۱۱ ویژگی یک خانواده سالم
آنچه در این مقاله می خوانید :
ویژگی های خانواده سالم
با هم غذا بخورید!
با هم آشپزی کنید!
تعطیلات را با هم برنامه ریزی کنید!
به زمان تنهایی افراد احترام بگذارید!
گوش دادن را بیاموزید!
سلامتی را به یک روال تبدیل کنید!
اهمیت دادن به جسم!
از زمان های بلااستفاده و بیکار استفاده کنید!
با هم یاد بگیرید!
مهمترین تکنیک های یادگیری
اخبار را به صورت خانوادگی تماشا کنید!
باز و صادق باشید!
افکار نهانی
کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ، مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ : ۱۱ ویژگی یک خانواده سالم چیست؟ برای شناخت ویژگی های یک خانواده سالم به چه اطلاعاتی نیاز داریم؟ آیا خانواده سالم دارای مشخصات به خصوصی است و با سایر خانواده ها تفاوت دارد؟ مهمترین تفاوتهای یک خانواده سالم کدام است؟ کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ با جمع آوری ۱۱ ویژگی یک خانواده سالم سعی کرده تا از طریق این نوشتار اطلاعات مهمی را در اختیار شما همراهان ارجمند قرار دهد. لطفا تا انتهای مقاله ما را همراهی بفرمایید.
۱۱ ویژگی یک خانواده سالم کدامند؟
موضوع عادت های افراد موفق در یک خانواده یکی از مهمترین فاکتورهایی است که باید در نظر گرفته شود. شاید به جرات بتوان گفت که خانواده و نحوه ارتباطات میان افراد در آن یکی از مهمترین ارکان یک جامعه محسوب می شود و سلامت روانی افراد از طریق آن محیا و یا ضائل می شود. در سالهای گذشته محققین بسیاری بر روی این موضوع کار کرده اند و مطالب بسیار مهم و مفیدی را برای ارائه به بنیان خانواده ارائه دادهاند. در حقیقت موضوع خانواده و روابط مابین آن یکی از مهمترین موضوعاتی است که باید به آن پرداخته شود و برای آن زمان گذاشته شود تا با بهترین روش ها بتوان افراد را در مسیر رشد و تعالی قرار داد.
خانواده یکی از مهمترین ارکان است که در یک اجتماع وجود دارد و باید به آن توجه لازم را مبذول داشت. برای آن که یک خانواده بتوانددارای ۱۱ ویژگی یک خانواده سالم باشد و بتواند به حیات خود ادامه دهد باید از شرایط لازم برای مدیریت افراد و روابط در خود برخوردار باشد. در سال ۱۹۹۹ هنگامی که مرکز سلامتی تلاشهای بسیاری برای سلامتی و عادتهای یک خانواده به حرکت درآمد تشکیلات به وجود آمده تلاشهایی برای ایجاد یک مرکز درمانی واحد که در آن افراد نه تنها از بهترین مراقبتهای پزشکی برخوردار می شدند بلکه آموزش های لازم برای خانوادههای موفق نیز به وجود آمد. آیا یک خانواده سالم دارای نشانه های به خصوصی است؟ برای ایجاد یک خانواده سالم چه عاداتی را باید مد نظر قرار دهیم؟ در اینجا به توضیح و تشریح این عادات سازنده و تاثیر گذار خواهیم پرداخت که مهمترین آنها عبارتند از:
۱- با هم غذا بخورید؛ ۱۱ ویژگی یک خانواده سالم
هنگامی که یک خانواده و عدهای غذایی را در کنار هم و در حضور یکدیگر صرف میکنند، احساس صمیمیتی در بین آنها به وجود میآید و تمایلات انسانی مثبت بیشتری را تجربه می کنند. حتی تمایل به خوردن مواد غذایی سالم در آنها افزایش می یابد مانند سبزیجات، میوه ها و غذاهای کامل و همچنین کاهش میل به مصرف غذاهای فرآوری شده و چرب در آنها کاهش می یابد.
علاوه بر این ۱۱ ویژگی یک خانواده سالم، فواید جسمی که برای خانواده ایجاد میشود از لحاظ عاطفی و روانی نیز میتواند به افراد خانواده کمک نماید. در خانواده هایی با چنین رویکردی در مورد صرف غذا، استعمال دخانیات، الکل و مواد اعتیاد آور نیز کاهش می یابد. اگر در حال حاضر خانواده شما وعدههای غذایی را با هم میل نمی کنند، ممکن است لازم باشد شروع به تمرین کردن آن کنید، اما نکته حائز اهمیت آن است که این اتفاق یک شبه نخواهد افتاد. با هدف دو وعده در هفته شروع کنید و به آن پایبند بمانید تا به مرور زمان این عادت سازنده و مثبت را در خانواده پیاده سازی نمایید.
۲- با هم آشپزی کنید؛ ۱۱ ویژگی یک خانواده سالم
بر اساس ۱۱ ویژگی یک خانواده سالم، اگر مراحل پخت وعده های غذایی در یک خانواده به صورت یک کار تیمی انجام پذیرد، می تواند بسیار سالم و مفید باشد. پخت و پز غذای خانگی نه تنها به طور کلی برای سلامتی افراد لازم است، بلکه هنگامی که اعضای خانواده با هم آشپزی می کنند، اوقاتی را میگذرانند که به واسطه آن میتوانند احساس صمیمیت و خاطره های مثبتی را در ذهن یکدیگر خلق نمایند و این موضوع می تواند به یک عادت سازنده در آن خانواده تبدیل شود.
در حقیقت تهیه وعده های غذایی میتواند تبدیل به یک دستورالعمل خانواده شود. کودکانی که در خانواده هایی که در پخت و پز شراکت میکنند و این مهارت را می آموزند، زندگی ارزشمندی پیدا خواهند نمود و می آموزند که چگونه یک کار مشترک را با دیگران به انجام برسانند. در چنین حالاتی مادر یا پدر لازم است احساس کنند که آماده شدن وعده های غذایی تنها وظیفه آنها نیست.
۳- تعطیلات را با هم برنامه ریزی کنید
یکی دیگر از ۱۱ ویژگی یک خانواده سالم، موضوع تعطیلات برای خانواده به خصوص کودکان آن می باشد که می تواند بسیار مهم و سازنده باشد. مشارکت کودکان و کل خانواده در برنامه ریزی تعطیلات می تواند اثرات مثبتی بر روحیه همه افراد آن خانواده داشته باشد. دادن حق انتخاب و شنیدن نظرات کودکان در خانواده میتواند تاثیرات مثبتی را بر شخصیت و اعتماد به نفس آنها بگذارد. به طور مثال کودکانی که در برنامههای خانوادگی شرکت داده می شوند، می توانند یاد بگیرند که چگونه در فعالیت های اجتماعی وارد شده و ارتباط برقرار نمایند و با دیگران به سازش و همکاری برسند. یکی از موضوعاتی که بسیار اهمیت دارد این است که همه افراد خانواده در تصمیمگیریها و برنامهریزیهای خانوادگی شراکت داشته باشند.
۴- به زمان تنهایی افراد احترام بگذارید
به همان اندازه که انجام کارها به عنوان یک خانواده و یک واحد منسجم، بسیار سازنده و مثمرثمر است، افراد در آن خانواده باید اجازه این را داشته باشند که با خود تنها باشند و این موضوع میتواند یک حرکت سازنده در روند شکل گیری شخصیت کودکان باشد. به طور کلی این یکی از ۱۱ ویژگی یک خانواده سالم است و در آن افراد فرصت می یابند با خود تنها شوند تا بیشتر در مورد خود تامل کنند و اگر با مشکلی روبرو هستند در مورد آن بیندیشند و تمرکز بیشتری داشته باشند. در نتیجه این موضوع مهمی است که افراد در خانواده این زمان را داشته باشند که با خود تنها شوند و در صورت نیاز به قطع ارتباط با افراد دیگر خانواده را برای مدت های کوتاه تجربه نمایند. در حقیقت در خانوادههای سالم به وقت تنهایی افراد احترام گذاشته میشود.
۵- گوش دادن را بیاموزید؛ ۱۱ ویژگی یک خانواده سالم
یکی دیگر از ۱۱ ویژگی یک خانواده سالم، گفتگوی سالم با کودکان است که در یک خانواده سالم یکی از مهمترین موضوعاتی است که وجود دارد. در حقیقت یک مکالمه سازنده مانند یک خیابان دو طرفه است که در چنین خانواده هایی به خوبی انجام میشود. گوش دادن یک بخش بسیار مهم در یک مکالمه سالم است. در حقیقت در خانوادههای سالم افراد می آموزند که به یکدیگر گوش دهند زیرا مکالمه به معنای به نوبت صحبت کردن نیست بلکه فراتر از آن است و افراد به نحوی شایسته به یکدیگر و احساسات هم توجه می کنند و گوش داده همراه با توجه و هم حسی را گوش فرا دادن می گویند.
در حقیقت آنچه بزرگسالان در یک خانواده به افراد دیگر می گویند مهم تر از آنچه آنها باید به شما می گویند نیست. می توان گفت که اعضای یک خانواده به بحث دو طرفه عادت میکنند و درک بیشتری از یکدیگر خواهند داشت و به همین دلیل می توانند صمیمیت بیشتری را در خانواده ایجاد نمایند.
۶- سلامتی را به یک روال تبدیل کنید
اگر می خواهید عادت های سالم را در یک خانواده ایجاد نمایید و ۱۱ ویژگی یک خانواده سالم را در خانواده خود داشته باشید، باید بدانید که سلامتی باید یک روال طبیعی در خانواده برای همه اعضای خانواده باشد و همه از آن پیروی نمایند. موضوع مهم در رابطه با سلامت این است که در ساختارهای معمول خانواده باید برنامه ریزیهایی برای سلامتی، سازگاری، پیش بینی و پیشگیری برای افراد خانواده به خصوص کودکان وجود داشته باشد. در اینجا برای آشنایی بیشتر برخی از این روند های سلامتی را با شما در میان می گذاریم:
- همه افراد خانواده بعد از شام هم زمان مسواک میزنند.
- هیچکس بعد از ساعت مشخصی از روز میان وعده های شیرین نمیخورد.
- برای معاینههای منظم برنامه ریزی وجود دارد.
- نمایش و دیدن تلویزیون از یک ساعت مشخص متوقف می شود.
- اطمینان حاصل می شود که همه به اندازه کافی می خوابند.
از متد های دیگر در رابطه با سلامتی گزینه های درمانی منظم دیگر است که معمولاً برای افراد خانواده اعمال میشود.
۷- اهمیت دادن به جسم؛ ۱۱ ویژگی یک خانواده سالم
یکی از ۱۱ ویژگی یک خانواده سالم و مهمترین موضوعاتی که در سالهای اخیر خانوادهها با آن روبرو هستند موضوع اپیدمی چاقی در کودکان است. در نتیجه ایجاد یک دیدگاه تاثیرگذار و مهم در خانواده به شکل “کم خوردن و حرکت بیشتر” میتواند بر روی سلامت روان و جسم کودکان در خانواده تاثیر بگذارد. به این معنا که با ایجاد و رعایت عادات غذایی سالم و عادت های سازنده مانند کمتر خوردن و داشتن حرکت بیشتر می توان تاثیرات مثبتی را بر روی افراد خانواده به ویژه کودکان ایجاد نمود. داشتن فعالیت های جسمی مانند پیادهروی، دوچرخه سواری و فعالیتهای فیزیکی و داشتن یک برنامه منظم برای فعالیت های آخر هفته که شامل بازی های فیزیکی میشود میتواند برای کودکان و فرزندان بسیار موثر باشد.
داشتن یک برنامه سالم برای فعالیتهای جسمی و مفرح خانوادگی می تواند بر سلامت روان کودکان تاثیر بگذارد و این موضوع در خانوادههای سالم یکی از مشخصه های بارز می باشد. نتیجه این اقدامات این است که شما میتوانید ۱۱ ویژگی یک خانواده سالم را در زندگی خانوادگی خود رعایت کنید و برای زندگی خود و خانواده تان برنامه ریزی صحیح و استانداردی داشته باشید و عادات سالم را در زندگی شخصی خود برنامه ریزی کنید. به طور مثال افرادی که به طور منظم ورزش می کنند، می توانند در خانواده نقشی موثرتر داشته باشند.
۸- از زمان های بلا استفاده و بیکار استفاده کنید؛ ۱۱ ویژگی یک خانواده سالم
استفاده از زمانهای خالی و بیکار در طول ایام هفته می تواند بسیار مفید باشد و یکی از ۱۱ ویژگی یک خانواده سالم است که اگر برای این زمانها برنامهریزی دقیقی وجود داشته باشد، میتوان از آنها استفاده های شایستهای نمود. به طور مثال آخر هفته ها و زمان هایی که والدین در خانه هستند از این زمان ها می توان یافت و از آن برای فعالیت های خانوادگی استفاده نمود. گاهی اوقات لازم است تا ما از فعالیت های روزانه خود بکاهیم و به جای آن فضای آرام و دلنشین برای خانواده ایجاد کنیم.
به طور مثال با انجام مدیتیشن های گروهی و البته ساده، آموزش یوگا و حرکتهای تنفسی و تمرکزی دیگر و ایجاد فضای آرام و احساس آرامش بخش مانند روشن کردن یک عود و یا پخش یک موزیک آرام در خانواده میتوان به کودکان آموخت تا با موضوع آرامش و سکوت آشنا شوند و همین موضوع میتواند بر روی روند رشد آنها تاثیر بسزایی داشته باشد.
یادتان باشد به خودتان و خانواده و فرزندان تان استراحت دهید. در یک روز جمعه با کودکانتان به تماشای کارتون با لباس خواب بپردارید و آخر هفته ها را با خانواده خود سپری کنید و با آنها خوش باشید. گاهی لازم است بدون برنامه ریزی قبلی در آخر هفته ها یک فعالیت را انجام دهید و فقط ببینید شرایط و موقعیت ها شما را کجا میبرد. گاهی لازم است از فعالیت های هفتگی خود را جدا کنید و به استراحت بپردازید. برای استراحت خود نیز ارزش قائل شوید و به کودکانتان بیاموزید که آنها هم برای سلامتی خود حرمت قائل باشند.
۹- با هم یاد بگیرید؛ ۱۱ ویژگی یک خانواده سالم
یکی از مهمترین ۱۱ ویژگی یک خانواده سالم موضوع یادگیری است. بسیار دیده شده است که والدین هنگامی که فرزندانشان از مدرسه به خانه می آیند از آنها می پرسند امروز چه چیزی یاد گرفتی اما اگر فرزندان این جمله را از شما بپرسند امروز شما چه چیزی یاد گرفتی و چه کاری کرده اید، آیا می توانید به آن پاسخ بدهید؟ نکته مهم این است که یادگیری مطالب جدید بسیار با ارزش است و اگر شما به عنوان والدین انتظار دارید که کودکان تان مرتباً بیاموزند باید این مسئولیت را به عهده بگیرید و خود شما نیز هر روز یک چیز جدید یاد بگیرید.
مطالعات زیادی نشان داده است که افرادی که به طور مرتب در حال یادگیری مطالب جدید هستند به شکلی برجسته از سایرین موفق تر می باشند. هر پدر و مادری که میخواهد فرزندش چیزهای جدید یاد بگیرد و رشد کند باید استراتژی یادگیری را جزئی از برنامه زندگی خانوادگی اش قرار دهد و به این طریق می تواند به شکل قابل توجهی کیفیت زندگی خود و خانواده اش را ارتقاء بخشد.
مهمترین تکنیک های یادگیری
برای آموزش بیشتر لازم است تا از متدها و روش هایی استفاده کنیم که بتوانیم به خودمان و کودکانمان به شکلی موثر آموزش های کارآمد را منتقل نماییم.
- برنامه های آموزشی و مستند تماشا کنید
- یک باشگاه کتابخوانی خانوادگی را راه اندازی نمایید
- اگر می توانید تصمیم بگیرید و یک کتابی با اشتیاق خود بنویسید
مشاوره کودک و نوجوان به کودک شما می آموزد که روش صحیح تفکر چیست و چگونه در مسیر رشد و تعالی قرار گیرند و یکی از ۱۱ ویژگی یک خانواده سالم است. در حقیقت مطالعه کتاب ها و آموزش می تواند سطح کیفی و کمی زندگی را در یک خانواده به شدت افزایش دهد و از طرف دیگر کمبود آن می تواند آسیب های جدی به نظام خانواده وارد آورد.
۱۰- اخبار را به صورت خانوادگی تماشا کنید
یکی از مهمترین چیزهایی که باید والدین در یک خانواده بدانند این است که هضم اخبار ترسناک و شوکه آور به عنوان یک خانواده سالم، بسیار ساده تر از زمانی است که کودکان این اخبار را به تنهایی میشنوند. در نتیجه مهم است که اخبار را به صورت گروهی ببینید و در مورد آن صحبت کنید تا هضم آن برای کودکان ساده تر شود، زیرا در هر صورت آنها این اخبار را خواهند شنید و ممکن است نتوانند آنها را برای خود به شکل صحیح حلاجی و هضم نمایند. در نتیجه لازم است تا به کودکان در خانواده کمک شود تا با اخبار شوکه آور و یا حتی آزاردهنده و ترسناک روبرو شوند. این کار به آنها می آموزد و کمک می کند تا بتوانند به شکلی ساده تر با مسائل اجتماعی که می تواند گاهی اوقات ترسناک نیز باشد روبرو شوند و از آسیبهای بیشتر در امان بمانند.
هنگامی که والدین به فرزندانشان این اطمینان را میدهند که آنها میتوانند مسائل و موضوعاتی را که دارای ابعاد منفی هستند را با آنها در میان بگذارند، بسیاری از مشکلات برطرف می گردد و این نیز یکی از ۱۱ ویژگی یک خانواده سالم است، زیرا موضوعات زیادی در اجتماع وجود دارد که فرزندان باید بتوانند با در مورد آنها با والدین خود صحبت کنند درک متقابل و اطمینان از فضای باز و امنیت خاطر میتواند به کودکان این اطمینان خاطر را بدهد که آنها میتوانند مسائلی را که با آن در طی روز روبرو میشوند را با والدین خود در میان بگذارند و از مسائل دیگر نگران نباشند. این موضوع می تواند بسیار کمک کننده باشد و خانوادهها و فرزندان را از مشکلاتی که در صورت عدم شفافیت برای فرزندان ممکن است اتفاق بیفتد مصون نگاه می دارد.
۱۱- باز و صادق باشید
یکی از مهمترین نشانه های یک خانواده سالم وجود روابط صادقانه و صریح میان شرکاء در زندگی است. در حقیقت ارتباط میان والدین و نوع رابطه آنها می توانند تاثیرات شگرفی بر سلامت روان افراد خانواده داشته باشد. به همین دلیل صادق بودن در یک خانواده و وجود صداقت در روابط در میان اعضای خانواده بسیار مهم است، به خصوص مهم است که آنها چیزی را از هم پنهان نکنند. اگر والدین نسبت به یکدیگر و شریک زندگی شان و همچنین با فرزندان به صورت صریح و صادق رفتار کنند، کودکان و فرزندان آن خانواده صراحت و صداقت را می آموزند و میتوانند در زندگی بر مبنای آن عمل نمایند. در غیر این صورت آنها می آموزند که حتی با والدین خود نیز صادقانه رفتار نکنند و این موضوع میتواند آسیبهای جدی بسیاری را به خانواده تحمیل نماید.
یکی از پایه های مهم یک خانواده سالم اعتماد است که از ۱۱ ویژگی یک خانواده سالم است. به شکلی که اعتماد می تواند تنها از طریق صداقت به صراحت در یک خانواده ایجاد شود اگر حقایق را از خانواده خود پنهان کنید نمی توانید انتظار داشته باشید که خانواده به شما اعتماد کنند. در صورتی که ممکن است تصور کنید که در حال محافظت از خانواده خود هستید اما نکته مهم در این رابطه این است که شما تنها با گفتمان صادقانه و آشکار می توانید باعث پیشرفت و رشد خانواده و همچنین افزایش هوشیاری صادقانه و صریح در یک خانواده باشید در حقیقت بخش اساسی در ایجاد پویایی سالم در یک خانواده بر مبنای اعتماد شکل می گیرد.
۱۲- افکار نهانی
اگر یک خانواده و زندگی آنها بر مبنای حیله و تزویر باشد آن خانواده جزو خانواده های سالم توصیف نمی شود. به هیچ وجه نمی توان سلامت روانی و عاطفی را در یک خانواده بدون حضور صداقت و شفافیت در نظر گرفت. وجود تعهد و روابط سالم و شفاف میان والدین در یک خانواده و همچنین حضور و وجود اعتماد و حرمت در میان روابط اعضای یک خانواده نشان دهنده میزان سلامت روانی و عاطفی آن خانواده و از ۱۱ ویژگی یک خانواده سالم است. در نهایت می توان انتظار داشت که فرزندان آن خانواده از سلامت روانی لازم برخوردار هستند در نتیجه رعایت این نکات میتواند در ایجاد یک خانوادۀ سالم نقش بسیار سازنده ای داشته باشد و از اشکالات و معضلات دیگر جلوگیری نماید.
عزیزان و همراهان ارجمند برای دریافت خدمات مشاوره روانشناسی و اطلاعات بیشتر در رابطه با مشاوره ترک اعتیاد و همچنین اخذ مشاوره آنلاین رایگان در زمینه بستری نمودن فرد معتاد در یکی از مراکز همکار مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ لطفاً با مشاورین ما تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید…
سلام خسته نباشید من در یک خانواده بیمار بزرگ شده ام و مشکلات عاطفی زیادی دارم. چطور می تونم از این همه ناراحتی و در نجات پیدا کنم؟
مطالب سایت شما را مطالعه کردم و در نوت بوکم بعضی از آنها را ذخیره می کنم. از مطالب سایتتون بسیار می آموزم. از وقت و انرژیتون ممنونم
سلام من این مطلب سایت شمارو خوندم و متوجه شدم که نکات خیلی خوبی رو در مورد شرایط یک خانواده عنوان کرده اید. من در این مورد مطالب زیادی را جستجو کردم و متوجه شدم مطالب وبسایت شما خیلی دقیق و کاربردی هستند. براتون آرزوی موفقیت می کنم
برخی از اطلاعاتی که در این مطلب نوشتید بسیار مفید و تاثیر گذار است. ممنونم
در ادامه نوشته قبلی ام می خواستم بدونم اگر فردی در یک خانواده ای که مشخصات یک خانواده سالم را ندارد ممکن است بیمار نشود؟ آیا راهی برای درمان از بیماری های عاطفی و احساسی وجود دارد؟
ممنونم برای مقاله مفیدتون. لطفا در مورد مشخصات خانواده های ناسالم هم توضیح بدید. مرسی
مقاله بسیار عالی هست و به مطالب مهمی اشاره کرده اید. مشتاقانه منتظر ادامه مطالبتان هستم. آیا امکان این هست که سوالات بیشتری در رابطه روابط خانواده و مشکلاتش پرسیده شود؟ واقعا ممنون میشم از راهنماییتون