بهبود مهارتهای ارتباطی
آنچه در این مقاله می خوانید :
مهمترین تکنیکهای مهارتهای ارتباطی
گوش بدهید اما واقعی!
تقویت همدلی!
مختصر و مفید باشید!
متناسب با مخاطب تان صحبت کنید!
حواس پرت کن ها را دور کنید!
سوال بپرسید
قصه بگویید!
نمایشنامه ذهنی داشته باشید!
کلمات و آوا های غیر ضروری را تکرار نکنید!
مراقب زبان بدنتان باشید!
کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ، مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ : مهمترین روشهای مهارتهای ارتباطی کدامند و چگونه می توان از آنها در زندگی روزمره استفاده کرد؟ برای یادگیری مهارتهای ارتباطی به چه اطلاعاتی نیاز داریم و چگونه می توانیم به آنها دسترسی پیدا کنیم؟ کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ با جمعآوری اطلاعات مهمی در رابطه با موضوع مهارتهای ارتباطی سعی کرده تا مهمترین مطالبی این زمینه را در اختیار شما همراهان ارجمند قرار دهد. اگر تمایل دارید در این زمینه بیشتر بدانید، لطفاً این مقاله را تا انتها مطالعه فرمایید و در انتهای آن، ما را از نظرات و پیشنهادات خودتان مطلع بفرمایید.
همانطور که میدانید انسان یک موجود اجتماعی است و دائماً در حال ارتباط با افراد دیگر در خانواده و اجتماع می باشد. از طرف دیگر نحوه ارتباط برقرار کردن ما با اطرافیان مان کیفیت زندگی ما و میزان موفقیت ما را مشخص میکند، در نتیجه هر چه توانایی ما در نحوه ایجاد ارتباط و برقراری آن با اطرافیان صحیح تر باشد، روند زندگی ما و نحوه تقابل ما با دیگران دارای کیفیتهای بهتری خواهد بود. شاید در نگاه اول موضوع ارتباط برقرار کردن با دیگران ساده به نظر برسد، اما واقعاً هنگامی که ما در زندگی با موقعیت های مختلف عاطفی و اجتماعی روبرو می شویم، متوجه می شویم که نحوه ارتباط برقرار کردن با اطرافیان که هرکدام دارای مشخصات و برداشتهای متفاوتی هستند،کار ساده ای نیست و نیاز به دانش و آگاهی برای برقراری یک رابطه سالم و موفق وجود دارد.
مهمترین تکنیکهای مهارتهای ارتباطی
مشکلات ارتباطی را میتوان با یادگیری مهارتهای ارتباطی برطرف نمود. در حقیقت برای داشتن یک ارتباط موثر که یکی از مهمترین جنبه های زندگی است را به هیچ وجه نباید نادیده گرفت. از طرف دیگر، بسیاری از افراد برای یادگیری این مهارت ها تلاشی نمیکنند، اما نکته مهم این است که با یادگیری چند نکته ساده میتوان به بهبود ارتباطات کمک کرد و به شکلی موثر روابطی همراه با احترام، اطمینان، احساس درک و تفاهم را ایجاد نمود. در ادامه به توضیح مهمترین تکنیکهای مهارتهای ارتباطی خواهیم پرداخت و در مورد آنها توضیح خواهیم داد. اما برخی از مهمترین فاکتورها در مهارتهای ارتباطی عبارتند از :
- گوش فرا دادن
- همدلی
- مختصر و مفید بودن
- ایجاد تناسب میان پیام و مخاطب
- کنار زدن پر حواس پرت کن ها
- سوال پرسیدن و تکرار حرف های طرف مقابل
- قصه گفتن
- داشتن نمایشنامه برای گپ زدن
- پرهیز از آواهای غیرضروری
- مراقبت از زبان بدن
۱- گوش بدهید اما واقعی
یکی از مهمترین تکنیک هایی که برای افزایش توانایی و استفاده از مهارتهای ارتباطی مورد استفاده قرار می گیرد، این است که ما به خوبی بیاموزیم که به دیگران اجازه صحبت کردن بدهیم و واقعاً به آنها گوش دهیم، بدون اینکه صحبت آنها را قطع کنیم. در حقیقت داشتن یک گفتگوی موثر مجموعهای از واژگان است که به زیبایی با گوش دادن پیوند خورده است، که در این صورت می توان با سکوت و گوش دادن به حرف های طرف مقابل درک درستی از صحبتهای او پیدا کرد و امیدوار بود که مخاطب ما هم با همان دقت به حرفهای ما گوش دهد.
۲- مهارتهای ارتباطی؛ تقویت همدلی
داشتن یک ارتباط و ایجاد آن مانند یک خیابان دو طرفه است. اگر افراد تمرین کنند که دیدگاههای طرف مقابل خود را نیز در نظر بگیرند، می توانند دشواری و اضطراب ناشی از مخالفتهای دیدگاهی را که در ارتباطات ممکن است به وجود بیاید را کاهش دهند. برای مثال هنگامی که مخاطب به شما می گوید خسته است و توان صحبت کردن ندارد، منظور او را از این حرف متوجه می شوید. در حقیقت همدلی کردن به شما کمک می کند جهت و حرفهای ناگفته طرفتان را بهتر درک کرده و این موضوع میتواند به شما کمک کند تا واکنش های موثرتری را از خود نشان دهید.
۳- مختصر و مفید باشید
کلمه مختصر در زبان انگلیسی از چندین حرف تشکیل شده که مخفف کلمات مختلفی است که عبارتند از :
- زمینه چینی
- دلیل
- اطلاعات
- پایان
- پیگیری
این کلمات بیان می کند که هنگامی که شما می خواهید با کسی صحبت کنید یا با فردی به خصوص ارتباط برقرار کنید، باید بتوانید در عین حال که همه چیز را بیان می کنید کاملا مختصر و موجز عمل کنید. این سیاست به شما کمک می کند تا ارتباط کلامی و نوشتاری موثری را با طرف خود برقرار کرده و بتوانید با وضوح همه پیامتان را هرچه سریعتر به او انتقال دهید، بدون آنکه او را خسته کنید.
۴- متناسب با مخاطب تان صحبت کنید
افرادی که دارای مهارتهای ارتباطی هستند، بسته به اینکه طرف مقابلشان چگونه شخصیتی است صحبتهایشان را تنظیم میکنند. به این معنا که شما باید با هر شخصی در جایگاه و موقعیت مناسب او صحبت کنید. به طور مثال با رئیستان نمی توانید مانند فرزندتان صحبت کنید و بالعکس. برای موفقیت در داشتن یک ارتباط موثر لازم است تا افراد پیامی را که قصد انتقال آن را دارید، متناسب با دیدگاه طرف مقابل به او منتقل شود و دیدگاه او را مد نظر داشته باشید.
۵- حواس پرت کن ها را دور کنید
ارتباط برقرار کردن با دیگران دارای آداب و رسومی است که باید در هنگام برقراری ارتباط آنها را مد نظر قرار داد. به طور مثال ور رفتن با موبایل در هنگام صحبت کردن با اطرافیان، رفتار بی ادبانه ای است، اما نکته این است که ممکن است ما نتوانیم همه موضوعات حواس پرت کن خود را دور کنیم. اما دقت کردن به حرف های طرف مقابل بدون اینکه خود را سرگرم کار دیگری مانند ور رفتن با گوشی یا تبلت کنیم، می تواند بر روی ارتباطات ما با دیگران تاثیر مثبت بگذارد.
۶- سوال بپرسید و حرف های طرف مقابل را تکرار کنید
نشان دادن علاقه به صحبت های طرف مقابل، می تواند بر روی ارتباطات ما تاثیر مثبت بگذارد و از مهارتهای ارتباطی است. سوال کردن و تکرار چند کلمه آخر حرف های طرف مقابل نشان میدهد که ما به صحبتهای او علاقهمند هستیم و برایمان جالب است. همچنین این رفتار باعث میشود تا ما بیشتر توجه و تمرکز کنیم و دچار سوء تفاهم نشویم و حرف های طرف مقابل را به خوبی بشنویم و متوجه شویم. چنین رفتارهایی در گفتوگوهای دوستانه میتواند از به وجود آمدن سکوت های ناخوشایند جلوگیری کند، همچنین گفتگو حول موضوعاتی مانند آب و هوا و غیره می تواند باعث تداوم گفتگو ما باشد.
۷- مهارتهای ارتباطی؛ قصه بگویید
قصه گفتن می تواند بسیار قدرتمند باشد. به این معنا که باعث فعال شدن ذهن اطرافیان می گردد و از حواس پرتی آنها می کاهد. در چنین شرایطی با بیان کردن قصه ها می توانیم متقاعد کننده تر بنظر برسیم و در موفق شدن گفتگوهای مان تاثیر بگذاریم. یاد گرفتن قصه ها و تعریف کردن آنها میتواند به ما در برقراری ارتباطات موثر کمک کند، در نتیجه همه افراد باید بتوانند یک قصه خوب را تعریف کنند.
۸- نمایشنامه ذهنی داشته باشید
گپ زدن یکی از هنرهای برقراری ارتباطات موثر است که جزو مهارتهای ارتباطی قرار میگیرد. از این هنر در مواقعی که با افرادی که به سختی آنها را می شناسید و می توانید ارتباط برقرار کنید میتوانید استفاده کنید. در حقیقت داشتن یک نقشه ذهنی برای ارتباط برقرار کردن در چنین مواقعی می تواند سر صحبت را باز کند و بسیار کمک کننده باشد. از طرف دیگر با اشتراکگذاری اطلاعاتی که به شما کمک می کند زمینه های مشترکی را با طرف مقابل خود پیدا کنید می تواند به مهارتهای ارتباطی کمک نماید. از این طریق گپ زدن را می توان به یک گفتگوی موفق و موثر تبدیل کرد. از طرف دیگر گپ زدن می تواند از شما فردی خوشحالتر بسازد.
۹- کلمات و آوا های غیر ضروری را تکرار نکنید
تکرار آواهایی مانند اووو یا ااااا هیچ کمکی به شما در ارتقاء سطح گفتگوهایتان نمی کند. این آواها را حتماً از مکالمات خود حذف کرده تا متقاعد کننده تر به نظر برسید. زیرا این رفتار می تواند نشانه ای از کمبود اعتماد به نفس در شما باشد. در موقع صحبت کردن با دیگران دست های تان را درون جیب تان نکنید و نسبت به صداهایی که از خود بروز میدهید آگاه باشید و جلوی آنها را بگیرید. همیشه قبل از صحبت لازم است تا کمی مکث کنید و از طرف دیگر از سکوت های گاه به گاه استفاده کنید.
۱۰- مهارتهای ارتباطی؛ مراقب زبان بدنتان باشید
زبان بدن ما تأثیرات شگرفی بر ارتباطات ما میگذارد و نشان دهندۀ حالات روحی و روانی ما است که اطرافیان ما به صورت ناخودآگاه آن را متوجه میشوند. به طور مثال شما به طرف مقابلتان میگویید که آماده صحبت کردن هستید، اما دست به سینه هستید که این نشان دهنده آن است که شما در حالت دفاعی هستید یا می گوید به حرفهای او گوش می دهید اما سرتان را از موبایلتان جدا نمی کنید، اما این اشارات غیر کلامی و نانوشته بیش از آنچه که ما تصور می کنیم می تواند افکار و احساسات واقعی ما را آشکار کنند.
از طرف دیگر نحوه ارتباط چشمی ما با دیگران، نوع دست دادن و یا حتی طرز نشستن ما در یک مصاحبه یا گفتگو میتواند حالات روحی و روانی ما را به اطرافیان ما نشان دهد. هرگز فراموش نکنید که شما دائما در حال ارتباط برقرار کردن با دیگران هستید و نیار به مهارتهای ارتباطی دارید، حتی هنگامی که اصلاً صحبت نمی کنید شما در حال ایجاد ارتباط با اطرافیان هستید. از طرف دیگر اگر شما زبان بدن دیگران را بیاموزید، می توانید واکنش های مناسبی را به آنها نشان دهید.
عزیزان و همراهان ارجمند برای دریافت خدمات مشاوره روانشناسی، اطلاعات بیشتر و همچنین اخذ مشاوره ترک اعتیاد در زمینه بستری نمودن و ترک اعتیاد فرد معتاد در یکی از مراکز همکار مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ، لطفاً با مشاورین ما تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید …
(01) دیدگاه