اعتیاد به کافئین
آنچه در این مقاله می خوانید :
پدیده اعتیاد چیست؟
اعتیاد کافئین چیست؟
فواید ماده کافئین کدام است؟
تاثیرات کافئین در اختلال بیش فعالی
مهمترین معایب کافئین
پدیده اعتیاد کافئین
علائم اعتیاد کافئین
ترک اعتیاد به کافئین
کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ، مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ : اعتیاد به کافئین چیست و دارای چه عوارضی می باشد؟ آیا کافئین یک ماده اعتیادآور است و افراد پس از مصرف آن ممکن است به آن معتاد شوند؟ کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ در این مقاله سعی کرده تا مطالب مهمی را در رابطه با وابستگی روانی و جسمی به کافئین را در اختیار شما همراهان ارجمند قرار دهد. اگر تمایل دارید در این رابطه بیشتر بدانید لطفا ما را تا انتهای مقاله همراهی بفرمایید.
اعتیاد به کافئین یکی از انواع وابستگی های رایج در میان افراد است که در سراسر دنیا بسیاری با آن دست و پنجه نرم می کنند. افزایش سطح انرژی و تمرکز باعث میشود تا افراد بسیاری در دوران مختلف زندگی خود به آن روی بیاورند. شاید شما هم مانند افراد دیگر در وعدههای غذایی خود از قهوه، چای، شکلات یا مواد خوراکی و انرژی زای دیگر استفاده می کنید.
اما اگر با از چای یا قهوه در وعده های غذایی مانند صبحانه خود برای رفع خستگی یا عصبانیت استفاده می کنید و در اثر مصرف آن به شکلی از لحاظ عصبی دچار تحریک های عصبی می شوید، باید بدانید که به کافئین وابستگی پیدا کرده اید. افرادی که از لحاظ عصبی به دلیل امتناع از مصرف نوشیدنی دچار تحریکات عصبی میشوند نیز به نوعی دچار وابستگی جسمی و روانی به کافئین شده اند. در همین رابطه، لازم است تا افراد در مورد اعتیاد به کافئین بیشتر بیاموزند و اطلاعات خود را در رابطه با این ماده اعتیادآور افزایش دهند.
اعتیاد به کافئین؛ پدیده اعتیاد چیست؟
در علوم پزشکی و دارو شناسی هر ماده ای که باعث ایجاد وابستگی های جسمی و روانی در افراد می شود، بر اساس ساختار شیمیایی خود و نوع تاثیرات و عوارضی که ایجاد می کند، در دسته های مختلف مواد مخدر، روانگردان یا محرک دسته بندی می شود. اما همیشه پدیده اعتیاد برای افراد به عنوان یک موضوع ناشناخته و مبهم وجود داشته است. بر همین اساس، وجود هر نوع وابستگی و گرایش غیر ارادی یا خارج از کنترل به یک ماده محرک یا مخدر که با وجود اثرات مخربی که در ذهن و زندگی افراد ایجاد می کند، ادامه پیدا کند، به عنوان شکلی از اعتیاد در زندگی فرد شناخته می شود. به دلیل جنبه های منفی که اعتیاد در زندگی شخص ایجاد می کند، مراجع علمی بین المللی از اعتیاد به عنوان یک نوع اختلال سوء مصرف در میان اختلالات دیگر یاد می کنند.
اعتیاد به کافئین چیست؟
همانطور که می دانیم کافئین یک ماده محرک است که باعث تحریک سیستم عصبی در افراد میشود و یکی از پرمصرف ترین مواد محرک خوراکی در سراسر دنیا میباشد که صورت طبیعی در فرآوردههای غذایی مانند قهوه، چای، شکلات و دیگر نوشیدنی های غیر الکلی وجود دارد. از سوی دیگر از کافئین در تولید دارو های نسخه ای و یا بدون نسخه استفاده می شود که مهمترین آنها داروهای ضد سرماخوردگی و مسکن ها می باشند.
به طور کلی، کافئین در دسته مواد محرک غیر قانونی قرار نمی گیرد و جزء مواد رسمی اعتیادآور در جهان شناخته نمی شود و بیشتر مردم در سراسر جهان از این ماده به صورت مستقیم یا غیر مستقیم استفاده می کنند. اما باید بدانیم که این ماده مانند یک تیغ دولبه عمل می کند، از یک سو می تواند بر خلق و خوی افراد تاثیرات مثبتی اعمال کرده و خستگی را از آنها دور کند، اما از سوی دیگر می تواند تعادل زیستی و روانی فرد را به شدت با مختل نماید.
فواید ماده کافئین کدام است؟
کافئین موجود در انواع نوشیدنی ها و مواد غذایی دیگر از طریق دستگاه گوارش جذب شده و طی مدت ۴۵ تا ۶۰ دقیقه به اوج میزان جذب شدگی خود در غلظت خون می رسد. ماندگاری این ماده در بدن افراد بر اساس نوع متابولیسم و سرعت آن حدود ۳ تا ۶ ساعت می باشد. مهمترین اثراتی که کافئین بر روی جسم افراد میگذارد عبارت است از :
- تولید ادرار
- ترشح اسید معده
- افزایش سطح فشار خون
اما دوز پایین و کم کافئین می تواند اثرات لذت بخشی بر ذهن و جسم افراد بگذارد و احساس شادابی، افزایش سطح هوشیاری، انرژی و تمرکز، انگیزه و کاهش خستگی و استرس و همچنین خواب آلودگی را در افراد ایجاد نماید.
تاثیرات کافئین در اختلال بیش فعالی
همانطور که میدانیم، اعتیاد به کافئین باعث افزایش سطح مواد شیمیایی مورد نیاز برای ترشح دوپامین و افزایش حس شادابی، توجه و تمرکز در افراد میشود. به همین دلیل می توان گفت کافئین باعث بهینه سازی و افزایش میزان تمرکز و توجه در افرادی که دچار اختلال بیش فعالی و نقص در کنترل رفتارهای تکانشی هستند، می گردد. در همین رابطه، با انجام آزمایش ها مشخص شده کافئین می تواند باعث افزایش سطح دوپامین در مغز شده که در نتیجه آن بهبود حافظه و توجه در موش های آزمایشگاهی شده است.
به طورکلی می توان گفت که برخی از دانشمندان و محققین بر این باورند که کافئین موجود در چای می تواند قابلیت های هوشیاری و تمرکز را بهبود بخشد و در نتیجه آن می توان در درمان اختلال بیش فعالی از آن استفاده نمود. اما باید توجه داشت به این دلیل که کافئین یک ماده محرک است برای درمان قطعی بیش فعالی توصیه نمی شود. افرادی که دچار این اختلال هستند باید با استفاده از کمک های تخصصی و پزشکی و همچنین داروهایی که برای این بیماری تولید شده اند، برای درمان اختلال خود اقدام نمایند.
از سوی دیگر، باید بدانیم که مصرف قهوه در دوران بارداری میتواند باعث ایجاد اختلالاتی در توجه و تمرکز نظیر بیش فعالی در نوزاد شود. در همین رابطه، باید بدانیم که رشد مغز جنین تحت تاثیر میزان کافئین مصرفی توسط مادر قرار می گیرد. کافئین به عنوان یک ماده خوراکی محرک و روانگردان میتواند باعث ایجاد آسیب در دوران بارداری گردد.
مهمترین معایب کافئین؛ اعتیاد به کافئین
همانطور که پیشتر توضیح دادیم، کافئین می تواند سیستم های عصبی زیستی و فیزیولوژیکی افراد را با اختلال همراه کرده و اثرات روانشناختی مخربی را ایجاد نماید. به طور کلی این ماده با هیچ بیماری که به شکل جدی سلامت انسان را تهدید می کند، ارتباط مستقیم ندارد و تنها در دوزهای بالا میتواند اثرات مسموم کنندگی از خود نشان بدهد.
باید توجه داشت که مصرف افراطی دوزهای بالا از این ماده میتواند باعث بروز علائم و اختلالات روانشناختی و روانپزشکی در افراد شده و نقش مهمی در اختلال یادگیری و حافظه، تنظیم احساسات و کمبود خواب دارد. مصرف کافئین در دوران کودکی می تواند بر رشد مغز کودکان و نوجوانان تاثیر مخرب گذاشته و باعث کاهش جذب کلسیم در آنها شود. به همین دلیل باید بدانیم که مصرف کافئین در دوران کودکی یا نوجوانی می تواند در تقویت و ترمیم استخوان ها و دندان ها تاثیر مخرب داشته باشد. مهمترین عوارضی که مصرف بیش از حد کافئین میتواند ایجاد نماید عبارتند از:
- اختلال مصرف کافئین
- مسمومیت کافئین
- محرومیت کافئین
- اختلال اضطرابی ناشی از کافئین
- اختلالات خوابناشی از کافئین
پدیده اعتیاد به کافئین
همانطور که توضیح دادیم، کافئین یک ماده اعتیاد آور است که میتواند باعث ایجاد وابستگی جسمی و روانی در افراد شود. به همین دلیل قطع مصرف آن و ترک اعتیاد کافئین می تواند از جنبه های مختلف جسمی و روانی فرد را دچار حالات ناخوشایند و علائم محرومیت نماید. افرادی که به کافئین وابستگی پیدا میکنند میتوانند علائمی مشابه با افرادی که دچار اختلال کمبود توجه هستند را از خود نشان بدهند. علاوه بر این و بر اساس تحقیقات انجام شده، مشخص شده که کافئین و نیکوتین ارتباط مستقیم داشته یعنی افرادی که سیگار میکشند تمایل بیشتری به قهوه پیدا می کنند.
اعتیاد و وابستگی به کافئین می تواند علائم مختلفی را ایجاد نماید و در صورت عدم شناخت این علائم میتوان با اختلالات خلقی دیگر نظیر اختلال اضطراب عمومی یا اختلال کمبود توجه اشتباه گرفته شود. به طور کلی استفاده بیش از حد و افراطی از کافئین می تواند باعث ایجاد علائم اختلالات اضطرابی در افراد شده و با افزایش اضطراب فکری و اختلالات خواب کیفیت زندگی افراد را تحت تاثیر قرار دهد. علاوه بر آن مصرف بیش از حد کافئین می تواند باعث ترشح هورمون کورتیزول و ایجاد اختلال و نارسایی کبدی در افراد شود.
علائم اعتیاد به کافئین
همانطور که پیشتر توضیح دادیم، اعتیاد به کافئین می تواند عوارض و علائم مختلفی را در افراد ایجاد نماید که برخی از مهمترین آنها عبارتند از :
- افزایش ضربان قلب و فشار خون
- لرزش و حرکات غیر ارادی عضلات
- اضطراب و افزایش ادرار
- مسمومیت با سایر مواد
- تحریک پذیری و ناراحتی معده، اسهال
- سر درد و سرگیجه و اختلال خواب
- تشنج و توهم
ترک اعتیاد کافئین
همانطور که در مفهوم بیماری اعتیاد توضیح دادیم، بروز هرگونه اعتیاد در زندگی افراد می تواند اثرات مخرب و ناگواری را به زندگی فرد تحمیل نماید. از سوی دیگر، به دلیل اینکه اعتیاد امری تدریجی است و به آهستگی در زندگی فرد رشد کرده و جنبه های مختلف زندگی او را دستخوش تغییرات مرگبار قرار می دهد، درمان و ترک آن نیز در یک پروسه درمانی طولانی مدت قرار دارد. به طور کلی ترک اعتیاد و درمان آثار مخرب آن و بازیابی و بازگشت به زندگی یک فرآیند تدریجی است و امکان درمان سریع و کوتاه آن به هیچ وجه وجود ندارد. اما هنگامی که فردی تصمیم به ترک اعتیاد به کافئین را می گیرد با علائم فیزیولوژیکی و روانشناختی مختلفی روبرو می شود که در اثر کاهش کافئین اتفاق می افتد. برخی از مهمترین این علائم عبارتند از:
- تحریک پذیری
- کاهش انرژی
- عدم تمرکز
- افسردگی
- اضطراب
هنگامی که فردی مصرف کافئین خود را متوقف می کند و با استفاده از کمک های تخصصی و درمانی علائم محرومیت را پشت سر می گذارد از مزایای متعددی برخوردار می شود. ترک اعتیاد کافئین چرخه باطلی که کافئین در زندگی ایجاد میکند را متوقف می کند و باعث بهبود شرایط زندگی و دستیابی فرد به مزایای متعددی می گردد که مهمترین آنها عبارتند از :
- کاهش فشار خون
- کاهش اضطراب
- خواب بهتر
- کاهش سردرد
- کاهش روند پیری
- کاهش تکرر ادرار
- سالم سازی رژیم غذایی
- افزایش شادابی
- جذب بهتر مواد مغذی و معدنی
- سلامت بهتر
عزیزان و همراهان ارجمند برای دریافت خدمات مشاوره روانشناسی و همچنین اخذ مشاوره ترک اعتیاد در زمینه بستری نمودن و ترک اعتیاد فرد معتاد در یکی از مراکز ترک اعتیاد همکار مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ لطفاً با مشاورین ما تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید …