نحوه رفتار با فرزند معتاد
آنچه در این مقاله می خوانید :
نحوه برخورد با فرزند
توصیه هایی برای برخورد با فرزند
تقویت روابط خانوادگی
مهارتهای زندگی
تمرکز بر توانمندی ها
خودداری از زور و اجبار
مراقبت از خود
عدم سرزنش و انتقاد مخرب
سوالات متداول
کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ، مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ : نحوه برخورد و رفتار با فرزند معتاد چیست و چگونه میتوان با او برخورد صحیحی داشت؟ برای داشتن یک رفتار صحیح با فرزند معتاد چه باید کرد و به چه اطلاعاتی نیاز داریم؟ کمپ ترک اعتیاد اهواز با جمعآوری اطلاعات دقیقی در رابطه با موضوع فرزندان معتاد و نحوه برخورد صحیح با آنها سعی کرده تا مطالبی را در این رابطه در اختیار شما همراهان ارجمند قرار دهد. اگر تمایل دارید در این مورد بیشتر بدانید لطفاً ما را تا انتهای مقاله همراهی بفرمایید و در انتهای آن به این نوشته امتیاز بدهید و ما را از نظرات و پیشنهادات تان مطلع بفرمایید.
اعتیاد فرزندان یکی از پیچیدهترین شرایطی است که خانوادهها میتوانند با آن روبرو شوند. اعتیاد فرزندان و جوانان معتاد در خانواده می تواند آرامش و بنیان خانواده را برهم زده و سلامت و بهداشت روان خانواده را به خطر بیاندازد. در بسیاری از مواقع والدین نمیتوانند روش صحیحی برای برخورد با فرزندی که دچار اعتیاد شده است داشته باشند، اما باید بدانیم که نحوه تعامل خانواده با فرزندان در شرایط پیچیده اعتیاد، می تواند یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار در بهبودی و درمان فرزندان باشد. به همین دلیل لازم است پدر و مادرها آموزش های مناسب در این باره را زیر نظر یک متخصص دریافت کنند.
نحوه برخورد با فرزند معتاد
اعتیاد فرزندان برای والدین میتواند بار منفی و هیجانی بسیاری را ایجاد نماید و شرایط را ایجاد کند که کنترل هیجانات از دست والدین خارج شود، به همین دلیل در بسیاری از اوقات والدین طرز رفتار صحیح با فرزندان معتاد خود را نمیدانند و ممکن است به رفتارهای پرخاشگرانه و یا طرد فرزند خود دست بزند. این درحالی است که نحوه تعامل و برخورد والدین با فرزندی که درگیر اعتیاد شده یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار در فرایند بهبودی و درمان او محسوب می گردد.
از طرفی خانواده هایی که به دنبال درمان فرزندان خود که درگیر مصرف مواد مخدر یا اعتیاد های رفتاری دیگر شده اند، باید بدانند که آموزش و آگاهی نقش بسیار مهمی را در این باره ایفا میکند. در نتیجه لازم است تا والدین با دریافت آموزشهای تخصصی مانند مهارت های ارتباطی و شرکت در جلسات خانواده درمانی شرایطی را ایجاد کنند تا بتوانند با اصلاح واکنش ها و ارتباطات فردی درون خانواده میان والدین و فرزندان، به درمان و بهبودی فرد معتاد کمک کنند. در همین رابطه توصیه هایی وجود دارد که لازم است آنها را در زندگی بدانیم و به اجرا درآوریم.
توصیه هایی برای برخورد با فرزند معتاد
برخی فاکتورها می تواند به روند درمان و کمک به فرزندان معتاد کمک نماید، برخی از این توصیه ها عبارتند از :
- تقویت رابطه والد فرزندی
- تمرکز بر توانمندیهای فرزند معتاد
- خودداری از رفتارهای پرخاشگرانه و اجبار گونه
- مراقبت از خود
- عدم استفاده از سرزنش و انتقاد مخرب
در ادامه به تشریح و توضیح هر کدام از این فاکتورها خواهیم پرداخت تا شما را با جزئیات آن بیشتر آشنا کنیم.
۱. تقویت روابط خانوادگی
فرزندانی که در یک خانواده درگیر اعتیاد می گردند، بیش از هر زمان دیگری از لحاظ روانی و روحی ضعیف و آسیب پذیر می شوند، در نتیجه به حمایت های بیشتر اطرافیان خود نیاز دارند. از طرفی به دلیل ترس و نگرانی شدید والدین از اعتیاد فرزندانشان ممکن است کنترل هیجانات در خانواده کاهش یابد و باعث ایجاد شکاف بین والدین و فرزندان گردد.
در چنین شرایطی لازم است تا والدین ارتباطات میان خود و فرزند معتاد را مدیریت کرده و از بروز رفتارهای پرخاشگرانه و یا ترک کردن او که باعث افزایش فشار روانی بر فرد معتاد می گردد، پرهیز کنند. در چنین شرایطی لازم است تا خانواده شرایطی را ایجاد کند تا خانه به یک محیط امن برای افراد خانواده به خصوص فرزندان معتاد تبدیل شود، تا بتواند ارتباطات خود را برای دریافت کمک های بیشتر از خانواده بهبود بخشند.
۲. مهارتهای زندگی
در همین رابطه آموزشهای مناسب مهارت های ارتباطی به والدین کمک می کند تا بتوانند بدون ابراز و اعمال خشونت و به شکلی منطقی با خواسته های نامعقول فرزند معتاد خود مخالفت کرده و نوعی تعادل میان حمایت و مقاومت ایجاد نمایند. در همین رابطه لازم است تا والدین فاکتورهایی را مد نظر قرار داده و به آنها عمل کنند که مهمترین آنها عبارتند از :
- حفظ احترام و خودداری از برخورد خشن
- تمرکز کردن به نقاط قوت فرد
- نشان دادن پذیرش و درک
- کمک به حداقل رساندن پرخاشگری فرزند معتاد
هنگامی که یک فرزند در یک خانواده معتاد میشود و یا مبتلا به اعتیاد می گردد، خانواده باید به او کمک کند تا ارتباطات خود را تغییر دهد و با دوستان مصرف کننده که باعث شدت اعتیاد در فرد میگردد دوری کند. زیرا بسیاری از معتادین به مواد مخدر تجربه های اول مصرف را با اصرار دوستان تجربه میکنند، بنابراین ایجاد یک رابطه صمیمانه با والدین و نظارت آنها بر فرزندشان می تواند از مصرف مجدد و ادامه اعتیاد جلوگیری به عمل آورد.
۳. تمرکز بر توانمندی ها و تشویق برای دریافت کمک
بسیاری از خانواده ها و والدین نحوه صحیح رفتار با فرزند معتاد خود را که درگیر اعتیاد شده را نمیدانند و روش صحیح متقاعد کردن او برای دریافت کمک و عدم انکار اعتیاد را نمیدانند. از طرف دیگر امروزه با پیشرفت علم، روش های نوینی در ترک اعتیاد ایجاد شده که فرد میتواند با کمترین درد روند درمان خود را آغاز کرده و ادامه دهد و از دردهای جسمانی و علائم آزاردهنده دور بماند. در همین رابطه استفاده از روش های روانشناختی نظیر درمان شناختی رفتاری می تواند کمک کننده باشد و آسیب های روانی ناشی از اعتیاد را جبران نماید. این روش ها میتوانند باعث کاهش میزان ولع مصرف و وسوسه در فرد گردد.
همانطور که در مقاله تشویق فرد معتاد به ترک اعتیاد توضیح داده شد، اگر خانوادهها اطلاعات خود را در این زمینه ها افزایش دهند و با تمرکز بر توانایی های فرزند به او کمک کنند و او را تشویق نمایند تا از این روشها استفاده نماید، می تواند بسیار کمک کننده باشد.
۴. فرزند معتاد؛ خودداری از زور و اجبار
در بسیاری از اوقات بدون استفاده از قوه قهریه میتوان فرد معتاد را تشویق کرد که به ترک اعتیاد اقدام کند. اما این در صورتی است که اعتیاد فرد طولانی مدت نبوده باشد و به تازگی اعتیاد آغاز شده باشد. در چنین شرایطی بهتر است بدون استفاده از قوه قهریه فرد را تشویق کرد تا از روشهای صحیح و استاندارد برای ترک اعتیاد استفاده نماید. استفاده از مکانیسم مداخله که در آن افراد متخصص به خانواده ها کمک می کنند تا فرد در مسیر درمان و بهبودی قرار گیرد، برای شرایط خاص و اعتیاد های پیچیده مورد استفاده قرار می گیرد.
۵. فرزند معتاد؛ مراقبت از خود
در خانواده هایی که والدین درگیر اعتیاد فرزندانشان هستند، لازم است تا از غرق شدن در مسائل فرزندان و مشکلات مربوط به اعتیاد آنها خودداری کنند. در بسیاری از مواقع والدین فراموش می کنند که از خود مراقبت کنند و به حدی درگیر اعتیاد فرزندان می شوند، که به نوعی سلامتی آنها تحت تاثیر قرار گرفته و نمی توانند از خود مراقبت کنند. اما نکته مهم این است که سلامت جسمی و روانی والدین در روند درمان فرزندان معتاد می تواند بسیار موثر باشد. در نتیجه والدین باید بدانند که اعتیاد فرزندان می تواند آنها را در معرض ابتلا به انواع مشکلات روانی نظیر افسردگی و اختلالات اضطرابی دیگر قرار دهد و کانون خانواده را با بحران های پیچیده روبرو کند.
۶. عدم سرزنش و انتقاد مخرب
همانطور که پیشتر توضیح داده شد، اعتیاد فرزندان می تواند هیجانات منفی بسیاری را برای والدین ایجاد کند و ممکن است آنها را در مدیریت احساسات ناکام بگذارد، اما نکته مهم این است که والدین باید از رفتارهای خشن و منفی بپرهیزند. سرزنش دائمی فرزند که به اعتیاد مبتلا شده هیچ تاثیری در روند بهبودی او نخواهد گذاشت، بلکه باعث تخریب بیشتر اعتماد به نفس و غرق شدن او در اعتیاد می گردد. در نتیجه لازم است والدین از پیامد سرزنش های خود آگاه باشند و از آن بپرهیزند. از طرف دیگر آنها باید به دنبال راه حل های صحیح و استاندارد برای کمک به فرزندان معتاد خود باشند که در این راه باید حتماً از متخصصین اعتیاد کمک بگیرند.
سوالات متداول
[sc_fs_multi_faq headline-0=”h3″ question-0=”چگونه می توانم به فرزندم که ماده مخدر گل مصرف میکند، کمک کنم؟” answer-0=”همانطور که در مقاله ماده مخدر گل توضیح داده شد، این ماده یکی از انواع مواد توهم زا است که باعث وابستگی های شدید ذهنی و روانی در افراد می گردد. برای کمک به فرزند معتاد تان حتماً باید از متخصصین اعتیاد کمک بگیرید و به صورت خودسرانه و از روی احساسات با او برخورد نکنید. در این رابطه، مراجعه به یک روانشناس و مشاور متخصص اعتیاد که در حوزه اعتیاد دارای تجربه و تخصص کافی است میتواند بسیار موثر باشد.” image-0=”” headline-1=”h3″ question-1=”متادون درمانی چیست آیا به فرزندم می تواند کمک کند؟” answer-1=”باید بدانیم که متادون یک ماده کمکی و نگهدارنده است که برای مدت زمان کوتاه مورد استفاده قرار میگیرد و در درمان اعتیاد به انواع مواد افیونی مانند تریاک، هروئین، شیره، سوخته تریاک مورد استفاده قرار می گیرد. با این حال باید بدانیم که مصرف خودسرانه متادون میتواند باعث اعتیاد های شدید جسمی و روانی در افراد گردد و هرگز نباید بدون نظارت متخصص و مشاوره ترک اعتیاد از آن استفاده کرد.” image-1=”” count=”2″ html=”true” css_class=””]
عزیزان و همراهان ارجمند برای دریافت خدمات مشاوره روانشناسی و اطلاعات بیشتر و اخذ مشاوره ترک اعتیاد در زمینه بستری نمودن فرد معتاد در یکی از مراکز همکار مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ لطفاً با مشاورین ما تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید …