانی مخربی که استفاده از این داروهای توهم زا در بیماران ایجاد می کرد، مصرف آنها به طور کامل به عنوان بی حس کننده و مادۀ بیهوشی از مصارف پزشکی کنار گذاشته شد. مصرف مواد توهم زا عوارض مختلف و جبران ناپذیری بر جسم و روان افراد ایجاد می کند. از طرف دیگر قطع مصرف یکباره آنها بدون نظارت متخصصین ترک اعتیاد می‌تواند عوارض به مراتب شدیدتری در افراد ایجاد نماید. به همین دلیل توصیه اکید ما برای ترک انواع مواد توهم زا ، استفاده از خدمات مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ به عنوان بهترین کمپ ترک اعتیاد تهران و ایران می باشد. در این مجموعه درمانی، شما علاوه بر درمان و قطع وابستگی جسمی، خدمات روانشناختی و تخصصی در اختیارتان قرار می گیرد تا در دوره های درمانی به سلامت کامل خود دست یابید.

طبقه بندی مواد توهم‌زا

به طور کلی مواد توهم زا جزء مواد غیر قانونی و اعتیادآور طبقه بندی می شوند، اما برخی از این مواد در علوم دامپزشکی مورد استفاده قرار می گیرند. متاسفانه به دلیل تاثیرات روانی و توهم زایی این دسته از مواد اعتیاد آور، همچنان توسط برخی افراد مورد سوءمصرف قرار گرفته و مورد توجه می باشند.  ترک اعتیاد انواع مواد توهم زا نیاز به درمان های تخصصی و نظارت مشاورین و روانکاوان اعتیاد دارد، زیرا مصرف این دسته از مواد مخدر و توهم زا باعث ایجاد آثار سوء بسیاری بر سیستم عصبی و روانی افراد شده و آثار مخربی را بر جای می گذارد. متاسفانه گروه سنی که به مصرف این دسته از مواد اعتیاد آور گرایش دارند، رده سنی ۱۸ تا ۲۵ سال می باشد. در نتیجه آثاری که بر مغز جوانان و نوجوانان ایجاد می شود، می تواند آثار سوء بسیاری در زندگی افراد ایجاد نماید. در نتیجه برای درمان و بهبودی از آسیب های ایجاد شده، افراد به کمک متخصصین، روند درمان استاندارد و مناسبی را باید دریافت کنند.

ماده توهم زا چگونه به دست می آید؟

موادی که بر روی ساختار ادراکی سیستم عصبی افراد تاثیر می گذارد و باعث دگرگون سازی و تغییر ساختار تجربه های ادراکی می‌شوند را اصطلاحاً مواد توهم زا یا روانپریشی زا می نامند. این مواد عموماً باعث ایجاد تغییراتی در رویه ادراکی درونی و بیرونی در افراد می شوند. با استفاده از این دسته از مواد اعتیاد آور، محرک های معمولی و محیطی به شکل رویدادهای غیر واقعی به نظر می رسند. به طور مثال صداها و رنگ‌ها، شکلهای شگفت‌انگیزی به خود می‌گیرند و متفاوت از آنچه که در حقیقت وجود دارند، به نظر می رسند.

با مصرف این گونه مواد توهم زا، ادراکات زمانی فرد نیز دچار تغییر می شود. به طور مثال ممکن است گذشت هر دقیقه برابر با گذشت ساعت‌ها به نظر برسد و شخص دچار توهمات شنیداری و دیداری و حتی لمسی گردد. در شرایطی ممکن است چیزهایی را ببیند، بشنوید و یا بر روی پوست خود احساس کنید که وجود واقعی نداشته باشند و تشخیص صحیح از محیط پیرامون و اتفاقات آن نداشته باشید.

 

انواع مواد توهم زا

این دسته از مواد اعتیاد آور دارای انواع گوناگونی می باشند که البته برخی به صورت گیاه بوده و در طبیعت یافت می شوند. به طور مثال، مسکالین که نوعی گیاه کاکتوس مانند به نام پیوت است و سیلوسایبین جزو مواد توهم زا طبقه‌بندی می‌شوند. برخی دیگر از توهم زاها به صورت مصنوعی و در آزمایشگاه تهیه و تولید می شوند که مهم ترین و شناخته شده ترین آنها LSD و PCP می باشند. همان طور که پیشتر توضیح داده شد، مواد توهم زا دارای انواع متنوعی می باشند و در دسته های طبیعی و مصنوعی طبقه بندی می شوند. برخی از مهمترین این مواد عبارتند از  :

  • مسکالین
  • سیلوسیبین
  • ایبوگائین
  • PCP
  • LSD
  • کتامین
  • دکسترومتورفان

۱. قرص های رنگی (LSD)

ماده توهم زای ال اس دی یکی از انواع مواد توهم زا کلاسیک است که به شکل مصنوعی و در آزمایشگاه تهیه و تولید می‌شود. اولین بار در دهه ۳۰ میلادی توسط یک شیمیدان سوئیسی که برای تولید داروهای جدید پزشکی فعالیت می‌کرد، ساخته شد. این شیمیدان مقداری از این دارو را مصرف کرد و پس از آن دچار توهمات ناشی از آن شد. بعدها در دهه ۶۰ میلادی جزء مواد غیر قانونی طبقه بندی شد و از مصارف پزشکی کنار گذاشته شد. ال اس دی یک ماده پودر مانند شفاف و سفید رنگ است که دارای مزه و بوی خاصی نیست و قابلیت حل شدن در آب را نیز دارد. ابتدا ای ماده را به صورت یک پودر کریستالی تولید کردند که بعدها آن را تحت فشار در قالب های کوچک مانند قرص های رنگی به بازار عرضه کردند. یکی دیگر از فرمهای عرضه شده در بازار به شکل ورقه های نازک ژلاتین است که دارای شکل ها و رنگ های متنوعی می باشد.

۲. فن سیکلیدین (PCP)

این ماده در دهه پنجاه میلادی به عنوان یکی از انواع داروهای بی حسی مورد استفاده در جراحی ها بود. اما به دلیل تاثیرات مخربی که بر ادراکات افراد می گذاشت، از رده داروهای پزشکی خارج شد. مصرف این داروها در موارد پزشکی باعث می‌شود تا فرد پس از به هوش آمدند ارتباط خود را با محیط پیرامون از دست بدهد. این ماده یکی از انواع داروهای توهم زاست که باعث تجزیه هوشیاری و جدایی از محیط پیرامون می‌گردد، اما هنوز در زمینه‌های دامپزشکی استفاده می‌شود.

نحوه تولید این ماده توهم زا که در آزمایشگاههای غیرقانونی انجام می‌پذیرد بسیار ساده و قابل انجام است. از طرف دیگر قیمت ارزان و قابل عرضه ای در بازار دارد. اما چون در آزمایشگاه های گوناگون تولید می‌شود، دارای خلوص و قدرت متفاوتی می باشد. این ماده مخدر و توهم زا قابلیت ایجاد آسیب‌های جدی و حتی مرگ در افراد مصرف کننده را دارد. به طور مثال ۳ درصد مصرف پی سی پی افراد را دچار مرگ می‌کند. از این ماده به روش‌های گوناگونی استفاده می شود. به طور مثال به عنوان یک ماده افزودنی به حشیش یا سیگارهای برگ افزوده می گردد. این ماده دارای نامهای متفاوتی مانند گرد فرشته، صلح و غیره می باشد و در میان مصرف‌کنندگان رواج دارد.

۳. کتامین (KETAMIN)

یکی دیگر از انواع مواد توهم زا کتامین می باشد که به روش تزریقی نیز می‌توان از آن استفاده کرد. این ماده در دهه ۶۰ میلادی به عنوان یک بی حس کننده اندام در حین جراحی مورد استفاده قرار می گرفت که بعدها به شکل غیرقانونی در دسترس مصرف کنندگان قرار گرفت. کتامین به شکل پودر سفید رنگ و بی بو می باشد که می توان آن را استنشاق کرد و در روش های خوراکی مورد استفاده قرار داد. این ماده توهم زا را به شکل حل شده در مایع عرضه می‌کنند و دارای نام های متفاوتی مانند ویتامین، ویتامین گربه و غیر نیز شناخته می‌شود. ساختار شیمیایی مکانیسم عمل این ماده بسیار به پی‌سی‌پی و قارچ شباهت دارد، اما شدت تأثیرات آن بر افراد کمتر است. مصرف آن در دوزهای بالا می‌تواند باعث گسستگی روانی از واقعیت و یا زدودگی و فراموشی گردد. با مصرف این ماده توهم زا افراد دچار فراموشی شده و اغلب جزو قربانیان ناخواسته تجاوزات جنسی قرار می‌گیرند.

۴. دکسترومتورفان

این ماده یکی دیگر از انواع مواد توهم زا می باشد که نوعی شربت ضد سرفه می‌باشد. از این شربت برای درمان بیماریها مانند سرماخوردگی و سرفه استفاده می شود. این دارو به شکل شربت های خوراکی که از ۳ گرم دکسترومتورفان غنی شده‌اند، عرضه می گردد. معمولا از آن برای درمان سرفه استفاده می‌شود، اما در دوزهای بالا اثراتی مشابه PCP و کتامین دارد. دوزهای کمتر از ۵۰ گرم آن باعث جدایی کامل از واقعیت محیطی نمی شود ولی در دوزهای بالاتر از ۲۰۰ گرم دارای تاثیرات توهم زایی شبیه به مواد توهم زای دیگر است.

معمولا تاثیرات مصرف این دارو حدود ۶ ساعت دوام می آورد و فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. نکته مهم در رابطه با ترک اعتیاد مواد توهم زا این است که روش ترک و درمان اعتیاد به این گونه مواد علاوه بر درمان های جسمی، نیازمند درمان‌های روانشناختی و تخصصی می باشد. در همین رابطه برای ترک اعتیاد مواد توهم زا در کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ، می توانید با نظارت مستقیم متخصصین روانشناس و روان درمانگران اعتیاد، روند درمان موفقی را تجربه نمایید.

نحوه مصرف مواد توهم زا

روشهای مصرف انواع مواد توهم زا بر اساس فرم و مواد تشکیل دهندۀ آن ممکن است، متفاوت باشد. به طور مثال، نحوه مصرف ال اس دی بر اساس فرم و شکل آن به صورت خوراکی مصرف می گردد. فرد مصرف کننده این ماده را بر روی زبان خود می‌گذارد و با مکیدن آن، از طریق بزاق دهان حل شده و جذب بدن می گردد. این ماده بسیار قوی است و مقادیر اندکی از آن می‌تواند باعث ایجاد توهمات شدید در فرد گردد. پی سی پی، ابتدا به شکل قرص های کوچک به بازار عرضه می‌شد و مانند LSD به شکل خوراکی مورد استفاده قرار می گرفت.

اما این ماده به شکل مایع و پودر نیز در دسترس است و در شکل پودر، به صورت استنشاقی از طریق بینی میتوان آن را  مصرف کرد و یا با نیکوتین یا ماری جوانا مخلوط کرده و دود کنند. روش مصرف دودی پی سی پی دارای تاثیرات شدید تر و سریع تر می باشد، این ماده در حالت طبیعی یک پودر کریستالی سفید رنگ است که دارای مزه تلخی می باشد و قابلیت حل شدن در آب یا الکل را نیز دارد. مصرف مقادیر جزئی آن می تواند تاثیرات شدید روانی همراه با توهم را ایجاد نماید.

تاثیرات مواد توهم زا

نحوه تاثیر و مدت زمان هر کدام از انواع مواد توهم زا متفاوت است و بر اساس مواد و ساختار تشکیل دهنده آن متفاوت می‌باشد. هر کدام از انواع مواد اعتیاد آور می تواند دارای تاثیرات متفاوت و همچنین طول مدت تاثیرات متفاوتی باشد. به طور مثالتاثیرات  LSD حدود ۱۲ ساعت ادامه می یابد و نسبت به متابولیسم بدن فرد بین ۸ تا ۱۲ ساعت می تواند متغیر باشد. مسکالین یکی دیگر از انواع مواد توهم زا است که تا حدود 12 ساعت ماندگاری دارد. سیلوسایبین تا حدود ۶ ساعت می تواند تاثیرات خود را بر سیستم عصبی فرد تحمیل نماید.

اما پس از گذشت ۲۴ ساعت به طور کامل از بدن دفع می‌شوند، اما ممکن است تاثیرات روانی آنها برای مدت‌های طولانی حتی تا ماهها پس از آخرین بار مصرف نیز ادامه داشته باشد. ‏تاثیرات PCP  حدود ۶ ساعت می تواند دوام داشته باشد. مصرف این ماده گاهی باعث ایجاد اختلالات افسردگی در افراد می‌شود و فرد را تحریک پذیر، بدبین و ستیزه جوی می کند. آثار این ماده می تواند چندین روز به طول انجامد و دوام داشته باشد. از طرف دیگر نیمه عمر این ماده توهم زا حدود ۲۰ ساعت می باشد و پس از گذشت یک هفته از مصرف، آثار آن در تست اعتیاد قابل تشخیص است.

دلیل گرایش افراد به مواد توهم زا چیست؟ 

مصرف مواد گیاهی توهم زا مانند مسکالین و سیلوسایبین از گذشته‌های دور توسط افراد و قبایل در مراسم و تشریفات مذهبی یا عرفانی مورد استفاده قرار می گرفته است. اما بعدها با ساخت و تولید مواد توهم زای مصنوعی مانند ال اس دی، این دسته از مواد اعتیاد آور گسترش بیشتری پیدا کرد، اما باید بدانیم که مواد توهم زا مانند انواع دیگر مواد مخدر مثل کوکائین، شیشه و یا هروئین باعث نشئگی و حس لذت و آرامش نمی شوند. عموما افراد به دلیل ویژگی‌های شعف آور یا آرامش بخش این مواد را استفاده نمی‌کنند، بلکه به دلیل آثار پیچیده‌ای که بر ذهن و روان افراد ایجاد می شود، به مصرف مواد توهم زا مبادرت می ورزند. به طور مثال برخی مصرف‌کنندگان برای افزایش خلاقیت ممکن است دست به سوء مصرف این گونه مواد بزنند و برخی دیگر ممکن است به دلیل علائم روانی و کاهش اضطراب و افسردگی به مصرف این دسته از مواد اقدام نمایند.

مهمترین تاثیرات مواد توهم زا  

تاثیرات مواد توهم زا و نوع بروز آن در افراد می‌تواند کاملاً متفاوت باشد. این دسته از مواد اعتیاد آور به سرعت از طریق سیستم گوارش جذب خون شده و تاثیرات خود را بر سیستم عصبی و ذهن افراد ایجاد می کنند. از طرف دیگر توصیف آثاری که این مواد از لحاظ روانشناختی بر افراد ایجاد می کنند کار دشواری است، زیرا در هر شخص بر اساس افکار، عقاید، باورها و سیستم ذهنی فرد ممکن است تاثیرات متفاوتی تجربه شود. در نتیجه می توان گفت که برای فردی که از مواد توهم زا استفاده می کند، تاثیرات آن قابل پیش‌بینی نیستند.

به طور کلی ممکن است شخص کنترل رفتارهای خود را به طور کامل از دست بدهد و دچار برخوردهای پرخاشگرانه، تکانشی و خصمانه شود و در فراموشی کامل دست رفتارهایی بزند که بعد از هوشیاری از انجام آنها پشیمان خواهد شد. به طور مثال تاثیرات ماده ال اس دی می‌تواند کاملاً غیر قابل پیش‌بینی باشد و بسته به شخصیت و خلق و خوی فرد و محیطی که در آن قرار دارد، این تاثیرات می توانند کاملاً متفاوت بروز نمایند. با مصرف آن، فرد ممکن است احساس پرواز را تجربه نماید و آثار بسیار مخرب و یا خوشایندی را برای او در پی داشته باشد. از طرف دیگر با مصرف این گونه مواد ممکن است افراد تجارب روانی و روحی لذت بخشی را تجربه نمایند و یا درک و بینش عمیقی به آنها دست دهد.

حالت پرواز یا تریپ  

از طرف دیگر این حالت پرواز یا اصطلاحا تریپ، ممکن است باعث ایجاد افکار ترسناک توأم با اضطراب و افسردگی، ترس از دیوانگی و یا مرگ همراه باشد. مصرف کنندگان پی سی پی که به صورت تدخینی این ماده را مصرف می کنند ممکن است احساسات خوشایند و کرختی در دست و پاهای خود احساس کنند، اما با افزایش مقدار مصرف این ماده، حالت سرخوشی و هیجان زدگی افزایش پیدا می‌کند و ممکن است حالت منگی و اغما به فرد دست بدهد.

تاثیرات مصرف مواد توهم زا می تواند برای ماه ها ادامه پیدا کند. در بسیاری از موارد، افرادی که از پی سی پی استفاده می کنند نمی توانند حالات خود را در مدت زمان نشئگی به یاد بیاورند و خاطره‌ای از آن را ندارند. از سوی دیگر، ترکیب مواد توهم زا مانند PCP با مواد مخدر دیگر مانند الکل یا داروهای آرام بخش می تواند منجر به اغما و حتی مرگ شود.

تشخیص مصرف مواد توهم زا

همانطور که توضیح دادیم، مصرف مواد توهم زا بر روی سیستم ادراکی افراد تاثیر مستقیم می‌گذارد. در حقیقت مهمترین تاثیراتی که مصرف این دسته از مواد اعتیاد آور ایجاد می کند، مربوط به نحوه ادراکات در افراد می باشد. به طور مثال فرد با مصرف ماده توهم زا دچار تغییر ادراک شده و در نحوه دریافت صدا، بو و مزه دچار مشکل می شود، از طرف دیگر ممکن است در ادراکات خود عمیق شده و با موضوعات متافیزیکی و غیر عادی روبرو شود. در چنین حالتی هیجانات و احساسات ممکن است به صورت غیر عادی بروز نمایند و شدت یابند. با مصرف توهم زا احساسات دچار تغییرات ناگهانی می شوند و فرد را میان دو احساس متضاد تحت تاثیر قرار می دهند. در حالت نشئگی ماده توهم زا هیجانات بسیار تغییر پذیر شده و فرد ممکن است دست به هر کاری بزند.

تاثیر مواد توهم زا بر روی افراد نسبت به پیشینه های ذهنی و روانی می تواند کاملاً متفاوت بروز نماید. به طور مثال برخی افراد ممکن است بسیار احساساتی شده و دچار همدلی فزاینده گردند، اما برخی دیگر ممکن است حالت تهاجمی و تکانشی پیدا کرده و ارتباط خود را با دیگران قطع کنند. در بسیاری از موارد با مصرف ماده توهم ‌زا، فرد دچار دگرگونی در درک زمان و مکان می گردد. در این حالت شخص دچار تصورات ذهنی غلط نسبت به اندازه و شکل بدن خود می گردد. برخی از افراد ممکن است تجربیات گذشته خود حتی زمان تولد را نیز تجربه نمایند. تاثیرات مواد توهم زا می تواند باعث دگرگون شدن کارکرد مغز شده و فرد احساسات و اندیشه های غیر عادی در مورد واقعیت زندگی و جهان را تجربه نماید. اما مصرف مواد توهم زا دارای علائم و نشانه های ظاهری و جسمی نیز می باشد که برخی از مهمترین آنها عبارتند از :

  • مردمک‌های گشاد شده و چشمان متورم
  • تعریق بیش از حد
  • لرزش
  • خواب‌آلودگی
  • سستی و بی‌حالی
  • افزایش درجه حرارت بدن
  • بالا رفتن ضربان قلب
  • افزایش ریتم تنفس و نفس‌های سریع، کوتاه و سطحی
  • اضطراب و ترس از دیوانگی یا مرگ
  • نوسانات خلقی
  • تحریک‌پذیری، رفتارهای تکانشی و پرخاشگرانه

تاثیرات کوتاه مدت ماده توهم زا 

مواد توهم زا باعث ایجاد آثار تخریبی و آسیب های جسمی و روانی در افراد می گردد، اما مهمترین عوارض جسمانی مصرف این دسته از مواد اعتیاد آور عبارتند از  :

  • بالا رفتن فشار خون و ضربان قلب
  • سرگیجه
  • از دست دادن اشتها
  • خشکی دهان
  • تعریق
  • تهوع
  • کرختی و بی‌حالی
  • خواب‌آلودگی و لرزش

یکی از مهمترین آثار تخریبی مصرف این گونه مواد، بر روی هیجانات و احساسات فرد می باشد. فرد با مصرف این گونه مواد دچار هیجانات سریع و تشدید شوند شده و میان ترس و سرخوشی مرتباً حرکت می‌کند. این تغییرات ممکن است به قدری سریع اتفاق بیافتند که فرد به صورت همزمان هر دو هیجان متضاد را تجربه نماید. اعتیاد به این دسته از مواد می‌تواند پیامدها و عوارض جبران ناپذیر را برای افراد ایجاد می نماید. به همین دلیل توصیه اکید ما این است که هر چه سریعتر برای متوقف سازی اعتیاد خود به مواد توهم زا ، اقدام کرده و در بهترین کمپ ترک اعتیاد ایران با مراکز و شعب متعدد در سراسر کشور بستری شده و روند درمان خود را آغاز نمایید.

یکی از رایج ترین عوارض مصرف این دسته از مواد مخدر و اعتیاد آور، بروز واکنش های شدید روان پریشی به نام پرواز بد یا بد تریپ می باشد، که در آن فرد دچار واکنش های شدید وحشت زدگی شده و حمله های متعدد وحشت را تجربه می کند. در این حالت حس دیوانگی به او دست می‌دهد در برخی موارد فرد اقدام به خودکشی نیز می کند. از طرف دیگر برخی از تاثیرات مواد توهم زا مانند ال اس دی باعث می شود تا فرد تصور کند قادر به پرواز است و اقدام به پریدن از پنجره یک ساختمان بلند کند. از سوی دیگر مصرف دوز بالای PCP باعث ایجاد عوارض متعددی می شود که مهمترین آنها عبارتند از :

  • افزایش ضربان قلب، تنفس و فشار خون
  • تهوع، تاری دید
  • سرگیجه
  • از دست رفتن هشیاری
  • انقباضات ماهیچه‌ای
  • ناهماهنگی در حرکات
  • وضعیت بدنی عجیب و نامتناسبی
  • آسیب‌های کلیوی

اما یکی از مهمترین تاثیرات کشنده مصرف مواد توهم زا ، بروز حملات قلبی و مغزی شدید در نتیجه بالا رفتن فشار خون و درجه حرارت بدن می باشد. از طرف دیگر مصرف این مواد باعث بروز تصادفات شدید رانندگی، تصورات کاذب مانند توانایی پرواز، برداشت های ناصحیح و قطع ارتباط فرد با واقعیت می باشد.

تاثیرات بلند مدت توهم زاها 

یکی از مهمترین تاثیرات بلند مدت توهم زاها بروز حالت فلش بک میباشد. در این حالت فرد تا مدتها پس از مصرف مواد ممکن است حالات تجربه شده در اثر مصرف توهم زاها را مجدداً تجربه نماید. در حقیقت فلش بک بازگشت ناگهانی و ناپایدار تجربیات ناشی از مصرف مواد توهم زا می باشد. برخی از مهمترین علائم فلش‌بک عبارت است از  :

  • دگرگونی‌های بینایی
  • درک اشتباهی از اشیای پیرامون
  • دید جرقه‌های رنگی
  • اشیای متحرک
  • هاله‌هایی از نور یا تاریکی
  • ریزبینی
  • درشت‌بینی
  • شنیدن صداهای انسان یا صداهای دیگر
  • احساس غلط از زمان

این دوره های فلش بک معمولاً از چند ثانیه تا چند دقیقه می تواند اتفاق بیفتد، اما ممکن است در زمان های طولانی تری نیز دوام داشته باشند. در همین رابطه وجود استرس‌ و هیجان، انجام برخی رفتارها و مصرف یک ماده روانگردان دیگر می‌تواند به وقوع فلش بک کمک نماید. در همین رابطه مصرف کنندگان مواد توهم زا دچار افسردگی ها و اضطراب های مزمن و آزاردهنده می شوند. به حدی که ممکن است نیاز به درمان های دارویی و کمک های روانشناختی پیدا کنند. مصرف مزمن اعتیاد به انواع توهم زاها می تواند در شکل گیری سایکوز و روان پریشی در افراد کمک کند.

حالات روانپریشی دارای علائم مختلفی می باشد که مهمترین آنها توهم شنوایی و دیداری، باورهای نادرست و عدم توانایی در درک واقعیت و همچنین مشکل در برقراری ارتباط با اشخاص دیگر می باشد. در حقیقت به همین دلیل به مواد توهم زا ماده روان‌پریشی زا نیز می گویند. بسیاری از مصرف کنندگان توهم زاها پس از مدتی با از دست دادن حافظه، مشکل در تکلم و تفکر و همچنین اختلالات یادگیری روبرو می شوند و پس از گذشت ماه‌ها از آخرین بار مصرف نیز این علائم و اختلالات روانشناختی می تواند ادامه پیدا می کنند.

آیا مصرف مواد توهم زا اعتیاد آور است؟

مصرف مواد توهم زا مانند سایر مواد اعتیاد آور باعث ایجاد پدیده تحمل در سیستم عصبی و جسم افراد می گردد. به طور مثال، پس از چند روز استفاده مداوم LSD و یا سایر مواد توهم‌زا سیستم عصبی فرد دچار تحمل شده و شخص برای تجربه حالات اولیه نشئگی، مجبور است مصرف خود را افزایش دهد. همانطور که می‌دانیم مهمترین تاثیر ماده توهم زا بر روی سروتونین موجود در مغز میباشد و نه دوپامین. به همین دلیل فرد پس از مدت کوتاهی دچار حالت تحمل شده، اما این تحمل و مقاومت عصب شناختی نسبت به ماده توهم زا پس از چند روز از بین میرود. اگرچه ممکن است وابستگی های جسمی و علائم محرومیت و ترک فیزیکی در افراد در اثر مصرف ماده توهم‌زا ایجاد نشود، اما مصرف این گونه مواد باعث ایجاد وابستگی های روانشناختی، ذهنی و روانی در افراد می گردد.

در حقیقت اعتیاد به مواد توهم زا غالباً جنبه روانی داشته و باعث ایجاد وابستگی های شدید روانی گردد. اما پی‌سی‌پی برخلاف ماده توهم زای ال اس دی بر روی سلولهای مغزی که حاوی دوپامین هستند تاثیر می گذارد، در نتیجه احتمال ایجاد وابستگی جسمی علاوه بر وابستگی های روانی در افرادی که از این ماده استفاده می‌کنند، نیز وجود دارد. میزان ماده مصرفی پی‌سی‌پی و همچنین طول مدت اعتیاد و مصرف آن می‌تواند میزان وابستگی های جسمی و روانی را در افراد تشدید کرده و افزایش دهد. در صورتی که افراد به صورت یکباره مصرف ماده توهم زای پی سی پی را قطع نمایند، با حالات، عوارض و علائم ترک اعتیاد مانند بی‌حالی، افسردگی و وسوسه شدید مصرف مواجه می گردند. از سوی دیگر باید بدانیم که مصرف ماده توهم زای PCP علاوه بر وابستگی های جسمی، می‌تواند باعث اعتیاد روانی و وابستگی های شدید روان‌شناختی به تاثیرات این ماده توهم زا گردد. به طوری که افراد به صورت پیوسته و دائماً رفتارهای مواد جویانه از خود بروز می‌دهند و به دنبال تهیه و مصرف این ماده توهم زا هستند.

 نحوه ترک اعتیاد ماده توهم زا

روند درمان و ترک اعتیاد مواد توهم زا مانند انواع دیگر مواد اعتیاد آوری که باعث ایجاد وابستگی های جسمی شدید نمی شوند، دارای مراحل درمانی تخصصی روانشناختی میباشد. به عبارت دیگر، ترک اعتیاد مواد توهم زا نیاز به رویکردهای درمانی روانشناختی و حمایتی دارد تا فرد بتواند با شرکت در جلسات روانکاوی و روان درمانی مانند رفتار درمانی شناختی یا CBT از عود مجدد اعتیاد در زندگی خود جلوگیری به عمل آورد. به طور کلی درمان افرادی که به مواد توهم‌زا اعتیاد دارند، شامل درمان های روانشناسی می باشد.

فرد می بایست بیاموزد تا با عوامل محرک درونی و بیرونی برخوردی صحیح داشته تا بتواند به روند درمان و ترک اعتیاد خود با موفقیت ادامه دهد. در این بین استفاده از روش ها، راهکارها و حمایت های درمانی استاندارد و علمی می‌تواند به افراد کمک کند تا از عود مجدد مصرف و بروز اعتیاد به خوبی جلوگیری کرده و با موفقیت به زندگی پاک و بدون مصرف دست یابند. در این بین شایسته است تا افراد برای ترک اعتیاد به انواع مواد توهم زا به صورت خودسرانه و بدون نظارت متخصصین ترک اعتیاد اقدام نکنند. استفاده از کمک های تخصصی و حمایتی متخصصین و تیم درمان اعتیاد می‌تواند به فرد کمک کند تا با عوارض و مشکلات دوران ترک اعتیاد روبرو شده و به خوبی به روند درمان خود ادامه دهند.

 اشتباهات رایج در ترک اعتیاد

در رابطه با ترک اعتیاد انواع مواد توهم زا، برخی افراد ممکن است به صورت خودسرانه و بدون دریافت کمک های تخصصی برای ترک اعتیاد خود اقدام کنند. در این بین ممکن است به شکل ناآگاهانه از داروهای مخدر یا توهم زای دیگر برای متوقف سازی اعتیاد خود استفاده کنند. اما نکته مهم در رابطه با این موضوع این است که افراد نمی توانند به صورت خودسرانه از داروها و مواد اعتیادآور برای جایگزینی اعتیاد خود استفاده نمایند. زیرا این رفتار می تواند عوارض شدید و جبران ناپذیری را در پی داشته باشد. از طرف دیگر ترک خودسرانه داروهای مخدر و یا توهم زا نه ‌تنها باعث متوقف سازی اعتیاد به یک ماده توهم زای دیگر نمی شود، بلکه می تواند آتش یک اعتیاد جدید را در زندگی فرد شعله‌ور نماید.

به همین دلیل پیشنهاد اکید ما در مجموعه درمانی کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ این است که برای ترک اعتیاد خود به انواع ماده توهم زا و یا مخدر دیگر از خدمات روانکاوی مرکز درمان استفاده کنید. توجه کنید که برای ترک اعتیاد مواد توهم زا نمی توان مواد دیگری مانند ماری جوانا را جایگزین کرد. زیرا این دسته از مواد روانگردان باعث تشدید اختلالات فکری و روانی در افراد شده و باعث ایجاد عوارض متعدد دیگر در افراد می گردد. به همین دلیل برای ترک اعتیاد مواد توهم زا مانند PCP و ترکیبات آن و برای مدیریت علائم محرومیت مانند افسردگی همراه با آن، باید حتماً از کمک های تخصصی استفاده کنید تا بتوانید روند موفقیت آمیز و بدون بازگشتی را تجربه نمایید.

درباره مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ

کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ با همکاری مراکز درمان اعتیاد که دارای مجوز رسمی از وزارت بهداشت و همچنین سازمان بهزیستی کشور هستند، فعالیت دارد. در این مراکز که دارای استانداردهای درمانی هستند و جزء بهترین و مجهزترین مراکز درمان اعتیاد کشور می باشند، افراد می توانند روند درمان خود را تحت نظارت تیم درمان شامل روانشناسان، روانکاوان و کادر متخصص طی نمایند. در این مراکز، فرایند درمان بر اساس قطع مصرف و ترک جسمی مواد اعتیاد آور بدون استفاده از دارو های اعتیادآور و شیمیایی دیگر مانند متادون درمانی صورت می پذیرد. در این بین، اساس درمان بر پایه حذف کامل ماده اعتیاد آور از بدن بیمار، بدون جایگزینی و وابستگی به داروها، مواد شیمیایی و اعتیادآور دیگر است. در این مرکز درمان اعتیاد، افراد از بدو ورود از کمک ها و حمایت های روحی و روانی متخصصین ترک اعتیاد بهره مند شده و در صورت لزوم و تمایل فرد مددجو، این کمک ها می توانند پس از ترخیص نیز ادامه یافته تا افراد بتوانند به روند درمان خود با موفقیت ادامه دهند.

سوالات متداول

[sc_fs_multi_faq headline-0=”h3″ question-0=”۱. مهمترین تاثیرات مواد توهم زا کدامند؟” answer-0=”مصرف مواد توهم زا با ایجاد اختلال در تعاملات بین سلولی در سیستم عصبی مرکزی فرد و مختل سازی کارکرد انتقال دهنده های عصبی بر روی افراد تأثیر می‌گذارند. در حقیقت مختل سازی کارکرد صحیح سیستم عصبی و پیام‌ رسانی اعصاب در مغز افراد، حالاتی در فرد اتفاق می افتد که حالت وهم گونه و غیر واقعی دارد که در حقیقت نوعی اختلال ادراکی محسوب می شود. مصرف مواد توهم زا بر روی سروتونین موجود در مغز اثر گذاشته و باعث بروز اختلال در کنترل رفتار، ادراک، حواس پنجگانه و حتی جنبه‌های فیزیکی و رفتاری افراد و کنترل ماهیچه ها نیز می شود.” image-0=”” headline-1=”h3″ question-1=”۲. مهمترین تاثیرات مواد توهم زا بر روی بارداری چیست؟” answer-1=”مصرف ماده توهم زا در دوران بارداری مانند مصرف انواع مواد مخدر یا محرک دیگر می تواند بر سلامت و رشد جنین تاثیرات مخرب بسیاری را تحمیل نماید. در این بین، یکی از شایع‌ترین اتفاقات در رابطه با مصرف مواد توهم زا در طول دوران بارداری، مرده زایی و سقط جنین می باشد. برخی از مشکلاتی که برای نوزادان با مادران معتاد به مواد توهم زا پیش می آید شامل ناهنجاری های اسکلتی ماهیچه ای و عدم تقارن اندام ها می باشد. ” image-1=”” count=”2″ html=”true” css_class=””]

تماس با ما





    5/5 - (28 امتیاز)