ارتباط اعتیاد و بیماریهای روانی (۲)
آنچه در این مقاله می خوانید :
کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ، مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ : ارتباط اعتیاد و بیماریهای روانی چیست و برای رهایی و درمان آن چه باید کرد؟ بهترین روش شناخت و درمان ارتباط اعتیاد و بیماریهای روانی کدام است؟ در مقاله پیش رو کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ کمک سعی کرده تا با اطلاعات دقیق و بررسی دلایل و عوارض ارتباط اعتیاد و بیماریهای روانی به کمک شما هموطنان گرامی بپردازد. برای خواندن مقاله ارتباط اعتیاد و بیماری های روانی در بخش نخست به مقاله مربوطه مراجعه بفرمایید.
جنبه های ارتباط اعتیاد و بیماریهای روانی
در ادامه به توضیح و تشریح جنبه ها و عوارض بیماری اعتیاد و بیماریهای روانی پرداخته شده است. لطفا تا انتهای مقاله ما را همراهی بفرمایید.
۱. تروما و تجارب نامطلوب کودکی
افرادی که از لحاظ جسمی و یا روانی دچار مشکل هستند، میتوانند در معرض خطر بیشتری در رابطه با ابتلا به اعتیاد به مواد مخدر هستند. افرادی که دچار اضطراب های مزمن و تروما هستند مشکلی برای کاهش اضطراب خود به مصرف مواد مخدر گرایش پیدا میکنند. در همین رابطه افرادی که از مناطق جنگی مانند عراق و افغانستان باز می گردند به دلیل اختلالات روانی و عاطفی که پیدا کردهاند به مصرف مواد مخدر گرایش پیدا میکنند. بین سال های ۲۰۰۴ تا ۲۰۱۰ تقریباً ۱۶ درصد از جانبازان این جنگ ها به مصرف مواد مخدر غیر مجاز روی آوردند و ۸ درصد آنها به درمان اضطراب روانشناختی جدی نیاز داشتند. این آمارها نشان می دهد که تقریباً یک پنجم افراد جانباز که دارای اختلالات روانی هستند به مصرف مواد مخدر گرایش پیدا کردهاند.
۲. بیماریهای روانی و مصرف مواد مخدر
برخی از اختلالات روانی به طور مستقیم منجر به اعتیاد و بیماریهای روانی میشوند. معمولاً این فرض وجود دارد که افرادی که دارای اختلالات روانی شدید، خفیف و یا حتی تحت درمان هستند به استفاده از داروها برای کاهش درد های روانی خود گرایش پیدا میکند و دچار نوعی خوددرمانی می شوند. مواد مخدر علائم بیماریهای روانی را کاهش میدهد، اما از طرف دیگر می تواند این علائم را در طولانی مدت تشدید نماید. به عنوان مثال، شاهد نشان میدهد که مصرف کوکائین می تواند علائم اختلال دو قطبی در یک فرد را بدتر کند و به پیشرفت این بیماری کمک نماید.
هنگامی که یک فرد به بیماری های روانی مبتلا می شود تغییرات مهمی در فعالیت های مغزی و صورت می گیرد که مهم ترین آنها می توانند افزایش اثرات پاداش دهنده های مغز، کاهش آگاهی از اثرات منفی مصرف مواد مخدر و یا کاهش علائم ناخوشایند در یک فرد باشد. تصویر برداری عصبی نشان می دهد که ADHD یا بیش فعالی با تغییرات عصبی در مدارهای مغزی همراه با وسوسه های دارویی شدید همراه است.
اعتیاد و بروز اختلالات روانی
مواد مخدر اعتیادآور میتواند منجر به تغییرات شدیدی در بعضی از مناطق مغزی در یک فرد گردد که این امر میتواند موجب اختلالات روانی در او شود. اسکیزوفرنی،اضطراب، اختلالات کنترل فشار از مهمترین اختلالات روانی است که انواع مواد مخدر می تواند در یک فرد ایجاد نمایند. مصرف انواع مواد اعتیاد آور می توانند تغییرات مهمی در ساختار و عملکرد یک فرد ایجاد نمایند و او را برای ایجاد یک بیماری روانی مستعد سازند. به عنوان مثال، تصویر برداری عصبی در افرادی که دارای بیماری ADHD هستند و این نشان میدهد که این افراد نسبت به مصرف مواد مخدر و داروهای مخدر وسوسه های بیشتری نشان می دهند و این مشخص می کند که چرا بیماران مبتلا اختلالات روانی، تمایل بیشتری به مصرف مواد مخدر و الکل دارد.
رابطه میان اعتیاد به نیکوتین و بیماری اسکیزوفرنی
بر اساس دادههای به دست آمده در طول یک ماه مشخص شده است که افرادی که بیماری اسکیزوفرنی دارند حدود ۶۶ درصد از افراد فاقد این بیماری بیشتر سیگار می کشند. در همین رابطه میتوان گفت که در میان اعتیاد و بیماریهای روانی، افسردگی و اسکیزوفرنی ارتباط بیشتری با مصرف نیکوتین دارند. افراد مبتلا به اسکیزوفرنی بالاترین شیوع اعتیاد به نیکوتین و سیگار را از خود نشان می دهند.
استعمال دخانیات و مصرف نیکوتین در افرادی که دارای بیماری های اسکیزوفرنی استرس و خوی پرخاشگری هستند میتواند باعث کاهش حالات آنها گردد. این مسئله نشان میدهد که چرا افراد مبتلا به بیماریهای روانی در مقایسه با افراد دیگر کمتر تمایل به ترک سیگار دارند. همین موضوع باعث میشود تا سیگار عامل مهم بیماریهای قلبی عروقی و کوتاه کردن زندگی در افرادی باشد که به انواع بیماری های روانی مبتلا هستند.
اسکیزوفرنی و نیکوتین
تحقیقات در مورد تاثیر نیکوتین و اسکیزوفرنی بر مغز افراد، نشان می دهد که چرا افراد مبتلا به اسکیزوفرنی تمایل بیشتری به کشیدن سیگار دارد. وجود ناهنجاری در مدار های خاصی از مغز در افراد مبتلا به اسکیزوفرنی آنها را مستعد به مصرف داروها و تسکین دهنده هایی مانند نیکوتین و غیره می نماید ترک سیگار در این افراد را کاهش میدهد. در حقیقت ماده روزا پین که در نیکوتین موجود است باعث کاهش علائم اسکیزوفرنی در افراد می شود. در حقیقت میتوان از این دارو برای جایگزینی نیکوتین برای افراد مبتلا به اسکیزوفرنی استفاده کرد.
روش های تشخیص اختلالات روانی
برای درمان و ترک اعتیاد لازم است تا نکاتی را در رابطه با ارتباط میان اعتیاد و بیماریهای روانی را بدانیم. همپوشانی میان اختلال مصرف مواد مخدر و اختلال های روانی بسیار زیاد است. در همین رابطه بستر های ژنتیکی، عصبی و محیطی می تواند در بهبود افراد کمک نماید، اما عوامل بازدارنده ای وجود دارند که می تواند باعث جلوگیری از روند بهبودی افراد گردند. در حقیقت تشخیص و درمان اعتیاد و اخطارهای اختلال های روانی می تواند تا حدود زیادی پیچیده باشد، زیرا اغلب همپوشانی میان این دو بسیار زیاد است و جداسازی آنها از هم میتواند دشوار باشد.
برای ارزیابی احتمال وجود هر دو اختلال در یک فرد تشخیص بیماریهای روانی در او به ابزارهای جامع برای ارزیابی نیاز است. اعتیاد به مواد مخدر به یک بیماری روانی در یک فرد اغلب علائمی را نشان میدهند که در مقایسه با بیمارانی که هر دو اختلال را با هم ندارند، بسیار شدیدتر و مقاومت در مقابل درمان هستند. بیمارانی که برای درمان اعتیاد و بیماریهای روانی به متخصصین ما مراجعه می کنند، باید برای اختلالات مصرف مواد مخدر نیز معاینه شوند و بر عکس. اما تشخیص دقیق به دلیل شباهت ها میان علائم مرتبط با هر کدام می تواند پزشک را را به اشتباه بیندازد. در نتیجه، افرادی که برای پرهیز و متوقف ساختن اعتیاد خود به متخصصین مراجعه میکنند بهتر است پس از یک دوره پرهیز از مصرف مواد اعتیاد آور برای علائم و اختلالات ذهنی و شخصیتی نیز معاینه شود.
مشکل استفاده از مواد ترکیبی
افراد دارای اختلالات چندگانه در مصرف مواد ترکیبی با هم هستند. به عنوان مثال، در بین مبتلایان به اعتیاد و بیماریهای روانی به مصرف هروئین بیش از ۶۶ درصد وابسته به نکوتین، و نزدیک به ۲۵ درصد اختلال در مصرف الکل و کوکائین دارند. همچنین ۶۶ درصد از افرادی که به مصرف کوکائین معتاد هستند به الکل نیز اعتیاد دارند و ۴۸ درصد از افرادی که به نیکوتین اعتیاد دارند دچار اختلال مصرف ماری جوانا نیز هستند. در همین رابطه تشخیص و درمان اختلالات روانی همراه با اعتیاد به مواد مخدر می تواند پیچیده باشد. در حقیقت استفاده از مواد متعدد می تواند تشخیص و درمان افراد را پیچیده نماید.
درمان اختلال همراه؛ اعتیاد و بیماریهای روانی
رویه درمانی افرادی که هم اعتیاد و بیماریهای روانی دارند می بایست به شکل یکپارچه صورت گیرد، به این معنا که درمان جداگانه برای هر کدام از این مشکلات می تواند ضریب موفقیت در درمان و بهبودی فرد را کاشتند کاهش دهد. درمان یکپارچه از اختلالات همزمان، اغلب شامل استفاده از استراتژی های درمان شناختی رفتاری برای تقویت مهارتهای فردی و مقابله با حالات بیمارگونه و معتاد چگونه در فرد است که با استفاده از رویکرد هایی برای ایجاد انگیزه و بهبود عملکرد پشتیبانی استفاده می شود.
در همین رابطه باید گفته شود که افرادی که اختلالات همگرا هستند نسبت به افراد فاقد بیماریهای روانی ربیع درمانی ضعیفتر و کندتری دارند که این موضوع بر روند درمانی آنها تاثیر منفی می گذارد. با این وجود، پیشرفت مداوم از طریق تحقیق در مورد گزینه های جدید درمانی برای بیمارانی که اختلالات همگرا دارند در حال صورت گرفتن است.
درمان نوجوانان و جوانان
همانطور که پیشتر در مقاله اعتیاد در میان کودکان ذکر شد، ابتلا به اعتیاد و بیماریهای روانی اغلب در دوران نوجوانی اتفاق می افتد و افرادی که در دوران کودکی و نوجوانی دچار اختلالات روانی هستند بیشتر در معرض اعتیاد قرار دارند. برای درمان نوجوانانی که به اختلالات همراه یعنی اعتیاد و و بیماری های روانی دچار هستند باید از درمانهای موازی استفاده شود تا تاثیر منفی بیماری های همراه در فرد کاهش یابد.
تحقیقات نشان میدهد که بسیاری از مشکلات روحی، عاطفی و رفتاری در بین جوانان با مداخلات پیشگیرانه مبتنی بر شواهد موجود میتواند کاهش یابد. این مداخلات میتوانند تاثیر عوامل ایجاد اختلالات مصرف مواد مخدر و سایر بیماریهای روانی را کاهش دهد. در همین رابطه افسردگی مادران، کودک آزاری و بی توجهی، نظارت ضعیف والدین، و همسالان بیمار و منحرف، محرومیت، تروما، محیط های ناامن و استرس زا از مهمترین عوامل ایجاد اختلالات موازی می باشد.
گزینه های درمانی برای اعتیاد و بیماریهای روانی
در این بخش به توضیح و تشریح روش های درمانی برای درمان جوانانی که دارای بیماری موازی هستند صحبت شده است.
۱. سیستم های چندگانه درمانی
بر روی نگرش، خانواده، فشار همسالان، فرهنگ، مدرسه و محله به صورت همزمان کار می کند و اقدامات پیشگیرانه برای آن انجام می شود.
۲. خانواده درمانی استراتژیک
در این روش خانواده هدف قرار داده می شود و مشکلات رفتاری، رفتار مخالف، رفتارهای پرخاشگرانه خشونت آمیز و همچنین رفتارهای جنسی پرخطر را هدف قرار میدهد.
خانواده درمانی چند بعدی: یک مداخله جامع برای نوجوانان است که بر عوامل خطر در ایجاد اختلالات متقابل و موازی تمرکز دارد. در این روش درمانی مسائل فردی و ارتباطی نوجوانان، رفتارهای والدین و محیط خانواده مورد مطالعه قرار میگیرد. در این روش خانوادهها در صورت نیاز به سیستم های خدمات اجتماعی و همچنین سیستم عدالت خردسالان دسترسی پیدا خواهند کرد. در این روش درمان اعتیاد و بیماریهای روانی شامل جلسات فردی و خانوادگی می باشد.
۳. دارو درمانی؛ اعتیاد و بیماریهای روانی
در روش دارو درمانی، داروهای موثر برای درمان اختلالات مصرف مواد افزودنی، الکل و نیکوتین و کاهش علائم اختلالات دیگر وجود دارد و در این بین برخی از داروها ممکن است به چندین مشکل کمک نمایند.
۴. رفتار درمانی
در حقیقت رفتار درمانی سنگ بنایی برای نتایج طولانی اعتیاد و بیماریهای روانی و موفقیت آمیز است که به بسیاری از افراد مبتلا به اعتیاد و سایر بیماریهای روانی کمک کرده است. در این روش استراتژی های تخصصی برای درمان های بیماریهای همپوشانی شده و موازی مورد استفاده قرار می گیرد.
۵. درمان شناختی رفتاری
سی بی تی به منظور اصلاح باورهای مضر و ناسازگار و رفتارهای ناسازگارانه و ناهنجار طراحی شده است و اثربخشی قدرتمندی در افراد مبتلا به اختلالات مصرف مواد مخدر نشان میدهد. این روش درمانی یکی از موثرترین روشهای درمانی برای کودکان و نوجوانان با اختلال اضطراب و اختلالات خلقی می باشد.
۶. دیالکتیک رفتار درمانی؛ اعتیاد و بیماریهای روانی
از این روش به طور خاص برای کاهش رفتارهای خودآذارانه از جمله خودکشی، افکار و خواسته های طراحی شده برای صدمه به خویشتن است. این روش برای افرادی که دارای اختلال دو قطبی اعتیاد و بیماریهای روانی هستند به کار برده می شود.
۷. انجمن های درمانی TC
یک نوع متداول از درمانهای طولانی مدت مسکونی برای درمان اعتیاد و بیماریهای روانی است این روش بر اجتماع سازی مجدد فرد تمرکز دارد که اغلب از برنامه های گسترده جامعه محور به عنوان مولفه های درمانی استفاده می کند. جمعیت های درمان مدار برای اختلالات موازی مورد استفاده قرار می گیرد و مهم ترین افراد و شرایطی که از این نوع درمان می توانند استفاده کنند عبارت مدرس افراد دارای محکومیت های کیفری، نقص حرفه ای، جوانان آسیب پذیر و افراد بی خانمان.
۸. مدیریت احتمالی
در این روش که در آن از یک ماده کمکی برای درمان استفاده می شود، سیستمهای مبتنی بر جایزه طراحی می شود چه بیمارانی که رفتارهای سالم دارند پاداش می دهد. درمان های مبتنی بر تحریک برای بهبود تطابق با درمان و کاهش مصرف مواد مخدر و یا دخانیات در برنامه های درمانی رفتاری برای افراد مبتلا به اختلالات همزمان استفاده می شود.
۹. معرض درمانی؛ اعتیاد و بیماریهای روانی
در این روش که برای اختلالات اضطرابی مانند فوبیا مورد استفاده قرار می گیرد فرد بیمار در معرض مکرر، وضعیت، ترس یا یک رویداد آسیب زا قرار میگیرند. قرار گرفتن در معرض می توان، تجسمی و یا شبیه سازی شده باشد و همیشه در یک محیط درمانی کنترل شده انجام می پذیرد. در این روش فرد با حساسیت محرک ها و با دریافت کمک در ایجاد مکانیسم های مقابله در نهایت می تواند ترس ایا اضطراب خود را کاهش داده و حتی از بین ببرد.
۱۰. گروه درمانی یکپارچه
در این نوع درمان که برای بیماران مبتلا به اختلالات دو قطبی و همچنین مصرف مواد مخدر ایجاد شده است برای رفع همزمان هر دو مشکل کارساز می باشد. این روش درمانی عمدتاً مبتنی بر روانکاوی اعتیاد است و معمولاً با مکمل های دارویی مورد استفاده قرار می گیرد. این روش درمانی اعتیاد و بیماریهای روانی بر اساس کمک به بیماران در درک رابطه بین اختلال و همچنین پیوند بین افکار و رفتار و چگونگی کمک به بهبودی و قوت تاکید دارد.
۱۱. ایمنی درمانی؛ اعتیاد و بیماریهای روانی
این روش درمانی متمرکز که با هدف درمان همزمان مشکلات مربوط به تروما اختلال در مصرف مورد استفاده قرار می گیرد. در این روش مهارت های رفتاری برای مقابله با تروما، اختلال استرس پس از ضربه و اختلال در مصرف مواد مخدر مورد استفاده قرار می گیرد.
۱۲. برنامه پزشکی موبایل
این روش درمانی در سال ۲۰۱۷ توسط سازمان غذا و دارو به عنوان اولین برنامه پزشکی برای کمک به اعتیاد و بیماریهای روانی مورد استفاده قرار گرفت. هدف درمانی این روش کمک به بیماران برای درمان الکل، کوک، ماری جوانا و اختلالات مصرف محرک می باشد. در این روش به درمان وابستگی به مواد افیونی نیز در نظر گرفته نشده است. در حقیقت این دستگاه به بیماران می آموزد تا مهارت های خود را در درمان اختلالات مصرف مواد و اعتیاد به آن افزایش دهند و باعث موفقیت درمان های سرپایی می گردد.
عزیزان و همراهان ارجمند جهت دریافت مشاوره روانشناسی و کسب اطلاعات بیشتر و همچنین دریافت مشاوره ترک اعتیاد در زمینه ترک اعتیاد فرد معتاد در یکی از مراکز ترک اعتیاد همکار مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید…
ارتباط اعتیاد و بیماری های روانی (۱)