اعتیاد به کار
آنچه در این مقاله می خوانید :
اعتیاد به کار یا کار کردن
افراد مبتلا به اعتیاد به کار
علائم اعتیاد به کار
روشی برای فرار از مشکلات روانی
روش درمان اعتیاد به کار
تعیین زمان مشخص
برنامه ریزی برای استراحت
شناسایی استرس های زندگی
استفاده از تکنیک های آرام سازی
تعدیل سازی باورها در مورد تفریح
ایجاد مرزبندی
دریافت کمک از متخصصین
بهبودی و درمان اختلال کار
سوالات متداول
کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ، مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ : اعتیاد به کار چیست و چگونه بر زندگی افراد میتواند تاثیرات مخرب بگذارد؟ برای رهایی از اعتیاد به کار چه باید کرد و چه راهکارهایی وجود دارد؟ مهمترین نشانه های اختلال اعتیاد به کار چیست؟ کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ با ارائه اطلاعات مهمی در رابطه با اعتیاد های رفتاری مانند اختلال اعتیاد به کار سعی کرده تا مطالب مهمی را در این زمینه در اختیار شما همراهان ارجمند قرار دهد. اگر تمایل دارید در این رابطه بیشتر بدانید لطفاً این مقاله را تا انتها مطالعه فرمایید، همچنین در انتهای مقاله ما را از نظرات و پیشنهادات موثر تان مطلع بفرمایید.
همانطور که می دانیم اعتیاد به اشکال مختلف در زندگی افراد می تواند تاثیر گذار باشد. در دنیای امروز و با گسترش تکنولوژی و فعالیتهای اجتماعی، اعتیادی شکل گرفته است که میتواند بر زندگی افراد تاثیرات مخربی بگذارد که به اختلال اعتیاد به کار مشهور است. شاید با شنیدن کلمه اعتیاد موضوع اعتیاد به مواد مخدر در ذهن شما شکل بگیرد، اما باید بدانیم اعتیاد به اشکال مختلف میتواند در زندگی افراد بروز کند که بخشی از آن اعتیاد های رفتاری می باشند. اعتیاد به کار مانند انواع اعتیاد های دیگر فرد را به شکل پیچیده ای از لحاظ روانی حتی جسمی معتاد و وابسته میکند. به این معنا که فردی که به کار معتاد است، نمی تواند به چیزی غیر از آن فکر کند و سایر ابعاد زندگی اش را نادیده می گیرد.
اعتیاد به کار یا کار کردن
اعتیاد کار یکی از انواع اعتیاد های رفتاری است که می تواند زندگی افراد را مختل کرده و تاثیرات مخربی را بر جنبه های مختلف آن وارد آورد. در همین رابطه سعی شده تا مطالب مهمی را در این رابطه در اختیار شما همراهان ارجمند قرار دهیم. در حقیقت اعتیاد به کار مانند انواع دیگر اعتیاد ها نوعی اختلال در سلامت روحی و روانی افراد است. این اختلال به نوعی ناتوانی در متوقف کردن این رفتار و تمایل شدید و وسواس گونه به انجام کار می باشد. این اعتیاد نیاز اجباری برای رسیدن به موفقیت و فرار از استرس می باشد و افراد مبتلا به آن به عنوان شخصیت های کمال گرا شناخته می شوند. از طرف دیگر کار کردن زیاد زمانی به اعتیاد تعبیر می شود که عملکرد فرد باعث آسیب به سایر حوزه های زندگی او می شود.
افراد مبتلا به اعتیاد به کار
می توان گفت افرادی که مبتلا به این اعتیاد هستند نمی توانند کار نکنند و نسبت به انجام ندادن کار مانند معتادان به مواد مخدر واکنش های جسمی و روانی از خود نشان می دهند. این افراد نمی توانند به کاری غیر از کار کردن فکر کنند یا حتی تفریح کنند و از تعطیلات خود بهره ببرند. در محیط کار این افراد به شکلی مورد نفرت همکاران خود قرار میگیرند و از سوی دیگر ممکن است از جانب رئیس خود تشویق شوند. برخی از نشانه ها و علائم افراد معتاد به کار عبارتند از :
- تمام فکر و ذکرش معطوف و مشغول به کارش است.
- از کار برای آرامش استفاده میکند.
- بیشتر از زمان مشخص در محل کار میماند.
- وقتهایی که بیکار است، از حال روحی و جسمی خود ناراضی است.
- عملکرد زندگی در جنبههای خانوادگی و اجتماعی مختل میشود.
- تمام تلاش خود را برای هدر نرفتن زمان کاری به کار میبندد.
- سلامت جسمی و روانی خود را برای شغلش به خطر میاندازد، برای مثال ساعتهای خواب را کاهش میدهد تا بتواند بیشتر کار کند.
- فردی که اعتیاد به کار دارد بدون افزایش درآمد یا مزایا، کار خود را بیشتر میکند.
- درخواستهای دیگران برای کمتر کار کردن را نمیپذیرد.
- ترس زیادی در مورد از دست دادن شغل خود دارد.
- از کار به عنوان راهی برای کنار آمدن با مشکلات روانی خود نظیر اضطراب و افسردگی استفاده میکند.
- از کار برای اجتناب از مواجه شدن با بحرانهای زیادی نظیر طلاق یا مرگ دیگران استفاده میکند.
افرادی که دچار اعتیاد به کار هستند برای دریافت اثرات خوشایند از کار کردن مجبور هستند بیشتر کار کنند. در حقیقت اعتیاد کار مانند اعتیاد های دیگر نیز رشد کرده و تاثیرات آن مانند اعتیاد های مصرفی می تواند در دراز مدت بر افراد تغییر نماید.
علائم اعتیاد به کار
اعتیاد به کار دارای علائم و نشانههایی است، زیرا تمامی اعتیاد های رفتاری مانند اعتیاد های مصرفی می توانند تاثیرات مخربی بر سیستم درونی افراد و همچنین زندگی بیرون آنها اعمال نمایند. در نتیجه برای آنکه متوجه شویم که آیا واقعاً به کار کردن معتاد شده ایم، باید نشانه هایی را در خود جستجو کنیم.
- آیا برنامه کاری شما، باعث ایجاد مشکل در خانواده یا زندگی اجتماعی شده است؟
- آیا ترک کردن کار و به خانه رفتن برای شما سخت است؟
- آیا شما به خاطر احترام و تحسین دیگران، معمولاً از ثمرات و مزایای کار صرف نظر میکنید؟
- آیا شما وعدههایی که به دیگران در مورد زمانهای بیکاری دادهاید را میشکنید؟
- هنگام تعطیلات، استراحت کردن برای شما دشوار است و بیقرار میشوید؟
- سلامت جسمی شما به خاطر برنامه کاری بیش از حد کاهش یافته است؟
- آیا از درخواست دیگران برای کم کردن کار سر باز میزنید؟
- آیا تلاشی برای کم کردن میزان کار خود انجام دادهاید که در آن شکست بخورید؟
روشی برای فرار از مشکلات روانی
بر اساس تحقیقات انجام شده، افرادی که دچار مشکلات و اختلالات احساسی و درونی هستند معمولاً به کار کردن و به کار بیش از حد پناه میبرند، برخی از این مشکلات عبارتند از:
- کمبود اعتماد به نفس
- افسردگی
- وجود مشکلات در روابط اجتماعی
معمولاً این گونه افراد تصور می کنند که روی زندگی خود کنترلی ندارند و نمی توانند برای آن تلاش کنند بنابراین با کار بیش از حد خود را مشغول کرده و سعی میکنند که واقعیت را نبینند. این افراد معمولا از عدم مسئولیت پذیری رنج میبرند و سعی میکنند که با مشغول کردن و انجام دادن کار مسئولیت های دیگر زندگی را نادیده بگیرند و از آن فرار کنند. همچنین نوعی کمال گرایی در رفتار اینگونه افراد وجود دارد که به شکلی می خواهند خیلی زود به اهداف بلندمدت خود برسند.
روش درمان اعتیاد به کار
در ادامه به تشریح و توضیح یک سری از توصیه ها خواهیم پرداخت که به شما کمک می کند در بهبود اعتیاد به کار تا حد زیادی موفق عمل نمایید، برخی از آنها عبارتند از :
- تعیین زمان مشخص برای کار
- برنامه ریزی برای استراحت
- شناسایی استرس ها
- استفاده از تکنیک های آرام سازی
- تعدیل کردن باورها در مورد تفریح
- مرزبندی میان کار و خانواده
- کمک گرفتن از متخصصین
هر کدام از این توصیهها میتواند بخشی از روند بهبودی از اعتیاد به کار باشد، در نتیجه لازم است افراد مبتلا به این اعتیاد این اصول را در زندگی خود به کار بندند تا بتوانند از مشکل خود و اعتیاد رفتاری مخربشان رهایی یابند.
۱. تعیین زمان مشخص برای پرداختن به امور کاری
با گسترش تکنولوژی و همه گیری استفاده از اینترنت، بسیاری از افراد به صورت دورکاری از منزل خود مشغول به فعالیت های شغلی هستند و از آنجایی که هیچ محدودیت زمانی برای این افراد وجود ندارد ممکن است هر ساعتی از شبانه روز را به کار کردن اختصاص دهند. در نتیجه این امر میتواند زمینهساز وابستگی به کار و جلوگیری از سایر فعالیتهای اجتماعی گردد. در چنین شرایطی لازم است تا ساعات کاری انعطاف پذیری را ایجاد کنید و زمان های محدود و خاصی را برای پرداختن به امور کاری اختصاص دهید.
۲. برنامه ریزی برای استراحت
بسیاری از افراد داشتن استراحت و اوقات فراغت را به عنوان یک بخش جدی در زندگی نگاه نمیکنند، از طرف دیگر ممکن است انتظار داشته باشند تا اوقات فراغت آنها شامل زمان های طولانی و همراه با تفریحات و امور خاصی باشد، در حالی که لازم است هر روز یک زمان کوتاه را به استراحت های ساده اختصاص دهند و در بلندمدت برای داشتن تفریحات بیشتر برنامه ریزی کنند.
بسیاری از افرادی که دچار اعتیاد به کار هستند، زمان استراحت خود را به بعد موکول می کنند و یا آن را به تعویق میاندازند و به زمانی دیگر حواله می دهند که کارشان تمام شده است. اما حقیقت این است که وجود یک زمان مشخص در طول روز میتواند به افراد کمک کنند تا از روند اعتیادی خود خارج شوند. روش صحیح آن است که درست در همان ساعت کار ها را متوقف کنند.
۳. اعتیاد به کار؛ شناسایی استرس های زندگی
همانطور که پیشتر اشاره شد بسیاری از افراد برای فرار از مشکلات روحی و روانی خود در زندگی به کار کردن بیش از حد پناه می برند. اما روش صحیح برای روبرویی با این استرس ها این است که افراد بیاموزند آنها را در زندگی و مشکلاتی را که باعث ایجاد این گونه استرسها میشوند را شناسایی کرده و برای حل و فصل کردن آنها اقدام کنند و از فرار کردن از این مشکلات به روش های دیگر مانند اعتیاد به کار جداً خودداری کنند.
۴. استفاده از تکنیک های آرام سازی
یکی از بهترین روش های مقابله با استرس های زندگی این است که افراد بیاموزند چگونه از تکنیک های آرام سازی برای رهایی از فشارهای روانی استفاده کنند که مهمترین این روشها عبارتند از :
- ریلکسیشن
- ذهن آگاهی
- مراقبه
- یوگا
- مدیتیشن
۵. تعدیل سازی باورها در مورد تفریح
بسیاری از افراد باور دارند که تفریح کردن نوعی اتلاف وقت است، زیرا باور دارند که هر لحظه باید در زندگی خود کار مفیدی را انجام دهند. بر اساس همین باورها این افراد در زمان هایی که استراحت می کنند ممکن است دچار احساس گناه یا عذاب وجدان شوند و دائماً در مورد امور شغلی، مشغولیت ذهنی داشته باشند. وجود تفریح در زندگی یکی از نیازهای مهم و اساسی است که افراد باید به درستی از آن استفاده کنند که اگر به درستی این احساس برآورده و ارضا نشود، می تواند منجر به ایجاد الگوهای رفتاری بیمارگونه شود، در نتیجه داشتن استراحت کافی در طی روز میتواند به سلامت جسم و روان کمک کند.
۶. ایجاد مرزبندی بین کار و زندگی خانوادگی
وجود اولویت بندی های صحیح در یک زندگی و تشخیص و مرزبندی میان آن ها دارای اهمیت فراوانی برای داشتن یک خانواده سالم و شاداب در کنار پیشرفت های شغلی و اجتماعی می باشد. در نتیجه در نظر گرفتن وظایف و اختصاص دادن زمان های مشخص برای آنها به افراد کمک میکند تا بتوانند میان کار و زندگی خانوادگی خویش تعادل ایجاد کرده و با مرزبندی های دقیق امور زندگی را به خوبی مدیریت نمایند.
۷. دریافت کمک از متخصصین در اعتیاد به کار
اعتیاد های رفتاری به دلیل وجود تاثیرات مخرب شدیدی که بر زندگی افراد وارد میکنند، دارای اهمیت بسیاری هستند، در نتیجه استفاده از کمک های تخصصی می تواند بسیار قابل اهمیت باشد. در همین رابطه استفاده از کمک های تخصصی روان شناسان و متخصصین روان درمانگر می تواند به درمان اعتیاد کمک های شایانی نماید.
بهبودی و درمان اعتیاد به کار
اگر شما جزو افرادی هستید که دچار اعتیاد به کار هستید ممکن است تا با استفاده از کمک های درمانی مانند جلسات گروه درمانی و یا شرکت در جلسات برنامه های ۱۲ گانه برای متوقف سازی اعتیاد خود به کار اقدام کنید. توجه داشته باشید که این نوع از اعتیاد های رفتاری میتواند به میزان اعتیاد های مصرفی به روح و روان افراد آسیب برساند که در نتیجه نیاز مبرم به مداخلات حرفهای روانشناسانه وجود دارد، در این شرایط مشاوره ترک اعتیاد به شما کمک می کند تا به بازسازی زندگی تان بپردازید.
سوالات متداول
[sc_fs_faq html=”true” headline=”h3″ img=”” question=”تفاوت اعتیاد به کار با سخت کوشی و پشتکار چیست؟” img_alt=”” css_class=””] مهمترین تفاوت اعتیاد به کار با دیگر فعالیتهای سخت کوشانه، وجود تنش و اضطراب شدید در عدم انجام فعالیتهای کاری می باشد. به این معنا که در اعتیاد به کار، پرداختن افراطی به مسائل شغلی باعث افت عملکرد در سایر ابعاد زندگی افراد میشود در حالی که افراد سخت کوش در کنار پیشرفت شغلی خود می توانند سایر جنبه های زندگی خود را حفظ کرده و در آنها پیشرفت می کنند. [/sc_fs_faq]
عزیزان و همراهان ارجمند برای دریافت خدمات مشاوره روانشناسی، اطلاعات بیشتر و اخذ مشاوره آنلاین رایگان در رابطه با بستری نمودن و ترک اعتیاد فرد معتاد در یکی از مراکز همکار مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ لطفاً با مشاورین ما تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید …