اختلال شخصیت مرزی
آنچه در این مقاله می خوانید :
ویژگی های اختلال شخصیت مرزی
شخصیت طوفانی
هراس شدید
صمیمیت افراطی
افراد تکانشی
زندگی هیجانی
شکل گیری اختلال شخصیت مرزی
کودکی افراد مرزی
شریک زندگی
خشم و پرخاش
قصد ترک او
کلام آخر
کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ، مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ : در این نوشتار به توضیح و تشریح اختلال شخصیت مرزی پرداخته شده است. کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ سعی کرده تا اطلاعات جامعی در رابطه با این اختلال شخصیت پیچیده اطلاعاتی را در اختیار شما هموطنان گرامی قرار دهد. لطفا تا انتهای مقاله ما را همراهی بفرمایید.
ویژگی های اختلال شخصیت مرزی
- اقدام دیوانه وار به منظور اجتناب از طرد شدن از سوی شما
- تاریخچه شخصی مبنی بر رفتارهای تکانشی
- تاریخچه شخصی مبنی برداشتن روابط عاطفی پرشور و بی ثبات
- تهدیدها، ژستها با رفتارهای مبنی براقدام به خودکشی یا قطع عضو
- نوسانات شدید هیجانی
- احساس پوچی و بی حوصلگی مزمن
- پرخاشگری های بی مورد کلامی و فیزیکی
اگر شما در گذشته با فردی طوفانی که روان شناسان مشکل او را اختلال شخصیت مرزی نامگذاری کرده اند، آشنایی یا رابطه عمیق عاطفی داشته اید، اگر نگوییم یک عمر، اما حتما مدت ها به طول خواهد انجامید که خاطره آن را فراموش کنید. رابطه عاطفی با یک فرد مرزی با خوشایندی و هیجان آغاز و با بهت، خشم و گیجی خاتمه می یابد. اگر شما با فردی دمدمی مزاج، تکانشی و مستعد آسیب رساندن به خودش به عنوان راهی برای تنبیه خود و با دیگران، آشنا شده و یا عاشق او شده اید، به شما توصیه می کنیم این مطلب را با دقت مطالعه کنید.
اختلال شخصیت مرزی؛ شخصیت طوفانی
افراد با اختلال شخصیت از جمله افراد بسیار مشکل آفرین به شمار می آیند. فرد مرزی همچون طوفانی شدید وارد زندگی شما می شود و همه چیز را به هم می ریزد، اگر چه یک فرد مرزی در آغاز رابطه، جالب و هیجان انگیز به نظر می رسد، اما به سرعت همه چیز تغییر یافته و به فردی پرخاشگر و خود تخریب گر مبدل می شود. برجسته ترین ویژگی افراد مرزی بی ثباتی مزمن و شدید آنها در عواطف، رفتار و روابط با دیگران و آن تصویر ذهنی است که از خود دارند. اصطلاح مرزی در مورد این افراد به این موضوع اشاره دارد که اختلال آنها در مرز میان روان نژندی به طور مثال اضطراب، افسردگی و روان پریشی (قطع رابطه با واقعیت یا دیوانگی) قرار دارد.
اختلال مرزی یک اختلال بسیار مشکل آفرین است. داشتن رابطه عاطفی با یک فرد مرزی را شاید بتوان با در آغوش گرفتن جوجه تیغی با بازی کردن با ضامن نارنجک مترادف دانست. در فیلم جاذبه مرگبار، گلن کلوز نقش یک زن مبتلا به اختلال شخصیت مرزی را بازی می کرد. در این فیلم او رابطه پرشوری را با مردی متأهل (مایکل داگلاس) برقرار می کند.
او پس از گذراندن یک روز با آن مرد از او خواست که به طور مداوم یکدیگر را ملاقات کنند. اما هنگامی که با مخالفت آن مرد رو به رو گردید، به شدت خشمگین شد، چنانکه در یک صحنه از فیلم رگ های مچ دست خود را می زند تا او را مجبور به ماندن در کنار خودش سازد. افراد مرزی معمولا آزاری برای افراد محبوب خود ندارند. آنها بیشتر افرادی دمدمی مزاج، غیرقابل پیش بینی، فاقد ثبات عاطفی، مستعد خودکشی با قطع عضو خود و بیزار از طرد شدن هستند.
اختلال شخصیت مرزی؛ هراس شدید
ویژگی یک اختلال شخصیت مرزی، هراس شدید او از طرد شدن از سوی والدین، سرپرستان یا فرد محبوب خود است. آنها نه تنها هر لحظه منتظر هستند که از سوی افراد محبوب خود، طرد شوند، بلکه خودشان با تقاضای توجه افراطی از این افراد و رفتار پرخاشگرانه با آنها موجبات طرد خود را فراهم می سازند. البته غالب آنها با این گمان که فرد محبوب شان قصد ترک آنها را دارد، با پیش دستی در این کار او را ترک می کند.
اگرچه تحقیقات نشان می دهد که در غالب موارد، فرد محبوب آنها قصد ترک شان را نداشته است. افراد با اختلال شخصیت مرزی هرگونه تأخیر و تغییر در برنامه های فرد محبوب شان را به مقدمه ای برای سرد شدن خودشان تبدیل می کنند، سپس ممکن است که به شیوه های مختلف از جمله خشم و افسردگی که غالبا همراه با آسیب رسانی به خود با ژست خودکشی است، واکنشی نشان دهند این گونه رفتارهای تکانشی، تلاش عاجزانه برای فرار از تنهایی است. چیزی که آنها از دوران کودکی از رویارویی با آن وحشت دارند.
در گذشته افراد با اختلال شخصیت مرزی می توان به چندین رابطه عاطفی پرشور، اما آشفته برخورد کرد. آنها در ابتدا از محبوب خود یک بت می سازند (تو بهترینی، تو تنها فردی هستی که واقعا مرا درک میکنی) اما به سرعت از او ناامید شده و در پی آن او را متهم می سازند که وظیفه خود را در قبال او به درستی انجام نداده است. افراد مرزی، حد و حدودی برای خود و دیگری قایل نمی شوند و از همان ابتدای یک رابطه عاطفی چنان رفتار می کنند که گویا سال هاست طرف مقابل خود را می شناسند.
صمیمیت افراطی
به طور مثال، بسیار عادی است که یک فرد با اختلال شخصیت مرزی در همان ابتدای رابطه با جنس مخالف، با او وارد رابطه جنسی شود و از طرف مقابل خود بخواهد که تمام وقت خود را به او اختصاص دهد. چنین فردی در همان آغاز رابطه به گونه ای افراطی با شما صمیمی شده و خصوصی ترین مسائل زندگی خود را با شما در میان می گذارد. بسیاری از صاحب نظران بر این عقیده هستند که هنگامی که یک فرد مرزی، دوست، محبوب، والد یا سرپرست خود را طرد می کند، در واقع، سعی دارد تا قبل از وقوع فاجعه طرد شدن از سوی آنها خودش را از آنها جدا سازد.
تصویر ذهنی یک فرد با اختلال شخصیت مرزی از خودش، تصویر نادرست و تحریف شدهای است. برداشت او از خودش، برداشتی شکننده و همواره در حال تغییر است. آنها غالبا خود را ذاتا بد و یا به اصطلاح «بد ذات» می دانند و همچنین ممکن است تصویر فردی موهوم یا گمنام را از خود داشته باشند. این گونه افراد هنگامی که عاشق فردی می شوند که احساس می کنند می توانند به او تکیه کننده بهترین احساسات عاشقانه را تجربه می کنند. با وجود این از آنجایی که روابط آنها همواره بی ثبات و کوتاه مدت است، دوباره به همان حالت از خود بیزاری و گمگشتگی سابق خود برمی گردند.
افراد تکانشی؛ اختلال شخصیت مرزی
افراد با اختلال شخصیت مرزی، افرادی تکانشی هستند و به همین سبب پدیده خود – آسیب رسانی را در آنها می توان مشاهده کرد. در همین راستا آنها غالبأ ناگهان تصمیم می گیرند که به طور غیر عقلانی پول خرج کنند، رانندگی کنند، رابطه جنسی برقرار کنند، مواد مخدر مصرف کنند و با پرخوری کنند. چنین رفتارهای تکانشی غالبا به دنبال بروز مشکلات، در زمان رابطه یا در پایان آن و یا حتی گمان به پایان یافتن یک رابطه عاطفی رخ می دهد. وجود داغ یا خراش های عمیق در ساعد دست و بازوها و مچ دست آنها پدیده بسیار شایعی است.
علاوه بر این، آنها ممکن است که اقدام به قطع اعضای بدن خود کنند. غالیه این گونه رفتارهای غیر معمول هنگامی رخ می دهند که به فرد احساس بی ارزشی دست می دهد، و با هنگامی که خود با عضوی از بدن را بی حس می کند و سپس با ایجاد درد به خودش ثابت می کند که هنوز زنده است. افراد با اختلال شخصیت مرزی غالبا اظهار می دارند که برخی مواقع به این سبب به جسم خود آسیب می رسانند که تحمل درد جسمی برای شان راحت تر از تحمل درد روانی است.
بی ثبائی عاطفی یکی از ویژگی های برجسته افراد مرزی است. این بی ثباتی ممکن است که شامل تغییر سریع از حالتی همچون افسردگی به حالت های دیگری همچون خشم، تندخویی و اضطراب همراه با احساس آرامش زودگذر و یا حتی یک احساس هیجانی مثبت باشد. حالت هیجانی آنها تا حدود زیادی وابسته به این است که آنها تا چه اندازه در رابطه عاطفی خود احساس امنیت می کنند یا اینکه گمان می کنند از آن رابطه طرد شده و بار دیگر تنها خواهند ماند.
زندگی هیجانی
متأسفانه زندگی هیجانی بسیاری از افراد مرزی چیزی جز افسردگی هرروزه که گاهی در آن ثبات هیجانی و نشاط کوتاه مدت به چشم می خورد، نیست. از آنجایی که افراد با اختلال شخصیت مرزی به طور مداوم با احساس پوچی و بی حوصلگی خود در کشمکش هستند، غالبا در رابطه عاطفی با جنس مخالف، احساسات پرشوری را از خود به نمایش می گذارند تا بدین ترتیب به تجربه دیگری به غیر از تجربه تنهایی خودشان دست یابند.
در مواردی که اختلال شخصیت مرزی شدت زیادی داشته باشد، منجر به قطع رابطه کامل فرد با واقعیت مکانی و زمانی حاضر می شود. البته ممکن است که او نسبت به وجود چنین حالتی در خودش هشیاری نداشته باشد. قطع رابطه فرد مرزی با واقعیت جنبه موقتی دارد و غالبا هنگامی اتفاق می افتد که متوجه می شود از سوی محبوبش با یک دوست طرد شده و تنها گذاشته شده است.
شکل گیری اختلال شخصیت مرزی
یک فرد با اختلال شخصیت مرزی هیچگاه از یک هویت محکم و یکپارچه، حتی در دوران بزرگسالی، برخوردار نیست. آنها در درون خود احساس امنیت و راحتی نمی کنند. آنها دارای هویتی نفوذپذیر و شکننده هستند. به همین دلیل، در واقع افراد مرزی در هر رابطه ای تلاش می کنند وجودشان از سوی طرف مقابل مورد تأیید قرار گیرد. اکنون ببینیم که اختلال شخصیت مرزی چگونه در یک فرد شکل می گیرد؟
یک فرض تقریبا قطعی در این باره این است که غالب اینگونه افراد فاقد تجربه ای غنی از دوران کودکی خود هستند. آنها دوران کودکی آشفته، بی نظم و همراه با تنهایی را تجربه کرده و در خلال آن به طور چشمگیری مورد بی اعتنایی، طرد، بدرفتاری جسمی و سوء استفاده جنسی قرار گرفته اند. به احتمال زیاد این گونه افراد در خانواده هایی بسیار آشفته (به طور مثال، در فضایی با جنگ و دعوای فراوان، رفتار خشونت آمیزه روابط جنسی آشکار و وجود زنای با محارم) رشد یافته و بدین ترتیب نیازهای عاطفی آنها مورد توجه قرار نگرفته و یا مورد تمسخر واقع شده است.
احتمالا این کودکان هنگامی که تلاش داشتند تا هویت مستقلی برای خود بسازند از سوی اطرافیان خود مورد آزار و تمسخر قرار گرفته اند. علاوه بر این، به احتمال زیاد آزار عاطفی، جسمی و جنسی جزئی از دوران کودکی آنها بوده است. به همین دلیل، تعجبی ندارد اگر آنها در بزرگسالی به طور مداوم در تلاش باشند تا ارزشمندی خودشان را به خودشان ثابت کنند.
کودکی افراد مرزی
برخی تحقیقات انجام گرفته نشان می دهد که ۶۰ تا ۸۰ درصد از زنان با اختلال شخصیت مرزی در کودکی با نوجوانی مورد سوء استفاده جنسی قرار گرفته اند. شاید به همین دلیل است که ۷۵ درصد از افراد مرزی را زنان تشکیل می دهند. همچنین این واقعیت به روشن کردن این موضوع که چرا برخی از افراد مرزی به طور موقت با واقعیت قطع رابطه می کنند، کمک می کند. شاید یک فرد مرزی در دوران کودکی از قطع رابطه با واقعیت به عنوان یک استراتژی به منظور مقابله با وقایع بسیار دردناک زندگی خود سود می برده است، اما هنگامی که همین استراتژی در دوران بزرگسالی به کار گرفته می شود، به طور چشمگیری اختلال آفرین و آسیب زا خواهد بود.
البته بایستی خاطر نشان ساخت که همه افراد دارای اختلال شخصیت مرزی در دوران کودکی مورد سوء استفاده جنسی قرار نگرفته اند، بلکه ممکن است از سوی والدین و سرپرستان خود نادیده گرفته شده و دچار آسیب شدید عاطفی شده باشند و به همین دلیل ناخواسته به آنها القا شده است که فردی نامربوط، بی خود، بی اهمیت، بد و علت همه نابسامانی های خانواده خود هستند. به هر حال تجربه دوران کودکی افراد مرزی هر چه که باشد، آنها به هنگام ورود به دوران بزرگسالی، فاقد یک هویت مثبت و ثابت هستند.
شریک زندگی با اختلال شخصیت مرزی
اگر در این مقاله یک اختلال شخصیت وجود داشته باشد که شما را مضطرب و پریشان سازد، اختلال شخصیت مرزی است. اگر شما براین باور باشید که ممکن است روزی عاشق فرد مرزی شوید، باید بدانید که کشتی زندگی خود را به سمت آبهای طوفانی هدایت می کنید و اگر شما در حال حاضر با چنین فردی وارد رابطه عاطفی شده اید، بایستی که به تغییر عادات پی در پی محبوب خود عادت کرده باشید و همواره انتظار این را داشته باشید که ناگهان رفتاری تکانشی از خود بروز دهد و یا شما را متهم سازد که علاقه ای به او ندارید.
به احتمال قریب به یقین مهمترین موضوعی که محبوب با اختلال شخصیت مرزی شما را رنج می دهد، هراس فراوان از طرد شدن و تنهایی است. از نگاه او هر فردی از جمله شما در نهایت او را ترک خواهید کرد و به همین دلیل فردی قابل اعتماد برای او وجود ندارد. او در آغاز رابطه، شما را به عنوان تنها فردی که می توانست آرزویش را داشته باشد، قلمداد می کند؛ سپس به شدت به شما وابسته می شود و مصرانه از شما می خواهد که تقریبا تمام اوقات خود را به او اختصاص دهید؛ حضور افراطی او در زندگی شما و تقاضای مداوم او برای بذل توجه، شما را به ستوه خواهد آورد.
پس از مدت کوتاهی شما دیگر آن فرد ایده ال او نخواهید بود، زیرا او به زودی متوجه می شود که شما به قدر کافی قادر به تأمین نیازهای عاطفی او نیستید بنابراین، شما نیز همانند هر فرد دیگری که در رابطه عاطفی با فرد با اختلال شخصیت مرزی قرار دارد، در نهایت از سوی محبوب خود متهم به بی وفایی و بی عاطفگی خواهید شد.
خشم و پرخاش
در چنین نقطه ای است که رابطه شما دچار بحران شدید می گردد و محبوب شما در واکنش به این وضعیت با خشم و پرخاش از شما میخواهد که وقت و توجه بیشتری به او اختصاص دهید. در این وضعیت هرگونه مخالفت شما با تقاضاهای او، خشم شدید او را به دنبال خواهد داشت و در نهایت عواطف شما را زیر سوال خواهد برد و به شما خواهد گفت: «تو هم درست مثل اونهای دیگه هستی.» بدین ترتیب فرد مرزی با طرد شما، از خودش در قبال طرد احتمالی از سوی شما و درد ناشی از آن حمایت خواهد کرد.
در طی این دوران مملو از خشم و خصومت طوقانی، شما بایستی انتظار تکانه های رفتاری و هیجانی و حتی اقدام به کارهای خطرناک را از سوی او داشته باشید، حتی اگر کار خطرناک او این باشد که به خود نیز آسیب برساند. رفتارهای تکانشی فرد با اختلال شخصیت مرزی جنبه هیجانی دارند. به طور مثال، هنگامی که شما ده دقیقه دیرتر از وقت تعیین شده سر قرار پا او حاضر می شوید و یا نیاز دارید که زمانی را به انجام کارهای شخصی خود اختصاص دهید، او با خشم فراوان به شما خواهد گفت: لعنت به تو، همین الان برو و دیگه هم نمی خواهم قیافه تو را ببینم.
همچنین تکانه های رفتار او می تواند، جنبه جسمی نیز پیدا کرده و در قالب اقدام نمایشی به خودکشی و با تعقیب شما و در موارد نادر تهدید جانی شما، خود را به نمایش بگذارد. همچنین، در این ایام ممکن است که او اقدام به ولخرجی، رانندگی خطرناک، پرخوری با افراط در مصرف مشروبات الکلی کند. در چنین حالتی این گونه افراد حتی ممکن است که در پی جفت جنسی دیگری برآیند.
قصد ترک او
او پس از اینکه حدس می زند شما قصد ترک او را دارید، دست به چنین اقدامی می زند و به نظر او مقصر این کار او، شما هستید. شاید مشکل زاترین جنبه ارتباط عاطفی شما با یک فرد با اختلال شخصیت مرزی، احساس شما در پی فروپاشی چنین رابطه ای باشد. با اینکه شما گناهی ندارید، اما او ممکن است حتی در انظار مردم شما را مورد اهانت قرار دهد. در پی این رفتار ممکن است که او به سرعت دچار احساس شرم، گناه و احساس بی ارزشی شده و سپس اقدام به آسیب رسانی به خودش کند. آنگاه شما همواره از خودتان می پرسید که نقش شما در ایجاد رفتارهای تکانشی او چیست؟ رفتارهایی که در نهایت شما را | از حضور در چنین رابطه ای خسته و دلزده می سازد.
با توجه به اینکه یک فرد مرزی فاقد هویتی متجسم و تشخص یافته است، هیچ تعجبی ندارد که او نتواند در یک رابطه سالم عاطفی دوام بیاورد. زیرا هر فردی بدون داشتن یک احساس خوبی نسبت به خودش، تقریبا غیرممکن است که رابطه سالم و مسئولانه ای را با دیگران برقرار سازد. یک فرد با اختلال شخصیت مرزی هیچگاه نمی تواند مرزهای خصوصی شما را به رسمیت بشناسد و تشخیص دهد که تا چه حد می تواند وارد حریم شما شود و اگر شما نیز قصد داشته باشید که مانند دیگر افراد، از او فاصله بگیرید خشم و هراس او را به دنبال خواهد داشت.
کلام آخر
رابطه عاطفی با فردی که از اختلال شخصیت مرزی رنج می برد، از همان آغاز محکوم به زوال است. وخامت اختلال شخصیت مرزی به اندازه ای است که حتی روان درمانگران نیز از درمان آنها اکراه دارند زیرا آنها به سرعت خشمگین می شوند، اقدام به خودکشی می کنند و حد و مرزهای تعیین شده توسط شما را زیر پا می گذارند. نکته جالب توجه این است که هنگامی که در یک رابطه عاطفی همه چیز به خوبی می گذرد، فرد مرزی آن را به گونه های مختلف به آشوب می کشد.
زیرا نشاط و شادی و راحتی با روحیه او سازگار نیست و فقط از طریق احساس خشم، افسردگی و طرد شدگی است که به رضایت خاطر لازم دست می یابد. اگر چه در نهایت این شما هستید که بایستی تصمیم بگیرید که با محبوب مرزی خود قصد ماندن دارید یا نه، اما هنگام اقدام به تصمیم گیری پادتان باشد که زندگی با یک فرد مرزی از آغاز تا پایان آن طوفانی و پر از دردسر است.
عزیزان و همراهان ارجمند برای دریافت خدمات مشاوره روانشناسی و کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره ترک اعتیاد در زمینه ترک اعتیاد فرد معتاد خود در یکی از مراکز همکار مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ لطفا با مشاورین ما تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید…