زوج درمانی در مرکز اهواز کمپ
کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ، مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ : زوج درمانی یکی از متدهای کارآمدی است که برای بهبود کیفیت زوجین مورد استفاده قرار می گیرد. با استفاده از این متد درمانی میتوان مشکلات و اختلافات میان زوجین را ریشه یابی کرد و یک تعادل دوطرفه را برای زوجین را ایجاد نمود. در همین رابطه برخی از مهم ترین عوامل ایجاد اختلاف در میان زوجین عبارتند از :
- ناتوانی در گفت و گو همدلانه
- عدم ابراز صحیح هیجانات
- نداشتن مهارتهای حل مسئله
- قدرت طلبی
- اشتباه در معیارهای انتخاب همسر
برای رفع مشکلات، لازم است تا از خدمات مشاوره روانشناسی استفاده شود و پیش از آنکه میزان مشکلات بین زوجین عمیقتر گردد، باید برای بهبود شرایط و رفع تنش ها و تعارضات ایجاد شده، اقدام نمود. در همین رابطه هر چه سریعتر برای حل و فصل مشکلات اقدام شود، امکان بیشتری برای بازسازی رابطه بر پایه صمیمیت و احترام متقابل وجود دارد. در این مسیر، استفاده از کمک های تخصصی مشاوره خانواده به افراد کمک می کند تا با استفاده از راهکارهای استاندارد و مناسب مشکلات را تعدیل بخشیده و با توان و انگیزه بیشتری برای حل و فصل مشکلات اقدام نمایند.
کاربرد های زوج درمانی
زوج درمانی یکی از راه حل ها و متدهای درمانی برای حل تعارضات و مشکلات میان زوجین می باشد که در آن افراد در یک خانواده به شیوه های مسالمت آمیز به حل و فصل مشکلات میپردازند. راه حل های ارائه شده در رابطه درمانی علاوه بر حل تعارضات میتواند به بهبود کیفیت رابطه زناشویی برای افراد مورد استفاده قرار گیرد. در این روش، مشارکت زوجین برای ریشه یابی و روشن شدن منشأ و منبع اختلافات میان آنها و همچنین شفاف شدن تعارضات بسیار اهمیت دارد. در این روش افراد می آموزند تا نگاهی واقع بینانه به مسائل داشته باشند و از قدرت طلبی و پیروز شدن بر طرف مقابل دست بردارند.
این روش روان درمانی رابطه به زوج ها کمک می کند تا بر سردی و عدم اعتماد در رابطه غلبه کرده و کیفیت رابطه خود را بهبود بخشند و پیوندی عمیق در خانواده را ایجاد نمایند. در همین رابطه برخی از موضوعاتی که در روان درمانی زوجین از آن استفاده می شود، عبارتند از:
- نارضايتی جنسی دو طرف
- ناتوانی در مديريت خشم و روابط با همسر و فرزندان
- بازسازی رابطهای كه دچار آسيب خيانت شده است
- عدم تفاهم و درك متقابل از همسر
- اختلافات خانوادگی و تنفر و قطع رابطه با خانواده همسر
- راهبردهای ارتقای سطح كيفی زندگی مشترك
- برطرف كردن مشكلاتی مثل دروغگويی، عصبانيت و عدم درك متقابل
تاثیر مشاوره زوجین
مشاوره قبل از ازدواج، یکی دیگر از متد هایی است که باعث ایجاد شناخت افراد از یکدیگر پیش از ازدواج می گردد و می تواند در شکلگیری یک زندگی مطمئن و پایدار موثر واقع شود. از سوی دیگر متد روانشناسی زوج درمانی به بازشناسایی مشکلات می پردازد و بر اساس شناخت زوجین از یکدیگر عمل می کند.
به طور کلی بسیاری از مشکلات زوجین بر اساس عدم شناخت و آگاهی کافی از شخصیت طرف مقابل و حتی خودشناسی افراد نسبت به خویشتن نشأت می گیرد. به همین دلیل برای جلوگیری از گسترش اختلافات در ازدواج لازم است تا نسبت به ویژگی های خود و طرف مقابل در ازدواج، شناخت لازم را به دست آوریم. در این میان برخی از مهمترین فاکتورهایی که می تواند باعث ایجاد اختلاف در زندگی زناشویی شود عبارتند از :
- اختلافات فرهنگی
- اختلافات شخصیتی
- تضاد در باورها
- اختلافات سلیقهای
شناخت این عوامل در زندگی زناشویی می تواند از خدشه دار شدن روابط عاطفی میان زن و مرد جلوگیری به عمل آورد. بر همین اساس، در جلسات مشاوره ازدواج با استفاده از تست های روانشناختی مانند تست توافق و تفاهم قبل از ازدواج و مصاحبه های بالینی، میزان همخوانی شخصیتی زوجین مشخص شده و به افراد کمک می شود تا انتخابی صحیح و مطمئن در ازدواج داشته باشند.
تاثیرات روان درمانی رابطه زوجین
یکی از مهمترین مشکلات و موضوعاتی که به زندگی زناشویی آسیب وارد می کند، موضوع تضادهای دوگانه می باشد. این تضادها به معنای این است که فرد از یک سو به زوج خود علاقه مند است و ممکن است به دلیل این علاقه مشکلات و اختلافات را نادیده بگیرد. اما از سوی دیگر، زوج ها به دلیل سرسختی و مواضع خودخواهانه خود دچار مشکل در تفاهم پایدار می گردند. اما نادیده گرفتن مشکلات در رابطه عاطفی میان زن و مرد، باعث بروز خشم در درازمدت شده و به عاملی برای جدایی تبدیل می شود. به همین دلیل لازم است تا افراد با بروز اولین اختلافات در درون ازدواج، برای دریافت کمک از طریق روش زوج درمانی اقدام کرده و از پیشرفت اختلافات در رابطه زناشویی جلوگیری نمایند.
روان درمانی زوجین باعث می شود تا مهارت های زن و مرد در رابطه زناشویی افزایش پیدا کرده و توانایی لازم برای ایجاد یک رابطه سالم افزایش پیدا کند. این موضوع باعث ایجاد صمیمیت بیشتر زوجین و همچنین بهبود رابطه و همدلی در میان آنها می شود. در حقیقت منشاء بسیاری از مشکلات و اختلافات موجود در رابطه زناشویی وجود سوء تفاهم های مختلف و عدم درک متقابل می باشد. بر همین اساس زوجها با دریافت آموزشهای موثر و استاندارد در جلسات زوج درمانی می توانند به مرور زمان روش های موثر برای حل و فصل مشکلات شان را بیاموزند.
روان درمانی ارتباط
روان درمانی ارائه شده در جلسات درمانی به افراد می آموزد تا با شناخت بیشتر خود و طرف مقابل در زندگی زناشویی، به بیان صحیح مشکلات و تنظیم شناختی هیجانات فردی به شکلی کار آمد بپردازند و مشکلات را حل کرده و سطح با افزایش سطح همدلی و درک متقابل، کیفیت رابطه زناشویی را تا حد ممکن بالا برده و افزایش بدهند. تعداد جلسات درمانی در روان درمانی رابطه زوجین، به میزان و عمق اختلافات و مشکلات بین فردی بستگی دارد. در این بین، مشاور و درمانگر، مهارت گفتگو را به زوجین می آموزد تا روش مذاکره در رابطه عاطفی را بیاموزند و ریشه تعارضات را شناسایی کرده و با استفاده از راه حل های منطقی برای حل و فصل آنها اقدام نمایند.
مزایای استفاده از زوج درمانی
زوج درمانی متدی است که با استفاده از روانشناسی ازدواج سعی در شناسایی و حل مشکلات در روابط بین زن و مرد دارد. در این روش با استفاده از تمرینات و ایجاد نقش های به خصوص و بازی های مرتبط، سعی در بازگویی مسائل و عواملی دارد که مانع ایجاد صمیمیت بین زوجین میشود. در حقیقت زوجین با استفاده از این متدها نسبت به رفتارها، علایق و تصمیماتی که در زندگی به صورت ناخودآگاه دارند، همچنین نسبت به موضوعاتی که باعث ایجاد مشکل و اختلال در روند زندگی آنها می شود، آگاهی لازم را پیدا میکنند و با استفاده از کمک های تخصصی می توانند در جهت حل و فصل آنها اقدام نمایند.
ساختار جلسات زوج درمانی
در جلسات زوج درمانی، زوجین به طور همزمان در جلسه حاضر شده و با کمک درمانگر به بررسی و درمان مشکلات مابین خود میپردازند. در طول جلسات، زوجین با کمک روانشناس بر روی مشکلات خود تمرکز کرده و با استفاده از راهکارهای عملی و تغییرات رفتاری تدریجی، اهداف تعیین شده توسط درمانگر را دنبال کرده و پیاده سازی می کنند. اهداف تعیین شده با استفاده از راهکارهایی که به زوجین ارائه می شود، در دسترس قرار می گیرد. افراد در زندگی روزمره خود در جهت رسیدن به آنها عمل کرده و بر روی اشکالات و مشکلاتی که از لحاظ رفتاری و احساسی دارند، به شکل آگاهانه تمرکز می کنند.
طول جلسات زوج درمانی
طول مدت جلسات و همچنین روند درمان افراد در جلسات زوج درمانی بر اساس میزان مشکلات و عمق آنها، می تواند کاملا متغیر باشد. به طور کلی هر چقدر مشکلات ما بین زن و مرد، عمیق تر باشد و وضعیت مشکلات مزمن تر شده باشد، روند درمان می تواند ادامه پیدا کند. بر همین اساس زوجینی که دارای مشکلات سطحی در روابط عاطفی و زناشویی خود هستند، ممکن است خیلی سریعتر به نتایج دلخواه و بهبود دست یابند. اما افرادی که دارای تعارضات عمیق هستند و با آسیب های جدی تری مانند خیانت عاطفی یا مشکلات شخصیتی دیگر دست و پنجه نرم می کنند، به جلسات و درمانهای تخصصی بیشتری نیاز پیدا می کنند.
ویژگی های زوج درمانگر
استفاده از زوج درمانگر متبحر که در حرفه خود دارای تخصص و تجربه کافی است، در روند درمان و کمک رسانی به زوج ها و خانواده هایی که دارای مشکلات رابطه ای هستند، تاثیر بسزایی دارد. در نتیجه توجه کردن به ویژگیهای علمی و تخصصی زوج درمانگر، می تواند به شما در دریافت کمک های تخصصی یاری رساند. اما مهمترین ویژگی های یک درمانگر متخصص عبارت است از :
- درمانگر باید در رشته روانشناسی بالینی یا روانشناسی خانواده تخصص داشته باشد.
- درمانگر باید در زمینه زوج درمانی آموزشهای حرفهای دیده باشد.
- یک زوج درمانگر باید کاملا بی طرف باشد.
- در مورد هیچ کدام از زوجین قضاوت اخلاقی نکند.
- افراد را بابت رفتارهایشان مورد سرزنش قرار ندهد.
زوج درمانی قبل از طلاق
موضوع طلاق یکی از جدی ترین مسائلی است که بسیاری از خانواده ها ممکن است با آن روبرو شوند. تاثیر طلاق و جدایی بر روی زندگی افراد به خصوص فرزندان آن خانواده تاثیرات مخرب بسیاری را تحمیل می کند. اما گاهی اوقات طلاق و خودداری از ادامه روند زندگی بیمارگونه یا یک رابطه مسموم و محکوم به شکست، ممکن است، دارای ارجحیت های بیشتری باشد و خسارات کمتری را از ماندن در یک زندگی آشفته و از هم گسیخته، ایجاد نماید. اما برای تصمیم گیری برای طلاق لازم است تا مسائل مختلفی مورد بررسی قرار گیرد تا از ایجاد آسیبهای بیشتر جلوگیری به عمل آورد.
در همین رابطه، توجه به مسائل مالی، وابستگیهای عاطفی و مشکلات مرتبط با حضانت فرزندان از مهمترین مسائلی است که قبل از تصمیم به طلاق، باید مورد توجه قرار گیرند. در همین رابطه زوج درمانی به افراد کمک میکند تا قبل از اقدام برای طلاق، ریشه اختلافات و مشکلات خانوادگی به شکل دقیق مورد بررسی قرار گیرد و با استفاده از روش های استاندارد و کارآمد به بازسازی و ترمیم رابطه اقدام نمود و به طلاق به عنوان یک گزینه نهایی نگاه کرد. در حقیقت، درمانگر در این روش به هر دو فرد در رابطه ازدواج کمک میکند تا برآیند دقیقی از تصمیمات خود را به دست آورند.
مهمترین رویکرد ها در زوج درمانی
در متد زوج درمانی، درمانگر ممکن است از رویکردها و متدهای مختلفی برای درمان اختلالات و بهبود روابط افراد استفاده نماید. در این بین برخی از مهمترین رویکردهای موجود عبارتند از :
- زوج درمانی شناختی رفتاری
- زوج درمانی با رویکرد روان پویشی
- زوجدرمانی رفتاری
- زوج درمانی هیجان مدار
در ادامه به بررسی بیشتر هر کدام از این رویکردها خواهیم پرداخت تا شما را با جزئیات بیشتر آن آشنا نماییم.
۱. زوج درمانی هیجان مدار
در این روش درمانی، درمانگر به هیجانات طرفین و نحوه ابراز آنها تمرکز میکند. در این رویکرد، مشکلاتی که در اثر ناتوانی در کنترل هیجانات ایجاد می شوند، مورد بحث و بررسی قرار می گیرند. به همین دلیل برای اصلاح این مشکلات لازم است تا عواطف و هیجانات به شکل صحیح ابراز شوند و در نتیجه آن اختلافات ایجاد شده متوقف شده و بهبود یابند.
۲. زوج درمانی رفتاری
در این رویکرد درمانی، درمانگر تمامی تمرکز خود را بر عوامل محیطی موثر در بروز اختلافات قرار می دهد. در این روش، زوج درمانگر به افراد کمک می کند تا با تغییر موقعیت هایی که باعث ایجاد مشکل و اختلال در رابطه بین فردی میشوند و همچنین واکنشهای احساسی و رفتاری که به شکل نامناسب بروز داده می شوند، تغییر ایجاد کرده و در روند بهبودی قرار دهند.
۳. رویکرد روان پویشی
همانطور که در مقاله روان پویشی توضیح داده شد، درمانگر به الگوهای ارتباطی افراد در رابطه زناشویی و تعارضات باقیمانده از دوران کودکی تمرکز دارد. در این روش، درمانگر با عنوان کردن تعارضات و شناسایی هیجانات و احساسات سرکوب شده در دوران کودکی، به حل و فصل مشکلات موجود می پردازد. در حقیقت با حل این تعارضات و مشکلات به طرفین در رابطه کمک میکند تا با شیوه های سالم احساسات خود را ابراز کرده و با تغییر سبک رفتاری، ارتباطی سالم را شکل داده و برای بهبود اختلافات اقدام نمایند.
۴. زوج درمانی شناختی رفتاری
همانطور در مقاله روش شناختی رفتاری توضیح داده شد، درمانگر به ویژگیهای شخصیتی افراد و نحوه تعامل آنها با محیط پیرامون خود از لحاظ احساسی و فیزیکی دقت و تمرکز میکند. در این روش، درمانگر با به چالش کشیدن سبک های فکری و نحوه واکنش های رفتاری در ارتباطات میان فردی، برای درمان و التیام مشکلات اقدام می کند. در واقع، درمانگر تلاش میکند تا با متوقف سازی چرخه های معیوبی که در نتیجه افکار منفی ایجاد می شوند، اعمال و احساسات ناخوشایند را متوقف ساخته و سبک جدیدی از تعاملات را در زوجین ایجاد نماید.
کلام پایانی
باید توجه داشت که زوج درمانی زمانی می تواند تاثیرات مثبتی را ارائه دهد که طرفین رابطه با تمام توان خود برای بهبود رابطه تلاش کنند. در این بین، تجربه و مهارت متخصص و درمانگر میتواند به افراد کمک کند تا رویه صحیح و رویکردی مناسب را برای بهبود شرایط پیچیده و مشکلات ایجاد شده در اختیار داشته باشند. در همین رابطه، مرکز مشاوره اهواز کمپ با برخورداری از متخصصان مجرب در حوزه روانشناسی خانواده و دیگر موضوعات آماده است تا خدمات خود را در اختیار شما همراهان ارجمند قرار دهد.