راههای مقابله با اعتیاد کدام است و برای موفقیت در مبارزه با اعتیاد و مواد مخدر به چه اطلاعاتی نیاز داریم؟ برای دستیابی به موفقیت در مبارزه با اعتیاد و مواد مخدر چه باید کرد و کدام روش ها می تواند از بهترین راههای مقابله با اعتیاد باشد؟
در مقاله پیش رو مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ به توضیح و تشریح بهترین روش های مبارزه و مقابله با اعتیاد پرداخته است. لطفا تا انتهای مقاله ما را همراهی بفرمایید.
همانطور که در بخش نخست مقاله غلبه بر اعتیاد به مواد مخدر گفته شد، اعتیاد به مواد مخدر به روش های گوناگون می تواند بر زندگی افراد و سلامت جسمی و روانی آنان تاثیرات مخرب بگذارد. برای آنکه فردی در بهبودی از اعتیاد موفق باشد و بتواند با استفاده از راههای مقابله با اعتیاد به زندگی سالم خود باز گردد باید به تمامی جنبه ها و علائم بیماری اعتیاد توجه نماید و برای مشکلات روانی که در اثر اعتیاد به مواد مخدر ایجاد شده اند راهی بیابد.
اما بهترین روش برای بهبود عوارض بیماری اعتیاد به مواد مخدر، الکل یا اعتیادهای رفتاری کدام است؟
مهمترین کاری که یک شخص برای بهبودی است اعتیاد فعال می تواند انجام دهد این است که تمامی جنبه های آسیب دیده روحی روانی و جسمی خود را در اثر مصرف مواد مخدر و اعتیاد های دیگر مدنظر قرار دهد و برای بهبودی آن از تیم های درمانی و متخصص درخواست کمک نماید.
از آنجا که اعتیاد یک بیماری پیشرونده و کشنده است برای شناسایی راههای مقابله با اعتیاد، نیز نیاز به کمک های تخصصی و پشتیبانی های موثر درمانی وجود دارد. در نتیجه فرد نباید سعی کند که به تنهایی برای درمان اعتیاد خود دست به اقدام بزند. در حقیقت دریافت پشتیبانی های کارآمد می تواند به انتخاب یک رویکرد درمانی مناسب و ایجاد تاثیرات مثبت بر بهبودی شما از اعتیاد کمک نماید.
در همین رابطه میتوان گفت که هر چه نیروهای متخصص و پشتیبان کننده بیشتری در اطراف شما برای بهبودی وجود داشته باشد شانس شما در درمان بیشتر و بالاتر است.
این نکته حائز اهمیت است که دوستان و خانواده نزدیک و افراد متخصص و باتجربه در زمینه اعتیاد می توانند به عنوان یک سرمایه ارزشمند در بهبودی شما در کنارتان قرار بگیرند. در همین رابطه در صورتی که فردی از نزدیکان و عزیزان تان را برای دریافت کمک در اطراف خود ندارید می توانید با استفاده از تجربیات تخصصی مشاورین و مددکاران درمانی از کمک های لازم بهره مند شوید.
یکی از مهمترین تاثیرات مخرب اعتیاد بر زندگی افراد از بین رفتن روابط اجتماعی است. هنگامی که یک فرد در یک اعتیاد فعال گرفتار می شود به مرور زمان تمامی روابط اجتماعی، عاطفی و صمیمانه خود را با عزیزان و نزدیکان خود از دست می دهد. در نتیجه هنگامی که تصمیم به بازگشت به زندگی سالم و بدون اعتیاد می گیرد لازم است تا روابط جدیدی را در زندگی خود با افرادی که میتوانند به او کمک کنند را ایجاد نماید.
برای این کار ممکن است لازم شود که شما به گروه های اجتماعی و مدنی بپیوندید و یا در رویدادهای جامعه به صورت داوطلبان شرکت کنید تا بتوانید با افراد جدید آشنا شوید و راههای مقابله با اعتیاد را بیابید.
یکی دیگر از راههای مقابله با اعتیاد، استفاده از مکانهای درمانی میان مدت است همانند کمپ تی سی آبادان، مرکز ترک اعتیاد زنان در اهواز، کمپ ترک اعتیاد شیراز می توانند به شما در ارائه خدمات درمانی و بهبودی از اعتیاد کمک نمایند. در حقیقت فرد با اسکان در یکی از این مراکز درمانی میتواند در یک محیط امن و پایدار که از لحاظ دوری از مصرف مواد مخدر و اعتیاد می باشد می تواند به بهبودی خود کمک نماید که البته یکی از بهترین روش های درمانی است.
برای یافتن پشتیبانی افراد باتجربه، یکی از بهترین کارها این است که فرد به جلسات قدم های دوازده گانه بهبودی معتادان گمنام بپیوندد. هنگامی که یک فرد به این جلسات می پیوندد می تواند با شرکت در این جلسات با افرادی که دقیقا می دانند که برای بهبودی از اعتیاد چه باید بکنند، ملاقات کرده و از پشتیبانی و تجربیات مشترک اعضای بهبودی در جلسات بهره مند شود.
برای شناخت راههای مقابله با اعتیاد باید مطالب بسیاری آموخته شود. تاثیرات اعتیاد بر زندگی افراد بسیار چشمگیر و مخرب است و در حقیقت به شکلی پیچیده آسیب زا هستند. هنگامی که شما به عنوان یک فرد معتاد و یا وابسته به مواد مخدر تصمیم می گیرید که اعتیاد خود را متوقف نمایید، احتمالا با مسائل مختلفی روبرو خواهید بود. در این بین مسائل اولیه و سم زدایی مواد مخدر مطرح است و از سوی دیگر مشکلات مربوط به زمان اعتیاد و آسیب هایی که شما در زمان اعتیاد فعال متحمل شده اید.
در حقیقت می توان گفت که شما برای بی حسی عاطفی و خنثی نمودن احساسات دردناک خود مواد مخدر و الکل استفاده می کرده اید و هنگامی که آن را متوقف می سازید، شروع به تجربه تمامی آن احساسات آزار دهنده می کنید. می توان گفت که با ندیدن و احساس نکردن مشکلات درونی و عاطفی، آنها از بین نمی روند و پایان نمی یابند.
در نتیجه می توان گفت که پس از متوقف ساختن مصرف انواد مواد اعتیاد آور، احساسات آزار دهنده گذشته شروع به خودنمایی می کنند و فرد برای موفقیت در روند بهبودی خود می بایست مشکلات احساسی و ریشه ای خود را بر طرف نماید.
در این زمان شما ممکن است گهگاه احساسات آزار دهنده ای را تجربه نمایید که برخی از آنها عبارتند از:
اما نکته مهم در مورد این احساسات این است که وجود این احساسات در یک زندگی بخش تفکیک ناپذیر آن هستند، اما نوع برخورد و واکنش به آنها مطرح است که یک فرد معتاد دائما می خواهد از این احساسات فرار نماید. در حقیقت می توان گفت که یافتن روش های مناسب و صحیحی برای روبرویی با این احساسات یک مولفه مهم و قابل تامل در درمان و بهبودی از اعتیاد است.
هنگامی که یک فرد مواد مخدر را متوقف می کند برای یافتن راههای مقابله با اعتیاد باید تغییراتی را در روند زندگی و همچنین روش ها و رویکرد هایی که در زندگی اتخاذ می کرده است را ایجاد نماید. به این معنا که فرد دیگر نمی تواند برای مشکلات خود در پشت اعتیاد خود پنهان شود و باید مدیریت با احساسات عواطف آزاردهنده و مشکلات دیگر را بیاموزد. هنگامی که فرد توانایی روبرویی با احساسات آزار دهنده خود را پیدا میکند دیگر برای سرکوب آنها و فرار از احساسات تهدید آمیز و پر تنش لازم نیست مواد مخدر مصرف کند.
استراتژی ها و روش های متنوعی برای کاهش سطح استرس وجود دارد که بدون استفاده از دارو و یا مواد مخدر بتواند سطح استرس خود را کاهش داده و با آن روبرو شود. افراد معتاد معمولاً از روش های غیر طبیعی مانند استفاده کردن از مواد مخدر برای از بین بردن استرس استفاده می کنند.
اما این روش کاملا معتادگونه بوده آسیبهای جدی به فرد وارد می کند. برای مدیریت استرس یا احساسات آزار دهنده فرد باید بیاموزد که از متد های صحیح و روش های عالی استفاده نماید. برخی از این روشها عبارتند از:
هر کدام از این روش ها می تواند بر میزان استرس افراد تاثیر بگذارد. یادگیری و انجام این روش ها بسیار ساده است اما فرد معتاد برای ارتباط برقرار کردن با این روش های تازه نیاز به تمرین و تکرار دارد. در حقیقت فرد با تمرین کردن این روشها می آموزد که مانند افراد سالم دیگر روش های صحیح برای مدیریت احساسات خود استفاده نماید.
نکته حائز اهمیت در شناخت راههای مقابله با اعتیاد این است که روند بهبودی نمی تواند متوقف شود. در حقیقت بهبودی از اعتیاد یک فرآیند درمانی است که شما برای بازیابی و بازسازی اتصالات تغییر یافته مغز در دوران اعتیاد فعال نیاز به زمان دارید. در دوران بازیابی از اعتیاد فعال ممکن است وسوسه های متعددی روبرو شود. در چنین حالتی شما برای ادامه روند بهبودی خود نیاز به پشتیبانی های موثر دارید.برخی از آنها عبارتند از:
هنگامی که یک فرد به مواد مخدر اعتیاد پیدا می کند افراد بسیاری که مانند او به اعتیاد به مواد مخدر وابستگی دارند با او در تماس هستند. در چنین حالتی شما برای جلوگیری از وسوسه های بیشتر و بازگشت به زندگی و عادت های قدیمی و مخرب خودباید از آنها دوری کنید.
یکی از راههای مقابله با اعتیاد این است که از حضور در کلوپ های شبانه و یا مکانهایی که مشروبات الکلی در آن سرو می شود اجتناب کنید. پس از قطع مصرف مواد مخدر، استفاده از الکل بسیار خطرناک است زیرا می تواند اعتیاد را در سیستم عصبی فرد شعله ور نماید و باعث مصرف مجدد مواد گردد.
هنگامی که برای درمان بیماری خود به یک پزشک مراجعه میکنید، باید او را از سابقه پزشکی خود مطلع سازید تا از تجویز داروهای مخدر نسخه ای اجتناب ورزد. استفاده از داروهای نسخه ای که حاوی مقداری مواد تحریک کننده و مخدر هستند می توانند باعث عود مجدد اعتیاد به مواد مخدر گردند.
برخی از این داروها که برای مصرف آنها برای افراد در حال بهبودی محدودیت وجود دارد عبارتند از :
یکی از مهمترین موضوعاتی که افراد با آن درگیر هستند موضوع وسوسه و اشتهای مصرف مواد مخدر و یا الکل است. به این معنا که هنگامی که افراد مصرف خود را متوقف می کنند، سیستم عصبی و مغز فرد که به مصرف ماده مخدر عادت کرده است، به اشکال مختلف برای مصرف مجدد و دریافت آن دارو او را تشویق می کند. مغز شما از راه های گوناگونی برای تشویق شما به مصرف مجدد مواد یا الکل استفاده می کند که اصطلاحاً به این حالت اشتهای مصرف گفته می شود.
برای مدیریت و جلوگیری از مصرف مجدد مواد مخدر لازم است که فرد کارهایی را برای خنثی سازی وسوسه و اشتغال فکری در مورد مصرف مواد مخدر انجام دهد. برخی از این کارها عبارتند از:
در همین رابطه یکی از مهمترین راههای مقابله با اعتیاد و خنثی سازی وسوسه، مصرف صحبت و مشارکت در مورد افکار و احساسات آزار دهنده می باشد. در حقیقت با صحبت کردن در مورد افکار و وسوسه ها می توان آن را تخلیه نمود و از اجبار به مصرف در اثر وسوسه خارج شد.
یکی از مهم ترین مسائلی که شما پس از قطع مصرف مواد مخدر با آن روبرو هستید موضوع دید تونلی یا روند فکری معتاد گونه می باشد. برای تشریح بیشتر این موضوع باید عنوان کرد که افراد پس از قطع مصرف به شکلی غیر واقع بینانه و غیر منطقی به وقایع نگاه می کنند. اما چرا چنین اتفاقی می افتد و چرا افراد نمی توانند با نگاهی صحیح و منطقی به وقایع نگاه کنن؟
در حقیقت این موضوع یک پدیده عصب شناختی است و به این شکل اتفاق می افتد که مغز فرد معتاد که برای سالهای متمادی به یک ماده مخدر اعتیاد داشته و آن را مصرف کرده است پس از قطع مصرف به شکلی ماشین گونه و غیر طبیعی به اتفاقات نگاه می کند. به این معنا که برای تشویق فرد و مصرف مجدد تنها به لذت ها و خوشی های مصرف فکر می کند و آنها را مجسم می نماید.
در چنین حالتی شما باید با این حالت معتاد گونه ذهنی خود با هوشیاری برخورد کنید و از یادآوری خاطرات خوش مصرف اجتناب ورزید. برای این کار لازم است در قبال یادآوری خاطرات خوش، شروع به مرور اتفاقات تلخ، عجزها و ناکامی های مصرف مواد مخدر نمایید.
نکته حائز اهمیت در شناخت و بکار گیری راههای مقابله با اعتیاد، پرهیز کامل از مصرف هرگونه ماده مخدر است. لازم است که فرد برای تداوم بهبودی از اعتیاد از مصرف هرگونه ماده مخدر مانند الکل، داروهای نسخه ای، انواع مواد محرک و غیره خودداری کند.
هنگامی که شما تصمیم می گیرید که مواد مخدر را از زندگی خود حذف نمایید، باید روش زندگی خود را تغییر دهید و برای دریافت پاداش های عصبی و مغزی به سمت فعالیتهای مثبت که در شما احساس خوب و موفقیت را تقویت می کنند تغییر مسیر دهید. انجام فعالیت های موسیقی، یادگیری توانایی های جدید، ورزش و بسیاری فعالیت های انسانی و سالم دیگر برای تداوم بهبودی لازم و مورد نیاز است.
در اینجا به بعضی از محرک هایی که باعث عود مجدد و الگوهای قدیمی رفتاری در افراد می گردد را بررسی می کنیم. برخی از این محرک ها عبارتند از:
نکته مهم که شما برای تداوم بهبودی باید آن را به خاطر بسپارید این است که در این مسیر نباید تنها بمانید. برای موفقیت در بهبودی از اعتیاد لازم است که شما به جلسات قدم های ۱۲ گانه بروید و با درمانگران و افراد حامی خود دائماً در تماس باشید. هنگامی که یک فرد معتاد در حال بهبودی به تنهایی خود برمی گردد و افراد حامی و پشتیبان را از خود دور می کند آماده می شود تا دوباره به اعتیاد فعال خود باز گردد.
عزیزان و همراهان انجمن برای دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه بستری نمودن فرد معتاد در یکی از مراکز همکار کمپ ترک اعتیاد اهواز لطفاً با مشاورین مرکز تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید…
2021-2017 © - تمامی حقوق نزد وبسایت محفوظ می باشد