اختلال شخصیت اسکیزوتایپال
آنچه در این مقاله می خوانید :
ویژگی های اختلال شخصیت
داستان پاتریشیا
شخصیت عجیب و غریب
مشخصات اختلال شخصیت
کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ، مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ : اختلال شخصیت اسکیزوتایپال چیست؟ برای شناخت دقیق اختلال شخصیت اسکیزوتایپال به چه اطلاعاتی نیاز داریم؟ بهترین روش درمان این اختلال شخصیت چیست؟ کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ با ارائه اطلاعات دقیقی در رابطه با این اختلال سعی کرده تا مطالب مهم و کارآمدی را در اختیار شما همراهان ارجمند قرار دهد. اگر تمایل دارید در این رابطه بیشتر بدانید لطفا ما را تا انتهای این مقاله همراهی بفرمایید.
ویژگی های اختلال شخصیت اسکیزوتایپال
- افکار او غالبا به نظر شما دوستان و خانواده تان عجیب جلوه می کند
- حوادث و اتفاقات عادی معنای خاصی برای او دارند
- او به طریقه خاصی جهان را تجربه میکند
- بارها اتفاق می افتد که او به فردی مشکوک مبدل می شود
- عواطف و هیجانات او غالبا نامناسب و عجیب به نظر می رسند
- غالبأ ظاهر عجیب و غریبی دارد. : دوستان صمیمی معدودی دارد
- غالبا در موقعیت های اجتماعی به شدت احساس ناراحتی می کند
آیا تا به حال مجذوب فردی عجیب و غریب و غیر عادی شده اید؟ آیا در مدت آشنایی با او رفتارهای عجیب او برجسته تر شده است؟ آیا ویژگی های عجیب او و واکنش ناخوشایند افراد نسبت به او، موجب کناره گیری شما از دیگران شده است؟ اگر چنین است، به احتمال زیاد شما وارد رابطه عاطفی با فردی شده اید که دچار اختلال شخصیت اسکیزوتایپال است.
افراد دارای اختلال شخصیت اسکیزوتایپال چنان عجیب و غریب رفتار می کنند که به دشواری موفق به یافتن شغل، روابط دوستانه و عشقی و حفظ آن می شوند. همچنانکه این فصل را می خوانید، ببینید که آیا فرد محبوب شما فردی اسکیزوتایپال است؟ اگر چنین است، ببینید در چنین شرایطی چه کاری از دست شما ساخته است. اگر برای چندمین بار است که شما عاشق فردی دارای اختلال شخصیت اسکیزوتایپال با افکار و رفتارهای عجیب و غریب می شوید، زمان آن فرا رسیده است که از خودتان بپرسید که چه ویژگی هایی در فرد اسکیزوتایپال است که شما را مجذوب او می سازد.
داستان پاتریشیا
من تردید دارم که اگر استوارت را به خوبی شناخته بودم و می دانستم که اختلال شخصیت اسکیزوتایپال دارد، حتی برای یک بار هم می خواستم با او قرار ملاقات بگذارم. البته اشتباه نشود، من هنوز هم عاشق استوارت هستم و بسیاری از ویژگی های او را دوست دارم. در حدود شش سال از زمان طلاق من می گذشت که از طریق یکی از همکارانم با استوارت آشنا شدم. البته از همان آغاز قدری به او مشکوک شدم. در واقع، دوست همکار من نیز قدری عجیب و غریب به نظر می رسید. او دختر بسیار شوخی بود که همیشه ذهنش مشغول زندگی اسرار آمیز ارواح بود. من از طریق او به یک گروه کتابخوانی که پیرامون موضوعات عجیب و غریب از جمله ارواح بحث و گفتگو می کردند وارد شدم و در آنجا با استوارت آشنا گشتم.
به طور کلی من از همان آغاز استوارت را فردی دوست داشتنی یافتم. اگرچه او چند سالی از من کوچکتر بود، اما به نظر می رسید که این موضوع برایش چندان مهم نیست. او از ظاهر عادی برخوردار بود، اما در آن زمان ظاهر مردان برایم اهمیتی نداشت و به خاطر تجربه تلخی که از ازدواج قبلی خود داشتم، تنها چیزی که برایم مهم بود، این بود که همسر آینده ام فردی باشد که نسبت به همسر خود وفادار بماند و اختلال شخصیت اسکیزوتایپال برایم اهمیتی نداشت.
استوارت از حس شوخ طبعی عجیبی برخوردار بود که مرا شدیدا به خنده می انداخت. از آنجایی که در گروه کتابخوانی مزبور همه درباره موضوعات اسرارآمیز بحث و گفتگو می کردند، اعتقاد شدید استوارت به ارواح و دخالت آنها در زندگی افراد، برایم چندان عجیب جلوه نکرد. استوارت در اولین ملاقاتش با من دست و پای خودش را گم کرده بود و این برای من بسیار خوشایند بود و به من احساس غرور می بخشید.
اولین ملاقات
اولین ملاقاتم با استوارت در بیرون از گروه کتابخوانی بسیار لذت بخش بود بدون آنکه به اختلال شخصیت اسکیزوتایپال او پی برده باشم. بنابراین، تصمیم به ادامه رابطه با او گرفتم. هفته بعد ما به سینما رفتیم و با هم شام خوردیم. من از بودن با استوارت لذت می بردم. او از حس شوخ طبعی عجیبی برخوردار بود. با وجود این من متوجه شدم که گفتگوهای ما بیشتر پیرامون افراد، ارواح، افسانه ها و شواهدی بود که به قول استوارت حکایت از آن داشتند که دولت از نشر اخبار مربوط به وقایع فوق طبیعی جلوگیری می کند. به عقیده من چنین چیزی س ت باورنکردنی بود، اما استوارت به طور جدی به آن عقیده داشت. آن شب به حالت شوخی و جدی به من اصرار کرد که ایمیل و شماره تلفن او را داشته باشم و در صورت برخورد با هر واقعه غیرمترقبهای سریع او را در جریان بگذارم.
ملاقات من با استوارت کم و بیش ادامه یافت. اگرچه رابطه ما بیش از آنکه رابطه ای عشقی باشد، رابطه ای عجیب و غریب بود چون او دارای اختلال شخصیت اسکیزوتایپال بود. استوارت علاقه زیادی به نوشتن اظهارنظرهای طولانی در مورد پدیده های اسرارآمیز فوق طبیعی در اینترنت داشت و آنها را به انواع و اقسام سایت های عجیب و غریب ارسال می کرد. همچنین من متوجه شدم استوارت علاقه زیادی به بازی نقش های خیالی دارد؛ چنانکه گاهی هنگام صرف غذا با هنگامی که با هم صحبت می کردیم او ناگهان از زبان یکی از آن شخصیت های خیالی شروع به صحبت می کرد. در ابتدا این کار او برای من بسیار جالب و خ ودکنده بود، اما پس از مدتی، این کار او بیش از هر چیز دیگری مرا عصبانی می کرد.
نقطه پایانی اختلال شخصیت اسکیزوتایپال
نقطه پایانی رابطه ما هنگامی بود که من او را به پیک نیک در پارک نزدیک محل مسکونشم دعوت کردم. در این پیکنیک که دوستان همسایه من نیز حضور داشتند من متوجه شدم که استوارت در بودن و صحبت کردن با دیگران بسیار احساس اضطراب و ناراحتی می کند و این سبب می شد که بیش از پیش رفتارش عجیب و غیر عادی جلوه کند و به وجود اختلال شخصیت اسکیزوتایپال شک کنم. دوستان همسایه من در همان پیک نیک چند ساعته از رفتار و گفتارهای عجیب و غریب استوارت نتیجه گرفتند که او یک فرد غیرعادی است در نهایت، استوارت بر سر تعدادی از آنها که از حرف های او خنده شان گرفته بود البته من مطمئن بودم که قصد تمسخر او را نداشتند) فریاد کشید.
بدتر از همه داستان ترسناکی بود که او برای کودکانم تعریف و آنها را به شدت وحشت زده کرد. چند روز پس از واقعه پیکنیک، من به صراحت به استوارت گفتم که تصمیم گرفته ام که به رابطه خودم با او پایان دهم. تصمیم من او را تا مدتی ناراحت ساخت، اما سپس قبول کرد که درک او برای زنان بسیار دشوار است، اما جالب اینکه او هنوز هم برخی مواقع ایمیل هایی را برای من ارسال میکند و در آن به من هشدار می دهد که مراقب ارواح سرگردانی که در حوالی خانه من مشاهده کرده است، باشم.
شخصیت عجیب و غریب
فردی که از اختلال شخصیت اسکیزوتایپال رنج می برد، دارای ظاهر، افکار و رفتاری عجیب و غیر عادی است که می تواند بری شما در اوایل آشنایی تان با او خوشایند و جالب توجه باشد. مشخصه افکار اینگونه افراد، باور به قدرت ها و توانایی های جادویی است. آنها عقیده دارند که این نیروهای فوق طبیعی با فوق زمینی بر وقایع روزانه افراد تأثیرگذار هستند. ممکن است شما متوجه شوید که فرد محبوب شما بر این باور است که شخصیت های فیلم سعی دارند چیزی مهم را به او بگویند و یا به طور جدی به تله پاتی اعتقاد داشته باشد و از اینکه شما نمی توانید افکار و احساسات او را درک کنید، ناراحت شود.
وقایع و اتفاقاتی که به نظر ما تصادفی و عادی به نظر می رسد، غالبا از سوی این گونه افراد دارای معانی و اهمیت خاصی هستند و یا به نحوی آنها را با خودشان در رابطه می بینند و یا ممکن است فردی با اختلالات شخصیت که علاقه زیادی به بازی و ایفای نقش دارد و برای پنجاهمین بار در حال دیدن فیلم ارباب حلقه هاست، ناگهان به طور جدی به جای یکی از شخصیت های فیلم شروع به صحبت کند و افراد پیرامون خود را که چنین توقعی از او ندارند، به شدت شگفت زده و هراسان سازد.
افراد با اختلال شخصیت اسکیزوتایپال غالبا به بهداشت و آرایش ظاهر خود توجهی ندارند، زیرا هر دو این موارد از مواردی هستند که موجب به هم خوردن تمرکز آنها پیرامون افکار و تخیلات عجیب و غیر عادی آنها می شوند. این گونه افراد حتی ممکن است الگوهای رفتاری و با احوالپرسی عجیب و غریبی نیز داشته باشند؛ به طور مثال: سلام، من فرانک هستم که بیست و هشت سال است بر روی این سیاره ساکن هستم.
افراد غیر عادی؛ اختلال شخصیت اسکیزوتایپال
یک شاگرد دبیرستانی غیرعادی را تصور کنید که در گوشه یک کافه تریا تنها نشسته و موهای او شانه نشده و لباس های عجیب و غریبی به تن دارد. هنگامی که یکی از دانش آموزان به سر میز او می رود، او پس از آنکه چند لحظه به طور نامناسبی به چشم های او خیره میشود، دست خود را دراز می کند و به شیوه مریخها، آنچنان که در فیلم ها دیده است، با او دست می دهد همین حرکت او کافی است که فرد مقابل احساس کنند روبه روی آدم عجیب و غریبی نشسته است، به همین دلیل میز او را ترک می کند و نوجوان اسکیزوتایپال بار دیگر تنها می شود.
همچنان که می بینید، یک فرد اسکیزوتایپال احتمالا دوران نوجوانی و جوانی خود را در رنج و تنهایی به سر برده است. تجریه او از دیگران، مملو از طرد و تمسخر است و موجب شده است تا او نتواند به دیگران اعتماد کند. بنابراین، او به طور قابل توجهی فاقد مهارت های ارتباطی است و از بودن در میان جمع، به ویژه افراد غریبه احساس اضطراب و ناراحتی می کند.
ورود او به یک جمع ناشناخته به احتمال زیاد او را بسیار مضطرب می سازد. همچنین ممکن است که فرد اسکیزوتابیال هنگام صحبت کردن از شاخه ای به شاخه دیگری بپرد و دیگران را به این فکر بیاندازد که او یا دیوانه است و با مواد مخدر مصرف کرده است. متاسفانه افراد اسکیزوتایپال به ندرت جز افراد خانواده خود، با افراد دیگری رابطه نزدیک و صمیمانه دارند. فرد اسکیزوتایپال پرخلاف فرد اسکیزوئید، علاقمند به ارتباط با دیگران است و از انزوا و تنهایی خود رنج می برد.
هوش هیجانی
یک فرد با اختلال شخصیت اسکیزوتایپال به دلیل انزوا و طرد اجتماعی مزمن ، از هوش هیجانی پایینی برخوردار است و در نتیجه در روابط خود با دیگران قادر به درک دقیق نشانه های کلامی و غیرکلامی آنها نیست. او توانایی درک پیام های تلویحی مندرج در گفتار دیگران را ندارد. همچنین به دلیل آنکه بارها و بارها از سوی دیگران مورد تمسخر و تحقیر قرار گرفته است، همواره با دیده شک و تردید به دیگران می نگرد.
چنین بازخوردی متأسفانه منجر به شکل گیری یک حلقه معیوب میگردد که در نتیجه آن هرچه بیشتر فرد اسکیزوتایپال نسبت به دیگران بی اعتماد می گردد، بیشتر و بیشتر از سوی آنها مورد تمسخر، طرد و تحقیر قرار می گیرد و این روند بار دیگر به بی اعتمادی هرچه بیشتر او نسبت به دیگران منجر خواهد شد. از سوی دیگر، هرچه او بیشتر از دیگران کناره می گیرد، بیش از پیش از توسعه مهارت های اجتماعی که به شدت به آن نیاز دارد، باز می ماند.
ما (نویسندگان) غالبا در شناساندن ویژگی های کامل یک فرد دارای اختلال شخصیت اسکیزوتایپال به دانشجویان خود دچار مشکل هستیم، اما نمایش فیلم سینمایی دینامیت تا پاشون کار ما را ساده کرده است. شخصیت اول این فیلم که ناپلئون نام دارد، یک دانش آموز دبیرستانی بسیار بی عرضه ای است که همواره ذهنش مشغول شخصیت های افسانه ای، چادری و خیالی مانند اسب تک شاخ، ارواح خیشه و حتی موجود خیالی دست ساخت خودش به نام الیگر، (ترکیبی از شیر (lion) و بر (Tiger)) است.
مشخصات اختلال شخصیت اسکیزوتایپال
ناپلئون دوستان کمی دارد و ارتباط با دیگران در موقعیت های اجتماعی برایش دشوار است. او همچنین نسبت به هم مدرسه ای های خودش بدبین است و تا می تواند از آنها فاصله می گیرد. شیوه لباس پوشیدنش غیر عادی است و ظاهر او نشان می دهد که نسبت به وضع ظاهری خود اعتنایی ندارد. در مورد دیگر ویژگی های فرد دارای اختلال شخصیت اسکیزوتایپال باید گفت که احتمالا در حیطه شغلی خود دچار مشکل است، زیرا حفظ یک شغل در شرایطی که فرد با ظاهری نامناسب در محیط کاری حضور می یابد، حرف های عجیبی بر زبان می آورد و در حالی که از بودن در میان جمع همکارانش احساس اضطراب شدید می کند، پسیار دشوار است.
چنین فردی می تواند برای همکاران و مشتریان خود فرد ترسناکی جلوه کند. بنابراین، تا هنگامی که او بتواند شغلی متناسب حس و حال خود به طور مثال، کار در تنهایی پیدا کند، همچنان از نظر شغلی در شرایط دشواری به سر خواهد برد. همچنین باید دانست که فرد اسکیزوتایپال در برخی موانع همچون یک فرد روان پریش، به طور کلی با واقعیت قطع رابطه می کنند. در چنین مواقعی او به مدت کوتاهی دچار توهمات بینایی، شنوایی با هر دو می گردد به طور مثال، با جدیت تمام اظهار می دارد: در همین لحظه یک روح خیٹ که من فقط می تواند او را ببینم قصد دارد مرا تحت سلطه خود بگیرد. در چنین موانع نادری، فرد محبوب شما نیاز به دارودرمانی با بستری شدن در بیمارستان دارد.
شکل گیری اختلال شخصیت اسکیزوتایپال
احتمال بسیار کمی دارد که فرد دارای اختلال شخصیت اسکیزوتایپال دوران کودکی عادی یا شادی را پشت سر گذاشته باشد. عوامل ژنتیکی، زندگی با والدین اسکیزوتایپال یا بدتر از آن اسکیزوفرنیا، به ویژه در اوایل دوران کودکی می تواند نقش مهمی در ابتلای فرد به اختلال شخصیت اسکیزوتایپال داشته باشد. ممکن است که والدین فرد اسکیزوتایپال، افراد سرد و بی احساسی بوده و در نتیجه مسبب شده اند که فرزندشان در تنهایی خود به دنیای تخیلات پناه برد.
علاوه بر این، ممکن است والدین فرد اسکیزوتایپال، افرادی خشن، تحقیرگر بوده و یا از داشتن چنین فرزندی احساس شرم می کرده اند. در نتیجه، این فضا سبب شده است که او در هراس از آزار و اذیت، از آنها و دیگران کناره گیری کند. این افراد بعدها در بزرگسالی و به هنگام حضور در موقعیت های جدید نیز دچار اضطراب شده و از جهت سازگاری، بسیار کند عمل می کنند.
کلام آخر
یکی از اصلی ترین عوامل شکل گیری اختلال شخصیت اسکیزوتایپال، رفتار عجیب و غریب و مختل والدین با کودک است. این گونه والدین ممکن است چیزی بگویند با کاری انجام دهند که به نظر کودک، آشفته و بی معنی جلوه کند، به طور مثال، آنها ممکن است کودک را به خاطر انجام کاری عادی و بی ضرر و بدون آنکه نلا به او تذکر داده باشند، تنبیه با مسخره کنند چنین کودکی همواره نمی داند که والدین او چه واکنشی در قبال او از خود نشان خواهند داد و بنابراین، قدرتی جادویی را به والدین خود نسبت خواهد داد، چیزی که بعدها منجر به شکل گیری تفکر جادویی در کودک خواهد شد.
ممکن است که او همراه با ترس به کنجکاوی هرچه بیشتر پیرامون آنچه گمان می کند از قدرتی جادویی برخوردار است، بپردازد. همچنین ممکن است که والدین، در کودک نسبت به ترک خانه ایجاد احساس گناه کنند. به طوری که مانع از رشد مهارت های اجتماعی لازم در او شده و او را ناخواسته به سمت اتخاذ الگوی کناره جویی از اجتماع، تخبلات غیر عادی و عادات عجیب و غریب سوق دهند.
عزیزان و همراهان ارجمند جهت دریافت خدمات مشاوره روانشناسی اطلاعات بیشتر و همچنین دریافت مشاوره ترک اعتیاد در زمینه بستری نمودن و ترک اعتیاد فرد معتاد در یکی از مراکز همکار مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ لطفا با مشاورین ما تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید …