عوامل بروز اعتیاد
آنچه در این مقاله می خوانید :
عوامل بروز بیماری اعتیاد
ویژگی بیماری اعتیاد
پیشروندگی اعتیاد
مستقل بودن
غیر قابل اداره کردن
مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ، مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ : عوامل بروز اعتیاد کدامند و چگونه می توان آنها را شناخت؟ برای شناخت علل و عوامل اعتیاد به چه اطلاعاتی نیاز داریم؟ آیا برای بروز اعتیاد در زندگی افراد علل و عواملی وجود دارد؟ کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ با جمع آوری اطلاعات دقیقی در رابطه با موضوع عوامل بروز اعتیاد در زندگی افراد سعی کرده تا مطالب مهمی را در این زمینه در اختیار شما همراهان ارجمند قرار دهد. اگز تمایل دارید در این زمینه بیشتر بدانید لطفا ما را تا انتهای این مقاله همراهی بفرمایید.
همانطور که در علم اعتیاد بیان شد، اعتیاد همانند بیماری های مزمن دیگر دارای ویژگی های بخصوصی است که آن را در رده بیماری های مزمن قرار می دهد. آشنایی با این خصوصیات و شناخت علل و عوامل اعتیاد کمک خواهد کرد، در ک و دریافت دقیقی از ماهیت این بیماری پیچیده پیدا کرده و بتوان در مقابل آن اقدامات موثری را برای نجات شخص بیمار ارائه کرد. اعتیاد یک بیماری پیچیده است که تنها یک عامل خاص در بروز آن دخیل نمی باشد. در ادامه به دو موضوع کلیدی در این مبحث پرداخته خواهد شد :
- عوامل موثر در بروز اعتیاد
- ویژگی های بیماری اعتیاد
۱- عوامل بروز اعتیاد
جهت توضیح بیشتر بیماری اعتیاد باید عنوان کرد که در بروز این بیماری عوامل مختلف و متنوعی دخالت دارند که از میان آنها می توان به عوامل زیر اشاره کرد:
- ژنتیک
- محیط اجتماعی
- جنسیت
- ضعف مهارت های اجتماعی
- مسائل روانی
- آسیب های روحی
- روابط نابسامان خانوادگی
- قومیت
- فشار دوستان
در ادامه باید عنوان کرد که علم پزشکی تا کنون موفق به معرفی یک روش، متد یا داروی به خصوصی برای درمان این بیماری نشده است. اما در این بین یکی از موثرترین روش ها برای درمان و بهبودی از این بیماری مهلک، روش و برنامه ۱۲ قدمی است که در حدود هفتاد سال است که کارایی و تاثیر مثبت خود را در رابطه با بهبودی از این بیماری به اثبات رسانده است. برنامه های ۱۲ قدمی با ارئه کارآمدترین ابزارهای روحانی، شناختی و رفتاری، بستری را برای بهبودی و رهایی از اثرات مخرب این بیماری فراهم آورده است.
۲- ویژگی بیماری اعتیاد
بیماری اعتیاد همانند بیماری های دیگر جسمی و روحی دیگر، دارای ویژگی ها و خصوصیات منحصر بفردی است که مهمترین آنها عبارتند از :
- مزمن بودن
- پیشروندگی و کشنده بودن
- ایجاد اختلالات عقلی و انکار
- مستقل بودن
- ایجاد وسوسه و ویار
- غیر قابل اداره کردن زندگی
۱. مزمن بودن
اعتیاد یک بیماری مزمن مغزی است که در شخص مبتلا به آن حالتی بنام اجبار به مصرف بوجود می آورد که این خود منجر به مصرف بی رویۀ مواد مخدر می شود که البته با وجود علم به زیان آور بودن این مواد اتفاق می افتد. با مصرف مواد مخدر به تدریج ساختار و فعالیت های مغزی حالتی غیر عادی پیدا می کند. این تغییرات می تواند پی آمدهای بلند مدت زیادی داشته باشد و به ایجاد الگوهای فکری توأم با وسوسه و اجبار منجر شود. البته تاکنون هیچ دارویی برای بهبود این بیماری تولید نشده است.
اما مانند بسیاری از بیماری های مزمن دیگر می توان آن را با موفقیت اداره نمود و بطور روزانه تحت اختیار و کنترل درآورد. مانند افرادی که از بیماری دیابت، آسم یا نارسایی های قلبی رنج می برند، افراد معتاد هم به کمک برنامه های ۱۲ قدمی می توانند به صورت روزانه و با کارکرد قدم های ۱۲ گانه، شرکت در جلسات بهبودی و فعالیت های دیگر بهبودی، این بیماری را در نقطه ای از فعالیتش متوقف کنند.
۲. عوامل بروز اعتیاد؛ پیشروندگی اعتیاد
بیماری اعتیاد پیش رونده است به این معنی که با گذشت زمان وخیم تر شده و هرگز از بین نمی رود. علاوه بر این، دست کشیدن از مصرف مواد مخدر مانند هروئین، شیشه، متادون، کراک، کوکائین، حشیش، ماری جوانا یا ترامادول برای یک دوره زمانی خاص به این معنی نیست که مصرف مجدد آن بدون اشکال می باشد. تجربه نشان داده است معتادانی که پس از مدتی پاکی، دوباره مصرف مواد مخدر را از سر می گیرند، دقیقا با همان شدت قبلی به مصرف مواد مخدر ادامه می دهند. در ادامه باید بیان نمود که در صورت خودداری از بهبودی و ترک اعتیاد، این بیماری می تواند شخص را به ورطه نابودی بکشاند و با ادامه یافتن مصرف مواد مخدر، مغز، کبد، قلب و درگر اجزای بدن آسیب جدی می بینند و سرانجام زندگی فرد از بین می رود.
۳. عدم سلامت عقل و انکار
مصرف بی رویه و بلند مدت مواد مخدر به سیستم ارتباطی مغز آسیب وارد کرده و سبب می شود که شخص نتواند واقعیت را از توهم و خیال های باطل تشخیص دهد. این امر سبب می شود تا ما از یک مکانیزم دفاعی که انکار نامیده می شود رنج ببریم.انکار در واقع نوعی دیوانگی است چون شیوه تفکر شخص را از حالت منطقی و صحیح خود خارج می کند. به این دلیل که شخص از وضعیت و شرایطی که در آن قرار دارد ناآگاه است. انکار سبب می شود که مصرف مواد مخدر ادامه پیدا کند. انکار مهمترین عامل و اصلی ترین مانع برای روبرو شدن با واقعیت بیماری اعتیاد است. بسیاری از معتادین، خود فریبی و انکار را تا پای مرگ ادامه می دهند و بسیاری دیگر نیز تنها در زمان رسیدن به عجز کامل و یا هنگامی که سرشان به سنگ بخورد این مشکل را می پذیرند.
۴. عوامل بروز اعتیاد؛ مستقل بودن
بیماری اعتیاد دارای یک ماهیت منحصر به فرد و جداگانه بوده و توسط بیماری های دیگر بوجود نیامده است. افراد بیمار و معتاد صرفأ به علت شرایط اجتماعی، شرایط زیستی یا بیولوژیک به بیماری اعتیاد مبتلا نمی شوند، اما علم پزشکی ثابت کرده است که برخی عوامل از جمله عوامل ژنتیکی ممکن است در بروز این بیماری دخیل باشند. ممکن است که شخص به علت شرایط یا ملاحظات خاص درمانی، مصرف مواد مخدر را آغاز کند اما پس از آنکه بیماری پیشرفت کرد، اعتیاد خود به بیماری ای جداگانه تبدیل شود.
۵. وسوسه و ویار
یکی از ویژگی های بارز و مهم بیماری اعتیاد وسوسه است. مصرف مواد مخدر احساس لذت زیادی ایجاد می کند که فرد معتاد با وجود زیان آور بودن مواد مخدر برای خود و اطرافیان، بیش از پیش به مصرف مواد مخدر ادامه می دهد. اشتغال فکری بیمارگونه شخص حول محور مواد مخدر یا رفتار اعتیادی، باعث می شود تا فرد معتاد نتواند به جنبه های دیگر زندگی خود از جمله : تندرستی، خانواده، شغل و یا اطرافیان دیگر اهمیت دهد. در آخر ناگفته نماند که همین اشتغال فکری در مورد مواد یکی از تاثیرات مصرف مواد مخدر بر مغز شخص می باشد.
۶. عوامل بروز اعتیاد؛ غیر قابل اداره کردن
بیماری اعتیاد سرانجام سبب می شود تا شخص به بسیاری از عوارض و پیامدهای ناخوشایند این بیماری دچار شود. پیامدهای ناگوار بیماری اعتیاد سبب می شود تا سرنوشت و عاقبت فرد معتاد به یکی از عوامل زیر ختم گردد:
- نتایج روانی
- نتایج جسمی
- نتایج رابطه ای
- نتایج اجتماعی
- نتایج شغلی
- نتایج مالی
عزیزان و همراهان ارجمند برای دریافت اطلاعات بیشتر و اخذ مشاوره روانشناسی در زمینه بستری نمودن فرد معتاد در یکی از مراکز همکار مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ و همچنین دریافت مشاوره روانشناسی تلفنی در زمینه انواع اختلالات شخصیتی و بهبودی و ترک اعتیاد لطفاً با مشاورین ما تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید …
(03) دیدگاه