بی خوابی پس از ترک اعتیاد
آنچه در این مقاله می خوانید :
مشکل بی خوابی پس از ترک
مشکلات خواب بعد از ترک
کم خوابی
کاهش کیفیت خواب
خواب بریده بریده
بی خوابی بعد از ترک اعتیاد
درمان بی خوابی پس از ترک
راههای درمان بی خوابی
تغذیه، ورزش و خواب منظم
مدیریت اضطراب
کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ، مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ : مهمترین دلایل بی خوابی پس از ترک اعتیاد چیست؟ برای مشکل بی خوابی پس از ترک اعتیاد چه باید کرد؟ مهمترین راهکارهای مقابله با بی خوابی پس از ترک اعتیاد کدام است؟ مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ با ارائه اطلاعات دقیقی در مورد موضوع بی خوابی پس از ترک اعتیاد سعی کرده تا مطالب مهمی را در این زمینه در اختیار شما همراهان ارجمند بگذارد. اگر تمایل دارید در این رابطه بیشتر بدانید لطفاً ما را تا انتهای مقاله همراهی بفرمایید و ما را از نظرات و پیشنهاداتتان مطلع بفرمایید.
یکی از شایع ترین مشکلاتی که افراد بعد از قطع مصرف مواد مخدر با آن روبرو می شوند بی خوابی بعد از ترک اعتیاد است. شاید بتوان گفت یکی از مهمترین دلایل بازگشت و مصرف مجدد پس از ترک اعتیاد همین موضوع می باشد، به همین دلیل مهم است تا افراد راهی برای درمان این مشکل پیدا کنند و بیخوابی خود را مرتفع نمایند. نکته مهم این است که برای درمان بی خوابی بعد از ترک اعتیاد باید از روش های استاندارد و صحیح استفاده نمود و استفاده از دارو درمانی می تواند فرد را به مصرف مجدد سوق دهد.
مشکل بی خوابی پس از ترک اعتیاد
همانطور که میدانیم و در مقاله مراقبت بعد از ترک اعتیاد توضیح داده شد، موضوعات مختلفی در رابطه با ترک اعتیاد پس از قطع مصرف مواد وجود دارد که باید همه این مسائل و مشکلات به مرور زمان مرتفع گردند. موضوع بی خوابی بعد از ترک اعتیاد در میان افرادی که به تازگی قطع مصرف میکنند، شایع است. خواب کافی یکی از مهمترین مسائلی است که در زندگی افراد وجود دارد و میتواند بر کیفیت زندگی اثر بگذارد.میتوان گفت که خواب سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و میتواند در روند بهبودی افراد و رهایی از اعتیاد بسیار کمک کننده باشد. اما در مقابل، کمبود خواب موجب تحریک پذیری، عصبانیت، اضطراب و افسردگی می گردد و قدرت تصمیم گیری و تمرکز افراد را به شدت کاهش می دهد.
میتوان گفت که مشکل بی خوابی پس از ترک اعتیاد برای افرادی که به تازگی ترک کرده اند، می تواند بسیار قابل غیر قابل تحمل باشد و فکر فرد را به سمت راه حل های سریع تر برای رسیدن به خواب کافی مانند مصرف مواد مخدر سوق دهد که خود می تواند عامل بازگشت به مصرف مجدد گردد. در نتیجه میتوان گفت مشکلات خواب و مسائل مربوط به آن یکی از مهمترین بخشهای درمانی در روند ترک اعتیاد پایدار می باشد و باید به آن توجه خاص شود.
مشکلات خواب بعد از ترک اعتیاد
تقریباً تمام کسانی که مصرف مواد مخدر را متوقف میکنند، پس از آن دچار مشکلات خواب می شوند. اما در برخی افراد به دلایلی این مشکل پس از چند روز از بین میرود و خواب آنها نرمال می گردد. اما در سایر افراد ممکن است این مشکل بی خوابی پس از ترک اعتیاد به چه گروه حمایت مهمترین آنها عبارتند از :
- کم خوابی
- کاهش کیفیت خواب
- خواب بریده بریده
۱. بی خوابی پس از ترک اعتیاد؛ کم خوابی
افرادی که دچار مشکل کم خوابی می شوند، شب ها نمی توانند به راحتی به خواب بروند و دچار نوعی بی خوابی می گردند که البته این مشکل می تواند برای آنها بسیار آزاردهنده باشد.
۲. کاهش کیفیت خواب
دسته دیگر از افراد از کیفیت خواب خود شکایت می کنند و معمولاً پس از ساعتها خواب ابراز می کنند که خستگی آنها از بین نرفته و روز بعد به میزان کافی انرژی ندارند و کاملا خسته هستند، به طوری که انگار شب گذشته اصلا خوابی نداشته اند.
۳. خواب بریده بریده
در این نوع افراد که البته از گروه های دیگر بیشتر می خوابند، خواب منقطع بوده و بریده بریده می باشد و بدن نمی تواند به میزان کافی استراحت کرده و به آرامش برسد.
بی خوابی بعد از ترک اعتیاد چقدر طول می کشد؟
نکته مهم در رابطه با مدت زمان بی خوابی پس از ترک اعتیاد این است که این موضوع به شرایط فرد و میزان تخریب فرد در زمان مصرف بستگی دارد. نوع ماده مصرفی نیز می تواند در افزایش این دوره یا کاهش آن نقش داشته باشد. این دوره زمانی با ترک اعتیاد اصولی و تحت نظارت پزشک متخصص و مشاورین ترک اعتیاد میتواند تا حد زیادی کاهش یابد. بهبود خواب افراد پس از ترک اعتیاد به نوعی سم زدایی افراد تلقی میگردد. در همین رابطه مشاوره ترک اعتیاد نقش مهمی در کاهش اینگونه مشکلات دارد و به افراد کمک میکند تا بتوانند سریعتر و با آرامش بیشتری مراحل اولیه درمانی خود را سپری نمایند.
درمان بی خوابی پس از ترک اعتیاد
همانطور که پیشتر توضیح داده شد مشکلات خواب پس از ترک اعتیاد میتواند خطر عود اعتیاد را افزایش دهد. به همین دلیل برای جلوگیری از آن باید مشکلات بی خوابی پس از ترک اعتیاد درمان شده و در مسیر بهبودی قرار گیرد. برای درمان بیخوابی روشهای مختلفی وجود دارد اما مهمترین آن یافتن ریشه اصلی بیخوابی در افراد است. گاهی ریشه بی خوابی در فرد وجود استرس و اضطراب می باشد. علاوه بر این بی خوابی یکی از بارزترین علائم افسردگی و در نتیجه بروز مشکلات بی خوابی در افراد می باشد. استفاده از یک مشاوره ترک اعتیاد در روند درمانی افراد بسیار مهم است و می تواند تاثیرات مثبتی بر روند بهبودی از اعتیاد داشته باشد. در همین رابطه مشاور اعتیاد کمک میکند تا یک ارزیابی روانی دقیق از فرد صورت گرفته و با استفاده از روانکاوی اعتیاد فرد بتواند مشکل بیخوابی خود را مرتفع نماید.
راههای درمان بی خوابی
همانطور که گفته شد برای درمان بیخوابی روش های متفاوتی وجود دارد اما برخی از موثرترین آنها عبارتند از :
- دارو درمانی
- رفتار درمانی شناختی
- طب سنتی
- ایجاد برنامه خواب منظم
- کمک گرفتن از مشاورین
- تغذیه ورزش و خواب منظم
- مدیریت اضطراب
۱. درمان داروی در بی خوابی
نکته مهم در رابطه با دارو درمانی این است که این روش به هیچ وجه یک روش کارآمد و موثر برای ترک طولانی مدت اعتیاد نیست و میتواند باعث عود مجدد اعتیاد در افراد شود. افراد معتاد به هیچ وجه نباید از داروهای مخدر و سایر داروها مانند بنزودیازپین ها یا باربیتورات ها استفاده کنند، زیرا این مواد کاملاً اعتیادآور بوده و منجر به عود مجدد اعتیاد در افراد می گردند.
۲. رفتار درمانی شناختی
این روش درمانی در رفع مشکل بی خوابی پس از ترک اعتیاد به فرد کمک می کند تا بتواند افکار و عادت های مضر خود را تشخیص داده و شناسایی نماید و آنها را با استراتژی های مقابله ای جایگزین نماید. در رفتار درمانی شناختی به فرد آموزش داده می شود که افکاری که مانع خواب میشوند را متوقف کرده و از استرسها و اضطرابهای روزانه رها گردد. در همین رابطه تکنیکهای مختلفی وجود دارد که در رفتار درمانی شناختی برای درمان بیخوابی مورد استفاده قرار میگیرد که بعضی از آنها عبارتند از :
- بهداشت خواب
- تکنیک های آرام سازی
- تحمل بیدار ماندن
بهداشت خواب : در این تکنیک فرد می آموزد که از رفتارهایی که باعث کاهش کیفیت خواب عمومی میگردد، پرهیز کرده و رفتارهایی را که به داشتن یک خواب کامل کمک میکنند را انجام دهد. به طور مثال عدم استفاده از کافئین و گوشی همراه قبل از خواب، انجام ورزش به طور منظم و …
تکنیک های آرام سازی : استفاده از تکنیک های آرام سازی یکی از بهترین روشهای درمان بی خوابی پس از ترک اعتیاد و کمک به افراد در داشتن کیفیت خواب بهتر است. در این روش که عبارت است از آرام سازی ذهنی مانند مدیتیشن، ذهن آگاهی و تمرینات تنفس عمیق که باعث میشوند فرد با آرامش بیشتری به خواب برود و کیفیت خواب بالاتری را تجربه نماید.
تحمل بیدار ماندن : در این روش از فرد خواسته می شود تا با وجود شرایط خواب تلاش کند تا بیدار بماند و به این ترتیب این فکر که اگر تا صبح نتوانستم بخوابم چه اتفاقی برای من می افتد، استرس ناشی از آن در فرد از بین می رود.
۳. طب سنتی
از دیدگاه طب سنتی، برخی از گیاهان می توانند بر چرخه خواب افراد تاثیر بگذارند و در کاهش بی خوابی پس از ترک اعتیاد موثر واقع شوند. به عنوان نمونه گیاه بابونه می تواند مانند یک آرام بخش عمل کرده و بر روی کیفیت خواب افراد تاثیر گذارد. از طرف دیگر از روغن آن می توان برای ماساژ سر استفاده نمود. گیاهان دیگری مانند دم کرده بیدمشک نیز اعصاب را آرام کرده و باعث افزایش خواب افراد می گردد. تخم گیاه شوید نیز خاصیت خواب آوری دارد و باعث افزایش هورمون های آرام بخش می شود. گیاه گیشنیز، جوشانده ترخون و سبزیجاتی مانند هویج و کدو تنبل به دلیل داشتن مقادیر زیادی ویتامین A برای رفع بی خوابی می توانند موثر باشند و می توان در رژیم غذایی از آنها استفاده نمود.
۴. برنامه خواب منظم
سعی کنید محل ثابتی برای خواب داشته باشید و هر شب در یک جای متفاوت نخوابید. فضای اتاق خواب باید از هر نور و صدایی دور باشد و برای داشتن خواب مناسب باید از تشک و بالش مناسب و راحت استفاده کنید تا در طور شب خوابی توام با آرامش داشته باشید. از طرف دیگر داشتن یک برنامه خواب منظم و ثابت می تواند بسیار کمک کننده باشد. بهتر است هر شب از یک برنامه خواب منظم با زمان مشخص پیروی کنید تا چرخه خواب شما تنظیم شود.
۵. بی خوابی پس از ترک اعتیاد؛ کمک گرفتن از دیگران
در روند ترک اعتیاد نقش خانواده می تواند بسیار تاثیر گذار باشد و به هیچ عنوان نمی توان آن را نادیده گرفت. برای حل بی خوابی بعد از ترک اعتیاد می توانید از افراد خانواده تان کمک های روحی و عاطفی بگیرید و در مورد مشکلتان با آنها صحبت کنید و احساستان را با آنها در میان بگذارید. لازم است از آنها بخواهید تا برخی اوقات در کنارتان باشند تا از سختی بی خوابی کاسته شده و احتیاجاتتان را بر طرف نمایند.
۶. تغذیه، ورزش و خواب منظم
پس از ترک اعتیاد یک برنامه خواب منظم داشته باشید و به آن پایبند بمانید. روزها را با ورزش کردن خود را خسته کرده و از چرت های روزانه بپرهیزید. به این ترتیب می توانید شبها با راحتی بیشتری به خواب بروید. تغذیه و ورزش مناسب در افزایش خلق و خو نقش مهمی دارد و در کنار آن بدانید به هیچ وجه نباید از کافئین استفاده کنید.
۷. بی خوابی پس از ترک اعتیاد؛ مدیریت اضطراب
وجود اضطراب در شما رابطه مستقیم با بی خوابی و کیفیت خواب دارد. در همین رابطه ممکن است در دوران اولیه ترک اعتیاد با اختلالات اضطرابی روبرو شوید در نتیجه باید با استفاده از روش های مختلف آرام سازی مانند یوگا، مدیتیشن و ورزش سبک به مدیریت اضطرابتان اقدام کنید. در این راه استفاده از کمک های تخصصی مشاورین اعتیاد می تواند بسیار کمک کننده باشد.
عزیزان و همراهان ارجمند برای دریافت خدمات مشاوره روانشناسی، اطلاعات بیشتر و مشاوره آنلاین رایگان در مورد بستری نمودن فرد معتاد در یکی از مراکز همکار مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ و همچنین اخذ مشاوره روانشناسی تلفنی لطفا با مشاورین ما تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید …
سلام و خسته نباشید. بسیار عالی و با تشکر از شما