راههای مقابله با وسوسه پس از قطع مصرف کدامند و برای یادگیری آنها به چه اطلاعاتی نیاز داریم؟ مهترین راههای مقابله با وسوسه پس از ترک اعتیاد کدامند و چگونه باید آنها را در زندگی خود پیاده سازی کنیم؟
مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ با جمع آوری اطلاعات دقیقی در زمینه مقابله کاربردی و شناخت وسوسه پس از اعتیاد سعی کرده تا اطلاعات جامعی را در این زمینه در اختیار شما همراهان ارجمند قرار دهد. لطفا تا انتهای مقاله ما را همراهی بفرمایید.
اخیراً دانشمندان با کشف دو پدیده در رفتارهای انگیزشی و تمایز آنها در موش های صحرایی و نمونه های انسانی به درک وسوسه نزدیک تر شده اند. در میان جوندگان علائمی که پاداش قریبالوقوع را نشان میدهد برای برخی از موجودات مانند جانوران آزمایشگاهی و برخی از افراد بسیار جذاب می باشد و این در حالی است که برای برخی دیگر چنین جاذبه ای وجود ندارد.
در حقیقت محققان به تازگی شروع به تحقیق و تفحص در مورد یافته های خود در نمونههای انسانی کردهاند. میتوان گفت اگر این تحقیق را به خوبی بررسی کنیم می تواند برای پیشگیری و درمان اعتیاد روش های موثری را به ما معرفی نماید.
یکی از اساتید روانشناسی و علوم اعصاب در یکی از دانشگاههای آمریکا بیان می کند که قدرت انگیزشی نشانه های مرتبط با پاداش مانند غذا یا دارو برای تحریک رفتار ناسازگار و اعتیادی حتی در برابر تمایلات آگاهانه می تواند مقاومت در برابر وسوسه را کاهش دهد. ایجاد استراتژی های موثر برای مقابله با اثرات موذیانه محرک های مرتبط با پاداش می تواند یک هدف مهم در مداخله درمانی در این زمینه باشد.
از سالهای بسیار دور دانشمندان در حین کار کردن بر روی موش های آزمایشگاهی متوجه موضوعات عجیب بسیاری در رابطه با محرک ها شده اند. از روی رفتار جوندگان میتوان فهمید که آنها به سرعت نسبت به سیستم پاداش واکنش نشان میدهند.
برای درک بهتر راههای مقابله با وسوسه، آنها به سرعت می آموختند که برای دریافت غذای بیشتر باید رفتارهای خاصی را از خود بروز دهند، اما هنگامی که محققان هم این آزمایش را در رابطه با جانوران دیگر مانند کبوتر ها در دهه ۱۹۶۰ میلادی انجام دادند به همین نتایج رسیدند.
روانشناسان با مشاهده این آزمایشات در رابطه با جانوران آزمایشگاهی به نکاتی پی بردهاند که در رابطه با اعتیاد در افراد نیز مشاهده می شود و توجه آنها را به خود جلب کرده است.
از همین رو روانشناسان به طور مکرر با بیمارانی روبرو میشوند که ناامیدانه میخواهند مصرف مواد مخدر و یا الکل خود را متوقف سازند و به دنبال راههای مقابله با وسوسه بودند، اما به شکلی پیچیده با مشکل مواجه میشوند. بدین شکل هنگامی که یک فرد الکلی تصمیم به قطع مصرف الکل می گیرد با دیدن یک لیوان مشروب می تواند به شدت دوباره وسوسه شده و تمایل به مصرف آن را پیدا کند.
به همین شکل سیگنالهای مربوط به غذا بر روی تابلوهای رستوران ها و تبلیغات تلویزیونی می تواند توانایی مقابله با وسوسه خوردن را در افراد دچار اختلال پرخوری محدود کرده و غذا خوردن و گرایش به مصرف بیشتر غذا را در آنها افزایش دهد.
در همین رابطه مطالعات نشان داده است که افراد چاق بیش از افراد با وزن سالم به سیگنال های غذایی جذب می شوند و معتادان به مواد مخدر بیشتر از افراد غیر معتاد به سمت سیگنالهایی که با عادات اعتیاد گونه آنها در تماس است جذب میشوند و این موضوع خود یکی از راههای مقابله با وسوسه می باشد.
روانشناسان معتقدند که بسیاری از رفتارها اعم از انسانی و یا حیوانی در حقیقت توسط سیگنال های محیطی کنترل می شوند و میتوانند سیستم پاداش در مغز را تحریک نمایند.
هنوز مشخص نیست چرا بعضی از افراد بیشتر از دیگران بر روی نشانه ها و سیگنالهای محیطی متمرکز میشوند و تحت تأثیر بیشتری نسبت به اعتیاد به انواع مواد اعتیاد آور یا پرخوری و یا اعتیادهای رفتاری دیگر قرار میگیرند.
در همین رابطه روانشناسان در مورد راههای مقابله با وسوسه پی برده اند که موجودات اعم از حیوان یا انسان دارای کارکردی متفاوت در مغز خود هستند که در برخی از آنها، پاداش نهایی پدیده ها نکته بسیار مهمی برای برخی از افراد است. در حقیقت این افراد تنها به پاداشی که از یم پدیده دریافت می کنند می اندیشند و به جنبه های دیگر فکر نمی کنند.
به این معنا که در برخی افراد تاثیر نشانه های محیطی تاثیر بیشتری بر سیستم پاداش و رفتار اشخاص میگذارند. به طور خلاصه هر چقدر که افراد به سیگنال های محیطی بیشتر توجه می کنند به احتمال زیاد بر روی رفتار خود مدیریت کمتری خواهند داشت و نمیتوانند نسبت به وسوسه های ذهنی خود مقاومت کنند.
به این ترتیب میتوان گفت که در شناخت راههای مقابله با وسوسه، تاثیر نشانهها و سیگنال های محیطی در بسیاری از رفتارها در اشخاص گسترش می یابد و میزان مقاومت فرد در برابر نشانه ها چه در ارتباط با غذا و چه با مواد مخدر مانند کوکائین و غیره را به طور چشمگیری کاهش می دهد.
در حقیقت ردیابی علائم در افراد میتوانند به صورت بالقوه مشکل ساز بوده و باعث رفتارهای اعتیادی در افراد و موجودات گردد و این امر در میان موجودات یکسان است.
بر همین اساس با ردیابی علائم ذهنی در افراد و میزان تمرکز آنها بر نشانه های محیطی میتوان میزان در برابر وسوسه های معتادگونه در افراد را پیشبینی کرد.
این موضوع در مورد بخش عمدهای از جمعیت افراد مصداق پیدا میکند که میتواند بسیار خطرناک و مهلک باشد.
چه چیزی باعث میشود که علائم و نشانههای محیطی برای برخی از افراد قدرتمند تر است سایرین عمل نماید؟
برای پاسخ به این سوال میتوان گفت که بر اساس یافتههای علمی محققان و روانشناسان شکل گرفته است سیستم پاداش مغز مهمترین دلیل برای این مسئله ذکر شده است.
در طی آزمایشات و تحقیقاتی که انجام شده است مشخص شده جهش سریع دوپامین و انتقال دهنده های عصبی که در مرکز کنترل پاداش مغز عمل می کنند میتوانند واکنشهای شدیدی نسبت به عوامل محیطی را در فرد ایجاد نمایند که البته میتوان گفت که در این زمینه مغز افراد و موجودات با هم می تواند متفاوت باشد و نسبت به فرآیند های انگیزشی وابسته به دوپامین واکنشهای متفاوتی را از خود بروز دهد.
اما در شناخت راههای مقابله با وسوسه تاکنون، دلایل اصلی این که چرا چنین واکنشهایی در افراد و یا موجودات دیگر در مورد سیستم پاداش اتفاق میافتد به درستی مشخص نشده است. اما میتوان گفت که این موضوع در حقیقت مبنای ژنتیکی دارد.
اما موضوعات دیگری نیز در تحقیقات مشخص شده که تجربیات اولیه محیطی میتواند در روند واکنش افراد نسبت به نشانه های محیطی تاثیرگذار باشد. در حقیقت افرادی که در محیط های استرس زا و بدون حضور مادر پرورش می یابند به احتمال زیاد در بزرگسالی دچار چنین مشکلاتی خواهند شد.
می توان گفت که واکنش افراد نسبت به عوامل محیطی و نشانههای محیطی تحت تاثیر عوامل محیطی و ژنتیکی قرار دارد.
تحقیقاتی که در زمینه شناسایی روند واکنش افراد به نشانههای محیطی انجام شده است، مشخص کرده که افرادی که دچار اعتیاد به نیکوتین هستند، وسوسه شدیدی نسبت به علائم محیطی سیگار و نیکوتین را تجربه میکنند و واکنشهای شدیدی نسبت به آن دارند، این موضوع در افرادی که دچار اختلال پرخوری هستند در مورد غذا صدق میکند.
هنگامی که به سم زدایی و بهبودی از اعتیاد به مواد مخدر و الکل فکر میکنیم، میتواند برای فرد معتاد و بیمار چالش برانگیز باشد، به شکلی که حتی تصمیمگیری در مورد آن نیز میتواند برای او مشکل باشد.
اما چه اتفاقی می افتد که بعد از اینکه واقعاً به نتایج مثبت و خوشحال کننده ای می رسیم، به شکل بیمارگونه ای به روند اعتیادی گذشته خود باز می گردیم؟
از آنجا که مفهوم بیماری اعتیاد یک بیماری پیشرونده و کشنده است قطع مصرف مواد مخدر و یا اعتیادهای رفتاری دیگر در یک نقطه متوقف نمی شود و فرد برای حفظ هوشیاری خود مجبور است از روش هایی برای مدیریت وسوسه و حفظ مسیر بهبودی خود استفاده نماید. در همین راستا برخی از این روشها را با شما در میان می گذاریم امیدواریم برایتان مفیده بوده باشد.
یکی مهمترین دلایل در راههای مقابله با وسوسه که می تواند باعث شود که افراد در مسیر بهبودی خود باقی نمانند این است که نمیدانند چگونه باید با ولع مصرف خود روبهرو شوند و با آن کنار بیایند. این مطلب بسیار مهم است که بدانیم هر شخصی که مجبور به سم زدایی یا بهبودی شده است این مراحل را پشت سر گذاشته است. نکته مهم در هوشیار ماندن افراد پس از اعتیاد، این است که فرد به شناخت کافی برای مدیریت و داشتن برنامه عملیاتی در هنگام وسوسه مصرف دسترسی پیدا کرده باشد.
هنگامی که یک فرد تصمیم به مصرف مواد مخدر می گیرد باید بداند که به شکل پیچیدهای دچار وسوسه خواهد شد. در نتیجه برای آنکه بتواند به وسوسه های خود غلبه کند باید با تأخیر با وسوسه های خود برخورد نماید زیرا اغلب این وسوسهها با گذشته مدت زمان اندکی از بین می روند.
هنگامی که یک فرد به وسوسه های خود پاسخ نمی دهد و به آنها انرژی لازم را نمی رساند و خود را مشغول کار دیگری می کند در می یابد که پس از مدتی وسوسه او از بین رفته است و کاملاً آن را فراموش کرده است.
برای شناخت راههای مقابله با وسوسه و مقاومت و مدیریت وسوسه ها باید از افراد و مکان هایی که قبلاً به اعتیاد شما دامن میزدند دوری کنید. گاهی اوقات افرادی هستند که ممکن است در هنگامی که شما در حال بهبودی هستید با آنها روبرو شوید که قبلاً با آنها مصرف می کرده اید پس بهتر است از این افراد و مکان ها به شدت دوری کنید.
با این کار شما به خود محبت بزرگی کرده اید و از تاثیرات بد و مخربی که اینگونه افراد و مکان ها برای شما ایجاد می کنند و شما را ترغیب به مصرف دوباره و بازگشت به عادت های قدیمی معتادگونه می کنند دوری کنید.
هنگامی که پس از قطع مصرف و دوران بهبودی وسوسه مصرف به سراغ شما میآید، باید به فعالیتهای دیگری بپردازید و این موضوع میتواند باعث بهتر شدن حالتان شود. به عنوان مثال پیادهروی کنید، کتاب بخوانید و یا ظرف بشورید و آشپزی کنید.
شما با مشغول کردن ذهن خود به چیزها و رفتارهای مثبت می توانید وسوسه مصرف را کاهش دهید و از بین ببرید. برای استفاده از راههای مقابله با وسوسه، باید لیستی از کارهایی که میتوانید انجام دهید را برای اینگونه لحظات از قبل آماده کرده باشید. در چنین شرایطی شما احساس آمادگی بیشتری خواهید داشت و مجبور نیستید بدون فکر گامهای بعدی را برای بهبودی خود از اعتیاد بردارید.
در چنین موقعیتی هنگامی که شما از پشتیبانیهای لازم فکری، روحی و روانی برخوردار باشید می توانید با آرامش بیشتری روند درمانی خود را سپری کنید، در نتیجه ارتباط برقرار کردن با افرادی که به شما در روند بهبودی از اعتیاد کمک میکنند میتواند بسیار تاثیرگذار و مثبت باشد.
در چنین حالتی این افراد می توانند به شما در جلوگیری از عود مجدد اعتیاد کمک نمایند و از آن جلوگیری نمایند. هنگامی که این افراد در اطراف شما وجود دارند، حمایتهای لازم فکری، روانی و عاطفی را به شما می دهند و می توانند ذهن شما را از وسوسه مصرف دور کنند و کمک نمایند تا شما هوشیاری خود را حفظ نمایید.
مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ با ارائه خدمات تخصصی در زمینۀ بهبودی از انواع اعتیاد به مواد مخدر صنعتی و سنتی آماده خدمت رسانی به هموطنان گرامی می باشد.
عزیزان و همراهان ارجمند برای دریافت اطلاعات بیشتر و اخذ مشاوره در زمینه بهبودی از اعتیاد و بستری نمودن فرد معتاد در یکی از مراکز همکار کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ لطفاً با مشاورین ما تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید…
2021-2017 © - تمامی حقوق نزد وبسایت محفوظ می باشد