درمان اختلالات اضطرابی
آنچه در این مقاله می خوانید :
شناخت و درمان اختلال اضطراب
انواع اختلالات اضطرابی
اختلالات اضطرابی عمومی
اختلال هراس
اختلال اضطراب اجتماعی
فوبیای خاص
آگورافوبیا
اضطراب جدایی
علائم اختلالات اضطرابی
مهمترین روش های درمان
مدیریت علائم اختلال
مهمترین نکات کاهش اضطراب
دریافت کمک و پشتیانی
چشم انداز اختلالات اضطرابی
کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ، مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ : بهترین روش درمان اختلالات اضطرابی چیست روشهای درمان آن کدامند؟ برای شناخت و درمان اضطراب مزمن چه باید کرد و به چه اطلاعاتی نیاز داریم؟ آیا روشی برای مقابله با اختلالات اضطرابی وجود دارد؟ مهمترین روشهای مقابله با اختلال اضطراب چیست؟ در همین رابطه برای شناخت بیشتر شما کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ سعی کرده تا با جمع آوری داده های مهمی در رابطه با درمان اختلالات اضطرابی مطالبی را برای شما همراهان ارجمند فراهم نماید تا شما بتوانید با این مشکل مواجه شوید و اگر به آن مبتلا هستید آن را مدیریت کنید. اگر تمایل دارید در مورد این اختلال بیشتر بدانید لطفا این مقاله را تا انتها مطالعه بفرمایید.
شناخت و درمان اختلالات اضطرابی
در حقیقت اضطراب یکی از روشهایی است که مغز افراد در واکنش به استرس از خود نشان میدهد و به شکلی نوعی از هشدار است که شما را در مورد یک خطر احتمالی آگاه میکند. همه ما در طول زندگی احساس اضطراب را تجربه میکنیم به طور مثال هنگامی که با یک مشکل روبرو می شویم و یا برای شرکت در یک آزمون و یا تصمیم مهم روبرو می شویم، احساس اضطراب را تجربه می کنیم. اما باید بدانیم که اضطراب به خودی خود می تواند به عنوان یک مکانیسم دفاعی برای افراد مفید باشد،
اما اگر این حالت ذهنی به صورت نامتعادل و نامتعارف در زندگی فرد بروز پیدا کند می تواند زندگی او را تحت تاثیر قرار داده و روند های فکری و روانی شخص را از حالت طبیعی خارج کرده که در این صورت به آن درمان اضطراب مزمن گفته می شود. در اختلالات اضطرابی فرد از لحاظ روانی پیوسته دچار اضطراب و ترس دائمی و طاقت فرسا می شود. در حقیقت اضطراب میتواند شما را از فعالیتهای رزومره زندگی محروم نماید و موقعیتهای اجتماعی شما را با مشکل مواجه کند.
انواع اختلالات اضطرابی
اختلالات اضطرابی دارای چندین نوع است که در ادامه به توضیح آنها خواهیم پرداخت که مهمترین آنها عبارتند از:
- اختلال اضطراب عمومی
- اختلال هراس
- اختلال اضطراب اجتماعی
- انواع فوبیای خاص
- آگورافوبیا
- اضطراب جدایی
۱. اختلالات اضطرابی عمومی
در اختلالات اضطرابی عمومی، فرد بدون هیچ دلیل مشخصی بیش از حد نگران و مضطرب است و تنش های غیر واقعی را احساس می کند.
۲. اختلال هراس
در این نوع از اختلال اضطراب شما احساس ترس ناگهانی و شدید که مانند یک حمله وحشت می باشد را تجربه می کنید و ممکن است در طی حمله وحشت عرق کنید و در قفسه سینه خود احساس درد داشته باشید و تپش قلب پیدا کنید. گاهی ممکن است احساس خفگی به شما دست داده شود یا دچار حمله قلبی شوید.
۳. اختلال اضطراب اجتماعی
در این نوع از اختلالات اضطرابی که به اصطلاح به آن فوبیای اجتماعی نیز گفته میشود فرد از حضور در موقعیتهای اجتماعی روزمره دچار نگرانی شدید میشود. شما با وسواس زیاد نگران قضاوت دیگران هستید و از تمسخر یا قضاوت دیگران به شدت در هراس هستید.
۴. فوبیای خاص
در این نوع از اضطراب مزمن فرد احساس ترس شدیدی نسبت به یک موقعیت خاص یا یک شی دارد. به طور مثال فرد به شکل غیرطبیعی از ارتفاع یا پرواز می ترسد و این ترس منجر می شود که فرد از حضور در موقعیت های معمولی زندگی باز بماند.
۵. آگورا فوبیا
در این نوع از اختلالات اضطرابی فرد از قرار گرفتن در مکانی که امکان فرار و یا کمک گرفتن را ندارد بسیار میترسد. به طور مثال فرد از قرار گرفتن در هواپیما یا قرار گرفتن در یک صف، نسبت به وجود جمعیت وحشت می کند و احساس اضطراب به او دست می دهد.
۶. اضطراب جدایی
در این نوع از اضطراب تنها کودکان خردسال نیستند که هنگام جدایی از عزیزانشان مانند والدین، احساس ترس یا اضطراب می کنند. در اختلال اضطراب جدایی افراد بزرگسال نیز از اینکه از عزیزانشان جدا شوند احساس اضطراب شدید می کنند و بسیار مضطرب میشوند. در این نوع اختلال فرد همیشه نگران است که اتفاق بدی برای یکی از عزیزانش رخ ندهد.
۷. توهین انتخابی
در این نوع از اختلالات اضطرابی فرد به طور معمول به شکلی که با خانواده خود صحبت میکند در جمع و اجتماع نمی تواند صحبت کند. در این حالت تفاوت زیادی میان نحوه برخورد فرد با خانواده و نزدیکان خود و دیگر افراد در اجتماع وجود دارد.
۸. اضطراب ناشی از مصرف دارو
در حقیقت استفاده از برخی داروها و مواد مخدر نسخهای و یا حتی قطع مصرف ناگهانی برخی داروها میتواند موجب بروز علائم اختلال اضطراب مزمن در فرد شود. در چنین حالتی فرد پس از یک دوره مصرف یک داروی مشخص، دچار اختلالات اضطرابی بیمارگونه میشود که میتواند تاثیرات مخربی بر روند زندگی او بگذارد.
علائم اختلالات اضطرابی
یکی از شایعترین علائم اختلالات اضطرابی وجود ترس یا نگرانی بیش از حد در فرد است. اما علائم دیگری نیز وجود دارد که می تواند بر روی نفس کشیدن، خوابیدن، بی حرکت ماندن و یا تمرکز فرد نیز تاثیر بگذارد. معمولاً علائم خاصی وجود دارد که به نوع اختلال اضطرابی فرد بستگی دارد که مهمترین آن عبارتند از :
- وحشت ترس و ناراحتی
- احساس وحشت هلاکت یا خطر
- مشکلات خواب
- عدم توانایی در داشتن آرامش و سکوت
- دست و پای سرد عرق کرده بی حس
- تنگی نفس
- تپش قلب و تنفس سریع بیشتر از حالت طبیعی
- خشکی دهان
- حالت تهوع
- عضلات کشیده
- سرگیجه و نشخوار فکر
- عدم توانایی در تمرکز
- وسواس شدید نسبت به اشیا و مکانهای ترسناک
دلایل و عوامل ایجاد اختلال اضطراب
در رابطه با نحوه ایجاد این اختلال محققان دقیقا نمی دانند چه چیزی باعث بوجود آمدن آن در یک فرد می شود. اما همیشه ترکیبی از عواملی وجود دارد که یک شخص را مبتلا به این اختلال می کند که برخی از مهمترین آنها عبارتند از :
- عوامل ژنتیکی باعث بروز اختلالات اضطرابی می شود.
- آرایش شیمی مغز در افراد میتواند باعث ایجاد عجوب در مدارهای مغزی مرتبط با ترس و کنترل احساسات هستند باشند.
- استرس محیطی یکی دیگر از عواملی است که می تواند بر روند فکری و شخصیتی افراد تأثیر بگذارد و باعث به وجود آمدن اختلالات اضطرابی در فرد گردد به خصوص در دوران کودکی مرگ یکی از عزیزان یا حمله یا دیدن خشونت می تواند باعث بروز اضطراب شدید در فرد گردد.
- سوءمصرف اعتیاد به مواد مخدر یکی دیگر از دلایل به وجود آمدن این نوع اختلال در فرد می باشد.
- برخی از بیماری های قلب، ریه و تیروئید می تواند علائمی شبیه اختلالات اضطرابی در فرد ایجاد نمایند.
مهمترین عوامل خطرساز برای ایجاد اختلال اضطراب در یک فرد
- سابقه اختلال سلامت روان
- بروز سوء استفاده های جنسی در دوران کودکی
- بروز سوء استفاده های عاطفی جسمی و روانی
- ضربه های شدید روحی و عاطفی
- وقوع حوادث دردناک برای فرد در کودکی
- بروز بیماری های شدید برای فرد
- سوء مصرف مواد مخدر الکل و دیگر داروهای غیر قانونی
- کمرویی و کناره گیری شدید
- عزت نفس پایین و برداشت منفی از خود
تشخیص اختلالات اضطرابی در یک فرد
هنگامی که یک فرد یکی از علائم بالا را در خود مشاهده کرد به طوری که این علائم بر روند زندگی او تاثیر مخرب بگذارد، بهتر است با یک پزشک یا روانشناس متبحر در این زمینه صحبت و مشاوره داشته باشید. این نکته بسیار مهم است که شما بتوانید با کمک متخصصین اختلالات اضطرابی خود را تشخیص داده و برای بهبود آن اقدام نمایید.
در همین رابطه پس از آنکه علائم اختلال اضطراب را در خود مشاهده کردید و به یک روانشناس و یا روانپزشک مراجعه کردید، او با انجام آزمایشات و با استفاده از ابزارهایی اختلال شما را تشخیص داده و برای رفع آن با شما کار خواهد کرد. پزشک شما هنگامی که شما را ویزیت می کند میزان علائم و شدت آن را بررسی خواهد نمود و اگر میزان اضطراب شما بر روی لذت بردن و انجام کارهای روزمره شما تاثیر می گذارد برای رفع مشکل تان به شما کمک خواهد کرد.
مهمترین روش های درمان اختلال اضطراب
دارو درمانی یکی از مهمترین روشهای مبارزه با اختلالات اضطرابی می باشد که در آن پزشک یا روانپزشک تصمیم می گیرد که به شما از چه روشی کمک کند و در این رابطه از چه داروهایی برای درمان شما استفاده نماید. پزشک ممکن است از داروهای ضد افسردگی که برای افراد مبتلا به اختلال اضطراب مورد استفاده قرار می گیرد و برای شما تجویز کند. در همین رابطه بوپروپیون یکی از به از داروهایی است که برای درمان مورد استفاده قرار می گیرد. میتوان گفت که داروهای ضد اضطراب کمک می کنند تا حلقه های مهار کننده ای برای جلوگیری از عوارض اضطراب در فرد به وجود آید. برخی داروها می توانند باعث کاهش اضطراب در فرد گردند اما استفاده از آنها میتواند موجب وابستگی جسمی در فرد شود پس هرگز بدون نظارت پزشک به صورت خودسرانه به مصرف داروهای ضد اضطراب مبادرت ورزید.
این کار میتواند برای شما مشکلات جدیدی را ایجاد نماید. یکی دیگر از روش های درمان اختلالات اضطرابی روان درمانی است که در آن مشاور شما به بررسی احساسات و مشکلات عاطفی و ذهنی شما می پردازد. در این روش متخصص بهداشت روان در مورد افکار و احساسات شما صحبت کرده و روشهایی را برای درک و مدیریت آنها و اختلال اضطراب شما به شما پیشنهاد می کند. شناخت درمانی رفتاری یک روش در روان درمانی است که به شما کمک می کند تا افکار و رفتارهای منفی که باعث ایجاد وحشت در شما می شود را مدیریت کرده و آثار منفی و مخرب آن را خنثی نماید. همچنین شما می آموزید که شرایط نگرانکننده را مدیریت کرده و بدون اضطراب با آن روبرو شوید.
مدیریت علائم اختلال اضطراب
از آنجا که اختلالات اضطرابی یکی از شایع ترین و مخرب ترین انواع اختلال است در نتیجه برای بهبود و درمان آن باید از روش های تخصصی موثری استفاده نمود. هنگامی که یک فرد به این اختلال مبتلا میشود تمام زندگی و روابط اجتماعی او دستخوش تغییرات مخرب خواهند شد، در نتیجه به طور کلی کارایی فرد در زندگی و فعالیت های اجتماعی به شدت کاهش مییابد و این شخص نمی تواند با همه ظرفیت ها و توانایی های شخصی و فردی خود در صحنه اجتماع حاضر شود. از این رو مهم است تا در مورد مدیریت این اختلال در افراد بیشتر بیاموزیم تا بتوانیم به افرادی که به این اختلال مبتلا هستند کمک نماییم.
مهمترین نکات کاهش اضطراب
- درباره اختلال خود بیاموزید زیرا هر چه بیشتر در مورد این اختلال بدانید بیشتر برای موفقیت علائم انسداد آن در طول مسیر موفق خواهید بود. از این که درباره این اختلال بیاموزید و از متخصصین کمک بگیرید نهراسید زیرا با دریافت اطلاعات تخصصی در رابطه با آن می توانید میزان موفقیت خود را برای مدیریت آن افزایش دهید.
- نکته دیگر در رابطه با مدیریت اختلال اضطراب پایبندی به روند درمانی است زیرا متوقف کردن ناگهانی روند درمانی می تواند عوارض این اختلال را تشدید کرده و تحریک نماید.
- در روند درمانی باید از مصرف کردن غذاها و نوشیدنی هایی که دارای کافئین هستند اجتناب کنید و از نوشیدنی های انرژی زا و شکلات استفاده نکنید. کافئین یک داروی تغییر دهنده خلق و خو است و ممکن است علائم اختلالات اضطرابی را در شما تشدید کند.
- باید بدانید که الکل و داروهای مخدر نسخههای باعث افزایش و شدت اختلالات اضطرابی در افراد می شوند در نتیجه حتماً باید از مصرف آنها خودداری کنید.
- روش زندگی افراد در مدیریت این اختلال بسیار تاثیر می گذارد زیرا غذایی که می خوریم و فعالیت های جسمی و فیزیکی که در طی روز داریم میتواند به آزادسازی مواد شیمیایی مغز که باعث کاهش اضطراب و استرس در افراد می شود کمک نماید.
- میزان خواب برای شما بسیار مهم است در نتیجه برای مدیریت اضطراب خود حتماً باید برنامه منظم و کافی خوابیدن و استراحت برای شما وجود داشته باشد و اگر در این رابطه مشکل دارید حتما از پزشک خود کمک بگیرید.
- یکی از روشهای مهم در مدیریت اضطراب مدیتیشن یا ذهن آگاهی می باشد که می تواند شما را از اضطراب اختلالی دور نگه دارد.
- داشتن روابط دوستانه با جمعی از افراد مثبت که میتوانند به شما در داشتن احساسات خوب کمک نمایند میتواند بسیار موثر باشد.
دریافت کمک و پشتیانی
هرگز از دریافت کمک و پشتیبانی دریغ نکنید زیرا گفتوگو با دیگران میتواند علائم و احساسات اختلال اضطرابی را در شما کاهش داده و باعث جایگزینی آن با احساسات نشاط آور شود. هرگز بدون مشورت با پزشک خود داروهای شیمیایی و یا گیاهی استفاده نکنید زیرا ممکن است علائم اضطراب را در شما تشدید کند.
چشم انداز اختلالات اضطرابی
زندگی کردن با اختلالات اضطرابی میتواند بسیار چالش برانگیز و ناامید کننده باشد که پیوسته ترس و نگرانی می تواند احساس خستگی و انزجار را در شما ایجاد کند در نتیجه اگر با این علائم روبرو شدید حتماً با یک پزشک صحبت کنید و برای مدیریت و توقف آن قدم بردارید. یافتن یک روش درمانی مناسب برای شما بسیار اهمیت دارد در نتیجه با استفاده از کمک های تخصصی و درمانی سعی کنید اضطراب خود را مدیریت کرده و با استفاده از این کمک ها علائم اضطراب خود را کاهش داده و آماده بازگشت به زندگی شوید.
سوالات متداول
[sc_fs_faq html=”true” headline=”h3″ img=”” question=”تفاوت اختلالات اضطرابی و اضطراب چیست؟” img_alt=”” css_class=””] اضطراب به خودی خود می تواند به عنوان یک مکانیسم دفاعی برای افراد مفید باشد، اما اگر این حالت ذهنی به صورت نامتعادل و نامتعارف در زندگی فرد بروز پیدا کند می تواند زندگی او را تحت تاثیر قرار داده و روند های فکری و روانی شخص را از حالت طبیعی خارج کرده که در این صورت به آن درمان اضطراب مزمن گفته می شود. [/sc_fs_faq]
عزیزان و همراهان ارجمند برای اخد مشاوره روانشناسی و خدمات ترک اعتیاد و همچنین دریافت مشاوره ترک اعتیاد و کمک های بیشتر در زمینه بستری نمودن فرد معتاد در یکی از مراکز همکار مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ لطفاً با مشاورین ما تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید …
(07) دیدگاه