اختلال شخصیت ضداجتماعی (۲)
آنچه در این مقاله می خوانید :
ویژگی های اختلال شخصیت ضداجتماعی
تحریک پذیری
مشخصات دیگر اختلال شخصیت
هشدار درباره اختلال شخصیت
حمایت از فرزندان
عوامل شکل گیری اختلال
حفظ بقا
احساس درد
احساس تردید
رابطه عاطفی با اختلال شخصیت
وفاداری جنسی
کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ، مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ : در بخش نخست مقاله اختلال شخصیت ضد اجتماعی به شکلی موثر صحبت شد. در ادامه مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ در مورد نشانه های بیشتر و عوارضی که این اختلال ایجاد می کند صحبت کرده است. اگر تمایل دارید در این رابطه بیشتر بدانید لطفا تا انتهای مقاله ما را همراهی بفرمایید.
ویژگی های اختلال شخصیت ضداجتماعی
افراد با اختلال شخصیت ضداجتماعی به طور خودکار و ناخواسته، در جهت ارضای نیازهای خود، دیگران را فریب می دهند یا به آنها دروغ می گویند، از آنها سوء استفاده کرده و یا حتی آسیب جسمی و جانی نیز می رسانند و هنگامی که شما مچ آنها را می گیرید، شما را متقاعد می سازند که اشتباه می کنید، آدم بدبینی هستید یا اینکه کاملا تقصیر شماست که آنها را مجبور به چنین کاری کرده اید.
این گونه افراد در ابتدا در نظر دوستان و خانواده شما چنان معصوم و فریبنده جلوه می کنند که ممکن است آنها در اختلاف میان شما و او، حق را به جانب او بدهند. یک محبوب خطرناک مهارت زیادی در ایجاد احساس ترس، ناامنی، تنهایی و آسیب پذیری در فردی که با او رابطه برقرار می کند، دارد. همچنین افراد با اختلال شخصیت ضد اجتماعی تمایل مزمنی به تحریک شدن دارند. این افراد بیش از دیگران دوستدار تحریک و دلهره هستند.
۱. تحریک پذیری
این یکی از دلایلی است که چرا اعضای گروه واحدهای ضربت با یگان ویژه نظامی از میان افرادی با ویژگی های ضداجتماعی انتخاب می شوند. مصرف مواد مخدر، رفیق بازی، رانندگی خطرناک، قماربازی، رابطه نامشروع و داشتن چندین شریک جنسی از موارد شایع در میان افراد ضد اجتماعی به شمار می رود. یک فرد با اختلال شخصیت ضداجتماعی در نبود فعالیت های خطرناک و دلهره آور، احساس کسالت و بیهودگی می کند. البته رفتارهای خطرناک او نتایج ناخوشایندی را هم برای خودش و هم برای شما که در رابطه عاطفی با او قرار گرفته اید در پی دارد. در واقع چنین فردی قادر به پیش بینی عواقب وخیم کارهای ناهنجاری که انجام می دهد، نیست.
یک فرد ضد اجتماعی، فردی مسئولیت ناپذیر است. او مسئولیتی در قبال مسائل مالی، قانون و همسر و فرزندانش احساس نمی کند. او از شغلی به شغل دیگری روی می آورد، بارها از شغل خود اخراج می شود و اوقات زیادی را به بیکاری می گذراند. از یک فرد ضد اجتماعی انتظار نداشته باشید که مدیریت مالی خوبی داشته باشد، زیرا خودمحوری، هوسبازی ها و نیاز مداوم او به تحریک شدن، مانع از تحقق چنین چیزی می شود، قرض مداوم از نزدیکان و بازپس ندادن آن گواه خوبی بر اثبات این مطلب است. به عنوان نتیجه باید گفت که یک فرد ضد اجتماعی شریک زندگی خطرناکی است. او قادر به رعایت هنجارها و قوانین اجتماعی نیست. او حتی گاهی مواقع با پرخاشگری های شدید خود می تواند برای دیگران از جمله شما نیز آسیب زا باشد.
مشخصات دیگر
چیزی که شما از او مشاهده میکنید، سوء استفاده کردن از دیگران از جمله شما در حین ارضای نیازهای مادی و غیر عادی خود است. چنین فردی فاقد برنامه ریزی است و تنها بر اساس هوس های آنی خود عمل می کند. او برای سلامتی و رفاه دیگران و حتی خودش نیز اهمیتی قایل نیست. هرچند چنین فردی در آغاز خود را فردی آرام و خوشایند نشان می دهد، اما پس از مدتی چیزی جز دردسر برای شریک زندگی خود به همراه نخواهد داشت.
هشدار درباره اختلال شخصیت ضداجتماعی
پس از خواندن این نوشتار، امیدواریم که شما بپذیرید که یک فرد با اختلال شخصیت ضداجتماعی به شیوه های مختلف می تواند برای دیگران خطرناک باشد. علاوه بر این، فرد ضداجتماعی به دفعات دیگران را مورد تهدید قرار می دهد. فرد ضداجتماعی برخلاف فرد پارانوئید (شکاک)، ممکن است برای تخلیه خشم خود دست به خشونت نیز بزند. برای آنکه به خوبی متوجه شوید که یک فرد ضداجتماعی چگونه فردی است، توجه شما را به شرح حال یکی از مشهورترین این نوع افراد در آمریکا به نام تئودور باندی جلب می کنم. تئودور باندی یک قاتل زنجیره ای بود که پس از تجاوز و قتل سی و پنج زن دستگیر و محکوم به اعدام شد. او در ظاهر فرد مؤدب و آراسته ای به نظر می رسید.
او همچنین فردی تحصیلکرده، خوش سیما و خوش تیپ بود؛ چنان که به سادگی می توانست با غالب زنهایی که می پسندید طرح آشنایی و دوستی بریزد. با اینکه غالب افراد ضد اجتماعی دست به تجاوز و قتل نمی زنند، اما آنچه در مورد همه آنها صدق می کند این است که در راه رسیدن به خواسته های خود، اهمیتی برای کسی قایل نیستند و از صدمه زدن به آنها ابایی ندارند. اگر شما با فردی ضداجتماعی زندگی می کنید و دارای فرزند نیز هستید، باید نسبت به نیازهای فرزندانتان حساسیت بیشتری داشته باشید؛ زیرا افراد ضداجتماعی به دلیل آنکه فقط به فکر رفع نیازهای خود هستند، نمی توانند والدین خوبی برای فرزندان شان باشند.
۲. حمایت از فرزندان
به طور مثال، افراد با اختلال شخصیت ضداجتماعی غالبا از فرزندان شان حمایت نمی کنند و حتی غالبه اعتنایی به نیازهای جسمی و بهداشتی آنها ندارند. همان طور که گفته شد این افراد تنها به خودشان فکر میکنند و قادر به پاسخگویی به نیازهای عاطفی دیگران نیستند. آنها ممکن است وقت بسیار اندکی را به فرزندانشان اختصاص دهند و در موارد بسیاری با آنها به شدت بدرفتاری کنند. ما به عنوان روان درمانگر تجربه زیادی در رابطه با این گونه افراد داریم و به این دلیل به شما توصیه می کنیم هنگامی که چنین همسری در کنار فرزندانتان به سر می برد، کاملا مراقب آنها باشید.
عوامل شکل گیری اختلال شخصیت ضداجتماعی
شما ممکن است از خودتان بپرسید چه اتفاقی بایستی در کودکی یک فرد رخ داده باشد، که او را مبدل به فردی خودخواه، سرد و خطرناک سازد. به یاد داشته باشید که اختلال شخصیت ضداجتماعی نیز مانند همه انواع اختلالات شخصیت، ریشه در پیش زمینه ژنتیکی دارد. در حقیقت به نظر می رسد که تمایلات ضد اجتماعی در دیگر افراد خانواده و اقوام ضداجتماعی نیز دیده شود. فرزندان یک پدر و مادر جنایتکار علاوه بر احتمال الگوبرداری از والدین خود، از نظر ژنتیکی نیز مستعد ابتلا به اختلال شخصیت ضداجتماعی هستند، اما شکل گیری یک شخصیت ضد اجتماعی علاوه بر عامل ژنتیکی به عوامل دیگری نیز نیاز دارد. برخی تعاملات پیچیده میان پیش زمینه ژنتیکی فرد و تجربه های او با افراد مهم زندگی اش در دوران کودکی می تواند به عنوان یک عامل مهم تلقی گردد.
والدین افراد با اختلال شخصیت ضداجتماعی چگونه افرادی هستند؟ در پاسخ به این پرسش باید گفت که افراد دچار اختلالات شخصیت غالیا در خانواده هایی بی ثبات و فاقد قوانین صریح رشد یافته اند که در آن والدین همواره در میانه آسانگیری و سخت گیری افراطی نوسان داشته و در بسیاری از این موارد افرادی بی رحم پرتوقع و بددهن بوده اند. این والدین احتمالا افرادی منزوی بودند که اعتنایی به فرزندان خود نمی کردند. آنها الگوهای رفتاری و اجتماعی خوبی برای فرزندان خود نبودند. یک فرد ضد اجتماعی با داشتن والدینی غیرقابل اعتماد که در غالب مواقع در دسترس او قرار نداشتند، از همان کودکی می آموزد که بر روی پای خود بایستد و در راه رسیدن به اهداف خود، از دیگران سوء استفاده کند.
۱- حفظ بقا
برای چنین فردی حفظ بقای خود تنها چیزی است که اهمیت دارد. دیگر عوامل دخیل در شکل گیری اختلال شخصیت ضد اجتماعی به این شرح است: والدین مسامحه کار و بی اعتنا به فرزندان، وجود یک الگوی اختلال شخصیت ضداجتماعی به عنوان پدر، مادر یا یکی از افراد نزدیک به خانواده، او رشد در محیطی که کودک فقط در صورت سرکشی و نافرمانی، می توانسته توجه دیگران به ویژه والدین را به نیازهای خود جلب کند.
ناگفته نماند که در صد شیوع اختلال ضد اجتماعی در پسران در مقایسه با دختران بسیار بیشتر است. فرد ضداجتماعی به عنوان شریک زندگی اگر چه رابطه شما با یک فرد ضداجتماعی می تواند به سرعت آغاز شده و به زودی شدت یابد، اما به تدریج متوجه خواهید شد که زندگی با یک فرد ضد اجتماعی بسیار دشوار است. در مراحل مختلفی از رابطه، شما ممکن است احساس کنید که مبدل به کارآگاه، افسر پلیس، قاضی، والد، رئیسی با یک کودک شده اید.
از آنجایی که رفتارهای شریک زندگی شما، غیرمسئولانه و براساس هوا و هوس صورت می گیرد، شما غالبا مجبور می شوید نقش های خود را یکی پس از دیگری تغییر دهید. شما متوجه خواهید شد که محبوب ضداجتماعی شماه محدودیت هایی را به شما با هر فرد دیگری که در برابر رفتارهای او موضع گیری کند، تحمیل می کند، و تنها هنگامی که تصمیم قاطع به ترک او می گیرید، برای آنکه همچنان به سود استفاده از شما ادامه دهد، زبان چرب و نرم خود را به کار می گیرد و در صورت لزوم اشک تمساح میریزد و به شما قول می دهد که برای همیشه به دروغگویی، فریبکاری و سوء استفاده گری های خود پایان دهد.
۲- احساس درد؛ اختلال شخصیت ضداجتماعی
متاسفانه اگر شما عاشق یک فرد با اختلال شخصیت ضداجتماعی شده باشید، باید بدانید که او احتمالا در نحوه برخوردش با شما ایرادی نمی بیند. در واقع، او قدرت درک چیزی به نام احساس درد را ندارد. هنگامی که از مغز افراد ضد اجتماعی در حال تماشای صحنه های غمناک، وحشتناک، خوشحال کننده و خشم آور تصویربرداری گردید، نتایج نشان داد که مغز آنها از نظر هیجانی در مقایسه با دیگر افراد، واکنش کمتری از خود نشان می دهد. به عبارت دیگر مغز آنها توانایی هم حسی با دیگران را ندارد، یعنی آنها هر چقدر هم که تلاش کنند نمی توانند احساس کنند که شما چه احساسی دارید.
اختلال شخصیت ضداجتماعی در حیطه ارتباط، افراد متقلب و حقه بازی هستند و می توانند ارزیابی خوبی از طرف مقابل خود داشته باشند. یعنی اینکه محبوب ضد اجتماعی شما به خوبی می داند تا چه حدی می تواند شما را تحت فشار قرار دهد و تا چه اندازه اجازه می دهید که قوانین و ارزش های شما را زیر پا بگذارد و توقعات شما را نادیده بگیرد. او می داند که هر چه بیشتر شما را بشناسد، بیشتر می تواند از شما سوء استفاده کند. او با همه افراد پیرامون خود، از جمله افراد مافوق اش نیز چنین برخوردی دارد. همچنین او با زیر پا گذاشتن قوانین خطوط قرمز شما یکی بعد از دیگری، نیاز محرک جویی خود را نیز ارضا می کند.
3. احساس تردید
در نهایت احساس عذاب آور شک و تردید شما نسبت به شریک زندگی خود با اختلال شخصیت ضداجتماعی، به جایی می رسد که نمی دانید چه چیزی را از او باور کنید یا نکنید. اگر شما به شدت عاشق او شده باشید آنگاه نسبت به هر حرکت، انگیزه، رفتار و توجیهات أو مشکوک خواهید شد، علاوه بر این، شما در نهایت از اینکه بایستی همواره همچون یک پلیس مخفی رفتارهای او را زیر نظر بگیرید، خسته خواهید شد.
البته شما با توجه به رفتارهایی که در گذشته از او دیده اید، حق دارید نسبت به او شک داشته باشید. همچنین شما وقتی بسیار ناراحت خواهید شد که می بینید او در قبال کارهای ناشایست خود، چندان احساس پشیمانی نمی کند، حتی هنگامی که شما او را با کارهای ناشایست اش روبه رو می سازید. اگر احساس بدی به او دست دهد به خاطر دروغ ها و صدماتی نیست که به شما وارد ساخته است، بلکه به خاطر این است که چرا به گونه ای عمل کرده است که شما متوجه عملکرد ناشایست او شده اید. همچنین به یاد داشته باشید که او مهارت زیادی در این دارد که به شما ثابت کند که در مورد او اشتباه می کنید.
اگر شما در یک رابطه عاطفی به عقل خود شک کرده اید، به احتمال زیادی طرف مقابل شما یک فرد ضداجتماعی است. به یاد داشته باشید که فرد ضداجتماعی قادر به درک احساس آزردگی شما نیست و اعتنایی به آن ندارد. همواره خود را محق دانستن، چیزی است که یک فرد ضد اجتماعی به منظور حفظ بقای خود بسیار در آن مهارت یافته است.
رابطه عاطفی با اختلال شخصیت ضداجتماعی
اگر چه همه ما دوست داریم که در یک رابطه عاطفی مورد عشق و محبت قرار گیریم، اما باید بدانیم که وقتی فرد مقابل ما یک فرد با اختلال شخصیت ضداجتماعی است، چنین چیزی رخ نخواهد داد. یک فرد ضداجتماعی در برابر درد و رنج دیگران بی تفاوت است و حتی گاهی به طور بی رحمانه با آنها برخورد می کند. بنابراین، اگر شما از او توقع داشته باشید که احساسات شما را درک کند، به طور مداوم با ناکامی روبه رو خواهید شد. البته به یاد داشته باشید که او به طور عمد این کار را نمی کند، بلکه همچنان که گفتیم از نظر ساختار مغزی قادر به انجام چنین کاری نیست.
شما به عنوان شریک زندگی یک فرد ضداجتماعی به زودی متوجه خواهید شد که او فردی بی عاطفه و سطحی است. او که در ابتدا فردی جذاب و عاطفی به نظر می آمد، به زودی خواهید دید که به فردی بی عاطفه و خودخواه تبدیل خواهد شد. افراد با اختلال شخصیت ضداجتماعی از اعتماد به نفس بسیار بالایی نسبت به خود و مهارت هایی که دارند، برخوردار هستند و بدون هیچ تردیدی نقطه نظرهای خود را ابراز می دارند. آنها با اینکه عاشق صحبت و مناظره هستند، اما گوش دادن به افکار و عقاید طرف مقابل برای شان دشوار است. آنها می توانند به سادگی بحث و مناظره را بدون هیچ علامت هشدار دهنده ای به جنگ و دعوا بکشانند و شما به عنوان شریک زندگی او نخواهید توانست که در هیچ بحثی او را قانع سازید.
اختلال شخصیت ضداجتماعی؛ وفاداری جنسی
عهد و وفاداری جنسی یکی دیگر از مشکلات شایع در میان افراد با اختلال شخصیت ضداجتماعی است. در حقیقت، یکی از ویژگی های اصلی یک فرد ضداجتماعی، بی وفایی جنسی و ارتباط با تعدادی از افراد جنس مخالف در یک زمان است. به همین دلیل رابطه آنها با جنس مخالف شکننده و کوتاه مدت خواهد بود. به یاد داشته باشید که یک فرد ضد اجتماعی کنترل اندکی بر روی تکانه های جنسی و پرخاشگری خود داشته و به طور مطلوبی قادر به پیش بینی عواقب برونریزی چنین تکانه هایی نیست. بنابراین شما به عنوان شریک زندگی چنین فردی، به طور مثال، بارها با اجبار او به تمکین جنسی روبه رو شده و در صورت امتناع با پرخاشگری شدید او مواجه خواهید شد.
در نهایت، عدم مسئولیت پذیری مزمن یک فرد ضداجتماعی، در غالب موارد موجب قطع رابطه شریک زندگی او خواهد شد. بنابراین، در زندگی با چنین فردی همه مسئولیت های مالی، شغلی و حتی تربیت فرزندان نیز به دوش شما خواهد افتاد و آنگاه که به طور جدی از او می خواهید که بخشی از مسئولیت های زندگی مشترک را برعهده گیرد، ممکن است به شما بگوید که خود را اصلاح خواهد کرد و با آنکه شما را به عنوان یک فرد پرتوقع مورد سرزنش قرار می دهد و یا نسبت به اعتراضات شما بی توجهی پیشه می سازد. زندگی با یک فرد ضد اجتماعی چنان است که پس از مدت کوتاهی احساس خواهید کرد با یک کودک سرکش و نافرمان هم اطاق شده اید.
عزیزان و همراهان ارجمند جهت دریافت مشاوره روانشناسی و کسب اطلاعات بیشتر و همچنین دریافت مشاوره ترک اعتیاد در زمینه بستری نمودن و ترک اعتیاد فرد معتاد خود در یکی از مراکز همکار مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ لطفا با مشاورین ما تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید….
اختلال شخصیت ضد اجتماعی بخش نخست