باورهای فرد وابسته
آنچه در این مقاله می خوانید :
مهمترین باورهای وابسته
کامل نیستم
دوست داشتنی نیستم
احساس ندارم
اهمیتی ندارم
لذت نمی برم
مقصر هستم
طرز فکر و ویژگی های وابسته
درباره مرکز روانشناسی اهواز کمپ
کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ، مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ : باورهای فرد وابسته چیست؟ فرد وابسته چه مشخصاتی دارد؟ طرز فکر افراد وابسته چیست؟ کسانی که در خانوادههای از هم گسیخته یا معتاد بزرگ شدهاند اغلب باورها و عقاید نادرستی در مورد خود دارند. این باورها باعث می شوند تا فرد از استقلال و هویت شخصیتی منحصر به فرد محروم بماند که در نتیجه آن می تواند در روابط عاطفی با نزدیکان ایجاد مشکل و تعارض نماید. کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ در این مقاله سعی کرده تا اطلاعات بیشتری در رابطه با این اختلال در اختیار شما همراهان قرار دهد.
مهمترین باورهای فرد وابسته
برای تشریح باورهای فرد وابسته، باید به شش ویژگی مشترک در باورهای این افراد اشاره کرد. در حقیقت افراد وابسته به اندازه کافی برای خودشان ارزش و احترام قائل نیستند و علت آن هم بزرگ شدن در خانوادهای معتاد یا هم از گسیخته و بیمار است. در انجا به این شش ویژگی مخرب افراد وابسته اشاره میشود.
- ۱- کامل نیستم
- ۲- دوست داشتنی نیستم
- ۳- احساس ندارم
- ۴- اهمیتی ندارم
- ۵- لذت نمی برم
- ۶- مقصر هستم
۱. کامل نیستم؛ باورهای فرد وابسته
افراد هم وابسته اغلب معتقدند که انسانهای کاملی نیستند و برای اینکه زندگی آنها معنا و مفهوم پیدا کند باید زندگی خود را به خدمت کردن و راضی نگه داشتن دیگران صرف کنند. آنها بر این باورند که زندگی آنها زمانی ارزش پیدا میکند که کمک، خدمات و از خود گذشتگی بیشتری از خود نشان دهند و مشکلات دیگران را حل کنند چون احساس هویت داشتن آنها، در ارزش ذاتی خود آن ها ریشه ندارد بلکه آنچه که دیگران درباره آنها فکر میکنند برایشان مهم است.
۲. دوست داشتنی نیستم
افراد هم وابسته تصور میکنند به اندازه کافی خوب نیستند که دوست داشته شوند. اینگونه افراد از ضعف شخصیتی شدید رنج میبرند. بیشتر مواقع فکر میکنند که هیچ کس آن ها را دوست ندارد. افراد هم وابسته احتمالاً به علت بزرگ شدن در خانوادهای که والدین عشق و علاقهای به فرزندان خود نشان ندادهاند، چنین تصور میکنند که ارزش آن را ندارند که کسی آنها را دوست داشته باشد و به همین علت عشق و علاقه ای ناسالم نسبت به دیگران نشان میدهند بدون آنکه کسی به آنها عشق و علاقهای نشان دهد.
۳. احساس ندارم؛ باورهای فرد وابسته
افراد هم وابسته تصور میکنند که آنها حق ندارند هیچ نوع احساسی از جمله شادی، غم، لذت بردن، خشم، ترس و غیره داشته باشند. آنها از دوران کودکی یاد گرفتهاند که همه احساسات خود را پنهان کنند و اجازه ندهند که چنین احساساتی در آنها بروز کند چون در محیط هایی بزرگ شده اند که به آنها اجازه داده نشده است که احساس داشته باشند و آن را نشان دهند. یا اینکه نشان دادن احساساتشان برایشان درد سر ایجاد میکرده یا والدینشان حاضر به دیدن چنین احساساتی در آنها نبودهاند. برای فرد هم وابسته راحتتر و امنتر است تا رضایت خاطر دیگران را جلب کند چون در دوران کودکی یاد گرفته است که این گونه رفتار کند و فقط به دنبال جلب رضایت دیگران باشد.
۴. اهمیتی ندارم
فرد وابسته به هیچ وجه به این فکر نمیکند که او نیز انسان است و باید به خود توجه نشان دهد و خواستها و نیازهای خود را نیز برآورده کند. آنها در ضمن فکر نمیکنند که حق دارند زندگی سرشار از شادی برای خود داشته باشند یا به مسایل و مشکلات خودشان فکر کنند و بخواهند زندگی خود را سر و سامان دهند. فرد هم وابسته یاد گرفته است که فقط به دیگران کمک کند و برای نجات دیگران تلاش کند. آنها فکر میکنند که خودشان هیچ نیاز و خواستهای ندارند و حتی اگر هم داشته باشند بازهم برآوردن خواسته ها و نیازهای دیگران در اولویت قرار دارد.
۵. لذت نمی برم؛ باورهای فرد وابسته
فرد هم وابسته به اشتباه تصور می کند که حق ندارد در زندگی شادی و سرگرمی داشته باشد. به علت بزرگ شدن در خانواده ای که همیشه رفتار و کارهای او را زیر ذره بین قرار می دادند، آن ها همیشه تشویش دارند و نگرانند و نمی توانند آرام و قرار داشته باشند و از زندگی لذت ببرند. آن ها نمی توانند باور کنند که زندگی می تواند خوب و شادی آور و آرام بخش باشد بلکه زندگی را رنج و عذابی می دانند که آن ها به عنوان قربانی مجبورند آن را تحمل کنند.
۶. مقصر هستم
فردی که از ناهنجاری رفتاری وابستگی رنج میبرد اغلب خود را مسئول مصائب و مشکلات عزیزان و اطرافیان خود میداند. آنها فکر میکنند که باید برای آن عزیزانشان کاری میکرده اند و اگر فردی از اعضای خانواده آنها معتاد شده است، گناه اعتیاد او به گردن آنهاست. از آنجا که شناختی از ماهیت و شخصیت خود ندارند، در نتیجه نمیتوانند بین زندگی خودشان و زندگی دیگران تفاوت قائل شوند. آنها اغلب به علت مرتبط ساختن زندگی خود با زندگی عزیزانشان، همه عمر خود را صرف حل مشکلات و سر و سامان دادن زندگی آنها میکنند و امیدوارند با خوشحال کردن دیگران خود نیز از زندگی لذت ببرند. افراد وابسته در مواقعی که میبینند کسی را که دوست دارند رفتاری دیوانه وار، خشمگین و غیر عادی از خود نشان میدهد، احساس گناه و شرمندگی میکنند و خود را مسئول اینگونه رفتارهای آن ها میدانند. آنها خود را مسئول احساسات و حالات عاطفی و اشتباهاتی میدانند که دیگران در زندگی مرتکب میشوند و به همین علت زندگی و عمر خود را بیهوده صرف کنترل اعتیاد عزیزانشان میکنند و هر کاری که از دستشان بر میآید برای متوقف کردن رفتار ویرانگر آنها انجام میدهند.
طرز فکر و ویژگی های شخصیت وابسته
در ادامه لیستی از الگوی فکری افراد وابسته که به ناهنجاری هم وابستگی منجرب میشود اشاره شده است.
- کیفیت زندگی و خوشبختی و شادمانی من به روابط من با دیگران بستگی دارد
- من باید همۀ وقت و توجه خود را برای کمک و حفاظت از دیگران صرف کنم
- ارزش من به عنوان انسان به چگونگی خدمت و کمک کردن من به دیگران بستگی دارد
- خواستها و نیازهای دیگران مهمتر از خواستها و نیازهای من است
- کار و وظیفه من این است که زندگی دیگران را سر و سامان دهم
- اگر دیگران مرا دوست داشته باشند در آنصورت من ارزش انسان بودن را دارم
- اگر دیگران مرا دوست نداشته باشند، اشتباه از من است
- اگر دیگران با مشکل روبرو هستند، من نیز باید عذاب بکشم
- شادمانی و آرامش من به چگونگی رفتار دیگران با من بستگی دارد
- من زندگی خودم را وقف کمک کردن به دیگران میکنم تا احساس رضایت خاطر کنم.
- من از احساسات و عواطف خود بی خبر هستم و این دیگران هستند که تعیین میکنند که من چه احساسی داشته باشم
- من هیچ خواسته و نیازی ندارم و خواستهها و نیازهای دیگران برای من اولویت دارند
- من هیچ هدف و آرمان و آرزویی ندارم و همه اهدف و آرزوهای من به دیگران بستگی دارد
- هر حرفی که میزنم به علت ترس از طرد شدن از سوی دیگران است
- هر حرفی که میزنم به خاطر ترس از خشم دیگران دیگران است
- به دیگران خوبی می کنم تا احساس امنیت و آرامش کنم
لازم به ذکر است که لیست ارائه شده شامل همه موارد نیست و بسیاری از باورهای فرد وابسته ذکر نشده است.
درباره مرکز روانشناسی اهواز کمپ
مرکز روانشناسی و رواندرمانی اهواز کمپ با سالها تجربه در زمینه درمان انواع اختلالات از جمله اختلال مصرف مواد مخدر و محرک به عنوان یک مرکز روانشناسی آنلاین توانسته به افراد زیادی کمک های موثری ارائه دهد. این مرکز درمان اعتیاد و اختلالات همراه با همکاری بهترین و مجهزتربن مراکز درمان اعتیاد به عنوان اولین مرکز درمان آنلاین کشور در شهرهای مختلف فعالیت دارد. توجه داشته باشید این مرکز تنها به معرفی مراکز درمان مجاز اقدام می کند و در هیچ کدام از مراحل درمان افراد از نحوه بستری و دوره های درمانی افراد در مراکز دخالتی ندارد و هیچگونه مسئولیتی در این رابطه ندارد.
عزیران و همراهان ارجمند برای دریافت خدمات مشاوره روانشناسی و روانکاوی اعتیاد و همچنین اخذ مشاوره ترک اعتیاد در زمینه ترک اعتیاد و بستری نمودن فرد معتاد در یکی از مراکز ترک اعتیاد همکاری مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ با مشاورین ما تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید …
(01) دیدگاه