اصول پیشگیری از اعتیاد
آنچه در این مقاله می خوانید :
انواع روش های پیشگیری از اعتیاد
رایج ترین اعتیاد ها
انواع روشهای پیشنهادی
گرایشات جنسی نامعمول
روابط همسالان در پیشگیری از اعتیاد
شناخت موقعیت های خطر ساز
ریسک پذیری
آگاهی از عواقب اعتیاد
برنامه های تحقیقاتی در پیشگیری از اعتیاد
برنامه های پیشگیری مبتنی بر تحقیق
انواع برنامه های پیشگیرانه
کلام آخر
کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ، مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ : روش های پیشگیری از اعتیاد کدامند؟ برای شناخت انواع پیشگیری از اعتیاد به چه اطلاعاتی نیاز داریم و چگونه می توانیم آن را محقق سازیم؟ کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ با ارائه اطلاعات در زمینه پیشگیری از اعتیاد سعی دارد تا مطالب مهم و با ارزشی را در زمینه پیشگیری از اعتیاد در اختیار شما همراهان ارجمند قرار دهد. لطفا تا انتهای مقاله ما را همراهی بفرمایید.
انواع روش های پیشگیری از اعتیاد
دهها سال است که محققان در تلاشند تا بفهمند چه عواملی باعث می شود که افراد به اعتیاد چه از لحاظ مصرفی و چه از لحاظ رفتاری مبتلا گردند و البته این در حالی است که بسیاری از افراد هرگز و به هیچ وجه معتاد نمی شوند. اما اعتیاد های مصرفی و وابستگی به انواع مواد اعتیاد آور و همچنین اعتیادهای رفتاری یک ویژگی مشترک دارند و به طور کلی می توان گفت که اعتیاد یک واکنش عصبی در مغز است و سیستم پاداش دهی مغز را تحریک و فعال می نماید که البته همین موضوع باعث میشود که اعتیاد در افراد تداوم پیدا کند. در حالی که علت های زیادی برای گرایش افراد به اعتیاد می تواند وجود داشته باشد، متخصصان معتقدند که ترکیبی از عوامل، خطر ابتلا به بیماری اعتیاد را افزایش می دهند که برخی از این موارد عبارتند از:
- دسترسی به مواد مخدر یا اعتیادهای رفتاری
- سابقه خانوادگی اعتیاد
- وقایع استرس زا
- آسیبهای فردی و خانوادگی
- آرایش روانی
- ویژگی های شخصیتی
اما افرادی که در خلال اعتیاد به مواد مخدر و یا اعتیادهای رفتاری دیگر دارای یک مشکل و اختلال روانی هستند در ردیف اختلالات همزمان یا تشخیص های دوگانه قرار می گیرند. در حقیقت همه معتادان از نظر روانی دارای مشکل نیستند اما به طور کلی میان اعتیاد و بیماری های روانی و مشکلات شخصیتی دیگر همپوشانی زیادی وجود دارد.
رایج ترین اعتیاد ها
طبق تحقیقات انجام شده در جهت پیشگیری از اعتیاد، انواع اعتیاد های رایج در میان افراد شامل چندین مورد است که برخی از آنها عبارتند از:
- اعتیاد به مواد انواع مخدر یا محرک
- اعتیادهای رفتاری
اما اعتیادهای رفتاری خود به چندین شاخه تقسیم می شوند که مهمترین آنها عبارتند از:
- پرخوری
- قمار
- بازیهای ویدئویی
- اعتیاد به اینترنت
- اعتیاد های جنسی
هنگامی که صحبت از ترک اعتیاد می شود باید مواردی را که باعث افزایش اعتیاد در افراد می شود را در نظر بگیریم و برای آنها راهکاری بیندیشیم. برخی از این عوامل عبارتند از:
- سابقه خانوادگی اعتیاد
- نحوه رشد در خانواده
- وجود تروما
نکته مهم: در رابطه با پیشگیری از اعتیاد این است که حتی اگر هیچ روش مشخصی برای آن وجود نداشته باشد همیشه راه هایی را می توان یافت که از آسیبپذیری فرد در برابر اعتیاد، بدون توجه به سابقه شخصی را کاهش داد. در ادامه به توضیح و تشریح برخی از این روش ها خواهیم پرداخت.
انواع روشهای پیشنهادی
۱. مشاوره :
از طریق دریافت مشاوره ترک اعتیاد تخصصی فرد می تواند صدمات و آسیب های گذشته زندگی خود را شناسایی و تاثیر مخرب آنها بر سلامت روان را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
۲. گروه درمانی :
حضور در گروه های حمایتی مانند حضور در گروه های خودیاری با حضور یک درمانگر. این گروهها می توانند برای کمک به شما در مرتب سازی گذشته برای ایجاد آینده ای سالم تر اثر گذار باشند.
۳. پیشگیری از تحریک پذیری :
اگر شما کنترل ضعیفی بر روی احساسات خود دارید و تحریک پذیر هستید بهتر است این مطلب را بدانید که طبق تحقیقات انستیتوی ملی سوء مصرف مواد مخدر در ایالات متحده این حالات و احساسات آزاردهنده میتوانند عامل ریسک پذیری در برابر بروز اعتیاد در افراد باشند. اگر این حالات را در خود مشاهده می کنید بهتر است با یک مشاور در مورد آنها صحبت کنید.
گرایشات جنسی نامعمول
برای پیشگیری از اعتیاد این نکته حائز اهمیت است که اگر فردی در خود گرایشات جنسی متفاوت مانند همجنسگرایی، دوجنسگرایی یا ترنس را در خود مشاهده می کند، طبق تحقیقاتی که توسط مرکز کنترل بیماری ها انجام شده است، این افراد میتوانند در معرض خطر بیشتری از آسیب های سوء مصرف مواد مخدر و الکل باشند و احتمال اعتیاد به الکل و یا اعتیاد به انواع مواد اعتیاد آور دیگر در این افراد بیشتر است و باید برای فرونشاندن احساسات آزار دهنده مربوط به عزت نفس، تروما، هموفوبی، تبعیض و خشونت اقدام کنند.
روابط همسالان در پیشگیری از اعتیاد
دوستان خود را با دقت انتخاب کنید. فشار همسالان می تواند در میان نوجوانان تاثیر بسیاری در بروز اعتیاد در افراد گردد. افراد در سنین پایین و در دوران نوجوانی بر اساس فشارهای همسالان می توانند دست به هر کاری بزنند. از طرف دیگر دسترسی آسان به انواع مواد مخدر اعتیاد آور و یا الکل از مهمترین عوامل خطرزا برای ایجاد اعتیاد در افراد است. از طرف دیگر این موضوع برای بروز علائم اعتیادهای رفتاری نیز مصداق پیدا می کنند و اگر دوستانتان همیشه در حال بازی، قمار یا بازی های کامپیوتری دیگری هستند این کار می تواند شما را تشویق به انجام این رفتارها نماید.
از طرف دیگر طبق گزارشات انستیتوی ملی سلامتی در ایالات متحده، افرادی که در سنین نوجوانی و در اوایل آن شروع به نوشیدن و مصرف انواع مواد مخدر می کنند بسیار بیشتر از افراد دیگر مستعد ابتلا به اعتیاد در دوران بزرگسالی خود هستند. البته این بدان معنا نیست که افراد دیگر می توانند از این مواد استفاده کنند و طبق تحقیقات انجام شده مشخص شده که بروز اعتیاد در افراد ۵۰ تا ۶۰ سال افزایش پیدا کرده است.
شناخت موقعیت های خطر ساز
در رابطه با پیشگیری از اعتیاد می توان گفت که برای یک فرد بزرگسال، طلاق یا از دست دادن شغل ممکن است خطر مصرف مواد مخدر را افزایش دهد. اما برای یک نوجوان چگونه است؟ برای یک نوجوان اوقات خطرناکی وجود دارد که میتواند فرد را با چالش هایی روبرو کند که مهمترین آنها عبارتند از:
- جابجایی منزل
- طلاق در خانواده
- تغییر مدارس
- مشکلات خانوادگی پیچیده
هنگامی که یک کودک از مقطع ابتدایی به مدرسه و دبیرستان میرود با موقعیت های اجتماعی، خانوادگی و دانشگاهی جدید و پر چالشی روبرو خواهد شد که اغلب در این دوران کودکان برای اولین بار در معرض موادی مانند نیکوتین و الکل قرار می گیرند. هنگامی که کودکان وارد دبیرستان می شوند ممکن است مواد مخدر و الکل بیشتر در دسترس آنها قرار بگیرد و همچنین میتوانند در فعالیتهای اجتماعی شرکت کنند که در آن مواد مخدر توصیه و مصرف می شود.
ریسک پذیری
مقدار مشخصی از ریسک پذیری بخشی از روند رشد و نمو افراد در دوران نوجوانی است. گرایش به آزمایش چیز های جدید و مستقل به نظر آمدن ممکن است تمایل نوجوانان به مصرف مواد مخدر افزایش دهد. در حقیقت قسمتهایی از مغز قضاوت و تصمیمگیری را کنترل می کند تا اواسط دهه ۲۰ زندگی افراد به طور کامل توسعه نمی یابد و این زمان برای پیشگیری از اعتیاد بسیار مهم و حیاتی است.
همین موضوع می تواند نوجوانان را در ارزیابی دقیق خطرات تست مواد مخدر ناتوان کند و باعث شود که جوانان نسبت به فشار همسالان خود آسیبپذیرتر شوند. از آنجا که مغز نوجوان در حال پیشرفت و توسعه است استفاده از مواد مخدر در این دوران می تواند آسیب های جدی تری در فعالیت مغز افراد ایجاد نماید و موجب اختلال در عملکرد مغز در مناطقی که برای ایجاد انگیزه، حافظه، یادگیری، قضاوت و کنترل رفتار مهم هستند گردد.
پیشگیری از اعتیاد؛ آگاهی از عواقب اعتیاد
یکی از انواع راه های پیشگیری از اعتیاد آگاهی و اطلاع از نتایجی است که اعتیاد در زندگی افراد در پی دارد. به این معنا که آگاهی افراد از عواقب خطرناکی که اعتیاد به مواد مخدر و سایر اعتیادها ایجاد می کند، می تواند فرد را نسبت به مصرف مواد مخدر یا الکل هوشیار نگاه دارد. آنچه بسیار واضح است، خطراتیست که در اثر اعتیاد به وجود میآیند و زندگی فرد را تهدید میکنند که البته بسیار هم جدی هستند. برخی از آنها عبارتند از:
- خطر از دست دادن شغل
- ترک تحصیل
- بروز رفتارهای پرخطر جنسی
- اختلالات روانی
- مشکلات قانونی
- نهایتا مرگ
اما متاسفانه صرف درک این خطرات نمی توان از افراد انتظار داشت که از اعتیاد دور بمانند. داشتن رابطه سالم با گروههای آموزشی که معمولاً در مدارس وجود دارد و یا جامعه های مذهبی و سازمانهای دیگر که به افراد پشتیبانی های عاطفی و روانی ارائه می دهند می تواند اتصالات اجتماعی سازنده ای را در زندگی افراد ایجاد نماید و نهایتا آنها را در برابر اعتیاد محافظت نماید.
برنامه های تحقیقاتی در پیشگیری از اعتیاد
بر اساس تحقیقات انجام شده دانشمندان این حوزه طیف وسیعی از برنامهها را برای پیشگیری از اعتیاد ایجاد نموده اند که می تواند میان ریسک و عوامل محافظتکننده در برابر اعتیاد در خانوادهها، مدارس و جوامع دیگر تعادل برقرار نماید. مطالعات نشان داده است که برنامه های مبتنی بر پژوهش، مانند آنچه در اصول پیشگیری از اعتیاد و سوء مصرف مواد مخدر در دوران کودکی وجود دارد، یک راهنمای مبتنی بر پژوهش برای والدین، مربیان و مدیران جامعه می تواند بسیار موثر باشد و مصرف اولیه دخانیات، الکل و سایر مواد مخدر را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
برنامه های پیشگیری مبتنی بر تحقیق
بر اساس تحقیقات انجام شده توسط سازمان ملی مبارزه با سوء مصرف مواد مخدر در ایالات متحده مشخص شد که برخی از کودکان در سن ۱۲ تا ۱۳ سالگی از مواد مخدر مصرف کنند در نتیجه پیشگیری بهترین راه برد در معضل اعتیاد است. برنامه های پیشگیری از اعتیاد به منظور تقویت عوامل محافظتکننده و از بین برندۀ عوامل خطر در سوء مصرف مواد مخدر یا الکل می باشد. همچنین باید عنوان کرد که این برنامهها برای سنین مختلف طراحی شده اند و می توانند بر روی گروه های سنی متنوع عمل نمایند.
انواع برنامه های پیشگیرانه
- برنامه های جهانی عوامل خطر و محافظتی که برای کودکان در محیط های اجتماعی مانند مدرسه و آموزشگاه های تحصیلی ایجاد شده است
- برنامه های انتخابی برای گروه های سنی کودک و نوجوان که شرایط خاصی دارند و این شرایط آنها را در معرض خطر بیشتری در مورد اعتیاد به مواد مخدر و الکل قرار می دهد.
- برنامه های تعیین شده برای نوجوانان و جوانانی که قبلا از مواد مخدر استفاده کرده اند.
شرکت در برنامه های آموزشی و ضد اعتیاد به مواد مخدر، دخانیات و الکل می تواند برای پیشگیری از اعتیاد بسیار سازنده باشد. تحقیقات نشان داده است که عملکرد این گونه برنامه های آموزشی می تواند به عنوان برنامه های مداخله زودهنگام مورد استفاده قرار گیرد و از بروز رفتارهای پرخطر جلوگیری نماید.
کلام آخر
همانطور که قبلاً اشاره شد، استفاده زود هنگام در دوران نوجوانی از مواد مخدر، شانس ابتلا به اعتیاد در فرد را افزایش میدهد. به یاد داشته باشید که مصرف مواد مخدر ساختار و نوع عملکرد مغز را تغییر میدهد و این موضوع میتواند موجب مشکلات جدی در سلامتی فرد در روند رو به رشد یک نوجوان داشته باشد. بنابراین جلوگیری از مصرف زود هنگام مواد مخدر یا الکل ممکن است در کاهش خطراتی که در آینده او را تهدید می کند، موثر باشد.
عزیزان و همراهان ارجمند برای دریافت مشاوره روانشناسی، اطلاعات بیشتر و اخذ مشاوره ترک اعتیاد در زمینه بستری نمودن و ترک اعتیاد فرد معتاد در یکی از مراکز همکار مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ لطفاً با مشاورین مرکز تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید…