اعتیاد به کوکائین
آنچه در این مقاله می خوانید :
روش های درمان اعتیاد کوکائین
معرفی روشهای درمان
رویکردهای دارویی
واکسن کوکائین
مداخلات پزشکی
مداخلات رفتاری
درمان شناختی رفتاری
درمان سی بی تی
اجتماعات درمانی
گروههای بازیابی دوازده قدم
درک بهتر اعتیاد توسط علم
کلام آخر
مهمترین روش های درمان اعتیاد به کوکائین
در سال ۲۰۱۳، اعتیاد به کوکائین تقریباً ۶ درصد کل تعداد برنامه های درمان سوء مصرف انواع مواد مخدر را به خود اختصاص داده بود. ۶۸ درصد این افراد به دنبال ترک اعتیاد به ماده محرک کوکائین بودند که همه آنها بیش از یک نوع ماده مخدر استفاده می کردهاند. اعتیاد و مصرف ماده محرک کوکائین باعث ایجاد تغییراتی در مغز و همچنین روابط اجتماعی، زندگی خانوادگی و سایر شرایط محیطی در زندگی افراد می گردد. در درمان اعتیاد به ماده محرک کوکائین باید تمامی این زمینه ها مد نظر قرار گیرند و سایر اختلالات روانی که حاصل اعتیاد به این ماده محرک است به وسیله مداخلات رفتاری و درمانهای دارویی مدنظر قرار گیرند.
معرفی روشهای درمان اعتیاد به کوکائین
در ادامه به توضیح و تشریح مهمترین و کارآمد ترین روش های ترک اعتیاد به ماده محرک کوکائین توضیح داده شده است که برخی از مهمترین آنها عبارتند از:
- رویکردهای دارویی
- واکسن کوکائین
- مداخلات پزشکی
- مداخلات رفتاری
- درمان شناختی رفتاری
- درمان سی بی تی “CBT”
- اجتماعات درمانی “TC”
- گروههای بازیابی دوازده قدم
۱. رویکردهای دارویی
در حال حاضر برای درمان اعتیاد به کوکائین هیچ دارویی تایید شده توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده معرفی نشده است، اگرچه محققان در حال یافتن انواع اهداف عصب شناختی در رویه درمانی این نوع اعتیاد هستند. در تحقیقاتی که تاکنون انجام شده است موضوع دوپامین مورد توجه دانشمندان قرار گرفته است اما در تحقیقات بعدی مشخص شد که مصرف ماده محرک کوکائین باعث ایجاد تغییراتی در مغز می شود که این تغییرات مربوط به انتقال دهنده های عصبی از جمله سروتونین، گاما، نوراپی نفرین و گلوتامات می باشد. به زبان ساده تر می توان گفت که این گیرنده ها مربوط به مراکز عاطفی و سیستم پاداش دهی در مغز افراد است.
به این معنا که اعتیاد به کوکائین این سیستم موثر در زندگی فرد را به شکلی مخرب تحت تاثیر قرار می دهد. در حقیقت این تغییر دهنده ها در اثر مصرف طولانی مدت کوکائین مختل می شوند. در همین رابطه داروهایی برای درمان اعتیاد کوکائین ارائه شده است که نشان از کاهش مصرف این ماده محرک در کارآزمایی بالینی کنترل شده دارند. یکی از این داروها، داروی دی سولفیرام است که ابتدا برای درمان اعتیاد به الکل استفاده می شده است که بیشترین تأثیر را نشان داده است. در همین رابطه دانشمندان هنوز نمیدانند که این دارو چگونه مصرف کوکائین در افراد را کاهش میدهد اگرچه امروزه می دانیم که این دارو توانایی مهار آنزیمی را دارد که دوپامین را به نوراپی نفرین تبدیل می کند.
۲. اعتیاد به کوکائین؛ واکسن کوکائین
سرانجام محققان در آزمایشهای اولیه خود در مورد ساخت واکسن کوکائین موفق شدن تا این دارو را کشف نمایند که در حقیقت باعث کاهش خطر مصرف مجدد کوکائین در افراد شد. در حقیقت این واکسن تم ایمنی بدن را تحریک می کند تا با ترشح آنتیبادیهای کوکائین از ورود آن به مغز جلوگیری نماید. از طرف دیگر استفاده از این واکسن باعث کاهش قابل توجه مصرف کوکائین در افراد میشود.
۳. مداخلات پزشکی
علاوه بر ساخت دارو و واکسن کوکائین برای افراد دارای اعتیاد به کوکائین، مداخلات پزشکی نیز برای برطرف نمودن شرایط اضطراری و حاد ناشی از اعتیاد به این ماده محرک نیز انجام گرفته است. یکی از این مداخلات استفاده از آنزیم های ژنتیکی انسانی است که در تجزیه کوکائین دخیل هستند که با استفاده از این روش اثرات رفتاری و همچنین شیمیایی ناشی از مصرف کوکائین را به شدت کاهش می یابد و یکی از روشهای مقابله با اعتیاد به ماده محرک کوکائین است.
۴. مداخلات رفتاری
یکی دیگر از روش های درمان اعتیاد کوکائین استفاده از مداخلات رفتاری است که در هر شرایطی می توان از آن استفاده کرد. در واقع، درمان های رفتاری اغلب تنها روشهایی هستند که میتوانند برای بسیاری از مشکلات دارویی از جمله اعتیاد به مواد محرک مانند کوکائین موثر واقع شوند. با این حال ادغام روش های رفتاری و دارویی می تواند دارای اثر بخشی بیشتری باشد.
یکی از اشکال مداخلات رفتاری در درمان اعتیاد به کوکائین استفاده از موقعیت های انگیزشی در زندگی افراد است. به این معنا که از یک سیستم مبتنی بر پاداش برای بیماران اعتیاد کوکائین جهت خودداری از مصرف مجدد استفاده می شود. بر اساس آزمایش های انجام شده به بیمارانی که دارای اختلال اعتیاد به کوکائین هستند در قبال رفتار های سازنده سیستم پاداشی برای تشویق آنان به ادامه رفتارهای سالم ایجاد می شود. به طور مثال در قبال رفتارهای سالم، سیستم پاداش مانند عضویت در سالن های بدنسازی، بلیت تماشای فیلم در یک سینما و یا شام در یک رستوران محلی می تواند به افراد در ادامه روند درمانی کمک نماید.
۵. اعتیاد به کوکائین؛ درمان شناختی رفتاری
یکی دیگر از روش های موثر برای جلوگیری از عود مجدد اعتیاد کوکائین درمان شناختی رفتاری است و شامل یک رویکردی است که به بیماران کمک میکند تا مهارت های مهمی را به دست آورند تا بتوانند برای دوره های بلندمدت از بهبودی خود پشتیبانی نمایند.
به طور مثال توانایی تشخیص موقعیت هایی که احتمال مصرف مجدد کوکائین در آن بالا است یکی از این موارد می باشد. بدین صورت در این روش فرد معتاد می آموزد تا از این موقعیتها جلوگیری نماید و با طیف وسیعی از مشکلات مربوط به مصرف مجدد کوکائین مقابله نماید. در این روش درمانی فرد می آموزد تا در کنار سایر درمانهای موجود از مزایای روش های موجود استفاده نماید.
۶. درمان سی بی تی “CBT”
یکی دیگر از روش های درمان اعتیاد به کوکائین، روش سی بی تی یا همان درمان شناختی رفتاری است که به بیماران اعتیاد می آموزد تا از طریق برنامه های چند رسانه ای آموزش ها و مهارت های مورد نیاز برای مدیریت بهبودی از اعتیاد خود را بیاموزند. در آموزش هایی که در این روش وجود دارد فرد میآموزد تا با مهارتهای زندگی پیشرفته مقابله با عود مجدد اعتیاد به ماده محرک کوکائین بهبودی خود از اعتیاد را مدیریت نماید. این روش درمانی شامل آزمون ها، بازی ها و تکالیف عملی و تئوری است که باعث افزایش مهارت فردی در مدیریت بهبودی و اعتیاد خود می گردد. در همین رابطه مطالعات انجام شده نشان میدهد که مشاورههای هفتگی پرهیز از مصرف مجدد در درمانهای طولانی مدت کارآمد بوده و افراد دوره های طولانی تری از پرهیز را تجربه کرده اند.
۷. اجتماعات درمانی “درمان مدار TC”
یکی دیگر از روشهای درمان اعتیاد به کوکائین استفاده از اجتماعات درمانی است که در آن با ایجاد اقامتگاه های کاملا ایزوله و بدور از مواد مخدر، افراد میتوانند در بهبودی از اختلالات مصرف مواد مخدر و کوکائین به یکدیگر کمک نمایند تا به مرور زمان در این فضاهای درمانی افراد بتوانند رفتارهای خود را درک و تغییر دهند. در این روش که یکی از موثرترین روشهای درمانی می باشد، فرد به صورت میان مدت در یک بازه زمانی ۶ تا ۱۲ ماهه در محیط درمانی مانند مرکز ترک اعتیاد زنان در اهواز اسکان می یابد و در این دوره شروع به آموختن توانبخشی های حرفهای و خدمات حمایتی در مرکز می نماید.
یک مرکز ترک اعتیاد “TC” دارای امکانات و شرایط آموزشی و درمانی مناسبی است که فرد را در زمینه های مختلف آموزش می دهد و کمک میکند تا افراد به سلامت روان خود با کمک پشتیبانی های اجتماعات درمانی دست یابند. در این نوع اجتماعات درمان مدار مانند مرکز ترک اعتیاد آبادان صرف نظر از نوع خاص درمان اختلال اعتیاد به مواد مخدر، مهم است تا بیماران و مقیمان آن مرکز، خدماتی را دریافت نمایند که مطابق با نیازهای درمانی آنها باشد. به طور مثال، یک معتاد بیکار که فاقد شغل و توانایی های مالی برای اداره زندگی خویش است، می بایست از توانبخشی های حرفهای یا مشاوره های شغلی در کنار درمان اعتیادش بهرمند گردد.
علاوه بر این برخی از بیماران اعتیاد دارای مشکلات زناشویی عدیدهای هستند و ممکن است نیاز به مشاوره های زوجین و خانوادگی داشته باشند. در همین رابطه افراد پس از پایان درمان بستری نیز نیاز به پشتیبانی های مداوم و مراقبتهای بعدی نیز دارند که البته این پشتیبانی ها و خدمات بعدی می تواند بسیار تاثیر گذار باشد و از عود مجدد اعتیاد به کوکائین جلوگیری به عمل آورند. در همین رابطه افرادی که در یک مرکز ترک اعتیاد درمان مدار بهبودی پیدا می کنند از یک اصل مهم به نام خودکارآمدی بهره مند می شوند.
به این معنا که این افراد می آموزند که چگونه به خود کمک نمایند و از عود مجدد اعتیاد، افسردگی و کاهش کارآمدی خود جلوگیری به عمل آورند. به طور کلی این روشهای بازتوانی توانسته اند تاثیرات مثبت فراوانی در زندگی افراد معتاد به کوکائین را ایجاد نمایند. به طور مثال استفاده از مشاوره های تلفنی به عنوان روشهای کم هزینه توانسته به این روند کمک نماید. از طرف دیگر افرادی که از محرک هایی که در جلسات مشاوره تلفنی استفاده کرده اند توانسته اند در طی سه ماه اول مصرف مواد مخدر خود را کاهش دهند در حالی که افرادی که این تماسها را نداشته اند استفاده خود از مواد مخدر را افزایش داده اند.
۸. گروههای بازیابی دوازده قدم
برنامه های درمانی که شامل قدم های دوازده گانه بهبودی هستند، یکی دیگر از روش های موثر در بهبودی افراد از اعتیاد به کوکائین است. در این روش با استفاده از قدمهای دوازده گانه افراد می توانند با علائم بیماری اعتیاد خود بیشتر آشنا شوند و در مسیر مدیریت بهبودی خود موفقتر عمل نمایند. این روش از موثر ترین روش های بهبودی و درمان از اعتیاد است که طی ۸۰ سال گذشته توانسته نتایج درخشان بیشماری را از خود بر جای بگذارد. افراد با حضور در جلسات ۱۲ گانه به مرور زمان و طی یک فرآیند بهبودی خود از عوارض بیماری اعتیاد آغاز نمایند و زندگی بدون مصرف مواد مخدر و اعتیاد به الکل را تجربه نمایند.
درک بهتر از اعتیاد به کوکائین
با پیشرفت تکنولوژی و علم در زمینه ژنتیک و تصویر برداری های دقیق مغز، درک ما به طور قابل توجهی از اعتیاد به کوکائین و انواع مواد مخدر دیگر رشد کرده است. اما آنچه که توسط محققان تخمین زده می شود این است که فاکتور ژنتیک یکی از مهمترین عوامل در استفاده و وابستگی به کوکائین است. به طوری که افرادی که از لحاظ ژنتیکی آمادگی مصرف کوکائین را دارند ۴۲ تا ۷۹ درصد احتمال اعتیاد آنها به این ماده محرک بیشتر است. البته این نکته حائز اهمیت است که بیماری اعتیاد یک ناخوشی پیچیده است که ژن ها می توانند در اثر شرایط محیطی تاثیر چشمگیری در بروز آن داشته باشند. به نظر میرسد که ژن ها تأثیر قابل توجهی در اعتیاد به انواع مواد مخدر دارند.
در حقیقت محققان می توانند با مطالعات مرتبط با ژنوم افراد ژن های خاصی را که در افراد مبتلا به اختلال در مصرف مواد مخدر وجود دارند را شناسایی کرده و احتمال بروز اعتیاد در این افراد را تشخیص دهند. از طرف دیگر محققان عوامل محیطی مختلفی را که بر روی ژن ها تاثیر می گذارند را بررسی می کنند تا تاثیر آنها بر روند اعتیاد در افراد را تشخیص دهند. این موضوع شامل تحقیقات در زمینه هایی است که تحریکات محیطی را که باعث تغییرات طولانی مدت بر ژنوم افراد می شود را بررسی می کند.
کلام آخر
نتایج تحقیقات نشان می دهد که افراد پس از حدود هشت ماه از امتناع از مصرف کوکائین و قطع مصرف و اعتیاد به کوکائین و سیستم مغزی و عصبی آنها به حالات طبیعی خود باز می گردد. به این معنا قطع مصرف ماده محرک کوکائین می تواند از صدمات بیشتر مغزی و عصبی در افراد جلوگیری نماید. در همین رابطه مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ با همکاری مراکز ترک اعتیاد خود در سراسر کشور آماده کمک رسانی به معتادان و افراد وابسته به انواع مواد مخدر و الکل است.
سوالات متداول
[sc_fs_multi_faq headline-0=”h3″ question-0=”۱. آیا اعتیاد به کوکائین را می توان در خانه ترک کرد؟” answer-0=”به طور حتم خیر. اعتیاد به مواد محرک باعث ایجاد آسیب های جدی به سیستم عصبی و مغزی می شود و ترک خودسرانه و بدون نظارت متخصصین اعتیاد می تواند بسیار خطرناک و حتی کشنده باشد. برای ترک اعتیاد مواد محرک باید از مراکز ترک اعتیاد استفاده کرد تا شرایط جسمی و روانی افراد تحت کنترل قرار داشته باشد.” image-0=”” headline-1=”h3″ question-1=”۲. بهترین روش ترک اعتیاد کوکائین چیست؟” answer-1=”اعتیاد به کوکائین مانند انواع دیگر اعتیاد علاوه بر وابستگی های جسمی از لحاظ روانی افراد را به شدت درگیر و وابسته می کند. به همین دلیل می توان گفت که درمانهایی که بر پایه اصول روانشناختی و روانکاوی استوار هستند بهترین روش های درمان اعتیاد محسوب می شوند.” image-1=”” count=”2″ html=”true” css_class=””]
عزیزان و همراهان ارجمند برای دریافت خدمات مشاوره روانشناسی، اطلاعات بیشتر و اخذ مشاوره ترک اعتیاد در زمینه بستری نمودن و ترک اعتیاد فرد معتاد در یکی از مراکز ترک اعتیاد همکار مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ می توانید با مشاورین ما تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید…
Hey there! Do you use Twitter? I’d like to follow you
if that would be okay. I’m absolutely enjoying your blog and look forward to new updates.