اثرات اعتیاد بر رفتار و شخصیت
آنچه در این مقاله می خوانید :
اثرات اعتیاد بر رفتار چیست؟
اثرات روانشناختی اعتیاد
افسردگی
اضطراب
پارانویا
تاثیرات جسمی اعتیاد
اثرات اعتیاد بر رفتار در طولانی مدت
تغییرات اجتماعی اعتیاد
تغییرات رفتاری اعتیاد
بهبودی از اعتیاد های طولانی مدت
روش های درمان اعتیاد طولانی مدت
کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ، مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ : مهمترین اثرات اعتیاد بر رفتار و شخصیت افراد چیست و برای بهبودی از آن چه باید کرد؟ برای شناخت عوارض اجتماعی اعتیاد به چه اطلاعاتی نیاز داریم و برای جلوگیری از آن چه می توان کرد؟ برای از بین بردن اثرات اعتیاد بر رفتار و شخصیت چه باید کرد؟ در این رابطه کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ با گردآوری اطلاعاتی دقیق در مورد اثرات اعتیاد بر رفتار سعی کرده تا مهمترین نکات مربوط به این موضوع را برای شما همراهان ارجمند تهیه نماید. لطفا تا انتهای مقاله ما را همراهی بفرمایید.
اثرات اعتیاد بر رفتار چیست؟
در حقیقت هرچه اعتیاد در زندگی فرد طولانی تر باشد، تاثیرات مخرب بیشتری را به فرد تحمیل می نماید. می توان گفت که عوارض بیماری اعتیاد بسیار مخرب هستند و به طور همزمان هم از لحاظ جسمی و هم از لحاظ روحی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. اطلاعات موجود در این مقاله که توسط کمپ ترک اعتیاد اهواز تهیه و تتظیم شده می تواند به شما کمک نماید تا با به دست آوردن اطلاعات دقیقی در رابطه با اثرات اعتیاد بر رفتار و شخصیت افراد، بتوانید در مقابل این بیماری کشنده و پیشرونده آمادگی های لازم را به دست آورید.
اثرات روانشناختی اعتیاد
یکی از مهمترین موضوعاتی که در رابطه با علائم بیماری اعتیاد وجود دارد و ارتباط آن با سلامت روان می باشد. به این معنا که مهمترین تاثیرات مخرب اعتیاد بر فرد می گذارد از لحاظ روحی و روانی است که البته هیچ گاه به شکل معینی انجام می پذیرد و روش روشنی ندارد. به این معنا که افرادی که از اختلالات خلقی و یا اضطراب رنج می برند، تقریباً دو برابر افراد دیگر که به مواد مخدر اعتیاد پیدا می کنند. همچنین افرادی که به مواد مخدر اعتیاد دارند و یا دارای اعتیاد به الکل هستند، از اختلالات اضطرابی و روانی دیگر رنج خواهند برد و هنوز مشخص نیست که کدام مسئله باعث ایجاد مشکل دیگر میگردد.
اما نکته مهم این است که میان مصرف مواد مخدر و اختلالات اضطرابی و روانی دیگر رابطه ای مستقیم و قوی وجود دارد. پریشانی روانشناختی مرتبط با اعتیاد به انواع مواد مخدر که یکی از اثرات اعتیاد بر رفتار است، می تواند بر روی یک طیف از خفیف تا شدید ایجاد شود، اما این پریشانی در هر سطحی که باشد می تواند تاثیرات بسیار منفی بر زندگی فرد معتاد تحمیل نماید. متداول ترین مسائل مربوط به سلامت روان در اعتیاد طولانی مدت انواع مواد مخدر عبارتند از:
۱. افسردگی
در همین رابطه ارتباط آشکاری میان اعتیاد به مواد مخدر و افسردگی و سایر اختلالات خلقی وجود دارد. اما نکته آن است که افسردگی میتواند بیش از شروع اعتیاد منجر به آغاز آن شود و یا پس از بروز اعتیاد و با مصرف مواد مخدر تشدید یابد. به این شکل مصرف مواد مخدر باعث ایجاد تغییراتی در مغز میشود در نتیجه باعث افزایش علائم اختلال افسردگی و اعتیاد به مواد مخدر در فرد میگردد. در همین رابطه ممکن است برخی از افراد از داروهای مخدر دیگر برای علائم افسردگی خود استفاده کنند که میتواند منجر به وخیمتر شدن شرایط روانی فرد گردد. نکته مهم این است که بسیاری از داروها و مواد مخدر دیگر دارای سندروم ترک اعتیاد هستند که در هنگام پرهیز از مصرف آن افسردگی و سایر اختلالات خلقی به وجود بیاید و یا حتی پیچیده تر می شود.
۲. اضطراب
یکی دیگر از اثرات اعتیاد بر رفتار در طولانی مدت اضطراب و اختلالات هراس می باشد. در این باره نیز تشخیص علت دشوار است و میتواند در میان افراد متفاوت باشد به طور مثال برای برخی از افراد پس از استفاده و اعتیاد به مواد مخدر علائم اختلالات هراس در او ایجاد میشود و در فرد دیگر ممکن است به دلیل وجود اختلالات اضطرابی و هراس گرایش به مصرف مواد مخدر به وجود آمده باشد. به طور مثال بسیاری از مواد مخدر و محرک مانند کوکائین میتوانند باعث بروز اضطراب در افراد گردند و در برخی دیگر از داروها به دلیل وجود سندروم ترک پس از پرهیز از مصرف آن است را با افزایش می یابد.
۳. پارانویا
برخی از انواع مواد محرک مانند کوکائین و ماری جوانا میتوانند حالات اختلال شخصیت پارانوئید را در فرد ایجاد کنند که در اثر استفاده طولانی مدت این حالت می تواند تقویت شود. یکی از مهمترین دلایل تشدید حالات پارانویا و ترس در افراد موضوع هراس از دستگیری و گرفتار شدن توسط قانون است. این اشخاص می دانند که یک ماده مخدر غیرقانونی را مصرف میکنند و همین موضوع میتواند در طولانی مدت تاثیرات مخربی بر روان فرد ایجاد نماید. برخی از اوقات نیز سوء مصرف مواد مخدر و اعتیاد به آن در طولانی مدت می تواند خطر ابتلا به یک اختلال روانی را در فرد افزایش دهد که یکی دیگر از اثرات اعتیاد بر رفتار است.
به طور مثال استعمال ماریجوانا در دوران نوجوانی می تواند خطر ابتلا به روانپریشی فرد را در بزرگسالی افزایش دهد. اما نکته حائز اهمیت آن است که این موضوع در میان افرادی که از لحاظ ژنتیکی مستعد هستند می تواند بیشتر رخ دهد. در حقیقت اعتیاد مواد مخدر و سایر بیماریهای روانی و اختلالات شخصیتی به دلیل عوامل مختلف ژنتیکی و محیطی بروز می کند. در همین راستا اگر یک فرد از لحاظ ژنتیکی مستعد ابتلا به اختلالات روانی و اعتیاد به مواد مخدر باشد ممکن است در آینده خطر ابتلا به انواع بیماریهای روانی برای او بیشتر باشد.
تاثیرات جسمی اعتیاد
تاثیرات مخربی که اعتیاد طولانی مدت بر روی فرد می گذارد هم می تواند سلامت روان و هم سلامت جسمی او را تهدید کند و او را در خطر اعتیاد به انواع مواد اعتیاد خطرناک و یا الکل قرار دهد. مهمترین اثرات اعتیاد بر رفتار فرد که اعتیاد به مواد مخدر و یا اعتیادهای رفتاری بر جسم فرد می تواند بگذارد عبارتند است از:
۱- کلیه ها
در اثر مصرف مواد مخدر انواع دیگر داروهای مخدر کلیه ها یکی از اجزای بدن انسان است که به شدت تحت تاثیر قرار می گیرد. در اثر اعتیاد به مواد مخدر، بدن با کمبود آب و کاهش عضلات و افزایش دمای بدن روبهرو میشود که همه این موارد می تواند منجر به آسیب به کلیه ها شود. نارسایی کلیه در میان مصرف کنندگان و معتادان به ماده مخدر هروئین، کتامین و یا سایر داروهای افیونی خطرناک شایع است.
۲- کبد
نارسایی کبد یکی از از مهمترین صدماتی است که اعتیاد به الکل ایجاد می کند، اما ناگفته نماند که افرادی که برای مدت های طولانی به مواد افیونی، استروئیدها مواد مخدر استنشاقی اعتیاد دارند نیز از لحاظ کبد دچار مشکل می شوند. در حقیقت اعتیاد و مصرف مواد مخدر و مسموم شدن خون شخص به کبد فرد آسیب های جدی وارد میکند زیرا این مسئول پاکسازی سموم از جریان خون است و تمامی سموم بدن در آن جمع خواهند شد.
۳- قلب
بسیاری از مواد مخدر و اعتیاد آور و الکل توانایی ایجاد مشکلات شدید قلبی عروقی را دارد ا این مواد میتوانند باعث افزایش ضربان قلب و فشار خون و به هم ریختن ریتم قلب و در نتیجه سکتههای قلبی گردند. مصرف داروها و مواد مخدر تزریقی همچنین میتوانند خطر گرفتگی رگها و همچنین متلاشی شدن و عفونت های باکتریایی را در جریان خون و قلب ایجاد نمایند.
۴- ریه ها
دستگاه تنفس در اثر مصرف انواع مواد مخدر دودی همچنین استعمال دخانیات و استنشاق مواد مخدری مانند ماری جوانا و ماده محرک کوکائین می تواند آسیب های جدی ببیند. علاوه بر این نوع آسیب مستقیم، داروهایی که تنفس فرد را کند می کنند می تواند باعث عوارض جدی برای سیستم تنفسی فرد شود که یکی از مهمترین این مواد هروئین می باشد.
خطر دیگری که از اثرات اعتیاد بر رفتار است و برای معتادان وجود دارد بالا رفتن تحمل جسمی و مغزی در برابر مصرف ماده مخدر است. بدین شکل که به مرور زمان واکنش بدن و مغز نسبت به ماده مخدر مصرفی کاهش مییابد و فرد برای دستیابی به حالات سرخوشی و نشئگی اولیه مجبور است از ماده مخدر خود و یا الکل بیشتر و بیشتر استفاده نماید. این موضوع فرد را در معرض خطر استفاده بیش از حد از یک ماده مخدر قرار میدهد که میتواند موجب مرگ گردد.
اثرات اعتیاد بر رفتار در طولانی مدت
اثرات اعتیاد بر رفتار تنها مربوط به مصرف مواد مخدر و الکل نیست بلکه مجموعهای از رفتارها و عادات پیرامون اعتیاد انواع مواد مخدر و یا اعتیادهای رفتاری می باشد. هنگامی که اعتیاد زندگی یک شخص را به عهده می گیرد ممکن است فرد را مجبور به انجام کارهایی کند که هرگز انتظار نداشته است و با چالش هایی روبرو شود که در بعضی مواقع غیر قابل تحمل می باشند.
برخی از افراد در مورد مصرف مواد مخدر خود دروغ می گویند یا به شکلی حالت تدافعی به خود میگیرند اما دیگران ممکن است به خاطر استفاده از مواد مخدر از خانواده و عزیزان خود غافل شوند اما نکته مهم این است که اعتیاد برای هر فرد می تواند کاملاً متفاوت جلوه نماید و این از عوارض اجتماعی اعتیاد است. کتابچه راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی که در اختیار پزشکان برای تعیین اعتیاد افراد قرار میگیرد معیارهایی وجود دارد افراد با تغییرات روانی اجتماعی و رفتاری تشخیص داده شوند که مهمترین این معیارها در زیر عنوان شده است.
تغییرات اجتماعی اعتیاد
- انجام فعالیت هایی که فرد انتظارش را ندارد..
- مصرف یک ماده مخدر در دوزهای بالاتر و یا بیشتر از مدت زمان مورد نظر و انتخابی فرد
- عدم توانایی در قطع مصرف به پرهیز از اعتیاد.
- صرف زمان زیاد برای استفاده و ترک مواد مخدر.
- وسوسه شدید و میل زیاد به مصرف مواد مخدر.
- عدم انجام تعهدات تحصیلی کاری.
- عدم توانایی متوقف ساختن اعتیاد.
- کاهش یا متوقف کردن فعالیت های مهم اجتماعی تفریحی یا شغلی به دلیل اعتیاد به مواد مخدر
- استفاده مکرر از مواد مخدر در شرایط جسمی خطرناک
- مصرف مداوم مواد مخدر برخلاف ایجاد مشکلات روحی روانی و یا جسمی.
تغییرات رفتاری اعتیاد
- دروغ گفتن به عزیزان
- پنهان کاری
- تغییر گروه های دوستان
- ایجاد مشکلات قانونی
- افزایش بدهی ها و هزینه های گزاف
مهم نیست که اعتیاد چقدر آشکار شده باشد اما بسیار مهم است که فرد قبل از اینکه دیر شود بتواند کمک دریافت کند.
بهبودی از اعتیاد های طولانی مدت
اگر یک فرد به مدت طولانی به مواد مخدر اعتیاد آور اعتیاد داشته باشد ممکن است آسیب های جدی به جسم مغز خود وارد کرده باشد و این از اثرات اعتیاد بر رفتار است. اعتیاد تقریبا میتواند در هر جنبه از زندگی یک فرد رخنه کند و تاثیرات مخربی را ایجاد نماید اما با این حال بیماری اعتیاد میتواند به فرد القا کند او هنوز مشکل خاصی ندارد و میتواند به اعتیاد خود ادامه دهد. در این حالت دوستان و اعضای خانواده فرد ممکن است بخواهند در مورد بهبودی و مداخله حرف های نمایند.
این امر شامل تماس با یک متخصص مداخله اعتیاد یا یک مداخله گر است که به خانواده ها کمک میکند تا بوسیله یک گروه درمانی به فرد معتاد در بهبودی از اعتیاد کمک نمایند. جلسات مداخله با تاکید بر لزوم درمان به تشریح و توضیح چرایی شروع بهبودی از اعتیاد برای فرد معتاد شکل می گیرد. یکی از نمونه های مداخله میتواند توسط یک کمپ ترک اعتیاد صورت بگیرد که در آن مدد یاران کمک می کند تا فرد معتاد که تمایلی به درمان و بهبودی ندارد را به یک مرکز درمانی بستری ترک اعتیاد منتقل نمایند.
روش های درمان اعتیاد طولانی مدت
در رابطه با ترک اعتیاد و بهبودی از اعتیاد، روش ها و متدهای مختلفی وجود دارد. یکی از این روش های کارآمد استفاده از یک مرکز درمان بستری ترک اعتیاد می باشد که به فرد معتاد یا بیمار اعتیاد اجازه می دهد تا در یک مدت زمان مشخص در یک مرکز ترک اعتیاد به صورت صد در صد هوشیار باقی بماند و از مصرف مواد به دور باشد. همچنین برای مبتلایان به اختلالات روانی همزمان، برنامه های بستری با تشخیص دوگانه برای بهبودی از اعتیاد فرد و همچنین نیازهای روانی او فراهم شده است. در حقیقت بستری شدن در یک مرکز ترک اعتیاد زنان در اهواز به طور مثال، برای رهایی از عوامل استرس زا و محرکهای زندگی روزمره و تمرکز کامل بر روی بهبودی بسیار حائز اهمیت است.
عزیزان و همراهان ارجمند برای دریافت خدمات مشاوره روانشناسی اطلاعات بیشتر و اخذ مشاوره ترک اعتیاد در زمینه ترک اعتیاد و بستری نمود فرد معتاد در یکی از مراکز همکار مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ لطفا با مشاورین مرکز تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید…