هم وابستگی عاطفی
آنچه در این مقاله می خوانید :
ریشه های هم وابستگی
افراد وابسته
علائم و عوارض وابستگی
چه افرادی مبتلا میشوند
عوامل بروز وابستگی
خانواده معتاد ساز
کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ، مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ : هم وابستگی چیست ؟ ریشههای هم وابستگی کدامند؟ آیا هم وابستگی یک نوع بیماری است؟ معنی و مفهوم هم وابستگی چیست و بهبودی از آن به چه شکلی صورت میپذیرد؟ هم وابستگی، یعنی داشتن رابطه ناسالم میان یک فرد با دیگران در ابتدا، اصطلاح وابستگی عاطفی برای تشریح رابطۀ ویرانگر میان یک فرد هم وابسته با شخصی الکلی عضو خانواده، به کار میرفت، اما این اصطلاح با افزایش تحقیقاتی که در این زمینه صورت گرفته است.
کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ در این نوشتار سعی کرده تا مطالب مورد نیاز را در اختیار شما همراهان ارجمند قرار دهد. اکنون بیمار وابستگی معنی و مفهوم گسترده تری پیدا کرده است و بررسی ها نشان میدهد فردی که در یک خانواده معتاد یا از هم گسیخته بزرگ شده است احتمالاً به عارضه وابستگی دچار می شود. این مقاله در برگیرنده اطلاعاتی مقدماتی و کلی درباره یکی از اعتیادهای رفتاری یعنی هم وابستگی است و شما با مطالعه آن می توانید درباره این نوع از اعتیاد رفتاری که امروزه بسیار رواج یافته است و تعداد مبتلایان به آن نیز هر روز افزایش مییابد، آگاهی و شناخت بیشتری پیدا کنید.
ریشه های هم وابستگی
افرادی که دوران کودکی خود را با عشق و مراقبت والدین و اطرافیان گذارندهاند، در بزرگسالی رفتاری سالم و منطقی خواهند داشت و به خود احترام خواهند گذاشت. باورهای فرد وابسته از استقلال عقیده خوبی برخوردارند و می توانند بدون وابستگی به دیگران زندگی آرام و آسودهای داشته باشند. آنها میتوانند بدون وابستگی به فرد یا افراد دیگری، نیازهای زندگی خود را تامین کنند و به روش های سالم و منطقی از خود مراقبت و در عین حال روابط سالم و توام با حمایت متقابل با دیگران داشته باشد. این افراد که در دوران کودکی از عشق و علاقه برخوردار بودهاند میتوانند از خود مراقبت کنند و با مشکلات زندگی برخوردی سالم و منطقی داشته باشند.
افراد هم وابسته
در مقابل این گروه از افراد، کسانی قرار دارند که معمولاً در خانواده معتاد، از هم پاشیده و بدرفتار رشد کردهاند که در آن عشق، علاقه و مراقبت مناسب از فرزندان، وجود نداشته است. به همین علت فرزندان چنین خانوادههایی، هویت مستحکم و مستقلی ندارند و برای خودشان ارزش و احترامی قایل نیستند. آنها به هیچ وجه نمیتوانند از لحاظ عاطفی و احساسی رفتاری سالم و معقول داشته باشند و هرگز نمیتوانند خود را با انسانهای دیگر دنیا برابر بدانند. چنین تربیت و برداشتی که فرد از خود دارد، به احتمال زیاد باعث میشود تا به ناهنجاری هم وابستگی مبتلا شود و همین رفتار بیمارگونه برای او دردسرهای فراوانی در زندگی ایجاد میکند که از جمله آن، داشتن رابطه ای ناسالم و عذاب آور با خودش و دیگران است.
علائم و عوارض هم وابستگی
داشتن ضعف شخصیت وارزش قایل نشدن به خود و نداشتن هویت ثابت و استوار، باعث میگردد تا فردی که از بیماری هم وابستگی رنج میبرد برای اینکه بتواند ارتباط خود را با دیگران حفظ کند، خود را به آب و آتش میزند و حاضر است هر نوع سختی و عذاب را تحمل کند. افراد هم وابسته برای اینکه ارتباطشان با دیگران قطع نشود، به هر حقه و نیرنگی از جمله خوش خدمتی، مراقبت، نجات یا کمک کردن، متوسل میشوند تا دیگران با آنها آنطور رفتار کنند که آن ها میخواهند و احساس و عاطفهای که انتظار دارند از خود نشان دهند. تلاش فرد هم واسته برای کنترل کردن رفتار دیگران از آنجا سرچشمه میگیرد که باور میکنند دیگران از چنان قدرتی برخوردارند که میتوانند به آنها کمک کنند تا احساس بهتری نسبت به خودشان پیدا کنند و این کار را به عنوان یک مسئولیت و وظیفه برای دیگران میدانند.
چه افرادی به هم وابستگی مبتلا میشوند
هم وابستگی، اغلب کسانی چون فرزندان، همسر، والدین، بستگان، دوستان یا همکاران کسانی را که به الکل یا مواد مخدر اعتیاد دارند، مبتلا میکند. در حقیقت، وابستگی برای توصیف وضعیت کسانی به کار میرفت که با یک فرد الکلی رابطه داشتند و تصور می کردند که میتوانند فرد الکلی را نجات دهند. در ضمن عقیده بر این بود افرادی که با بیماران صعب العلاج یا بیماران روانی در ارتباط هستند، دچار عارضه هم وابستگی میشوند. امروزه معنی وابستگی گسترش یافته است و همه کسانی را که ممکن است به علت زندگی در خانوادهای از هم پاشیده یا سوء استفاده کننده دچار این عارضه شوند، در بر میگیرد. خانواده از هم گسیخته به خانوادهای گفته میشود که دچار ترس، رنج، عذاب ، خشم و احساس شرمساری است اما والدین وجود این گونه مشکلات را در خانواده انکار میکنند.
عوامل بروز هم وابستگی
مهمترین مشکلاتی که ممکن است باعث شود تا یک فرد به عارضه یا اعتیاد هم وابستگی دچار شود عبارتند از:
- ۱- محروم بودن از عشق و توجه در سال های شکل گیری شخصیت در کودکی
- ۲- پذیرفته نشدن و طرد شدن توسط والدین یا کسانی که مسئولیت نگهداری از آن ها را بر عهده داشته اند،
- ۳- معتاد بود یکی از اعضای خانواده به مواد مخدر، الکل، یا اعتیادهای رفتاری همچون هم وابستگی، کار، غذا، روابط جنسی یا قمار
- ۴- وجود سوء استفاده جسمی (فیزیکی)، روانی یا آزار جنسی
- ۵- بیماری های روانی و جسمی مزمن یکی از اعضای خانواده
خانواده معتاد ساز
خانواده از هم پاشیده خانوادهای است که یکی از اعضای آن به شدت به مواد مخدر یا الکل اعتیاد دارد. اعضای خانواده برای اینکه از فروپاشی کانون خانواده و درگیر شدن با عضو معتاد خانواده جلوگیری کنند، نقشهای غیر طبیعی و ناسالم بر عهده میگیرند. به عنوان مثال، کودکی که در چنین خانوادهای زندگی میکند نقش سرپرست خانواده را بر عهده میگیرد و از مادر یا پدر الکی خود که قادر نیست از خود یا دیگر فرزندان کوچکتر خود مراقبت کند، مواظبت و سرپرستی میکند.
یکی دیگر از عواملی که باعث میشود تا عضو یک خانواده به عارضه هم وابستگی دچار شود، وجود فردی به شدت بیمار از لحاظ جسمی یا روانی یا فردی بسیار پرخاشگر در میان اعضای خانواده است. در مواردی نیز، رفتارهای خشونت آمیز در محیط خانواده یا سوء استفادههای جنسی و عاطفی و بی توجهی به کودکان نیز به ایجاد ناهنجاری وابستگی در میان اعضای خانوادههای آشفته و از هم گسیخته منجر میشود.
هر عاملی که باعث شود تا عضو یک خانواده سلامت عاطفی و احساسی خود را برای ایجاد آرامش در محیط خانواده و فراهم آوردن رضایت خاطر دیگر اعضای خانواده نادیده بگیرد یا اینکه وقت و انرژی خود را به جای اینکه جهت برآوردن خواستها و نیازهای خود اختصاص دهد، صرف نجات دیگران کند یا خود را سپر بلای دیگر اعضای خانواده کند، احتمال اینکه چنین فردی به اعتیاد رفتاری هم وابستگی دچار شود وجود دارد.
عزیزان و همراهان ارجمند جهت دریافت مشاوره روانشناسی و همچنین اخذ مشاوره ترک اعتیاد در زمینه بستری ترک اعتیاد فرد بیمار خود در یکی از مراکز همکار مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ لطفا با مشاورین ما تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید …
با سلام
خدمت دوستان خوبم
Nice article, i like it!