درمان اعتیاد به مواد مخدر
آنچه در این مقاله می خوانید :
زمان لازم برای درمان اعتیاد به مواد مخدر
روش های نوین در درمان اعتیاد
روش درمان شناختی رفتاری
روش رفتار درمانی
بیزاری درمانی
دارو درمانی
نکاتی ضروری در موفقیت در درمان اعتیاد
کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ، مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ : درمان اعتیاد به مواد مخدر چیست و به چه شکل اتفاق می افتد؟ برای درمان اعتیاد به چه راهکارها و اطلاعاتی نیاز داریم و چگونه می توانیم درمان موفقیت آمیزی داشته باشیم ؟ بهترین روش های درمان اعتیاد به مواد مخدر چیست؟ کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ با ارائه اطلاعات دقیقی در رابطه با موضوع درمان اعتیاد سعی کرده تا مطالب مهمی را در اختیار شما همراهان ارجمند قرار دهد. اگر تمایل دارید در این رابطه بیشتر بدانید لطفاً ما را تا انتهای این مقاله همراهی بفرمایید و در انتهای آن ما را از نظرات و پیشنهادات تان مطالعه فرمایید.
همانطور که می دانیم، باورهای نادرست بسیاری در مورد نحوه درمان اعتیاد به مواد مخدر وجود دارد. در همین رابطه بسیاری از افراد درمان اعتیاد را یک موضوع غیر ممکن تصور می کنند و از روشهای نوین و آسانی که در ترک اعتیاد استفاده می شود نیز آگاهی ندارند. با پیشرفت روز افزون علم اعتیاد خدمات و کمک های بسیاری در زمینه ترک و درمان اعتیاد ایجاد شده است که به افراد کمک می کند که نه تنها از وابستگی های جسمی به مواد مخدر رهایی یابند، بلکه از لحاظ روانی نیز از وابستگی ها و ریشه های گرایش به اعتیاد نجات یابند.
زمان لازم برای درمان اعتیاد به مواد مخدر
بر اساس ماهیت بیماری اعتیاد و مشخصه های این ناخوشی چند وجهی، نمیتوان زمان مشخصی برای بهبودی و درمان آن مشخص نمود. در حقیقت فاکتورهای متفاوتی در نحوه درمان و طول زمان آن تاثیر گذار است که مهمترین آنها عبارتند از :
- پیشینه اعتیاد
- میزان مصرف
- ویژگی های شخصیتی و خانوادگی
- نوع ماده مصرفی
- بیماری های همراه با اعتیاد
- میزان حمایت خانوادگی
همانطور که گفته شد این فاکتورها میتوانند در روند درمان بیمار و همچنین طول مدت آن تاثیر گذار باشند و حتی می تواند بر روی روش و نحوه درمان فرد نیز تاثیر گذار باشد و باعث شود که برای درمان فرد از روشهای مختلفی استفاده شود.
روش های نوین در درمان اعتیاد به مواد مخدر
به دلیل وجود آسیب های بسیاری که اعتیاد به مواد مخدر در افراد ایجاد میکند بسیاری از افراد به دلیل پیچیده بودن مراحل از ترک کردن وحشت دارند و برای بهبودی اقدام نمی کنند. از طرف دیگر استفاده از روش های سنتی و غیر استاندارد در برخی از مراکز ترک اعتیاد باعث میشود که افراد از لحاظ عاطفی و روانی دچار آسیبهای بیشتری شده و در نتیجه در مقابل ترک اعتیاد مقاومت کرده و از آن دوری کنند. اما همانطور که میدانیم استفاده از روشهای استاندارد و نوین می تواند بسیار کمک کننده باشند. این روش ها به صورت گروهی و فردی در مراکز درمان اعتیاد میتوانند به افراد کمک کنند تا به بهترین شکل ممکن روند درمان خود را ادامه داده و در مسیر بهبودی و درمان قرار بگیرند. برخی از مهم ترین روش هایی که برای درمان اعتیاد وجود دارد که عبارتند از:
- درمان شناختی رفتاری
- رفتار درمانی
- بیزاری درمانی
- دارودرمانی
هر کدام از روش های درمان اعتیاد به مواد مخدر بر اساس میزان و نحوه اعتیاد افراد میتواند تاثیرگذار باشد و در برخی از موارد، مورد استفاده قرار بگیرند. همیشه این روش های درمانی نوین می توانند تاثیرات مثبتی بر روند درمانی افراد از اعتیاد داشته باشند.
۱. روش درمان شناختی رفتاری
درمان شناختی رفتاری یکی از موثرترین روشهای موجود در درمان اعتیاد می باشد. در این روش درمانگران زیربنای تمامی رفتارها و هیجانات مخرب را که ناشی از افکار میباشند را آنالیز کرده و بر روی آنها کار می کنند. بر اساس این روش درمانی افکار فرد، ریشه تمامی هیجانات و رفتارهای مخرب او محسوب می شود. در این روش، افکار ناسالمی که باعث ایجاد اختلالاتی نظیر افسردگی، اضطراب و اعتیاد در افراد می شوند را شناسایی می کنند. در این متد درمانی درمانگر به فرد کمک می کند تا بتواند در موقعیت های مختلف که به سمت مصرف مواد تشویق می شود، افکار خود را شناسایی و ثبت کرده تا متوجه شود چه چیزی به سمت این رفتار او را سوق میدهد.
در حقیقت به محض اینکه شناخت فرد نسبت به خود و نحوه افکار و احساسات درونی سوق دهنده به اعتیاد شناسایی می شود، می تواند افکار کارآمدی را با آنها جایگزین کرده و از آنها رهایی یابد. در این روش با کاهش وسوسه به وسیله شناخت به فرد کمک می شود تا از لغزش های مکرر پیشگیری کرده و در بلند مدت موفق شود اعتیاد را متوقف نماید.
۲. درمان اعتیاد به مواد مخدر؛ روش رفتار درمانی
در روش رفتار درمانی درمانگر تلاش میکند تا یک الگوی سالم رفتاری را به فرد نشان دهد و به او کمک کند تا این رفتارها را تقویت کرده و از تکرار رفتارهای مخرب گذشته خود بکاهد. در این مسیر استفاده از تکنیک های رفتاری مانند داشتن اوقات فراغت صحیح و با نشاط و وجود امکانات لازم برای گذران اوقات فراغت سالم از طریق ورزش می تواند در رفتار درمانی تاثیرات مثبتی گذاشته و فرد را از استعمال مجدد مواد مخدر باز دارد. درمانگر تکالیف مخصوصی را به مراجع خود می دهد که در بیرون از جلسات درمانی این فعالیتها را انجام داده و در زندگی تمرین نماید. همچنین مددجوی خود را تشویق می کند که رفتارهای مناسب را تمرین کرده و پیشرفت خود را به سوی هدف مشخصی مانند کاهش و توقف استفاده از مواد مخدر است را ثبت نماید.
در این مسیر علایق و سلیقه های فرد مورد بررسی قرار خواهد گرفت تا به عنوان پاداش در ازای رفتار مناسب به او داده شود. در این مسیر به صورت مرتب تست اعتیاد گرفته شده و نمونه های ادرار فرد مورد آزمایش قرار میگیرد تا بر استفاده از مواد مخدر نظارت کاملی وجود داشته باشد.
۳. درمان اعتیاد به مواد مخدر؛ بیزاری درمانی
یکی دیگر از روشهای درمانی، بیزاری درمان می باشد که رفتار گرایان در درمان رفتارهای مخرب و بیمارگونه از جمله اعتیاد به مواد مخدر از آن استفاده می کنند. در این روش از فرد معتاد خواسته می شود تا رفتار مخرب را با یک محرک آزاردهنده به صورت خیالی و یا واقعی همراه کرده تا بر روی آن رفتار مخرب تأثیر بگذارد و باعث متوقف سازی آن شود. به طور مثال هنگام مصرف به چیزی که او را آزار میدهد فکر کند یا این که همراه با مصرف داروهای تهوع آوری استفاده شود که منجر به شرطی شدن فرد و بیزار شدن او نسبت به مصرف مواد مخدر گردد.
۴. دارو درمانی
درمان برخی از انواع مواد مخدر مانند ماده مخدر هروئین، شیره یا تریاک با علائم جسمانی شدیدی همراه است. در حقیقت این علائم میتوانند به قدری آزاردهنده باشند که فرد را نسبت به ادامه مسیر پشیمان کند. برای حل این مشکل از درمانهای دارویی نظیر استفاده از متادون یا بوپرنورفین استفاده میگردد. این داروها خاصیت شبه افیونی دارند و می توانند علائم ترک اعتیاد را کاهش دهند، اما از طرف دیگر این داروها خود اعتیادآور هستند و حتماً باید تحت نظارت یک متخصص و مشاور اعتیاد مصرف شوند و افراد نمی توانند به صورت خودسرانه از آنها استفاده کنند.
نکاتی ضروری در موفقیت در درمان اعتیاد
در درمان اعتیاد به مواد مخدر موضوع پذیرش بیماری اعتیاد یکی از مهمترین مسائلی است که فرد معتاد برای موفقیت در درمان خود به آن نیاز دارد. روانشناسان با انجام مصاحبه های انگیزشی می توانند در عبور از این مرحله به شما کمک کنند. از طرف دیگر انجام ارزیابیهای کامل روانپزشکی و روانشناختی شخصیتی و جسمی قبل از شروع ترک و درمان ضروری میباشد. در حقیقت قرار گرفتن در معرض درمانهای روانشناختی در کنار درمان های پزشکی و دارویی میتواند اثربخشی را تا چندین برابر افزایش دهد.
به همین دلیل توصیه می کنیم از روشهای غیر اصولی و خودسرانه در درمان اعتیاد به مواد مخدر به شدت پرهیز کنید و پیش از انجام هر اقدامی با مشاورین ترک اعتیاد مرکز ترک اعتیاد اهواز مشورت کنید. استفاده از روشهای سنتی و غیر اصولی میتواند در درازمدت تاثیرات مخربی را بر سلامت جسم و روان شما ایجاد نماید.
عزیزان و همراهان ارجمند برای دریافت خدمات مشاوره روانشناسی، اطلاعات بیشتر و اخذ مشاوره ترک اعتیاد در زمینه بستری نمودن و ترک اعتیاد فرد معتاد در یکی از مراکز همکار مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ و همچنین اخذ مشاوره ترک اعتیاد تلفنی در منزل با مشاورین ما تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید …
(02) دیدگاه