رفتار با افراد با اختلالات شخصیتی
آنچه در این مقاله می خوانید :
نشانه های افراد با اختلالات روانی
شناسایی افراد با اختلالات
تحقیقات درباره افراد با اختلالات
تجارب در مورد افراد با اختلالات
هدف از این مقاله
- ۱- اینکه شریک عاطفی او نیاز دارد که دختر همواره به او توجه داشته باشد، به قدری که دختر توان تحمل آن را ندارد.
- ۲- اینکه او به تدریج شخصیت کنترلگر و شکاک خود را نمایان می سازد. اینکه محبوب او فردی منزوی و غیر اجتماعی است.
- ۳- اینکه افراد با اختلالات شخصیتی، فردی سودجو و فریب کار است.
- ۴- اینکه محبوبش هر لحظه در اضطراب جدایی از او به سر می برد.
- ۵- اینکه محبوب او فرد خشک، بسیار منضبط و فاقد حس شوخ طبعی است.
نشانه های افراد با اختلالات روانی
آنگاه افراد با اختلالات شخصیتی به طور روز افزونی در رابطه با محبوب خود احساس ناکامی و ناامنی می کند، احساس می کند تا حدی عقل خود را از دست داده است و از خودش می پرسد: چگونه توانستم در همان برخورد اول عاشق او بشوم؟ چرا همیشه عاشق چنین مردهای عجیب و غریبی می شوم؟ آیا او متوجه است که رفتارش چه تأثیری بر روی من دارد؟ آیا امیدی به تغییر او هست؟
اگر چنین جریانی برای شما آشنا به نظر می رسد، اگر با افراد با اختلالات شخصیتی که رفتارهایشان به طور مکرر شما را آزار می دهد، رابطه عاطفی دارید و یا با او زندگی می کنید، به احتمال زیاد فردی را وارد زندگی خود کرده اید که دچار اختلال شخصیت است. همچنین ممکن است در گذشته شما نیز مواردی از این قبیل وجود داشته باشد و این بار دوم یا چندم باشد که شما عاشق فردی منزوی، غیرعادی، خطرناک و یا حتی فردی وابسته می شوید. با نگاهی به گذشته خود، احتمالا شما شباهت های هشداردهنده ای را میان افرادی که عاشق آنها شده اید، پیدا می کنید و از خودتان می پرسید که چرا باید به قول معروف از یک سوراخ دو بار یا حتی بیشتر نیز گزیده شوید؟
شناسایی افراد با اختلالات شخصیتی
در حال حاضر فقط خوب است بدانید که افراد با اختلالات شخصیتی، تقریبا همواره افرادی غیرعادی و دشوار هستند که برقراری رابطه عاطفی با آنها نتیجه خوشایندی دربر نخواهد داشت. ما به شما خواهیم گفت چگونه در همان ابتدای آشنایی بتوانید به سلامت یا اختلال شخصیت افراد با اختلالات شخصیتی احتمالی خود پی ببرید. آیا محبوب شما دچار اختلال شخصیت است؟ برای چند لحظه به روابط عاطفی خود در گذشته فکر کنید. برخی از این رابطه ها با اشک و آه و ناله و برخی دیگر با داد و فریاد و یا جنگ و دعوا به پایان رسیده اند. حال در مورد ویژگی ها و صفات افراد محبوب خود در روابط مزبور صادقانه فکر کنید. اگر اکنون نیز در یک رابطه عاطفی قرار دارید یا اینکه ازدواج کرده اید، لحظه ای طرف مقابل خود را در نظر بیاورید و سپس به پرسش های زیر پاسخ دهید:
پرسش ها
- آیا رابطه شما بسیار شورانگیز آغاز شد و سپس بنا به دلایلی به سردی گرایید؟
- آیا محبوب شما از تأثیر رفتارهایش بر دیگران کاملا نا آگاه است؟
- آیا محبوب تان با رفتارهایش که به نظر شما نامناسب به نظر می رسد، مشکلی ندارد؟
- آیا هنگامی که شما به تصحیح رفتار او اقدام می کنید، با بی اعتنایی یا با واکنش منفی از سوی او رو به رو می شوید؟
- آیا محبوب شما در ابتدا تأثیر مثبتی بر دیگران می گذارد و سپس کارش با آنها به خشم و کنترل و کناره جویی می کشد؟
- آیا رفتار محبوب شما به قدری عجیب و غیر عادی است که دیگران از برقراری رابطه با او اجتناب می کنند؟
- آیا محبوب شما آنقدر به توجه و محبت شما نیاز دارد که شما را به ستوه می آورد؟
- آیا محبوب شما به حدی منظم و منضبط است که هرگونه تغییری در روش معمول، سبب اضطراب یا خشم او می گردد؟
- آیا چیز عجیب و غریبی در محبوب خود مشاهده کردید که تصمیم به گسترش رابطه با او گرفتید؟
پاسخ مثبت به سوالات
پاسخ مثبت به پرسش های فوق می تواند حاکی از این باشد که احتمالا محبوب شما یکی از افراد با اختلالات شخصیتی است. با اینکه هیچ کدام از موارد فوق به تنهایی نمی تواند حاکی از اختلال شخصیت محبوب شما باشد، اما مشاهده هرکدام از آنها می تواند علامتی هشدار دهنده باشد و مشاهده بیش از یک مورد ایجاب می کند که به طور جدی در این باره به تأمل بپردازید. اختلال شخصیت، از نوع اختلالات روان پزشکی بوده و عبارت از الگوهای دیرینه، دیرپا و مشکل آفرین رفتاری هستند.
این گونه رفتارها به طور جدی در نقطه مقابل رفتار مطلوب اجتماعی، به ویژه رابطه صمیمانه قرار دارند. اختلالات شخصیت الگوهای دیرینه و دیرپای غیرقابل انعطاف برای دیدن، ارتباط و تفکر پیرامون جهان هستند که در نهایت منجر به تخریب روابط اجتماعی، به ویژه روابط بین فردی می گردند.
تحقیقات درباره افراد با اختلالات شخصیتی
یک تحقیق برجسته که در سال ۲۰۰۴ توسط مؤسسه ملی سلامتی NIH انجام گرفت، نشان داد که در حدود ۱۵ درصد از جمعیت کشور (آمریکا) از یک یا بیشتر از یک نوع اختلال شخصیت رنج می برند، و در میان افرادی که اقدام به روان درمانی می کنند، این عدد به بیش از ۵۰ درصد می رسد. برای چند لحظه پیرامون آمار فوق تأمل کنید. این به آن معنی است که حتی اگر در محیط های نسبتا سالم (کلیسا، دانشگاه، محل کار به دنبال رابطه عاطفی باشید نیز به احتمال زیاد یک فرد از شش فردی که در این محیط ها با آنها برخورد می کنید، از اختلال جدی در زمینه شخصیتی رنج می برد.
اکنون شما متوجه شده اید که بسیاری از افراد جامعه، می توان علائم برجسته افراد با اختلالات شخصیتی را مشاهده کرد، اگرچه هنوز به مرحله بحرانی نرسیده باشند. اما آنچه وضعیت را وخیم تر می سازد این است که شما از طریق بنگاههای همسریابی، اینترنت یا برخوردهای اتفاقی در کوچه و خیابان به دنبال همسر آینده خود باشید. در این صورت امکان اینکه شما با فردی دچار اختلال شخصیت وارد رابطه عاطفی شوید، از حد معمول نیز بیشتر خواهد شد.
حتی در بهترین شرایط نیز، یافتن یک رابطه عاطفی سالم و تداوم آن، کار دشواری است. این دشواری هنگامی بیشتر خواهد شد که فرد محبوب شما یکی از افراد با اختلالات شخصیتی باشد. در این نوشتار به بحث و بررسی پیرامون انواع مختلف و شایع اختلال شخصیت خواهیم پرداخت تا خوانندگان اطلاع بیشتری در این باره یافته و بتوانند در مواقع ضروری از خودشان مراقبت کنند.
نکته
همچنین در این مقاله شما با دلایلی که سبب می شود بسیاری از ما به سوی افراد با اختلالات شخصیتی جذب شویم، آشنا خواهید شد و راهبردهایی به شما معرفی خواهد شد که به وسیله آنها بتوانید، افراد دچار اختلال شخصیت را شناسایی کرده و از رابطه عاطفی با آنها اجتناب کنید. همچنین احتمال می دهیم بسیاری از شما، از قبل با فردی دچار اختلال شخصیت به طور جدی وارد رابطه عاطفی شده اند. امیدواریم آنها نیز با اتخاذ راهبردهایی کارآمد بتوانند از رابطه خوشایندی با فرد محبوب خود برخوردار شوند. همواره یادمان باشد که زندگی بسیار کوتاه تر از آن است که بخواهیم غالب اوقات آن را در ترس و خشم و اندوه بگذرانیم.
نیاز به راهنمایی در شناسایی افراد بیمار
چرا ما برای شناسایی افراد با اختلالات شخصیتی نیاز به راهنمایی داریم؟ داستان برای ما بسیار آشناست. ما روبه روی یک مراجع جدید که غالبا یک مرد یا زن زیبا و موفقی است، نشسته ایم. او شغل خوب، حمایت دوستان و قدرت مالی خوبی دارد. این مراجع در مورد بسیاری از حیطه های زندگی از قدرت قضاوت بالایی برخوردار است، همچنین ضریب هوشی، عزت نفس و اعتماد به نفس او نیز از حد متوسط بالاتر است. در لحظات نخست مشاوره ممکن است ما از خودمان بپرسیم، فردی که چنین ویژگی های مثبتی دارد، چه مشکلی می تواند در زندگی داشته باشد؟
سپس او داستان خودش را همراه با خشم، اشک و آه و اندوه بیان میکند. محور ناراحتی او فردی است که او عاشقانه دوستش دارد. در برخی موارد، مراجع اخیرا با او آشنا شده است و در برخی موارد سابقه آشنایی با او طولانی است و یا با او نامزد کرده است. همچنانکه او داستان رابطه خود با محبوبش را بیان می دارد، موضوع اصلی ناراحتی او آشکار می شود.
تجارب در مورد افراد با اختلالات شخصیتی
پس از پایان اولین جلسه مشاوره با مراجع مزبور، ما متوجه می شویم که مشکل از ساختار شخصیت محبوب او سرچشمه می گیرد. او از آنجایی که نمی داند محبوبش یکی از افراد با اختلالات شخصیتی است، برای چاره جویی اقدام به مشاوره با ما کرده است. او ممکن است که در این رابطه به فردی مضطرب و افسرده تبدیل شده باشد و یا حتی شگفت این باشد که چگونه این رابطه را شروع کرده و به آن ادامه داده است و از این بابت خود را مورد سرزنش قرار دهد.
هنگامی که مراجع ما داستان خودش را به پایان می رساند، در انتظار شنیدن پاسخ، به ما نگاه می کند. ما غالبا برای کمک به چنین مراجعی تلاش می کنیم او را از این واقعیت مطلع سازیم که احتمالا او با فردی وارد رابطه شده است که از نوعی اختلال شخصیت رنج می برد. بسیار دشوار است که به کسی بگوییم او عاشق فردی است که از افراد با اختلالات شخصیتی است، اما گفتن این حقیقت و همچنین تشریح ماهیت اختلال شخصیت، غالبا اولین گام در جهت تحکیم وضعیت بی ثبات مراجع مزبور است.
از آنجایی که مشاورین مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ به عنوان روانشناس بارها و بارها با ماجراهایی شبیه به ماجرای فوق برخورد کرده و با آن سر و کار داشته اند. تصمیم گرفته شد که تجربه هایی را در این مقاله به نگارش آورده شود، تا بدین وسیله به افراد بیشتری در جهت شناسایی و اجتناب از افراد با اختلالات شخصیتی کمک کنیم.
هدف از این مقاله
- توانایی شناخت سریع علایم دوازده اختلال شخصیت را به دست آورید.
- قبل از وارد شدن به رابطه عاطفی با فرد دارای اختلال شخصیت، او را شناسایی کرده و از برقراری رابطه با او اجتناب کنید.
- تصمیمات مؤثرتری در قبال محبوب خود که از افراد با اختلالات شخصیتی است، اتخاذ کنید.
- از روابط ناخوشایند خود در گذشته عبرت بگیرید.
- در مورد ترک کردن یا ماندن در کنار فرد محبوب خود که دارای اختلال شخصیت است، تصمیم عاقلانه و قاطعانه ای بگیرید.
- ارزیابی صادقانه و دقیقی در مورد شدت اختلال شخصیت فرد محبوب خود داشته باشید.
عزیزان و همراهان ارجمند برای دریافت خدمات مشاوره روانشناسی اطلاعات بیشتر و اخذ مشاوره آنلاین رایگان در زمینه انواع اختلالات شخصیتی و همچنین کسب مشاوره ترک اعتیاد در زمینه بستری نمودن و ترک اعتیاد فرد بیمار در یکی از مراکز همکار مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ لطفا با مشاورین ما تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید…
(04) دیدگاه