تأثیر مواد مخدر بر مغز
آنچه در این مقاله می خوانید :
تاثیر مواد اعتیادآور بر مغز
اتفاقات مغز پس از مصرف مواد
ایجاد احساس لذت در مغز
وابستگی روانی به مواد مخدر
مواد مخدر بر مغز و اختلالات روانی
تاثیر انواع مواد مخدر بر مغز
تأثیر مواد مخدر بر مغز
تاثیر محرک ها و مواد توهم زا
تأثیر مواد مخدر بر مغز
سوالات متداول
کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ، مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ : مهمترین تأثیر مواد مخدر بر مغز کدام است و چگونه می توان آن را متوقف کرد؟ مهمترین تاثیر مواد اعتیادآور بر مغز انسان چیست و چگونه باعث احساس لذت در افراد می شود؟ کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ با ارائه اطلاعات دقیقی در رابطه با تاثیرات مخرب مواد مخدر بر سیستم عصبی و مغزی انسان سعی کرده تا مطالب مهمی را در این رابطه در اختیار شما همراهان ارجمند قرار دهد. اگر تمایل دارید در این رابطه بیشتر بدانید لطفاً ما را تا انتهای این مقاله همراهی بفرمایید.
در بسیاری از اوقات در مورد نحوه تأثیر مواد مخدر بر مغز اطلاعات دقیقی نداریم، در نتیجه لازم است تا در این باره بیشتر یاد بگیریم تا بتوانیم از تأثیرات مخرب آن تا حد ممکن جلوگیری به عمل آوریم. مغز ما مهم ترین بخش بدن ماست که مرکز فعالیت های پیچیده انسانی و روانی ما محسوب میشود. این عضو تمامی عملکردهای مختلف عصبی و فیزیکی را هماهنگ کرده و سر و سامان می بخشد. میتوان گفت که هر قسمت از مغز مسئول یک فعالیت و عمل خاص می باشد، که مصرف مواد مخدر می تواند به مرور زمان سیستم عصبی و عملکردهای مغزی و نورونی را تحت تاثیر قرار داده و به اشکال مختلف این سیستم را مختل نماید.
مهمترین تاثیر مواد اعتیادآور بر مغز
تأثیر مواد مخدر بر مغز میتواند تا جایی پیش روی کند که فرد بدون هیچگونه ارادهای به مصرف مواد مخدر وابسته شده و به مصرف آن ادامه دهد. این وابستگی شدید روانی میتواند باعث شود که در صورت متوقف سازی مصرف مواد مخدر، عملکردهای اصلی مغز به طور کامل مختل گردند. در حقیقت با آگاهی از تاثیر مواد مخدر بر مغز می توانیم گامی موثر در جهت جلوگیری از ایجاد این تاثیرات مخرب بر مغز برداریم.
میتوان گفت که مواد مخدر با ایجاد اختلال در سیستم ارتباطی و مسیر انتقال دهنده ها و نورون ها نحوه دریافت و پردازش طبیعی سیستم عصبی ما را به شکل مخربی تحت تاثیر قرار می دهد. نورون ها سلول های عصبی مغز هستند که وظیفه انتقال اطلاعات را برعهده دارند. انتقال اطلاعات توسط مواد شیمیایی انتقال دهنده انجام می پذیرد. در این میان هنگامی که یک فرد مواد مخدر مصرف می کند، نحوه انتقال اطلاعات در مغز دچار تغییراتی می شود که سیستم مغزی فرد نمی تواند اطلاعات را به شکل صحیح رد و بدل کرده و تحلیل و پردازش نماید.
اتفاقات مغز پس از مصرف مواد مخدر
در تأثیر مواد مخدر بر مغز پس از مصرف، مواد مخدر از طریق خون جذب سیستم عصبی مغزی شده و به دلیل شباهت زیاد با انتقال دهنده های عصبی با آنها جایگزین می شوند و سیستم دریافت و پردازش اطلاعات در مغز دچار اختلال میشود. در حقیقت شباهت ساختاری و شیمیایی موادمخدر با انتقال دهنده های عصبی باعث میشود تا نورون های مغزی آنها را به عنوان انتقال دهنده های اصلی شناسایی کرده و اجازه ورود به سلولهای عصبی را بدهند. پس از آن مواد مخدر به جای انتقال دهنده های عصبی شروع به تحریک نورون های مغزی کرده و ساختار و نحوه عملکرد آنها را تغییر می دهند.
با مصرف مواد مخدر در مدت زمان طولانی مغز به طور طبیعی تولید انتقال دهنده های عصبی را کاهش می دهد و برای انتقال پیام خود نیازمند وجود مواد مخدر خواهد بود. از طرف دیگر برخی مواد محرک باعث میشوند تا نورون های مغزی به مقدار بسیار زیادی انتقالدهنده تولید کنند که میزان آنها از حالت طبیعی خارج کرده و مشکلات متععدی برای سیستم عصبی افراد ایجاد می کند که البته مهمترین این مواد شامل آمفتامین و کوکائین می باشند. با مصرف مواد محرک و ایجاد این گونه اختلالات و تأثیر مواد مخدر بر مغز، پیام های بسیار شدیدی در مغز ایجاد شده و فعالیت ارتباطی نورون های مغزی نیز مختل می گردد. به همین دلیل پس از مصرف مواد مخدر حالاتی نظیر سرخوشی، لذت و شادی با شدت بسیار قوی تری در مغز ایجاد می شود.
تأثیر مواد مخدر بر مغز؛ ایجاد احساس لذت در مغز
برخی انتقال دهنده های عصبی در مغز مسئولیت رساندن اطلاعات و پیام شادی و لذت به سطوح بالاتر مغز دارند که از مهمترین اینگونه انتقال دهنده ها، دوپامین و سروتونین می باشند. انتقال دهنده ها در حالت طبیعی و با انجام فعالیت های روزانه ساده باعث فعالیت سیستم پاداش در مغز میشوند که باعث احساس سرخوشی در افراد می گردد. برخی از این رفتارهای ساده شامل :
- غذا خوردن
- داشتن تعاملات مثبت با دیگران
- پرداختن به فعالیتهای مورد علاقه
- گوش دادن به موسیقی
- ورزش کردن
انتقال دهنده ها با انجام فعالیتهای یاد شده باعث می شوند تا احساس لذت و شادی در فرد ایجاد شود. هنگامی که یک فرد برای مدتهای طولانی از مواد مخدر استفاده میکند میزان تولید این انتقال دهنده ها و تأثیر مواد مخدر بر مغز بیشتر شده و مغز دچار اختلال می گردد و از حالت طبیعی خارج میشود. به این ترتیب افراد و سیستم مغزی و عصبی آنها دچار تغییراتی میشود و دیگر با فعالیتهای ساده زندگی ممکن است احساس لذت و شادی نکنند و به مصرف مواد مخدر برای احساس سرخوشی و شادی وابسته می شوند.
از طرف دیگر انتقال دهنده های مغزی مانند دوپامین ممکن است با مجبور کردن فرد برای تکرار فعالیت لذت بخش که همان مصرف مواد مخدر می باشد، فرد را دچار اجبار به مصرف نمایند و به این ترتیب فرد پس از مدت ها مصرف مواد مخدر، وابستگی شدید روانی و عصبی به مصرف مواد مخدر پیدا می کند و دیگر نمی تواند مصرف خود را مدیریت کرده و متوقف نماید.
مهمترین دلایل وابستگی روانی به مواد مخدر
به طور ساده میتوان گفت که مصرف مواد مخدر و تأثیر مواد مخدر بر مغز می تواند باعث تغییر شکل گیرنده های دوپامینی در مغز شده و میزان تولید کننده های دوپامین را دچار تغییرات مخربی نماید. در نتیجه پس از مدتی که میزان دوپامین در مغز به طور غیرطبیعی تغییر می کند و دچار کاهش و یا شدت بسیار می شود، فرد احساس افسردگی، کسلی، بی لذتی و بی هیجانی می کند.
این فرد برای به دست آوردن حالت های خوشحالی و نئشگی گذشته مجبور می شود که مواد مخدر خود را مصرف کرده تا میزان دوپامین در مغز را به میزان طبیعی برساند. بدین شکل فرد در یک چرخه معیوب تکرارشونده مصرف مواد مخدر گرفتار می شود و برای به حد طبیعی رساندن دوپامین موجود در مغز خود و برای دریافت احساس لذت و شادی مجبور است مواد مخدر بیشتری مصرف کند که همین امر موجب کاهش بیشتر دوپامین در مغز خواهد شد.
چرخه معیوب
این چرخه معیوب به صورت مداوم و با مرور زمان تغییرات مخربی را در بلند مدت در مغز فرد ایجاد میکند و باعث میشود که فرد به طور کامل کنترل خود را در مدیریت مصرف مواد مخدر از دست بدهد و هر چه بیشتر از ماده مخدر استفاده میکند میزان کمتری دوپامین دریافت خواهد کرد تا جایی که دیگر مواد مخدر نمی تواند میزان لازم از دوپامین را در مغز ایجاد و تولید نماید. در نتیجه فرد مجبور می شود مواد مخدر خود را به صورت روزانه تغییر داده و افزایش دهد و در این چرخه به دام بیفتد.
در تأثیر مواد مخدر بر مغز، چنین حالتی مواد مخدر کنترل سیستم لذت و شادی در مغز را به دست می گیرد، در نتیجه فرد بیمار تمایل بیش از حدی به مصرف مواد پیدا میکند تا با مصرف آن میزان دوپامین در مغز را به حالت عادی برگرداند. چنین فردی دیگر نمی تواند بدون مصرف مواد از زندگی لذت برده و دائماً دچار افسردگی و مشکلات روانی دیگر میشود.
تأثیر مواد مخدر بر مغز و اختلالات روانی
نکته مهم در رابطه با تأثیر مواد این است که آسیب های مغزی که در اثر اعتیاد به وجود می آیند گاهی تا پایان عمر فرد را دستخوش تغییرات مخرب خود قرار می دهند. گرچه با قطع مصرف مواد مخدر مغز به تدریج به جبران کمبود انتقال دهنده های عصبی خود اقدام می کند، اما نکته مهم در رابطه اعتیاد و بیماری های روانی این است که تاثیرات مخربی که بر مغز وارد می شود، باعث به هم ریختگی سیستم پاداش در مغز شده و فرد را دچار حالت های روانی و اختلالات پیچیده ای مانند افسردگی و اضطراب می کند.
از طرف دیگر تصور تجربه مجدد سرخوشی و لذت به قدری در فرد وسوسه های قدرتمندی ایجاد می کند که حتی پس از ماهها ترک اعتیاد فرد را به سمت مصرف مجدد سوق می دهد. به همین دلیل پرداختن و کارکردن بر روی مسائل روانی در ترک اعتیاد حتی از مسائل جسمانی نیز اهمیت بیشتری دارد و فرد را ملزم میکند که از کمک های تخصصی ترک اعتیاد مانند بهترین کمپ ترک اعتیاد در اهواز، درخواست کمک کند. در این مسیر پس از خروج از مراکز درمان اعتیاد دریافت کمک و مشاوره ترک اعتیاد بسیار ضروری است و افراد نباید به حال خود رها شوند.
تأثیر مواد مخدر بر مغز؛ تاثیر انواع مواد مخدر بر مغز
طبق تحقیقات انجام شده مشخص شده است که انواع مواد مخدر می توانند تاثیرات مختلفی بر مغز ایجاد نمایند که در ادامه در مورد رایج ترین آنها و تاثیرات مخربشان بر عملکرد مغزی و سیستم عصبی اشاره کردهایم که مهمترینشان عبارتند از :
- تاثیر تریاک و مشتقات آن بر مغز
- تاثیر محرک ها و توهم زا ها بر مغز
- تاثیر الکل بر مغز
۱. تاثیر مصرف تریاک و تأثیر مواد مخدر بر مغز
همانطور که می دانیم تریاک یک ماده مخدر است که از گیاه خشخاش به دست می آید و حاوی مقادیری از مرفین می باشد. این ماده مخدر دارای اثرات تسکین دهندگی، نشئگی و آرامش در افراد می باشد. از این ماده مخدر مواد دیگری نیز تهیه می شود که مهمترین آنها عبارتند از :
همه این مواد تحت عنوان مواد افیونی شناخته می شوند که به عنوان یک سرکوب کننده ی عصبی در مغز و سیستم عصبی افراد عمل می کنند. در حقیقت افیون ها با چسبیدن به گیرنده های اپیوئیدی در مغز انتقال پیام درد را با اختلال مواجه کرده و مراکزی نظیر مرکز تنفس در بصل النخاع را تحت تاثیر قرار می دهند. مهمترین تأثیر مواد مخدر بر مغز که توسط مصرف تریاک ایجاد می شود عبارتند از :
- کاهش رفلکس های اولیه
- کاهش ضربان قلب
- کاهش فشار خون
- ضعیف شدن میزان تنفس
مصرف این ماده مخدر باعث میشود تا هوشیاری انسان مختل شده و در صورتی که شخص اوردوز کند منجر به تجربه اغما و حتی مرگ می شود.
۲. تاثیر مصرف محرک ها و مواد توهم زا
مصرف مواد محرک نظیر شیشه، باعث بیش فعالی در سیستم عصبی افراد و مغز آنها می شود. از این رو از این مواد بیشتر در مهمانی ها و پارتی های شبانه استفاده میشود، اما مواد محرک و توهم زایی نظیر حشیش، ماری جوانا و قرص اکس همگی با افزایش دوپامین در مغز میتوانند باعث ایجاد تغییرات ادراکی در فرد شده و باعث تجربه موضوعات غیر واقعی در افراد گردند. در چنین شرایطی افراد توهم شنیداری و دیداری پیدا میکنند و چیزهایی را میبیند که دیگران نمیتوانند آنها را درک کنند به همین دلیل افرادی که از این مواد استفاده میکنند رفتارهای غیرعادی و غیرطبیعی از آنها سر میزند.
۳. مصرف الکل؛ تأثیر مواد مخدر بر مغز
الکل از نظر داروشناسی یک نوع ماده خواب آور است که باعث سرکوب سیستم عصبی و همچنین کند شدن عملکرد های شناختی در آن میشود. همچنین الکل با کاهش قدرت بازدارندگی مغز باعث افسارگسیختگی در رفتار انسان می گردد. از سوی دیگر در تأثیر مواد مخدر بر مغز، نوشیدن الکل باعث ایجاد اختلالاتی در مراکز مرتبط با تکلم و تحرک در مغز می شود و هماهنگی حرکتی را از بین میبرد.
ارتباط نحوه مصرف و تاثیرات مخرب بر مغز
بر اساس تحقیقات انجام شده مشخص شده است که نحوه مصرف مواد مخدر می تواند تاثیرات مختلفی بر سیستم عصبی و مغز اعمال کند. به طوری که تزریق موادی نظیر هروئین می تواند بیشترین تاثیر گذاری را بر مغز ایجاد نماید، زیرا با این روش ماده مخدر به سرعت وارد جریان خون شده و تاثیرات مخربی را بر فرد میگذارد.
سوالات متداول
[sc_fs_multi_faq headline-0=”h3″ question-0=”۱. مکانیسم تاثیرگذاری قرص اکس بر سیستم سر خوشی و شادی چیست؟” answer-0=”این مواد بر میزان انتقال دهنده های عصبی در مغز تاثیر گذاشته و تولید آنها را دستخوش تغییر میکنند به طوری که سطح سروتونین در سیستم عصبی را افزایش داده و نقش بسزایی در خلق و خوی انسان ایجاد میکند. همچنین افزایش آن در مغز منجر به تجربه احساس سرخوشی و شادی مفرط می گردد.” image-0=”” headline-1=”h3″ question-1=”۲. آیا پس از ترک اعتیاد اثرات مخرب مواد مخدر بر مغز باقی می ماند؟” answer-1=”مصرف مواد مخدر و تأثیر مواد مخدر بر مغز باعث تغییراتی در سیستم عصبی افراد میشود که تا مدتها پس از ترک اعتیاد ممکن است باقی بماند. از جمله مهمترین این تأثیرات میتوان به احساس وسوسه و میل شدید به مصرف مجدد می باشد که افراد را پس از ماهها ترک اعتیاد به چالش می کشد. در چنین شرایطی دریافت کمک از یک مرکز تخصصی درمانی می تواند بسیار کارگشا باشد.” image-1=”” count=”2″ html=”true” css_class=””]
عزیزان و همراهان ارجمند برای دریافت خدمات مشاوره روانشناسی، اطلاعات بیشتر و همچنین اخذ مشاوره آنلاین رایگان در زمینه بستری نمودن فرد معتاد در یکی از مراکز همکار مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ لطفاً با مشاورین ما تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید …
(01) دیدگاه