اعتیاد به غذا
آنچه در این مقاله می خوانید :
اعتیاد به غذا چیست
اعتیاد غذا به چه خوراکی مرتبطه
مهمترین علائم اعتیاد غذا
نحوه درمان اعتیاد غذا
درمان شناختی رفتاری
درمان دارویی
درمان های راه حل مدار
ایجاد تغییرات در سبک زندگی
سوالات متداول
کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ، مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ : اعتیاد به غذا چیست و دارای چه علائمی می باشد؟ آیا اعتیاد به غذا جز اعتیاد های رفتاری است و چگونه می توان آن را درمان کرد؟ کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ با جمعآوری اطلاعات دقیقی در رابطه با موضوع اعتیادهای رفتاری و همچنین اعتیاد غذا سعی کرده در این مقاله مطالبی را در اختیار شما همراهان ارجمند قرار دهد. اگر تمایل دارید در این رابطه بیشتر بدانید لطفاً ما را تا انتهای این مقاله همراهی بفرمایید و در انتهای آن ما را از نظرات و پیشنهاداتتان مطلع بفرمایید.
اعتیاد به غذا نوعی غذا خوردن افراطی و غیر هدفمند است که معمولاً در واکنش به احساسات و هیجانات منفی بروز پیدا میکند. این نوع اعتیاد در واقع یک رفتار وسواس گونه است که در آن فرد دچار نوعی اجبار برای غذا خوردن می شود و به این رفتار به شکلی وابسته می شود. احساساتی که افراد برای سرکوب آن به غذاخوردن پناه میبرند عبارتند از :
- استرس
- خشم
- افسردگی
- اضطراب
- ترس
اعتیاد به غذا چیست و چه علائمی دارد؟
این اعتیاد با اختلال خوردن مرتبط است و به شکل اختلالات بی اشتهایی عصبی و یا پرخوری عصبی بروز پیدا می کند. بسیاری از محققان معتقدند که بدن میتواند به برخی از مواد غذایی از نظر شیمیایی وابستگی شدید پیدا کند که این وابستگی میتواند در حد اعتیاد به سیگار و یا اعتیاد به الکل باشد و افراد تحت تاثیر برخی از مواد غذایی میتوانند نشئه شوند و یا حتی مرگ و اغما را تجربه نمایند. در حقیقت مصرف مواد غذایی می تواند منجر به ترشح برخی از انتقال دهنده های عصبی و احساس سرخوشی در افراد شود که مانند مصرف الکل یا هروئین باعث ترشح دوپامین در مغز گردد. همان طور که می دانیم دوپامین مسئول ایجاد لذت و سرخوشی در مغز است و در شکل گیری انواع اعتیادها نقش بسزایی دارد.
این انتقال دهنده های عصبی به اشکال گوناگون میتوانند در مغز فعال شده و برانگیخته شوند و غذاخوردن نیز یکی از راههایی است که باعث این پدیده در مغز می گردد. از طرف دیگر برخی از متخصصین عقیده دارند که این مواد غذایی نیستند که اعتیادآور هستند، بلکه اعتیاد به غذا نوعی رفتار مخرب است که در اثر وجود اختلالاتی مانند استرس و اضطراب ایجاد می گردد. این اعتیاد در دسته اعتیادهای رفتاری قرار می گیرد که فرد را به رفتار خاص غذا خوردن سوق میدهد. در حقیقت فرد از این طریق احساس سرخوشی و لذت را که به صورت طبیعی نمی تواند در زندگی خود تجربه نماید، به دست می آورد.
اعتیاد غذا به چه خوراکی مرتبط می گردد؟
برخی از غذاها که دارای مواد به خصوصی هستند می توانند تاثیرات بیشتری بر سیستم عصبی افراد بگذارند و به همین دلیل غذاهایی که حاوی شکر زیاد، روغن و چربی اشباع شده هستند در این دسته مواد قرار میگیرند که برخی از مهمترین آنها عبارتند از :
- چیپس
- سیب زمینی سرخ شده
- آب نبات
- شکلات
- بیسکوییتها
- نان سفید
- ماکارونی
- انواع بستنی
اما اعتیاد غذا تنها شامل این موارد نمی شود و بسیاری از مواد غذایی دیگر نیز میتوانند در این دسته قرار بگیرند، اما نکته مهم این است که برخی غذاها خود اعتیادآور هستند مانند شکلات و شکر. افرادی که مبتلا به اعتیاد غذا هستند معمولاً قبل از وعده های غذایی اصلی مانند شام و نهار مواد خوراکی زیادی مصرف میکنند که بعد از خوردن زیاد احساس کمبود اعتماد به نفس، خجالت و ناراحتی میکنند.
مهمترین علائم اعتیاد به غذا
علائم این اعتیاد به صورت فیزیکی، عاطفی و اجتماعی می تواند بروز پیدا کند اما برخی از مهمترین آنها عبارتند از :
- داشتن ولع وسواس گونه به خوردن غذا
- تلاش بیش از حد برای به دست آوردن و مصرف غذا
- ادامهدار بودن رفتار اجباری خوردن غذا
- تلاشهای مکرر برای متوقف کردن غذا خوردنهای افراطی و تجربه دورههای عود پس از آن
- از دست دادن کنترل خود در مورد اینکه غذا خوردن چه زمانی در چه مکانی و به مقداری صورت بگیرد.
- دچار شدن به پیامدهای خانوادگی، اجتماعی و مالی در اثر مصرف بیمار گون غذا
- مصرف غذا برای تخلیه هیجانی
- مصرف غذا تا حدی که فرد دچار احساس ناراحتی و درد شود
- تنها غذا خوردن برای اجتناب از توجه به مسائل دیگر
- اعتیاد به غذا میتواند برخی نشانههای جسمانی را نیز ایجاد کند که شامل موارد زیر است.
- گرفتن رژیمهای غذایی بسیار سخت
- انجام ورزشهای افراطی
- استفراغ خود خواسته
یکی دیگر از نشانه های اعتیاد غذا اختلال پرخوری عصبی است که در آن فرد بعد از خوردن زیاد و بی وقفه احساس ناراحتی می کند.
نحوه درمان اعتیاد به غذا
برای آنکه این گونه از اعتیاد رفتاری در زندگی فرد متوقف و درمان شود نیاز است تا تمامی ابعاد جسمانی، روحی و روانی و همچنین هیجانی و اجتماعی زندگی فرد مورد بررسی قرار گیرد. در کنار این موضوع شکستن چرخه مخرب غذا خوردن بیمارگونه و افراطی باید توسط یک درمانگر انجام شود. در حقیقت هدف نهایی درمان این است که فرد بتواند یک رفتار سالم را با غذا خوردن های بیمارگونه خود را جایگزین نماید و برای مشکلاتی نظیر اضطراب و افسردگی خود به دنبال راه حل های صحیح و منطقی باشد. اما مهمترین درمانهایی که برای این گونه اعتیاد وجود دارد که عبارتند از :
- درمان های رفتار شناختی
- درمان دارویی
- درمانهای راه حل مدار
- ایجاد تغییرات در سبک زندگی
۱. درمان شناختی رفتاری
همانطور که در مقاله درمان شناختی رفتاری توضیح داده شد، اینگونه از درمان با تغییر الگوهای فکری فرد و ایجاد مکانیسم های صحیح برای درمان اعتیاد به غذا مورد استفاده قرار می گیرد. در حقیقت درمان شناختی رفتاری می تواند به صورت های مختلف فردی یا گروهی مورد استفاده قرار گیرد، اما در درمان های گروهی افرادی که دارای مشکلات مشابه هستند در کنار یکدیگر قرار میگیرند و با اشتراک گذاری تجربیات خود به یکدیگر در جهت تسهیل درمان کمک می کنند. در این روش روانشناس به فرد کمک می کند تا قبل از خوردن افراطی افکار و مکانیزم معیوب آن را شناسایی کرده و با آنها آشنا شود.
۲. درمان دارویی
در بسیاری از موارد اعتیاد نوعی واکنش به افسردگی و اضطراب است. اگر افسردگی و اضطراب به شکل شدید در زندگی فرد وجود داشته باشد، برای درمان آن در کنار روان درمانی های دیگر از داروهای ضد افسردگی و آرامبخش استفاده می شود تا درمان اختلال اعتیاد به غذا نیز با سهولت بیشتری انجام شود.
۳. درمان های راه حل مدار
در این روش درمانی سعی می شود تا مشکلات زندگی فرد شناسایی شده و راه حل های مناسبی برای حل و فصل آنها به فرد آموزش داده شود. این درمان با کاهش استرس های زندگی فرد سعی میکند که علائم و شدت اعتیاد به غذا را کاهش داده و او را در مسیر درمان و بهبودی قرار دهد. از طرف دیگر استفاده از درمان هیجان مدار نیز گاهی در کنار این روش مورد استفاده قرار می گیرد که می تواند باعث افزایش کیفیت زندگی افراد گردد.
۴. ایجاد تغییرات در سبک زندگی
تغییر در سبک زندگی نیز میتواند در کنار درمان های روانشناسی و روانپزشکی به فرد در بهبود اعتیاد به غذا کمک کند. برخی از این تغییرات عبارتند از :
- اجتناب از مصرف غذاهای فرآوری شده با غذاهای مغذی
- اجتناب از مصرف کافئین
- داشتن سه وعده غذایی متعادل در روز
- نوشیدن آب به مقدار کافی
- داشتن خواب کافی
- گنجاندن ورزش در برنامه روزانه
- کاهش استرسهای زندگی
سوالات متداول
[sc_fs_multi_faq headline-0=”h3″ question-0=”۱- از چه داروهایی برای درمان اعتیاد غذا استفاده می شود؟” answer-0=”منشاء اعتیاد به غذا اضطراب و افسردگی است. معمولاً از داروهایی برای کاهش افسردگی و همچنین داروهای آرامبخش مانند کلردیازپوکساید مورد استفاده قرار می گیرد.” image-0=”” headline-1=”h3″ question-1=”۲- آیا اعتیاد غذا مانند اعتیاد به مواد مخدر است؟” answer-1=”طبق توضیحاتی که پیشتر داده شد، در اعتیاد به غذا نیز سیستم عصبی مرکزی افراد درگیر است. به همین دلیل برای درمان آن نیاز به کمک های تخصصی وجود دارد اما در اعتیاد به مواد مخدر به دلیل تاثیراتی که مواد بر بدن بر جای می گذارد، درمان آن می تواند سخت تر از اعتیاد غذا باشد.” image-1=”” count=”2″ html=”true” css_class=””]
عزیزان و همراهان ارجمند برای دریافت مشاوره روانشناسی و اطلاعات بیشتر و اخذ مشاوره ترک اعتیاد در زمینه بستری نمودن و ترک اعتیاد فرد معتاد در یکی از مراکز همکار مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ و همچنین اخذ مشاوره روانشناسی تلفنی ترک اعتیاد در منزل لطفاً با مشاورین ما تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید …
(01) دیدگاه