اعتیاد به هروئین
آنچه در این مقاله می خوانید :
روش های ترک اعتیاد
دارو درمانی
ترک سنتی اعتیاد
سقوط آزاد
ترک نیمه سریع
ترک تدریجی
افراد شاغل
بوپرنورفین چیست؟
علائم جسمی و روانی
روش های ترک اعتیاد به هروئین
- استفاده از دارو برای ترک اعتیاد هروئین
- روش سقوط آزاد یا ناگهانی برای ترک هروئین
- به صورت نیمه سریع برای ترک هروئین
- به صورت تدریجی برای ترک هروئین
۱. دارو درمانی در ترک اعتیاد هروئین
مهمترین و ساده ترین دارویی که برای ترک اعتیاد به هروئین انواع مواد مخدرمثل تریاک و شیره و مورفین و…. و از جمله هروئین استفاده می شود متادون است. اثر متادون در بدن طول عمر بیشتری دارد به همین دلیل ارزش بیشتری هم دارد. ساده تر اینکه با مصرف قرص یا شربت متادون علائمی از خماری و نیازبه مواد دیده نمیشود. سخت ترین بخش ترک اعتیاد به هروئین تلاش برای مبارزه با علائم دردهای جسمانی ست. که این کار را متادون انجام میدهد و درد بدن را کاهش میدهد. البته شروع مصرف متادون به جای هروئین باید با نظر پزشک و روانشناس باشد به مرور در طول ۶ ماه میتواند مصرف متادون را کاهش دهد تا اینکه بطور کامل متادون را قطع کند و کنار بگذارد. فراموش نکنید که از مصرف بی رویه و خودسرانه متادون باید جلوگیری کنید چون خود متادون هم میتواند اعتیاد آور باشد و شما را به دردسر جدیدی بیاندازد. اما به طور کلی ما به عنوان یک مرکز ترک اعتیاد در کشور استفاده از روش های دارو درمانی پیشنهاد نمی کینم و بهترین راه درمان را استفاده از روش های درمانی در یک مرکز ترک اعتیاد می دانیم.
ترک سنتی اعتیاد به هروئین
در این روش بیمار خیلی سریع و بدون پیش زمینه و یا جایگزین کردن دارو یا مواد دیگر اعتیاد به هروئین را قطع می کند، درنتیجه واکنشهای و عکس العمل های فرد تا یکی دو هفته به طول می انجامد. بنابراین دوره ای بسیار سخت و دور از طاقت است. این روش ترک زیاد مورداستقبال نیست، به خاطر بستن و زندانی کردن معتاد به نامهای مختلفی مشهور است:
- روش سقوط آزاد
- ترک اعتیاد سنتی
اشکال اصلی در این روش ترک این است که : شوک روحی – روانی وحتی جسمانی بسیار شدیدی به بیمار وارد می شود چون در واقع وابستگی روانی فرد با این روش از بین نمی رود و از ریشه درمان نشده است و چون احتمال لغزش و بازگشت در آن زیاد است کم کم این روش منسوخ شده است. بطور کلی پاک شدن بدن و علائم ترک اعتیاد چندین ماه طول می کشد. بنابراین بعداز گذشت سختیهای دو هفته اول مشکلاتی چون افسردگی، کم حوصلگی، کند ذهنی، بی خوابی، فراموشی و تنبلی وحتی عدم انگیزه و تمایل به زندگی در فرد نمایان می شود. در برخی حتی میل به کارکردن هم کاهش می یابد. این افراد چون تعادل جسمی و روانی ندارند و نمی توانند به خوبی تمرکز کنند، نباید تصمیمات سرنوشت ساز بگیرند این افراد که به روش سقوط آزاد ترک کرده اند به ندرت مرحله ای می رسند که تعادل پایدار داشته باشند و معمولا به مشکلات عصبی دچار می شوند.
۲. روش سنتی یا سقوط آزاد
این روش دارای دو گروه می باشد: ترک نیمه سریع و ترک تدریجی.
۳. ترک نیمه سریع
تا حدودی این روش ترک اعتیاد به هروئین شبیه سقوط آزاد است ولی در هفته اول و پس از قطع فوری مواد مخدر برای اینکه عوارض و درد های بیمار کاهش یابد از دارو استفاده میشود. ولی در هر حال چون دوره بازسازی سیستم عصبی نادیده گرفته میشوند تفاوت چندانی با روش سقوط آزاد و عوارض آن ندارد. مثال علمی که میتوان در این باره گفت این است که : در روش سقوط آزاد فرد بیمار از بالای ساختمان خود را به پایین پرتاب میکند.در حالی که در روش نیمه سریع فرد خود را از طبقه هفتم به پایین پرتاب میکند.
۴. ترک تدریجی
این روش اعتیاد به هروئین از زمانهای قدیم تا کنون متداول بوده است. در ترک تدریجی هر روز به مقدار کمی از مصرف مواد مخدرکم میشود تا به تدریج مصرف به صفر برسد. به این صورت که مقداری تریاک یا شیره را در ظرف آبی حل میکنند و روزانه چند پیمانه مشخص از این شربت می خورندو به جای مصرف روزانه مواد از این شربت میخورند. و مجددا به جای مقدار مصرف شده آب میریزند تا شربت رقیق تر شود. خیلی از بیماران معتاد از این روش برای ترک اعتیاد به هروئین استفاده میکنند. و شاید نتیجه هم بگیرند. این روش ترک تدریجی از سایر روشها بیشتر مورد استقبال قرار گرفته است.
به طور کلی بهترین روش پیشنهادی برای ترک اعتیاد درمان های بلند مدت است. چون با کمترین ضررهای جسمانی و روحی و روانی همراه است و فرد بیمار را به سمت ترک دائمی و همیشیگی سوق می دهد. و باعث میشود بیمار از هر نوع مواد مخدر متنفر باشد. باید بدانیم که هر نوع روش ترک هروئین دارای محاسن و معایبی است. مثلا ترک سقوط آزاد برای افرادی که به تازگی گرفتار اعتیاد شده اند و یا تفننی مصرف می کنند و هنوز هم سیستم تولید کننده مواد شبه افیونی در بدن آنها از کار نیفتاده است و ممکن است برای آنها خوب جواب بدهد. اما برای افرادی که مدت طولانی به مقدار زیاد مواد مصرف می کنند ترک موفقیت آمیزی که نخواهد بود احتمالا اثرات بسیار مخرب و غیر قابل جبرانی هم در پی داشته باشد.
افراد شاغل از چه نوع درمانی برای ترک می توانند استفاده کنند؟
افرادی که بطور دائم و مستمر مشغول کار ثابت هستند به هیچ عنوان نمی توانند از روش سقوط آزاد استفاده کنند چون معمولا به مدت ۱۰ ماه نمیتوانند کار کنند. روش نیمه سریع هم تفاوت چندانی با سقوط آزاد ندارد. بنابراین روش درمانی دارویی و بلند مدت بهترین و مطمئن ترین روش برای ترک شاغلین خواهد بود.
بوپرنورفین چیست؟
ب۲ یا بوپرنورفین داروی مسکن مخدری ست شبیه به مرفین که مانند متادون برای ترک می توان استفاده کرد. ولی باید مراقب بود که این دارو با هروئین مصرف نشود چون عوارض بسیار خطرناکی از قبیل تشنج و حتی مرگ را به همراه دارد. گاهی مصرف خودسرانه آن باعث می شود که شکل جدیدی از اعتیاد در فرد بوجود آید.
علائم جسمی و روانی از ترک اعتیاد به هروئین
با قطع کردن مصرف هروئین و اعتیاد به هروئین علائم بسیاری در فرد بوجود می آید که به آنها علائم ترک یا سندرم محرومیت می گویند.این سندرم شامل، درد عضلانی استخوانی، بیقراری، آبریزش بینی، عطسه، بیخوابی، خمیازه، اسهال وبعد از آن تهوع و استفراغ، کم اشتهایی، بیحالی و ضعف، احساس شدید سرما و گرما، لرز، پرش اندام، عرق کردن فراوان، تپش قلب، ریزش اشک، شکم درد، پرخاشگری، هذیان گویی و در نهایت وسوسه برای مصرف مجدد مواد و….. خواهد بود. تمام این علائم و از همه بدتر شدت خماری در هر شخصی متفاوت است و با داشتن این علائم درد و خماری باید مراقبتهای درمانی صحیح و دشواری در نظر گرفت. البته همه این علائم بعد از ترک در مدت کوتاهی از بین میروند.
اگر شخصی بدون مشورت و انجام آزمایشات لازم اقدام به ترک اعتیاد به هروئین نماید یعنی ترک هروئین همراه با مراقبتهای پزشکی و پرستاری نباشد بسیار خطرناک خواهد بود. سم زدایی از نظر علمی به روشهایی گفته میشود که با کمترین علائم و به صورت جدی و کنترل شده و بیخطر به بیمار کمک کند تا دوره ترک را طی نماید. در پایان باید متذکر شویم که ترک اعتیاد بسیار سخت و دردآور است بنابراین هیچ شخصی نباید خودسرانه و بدون دریافت کمک از یک کمپ ترک اعتیاد که آشنا به این مواد هستند اقدام به ترک نماید، چرا که موجب آسیب جدی و در نهایت مرگ شخص خواهد بود.
عزیزان و همراهان ارجمند لطفا برای دریافت مشاوره روانشناسی و همچنین مشاوره ترک اعتیاد در زمینه بستری نمودن و ترک اعتیاد فرد بیمار و معتاد به هروئین و یا انواع مواد مخدر دیگر با مشاورین مرکز مشاوره ترک اعتیاد اهواز کمپ تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید…
(06) دیدگاه