نقش خانواده در ترک اعتیاد
آنچه در این مقاله می خوانید :
نقش خانواده در ترک
مزایای خانواده درمانی
تاثیر والدین معتاد
اعتیاد فرزندان
چه خانواده هایی مانع درمان
کارهای لازم
تعامل و همکاری افراد خانواده
نکاتی مهم در نقش خانواده
آنچه خانواده فراموش کرده است!
کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ، مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ : نقش خانواده در ترک اعتیاد افراد به انواع مواد مخدر و اعتیاد آور چیست؟ آیا نقش خانواده در ترک اعتیاد افراد را می توان نادیده گرفت؟ کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ با گردآوری اطلاعات دقیقی در رابطه با تاثیر خانواده بر روال درمان افراد از اعتیاد سعی کرده تا مطالب مهمی را در اختیار شما همراهان ارجمند قرار دهد. اگر تمایل دارید در این رابطه بیشتر بدانید لطفاً ما را تا انتهای این مقاله همراهی بفرمایید و در انتهای آن ما را از نظرات و پیشنهادات موثر تان مطلع بفرمایید.
همانطور که می دانیم اعتیاد یک عضو خانواده میتواند کل نظام خانوادگی را تحت تاثیر قرار داده و اثرات مخربی را بر آنها وارد نماید. اعتیاد همیشه بر نظام خانواده ها به شکل بیمارگونه ای تاثیر می گذارد و نقش و جایگاه افراد در خانواده را تغییر می دهد و کارایی آنها را به شدت پایین می آورد. در مسیر ترک اعتیاد، خانواده نقش بسیار مهمی را ایفا می کند. همان طور که یک خانواده بیمار با والدین معتاد می تواند باعث بروز اعتیاد در زندگی اعضاء دیگر گردد، از طرف دیگر کمک ها و آگاهی هایی که یک خانواده در مسیر درمان و بهبودی فرد معتاد ارائه می کند نیز می تواند بسیار موثر بوده و به افراد کمک کند تا از اعتیاد رهایی یابد.
نقش خانواده در ترک اعتیاد افراد
خانواده درمانی به مجموعهای از متد ها و رویکردهای درمانی اطلاق می شود که در آن قدرت خانواده به فرد معتاد کمک میکند تا روند درمان و بهبودی خود را با موفقیت سپری نماید. بر اساس این رویکرد آسیب هایی که اعتیاد فرد بر خانواده می گذارد می تواند تا حد زیادی کاهش یابد. از طرف دیگر خانواده درمانی به اعضا این امکان را میدهد که در جلسات درمانی با یکدیگر صحبت کرده و مشکلات مرتبط با اعتیاد را حل و فصل نمایند. در این سیستم، خانواده را می توان مجموعه در نظر گرفت که عملکرد هر یک از اعضای آن میتواند بر نتایج نهایی روند درمان افراد تأثیر بگذارد. در این بین استفاده از کمک های تخصصی مشاوره ترک اعتیاد به خانواده ها در عملی کردن بهترین روش های ترک اعتیاد و خانواده درمانی کمک های موثری می کند.
مزایای خانواده درمانی
- افزایش آگاهی در مورد اعتیاد و نحوۀ تأثیرات آن بر فرد
- اغلب الگوهای ناسازگارانه در میان اعضای خانواده منجر به گرایش فرد به اعتیاد میشود. در خانواده درمانی هدف درمان دیگر اعضای خانواده و از بین بردن علت گرایش به مواد است.
- تحکیم و بهبود روابط تخریب شده بین اعضای خانواده و فرد معتاد
- جلب اعتماد خانواده نسبت به فرد بعد از ترک اعتیاد از دیگر مزایای خانواده درمانی است.
نقش خانواده در ترک اعتیاد؛ تاثیر والدین معتاد
هنگامی که والدین در یک خانواده دچار سوء مصرف مواد اعتیاد آور هستند آسیب های زیادی به تک تک اعضاء و فرزندان خانواده وارد می شود. کودکان در چنین خانواده هایی به دلیل احساس شرمندگی و خجالت مزمن، فعالیتهای مشترک با دوستان را محدود میکنند. در چنین خانواده هایی اکثر روابط خارج از خانه و به دور از پدر و مادر ایجاد میشود، زیرا فرزندان احساس امنیت و آرامش را از والدین خود دریافت نمی کنند و مجبور می شوند که برای دریافت توجه و محبت به خارج از خانه روی بیاورند. از طرف دیگر فرزندان در چنین خانواده های بیماری شاهد رفتارهای تکانشی و انفجاری اعضای خانواده معتاد هستند و از حمایت های عاطفی و فیزیکی برخوردار نمیشوند.
نقش خانواده در ترک اعتیاد؛ اعتیاد فرزندان
از طرف دیگر در خانواده هایی که والدین معتاد و بیمار هستند گرایش فرزندان به اعتیاد نیز افزایش پیدا میکند. زیرا با اعتیاد میتوانند شرایط خانواده را راحتتر تحمل کنند و یا ترس از مصرف و عوارض مواد مخدر برای فرزندان در چنین شرایطی کاهش پیدا میکند. از طرف دیگر گاهی اوقات یک نوع تنفر و بیزاری از مواد مخدر در فرزندان ایجاد می شود که باعث می گردد آنها هیچ وقت به سمت مصرف مواد نروند.
اما در چنین خانواده های بیماری، بروز مشکلاتی مانند افسردگی، اختلالات شخصیتی و مشکلات بین فردی و اعتماد به نفس پایین در کودکان به شدت اوج می گیرد. از سوی دیگر برای روشن تر شدن نقش خانواده در ترک اعتیاد میتوان گفت که مصرف مواد مخدر توسط پدر یا مادر در زمانهای مختلف می تواند تاثیرات مخربی بر کودکان و نوزادان بگذارد و مشکلات مادرزادی مثل سندروم نارسی و کمبود وزن، زایمان زودرس و خطر سقط جنین ایجاد شود.
چه خانواده هایی مانع درمان اعتیاد هستند
در بسیاری از موارد نقش خانواده در ترک اعتیاد کاملا معکوس می شود و نه تنها به روند درمان افراد کمک نمی کند، بلکه باعث شروع و ادامه مصرف در فرد معتاد می گردد که اصطلاحاً به چنین خانواده هایی خانواده معتاد ساز گفته می شود.
- باور اعضای خانواده این است که برای توانمند سازی و درمان فرد معتاد کمترین تأثیر و کنترل را دارند.
- وابستگیهای بیمارگونه بین افراد خانواده به طوری که باعث حمایت ناسالم از فرد بیمار میشود، مثلا مادر فرد معتاد به دور از آگاهی بقیۀ اعضا پس انداز و یا بخشی از درآمد خود را در اختیار معتاد قرار میدهد، تا او به سراغ خلافهای دیگر نرود و یا مشکلات قضایی پیدا نکند.
- اعتقادی بر بیمار بودن فرد ندارند و فکر میکنند فرد میتواند هر وقت که خواست مواد را کنار بگذارد و اعتیاد او را یک مشکل رفتاری میدانند.
- خانواده احساس گناه و افسردگی داشته چرا که فرد معتاد، دلیل اعتیاد خود را به گردن آنها میاندازد.
- انکار توسط فرد یا توسط خانواده ممکن است رخ دهد، و به طوری رفتار میکنند که انگار مواد مشکل ساز بوده نه رفتار مصرف مواد.
- زمانی که انکار پدیدار شود تمایل پذیرش یک مداخله برای درمان کاهش پیدا میکند.
- اعضای خانواده شکست در حفظ آرامش و کنترل هیجانات را به خودشان نسبت میدهند، و نقش فرد معتاد را نادیده میگیرند به همین دلیل اضطراب و افسردگی به سراغشان میآید.
- گاه شک و تردید و سوء ظنهای افراطی خانواده نسبت به فرد بعد از ترک اعتیاد، منجر به عود و بازگشت اعتیاد میشود. در این زمینه مطالعه مقاله جلب اعتماد خانواده پس از ترک اعتیاد میتواند مفید باشد.
نقش خانواده در ترک اعتیاد و کارهای لازم
از اشتباهات رایج در ترک اعتیاد تلاش خودسرانه برای درمان اعتیاد می باشد. اما مهمترین کار در روند درمان فرد معتاد تشویق او به دریافت کمک های تخصصی از مراکز درمان اعتیاد و مشاورین ترک اعتیاد می باشد. اگر فردی با میل خود و با کمک ها و راهنمایی های خانواده تصمیم به ترک اعتیاد بگیرد میتواند پروسه درمان را با موفقیت بیشتری سپری نماید. در این بین دیدگاه خانواده می تواند بسیار موثر باشد. از طرف دیگر خانوادهها باید آگاهیهای لازم را نسبت به روند درمان افراد معتاد داشته باشند. باید بدانند که ترک اعتیاد روندی سخت و پیچیده بوده و فرد در این مدت تحریک پذیر است و نیاز به مراقبت بیشتری از جانب افراد خانواده دارد.
تعامل و همکاری افراد خانواده
همانطور که در رابطه با نقش خانواده در ترک اعتیاد گفته شد، همه افراد خانواده باید برای انسجام خانواده کوشا باشند، وقتی تعامل افراد بیشتر میگردد حس اعتماد و حمایت در آن بیشتر شده و روابط عاطفی میان اعضا بهبود خواهد یافت. در چنین مواردی اعضای خانواده باید در نحوه برخورد خود با فرد معتاد دقت داشته باشند و به او انگیزه لازم برای ادامه مسیر را بدهند. مهمترین رفتار هایی که اعضای خانواده باید از آن پرهیز کنند تا بتوانند تاثیرات مثبت بر فرد معتاد بگذارند عبارتند از :
- بی توجهی
- سرزنش
- پرخاشگری
- اعمال زور
- بدبینی
- بی حوصلگی
اگر رفتار خانواده به شکلی حمایتگرانه باشد فرد معتاد احساس می کند که خانواده برای سلامتی او اهمیت قائل است و در این مسیر همراه او است.
نکاتی مهم در نقش خانواده در ترک اعتیاد
علاوه بر موضوعات مطرح شده، لازم است یک خانواده نکات دیگری را نیز بداند تا بتواند به فرد معتاد خود به بهترین شکل ممکن کمک نماید. برخی از این نکات عبارتند از :
- همراهی بیمار تا مراکز و جلسات درمانی
- سپردن مسئولیت و وظایف
- صحبت کردن با او در زمانهایی که میل به مصرف دارد و یاد آوری اهداف و زحمات او جهت تحقق درمان و ترک
- تغییر محیط و از بین بردن آنچه که بیمار را به یاد مصرف میاندازد و وسوسه را در او تشدید میکند.
آنچه خانواده فراموش کرده است!
وجود غفلت و بی خبری در میان اعضای خانواده از یکدیگر در زمان مصرف و اعتیاد فعال یکی از رایج ترین مشکلاتی است که پس از بهبودی و درمان اعتیاد باید به آن توجه شود. فعالیت هایی که به صورت خانوادگی انجام می شود می تواند اهمیت زیادی داشته باشد که برخی از مهمترین آنها عبارتند از :
- پیاده روی
- مسافرت
- آشپزی کردن
- بازی های گروهی
به طور حتم این گونه فعالیت های گروهی که در یک خانواده انجام میپذیرد باعث برقراری یک رابطه منسجم و پایدار در میان اعضای خانواده و نقش خانواده در ترک اعتیاد خواهد شد. از طرف دیگر خانواده باید با استفاده از کمک های تخصصی مانند مشاوره ترک اعتیاد، نحوه صحیح برخورد با فرد معتاد را می آموزد و از پیام های بهداشتی مناسب مطلع می شود. ایجاد یک رابطه حسنه میان اعضای خانواده که در آن اعتماد وجود دارد و از سوء ظن و بدبینی پرهیز میشود میتواند روند درمان افراد را تسهیل کرده و به آنها کمک کند تا به بهبودی خود پایبند باشند و به آن ادامه دهند از مهمترین نقش خانواده در ترک اعتیاد است.
عزیزان و همراهان ارجمند برای دریافت خدمات مشاوره روانشناسی و اخذ مشاوره ترک اعتیاد در زمینه بستری نمودن و ترک اعتیاد فرد معتاد در یکی از مراکز همکار مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ و همچنین اخذ مشاوره روانشناسی تلفنی در زمینه ترک اعتیاد در منزل با مشاورین ما تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید …
(02) دیدگاه