انواع مواد افیونی
آنچه در این مقاله می خوانید :
ماده مخدر افیونی کدامند؟
فارماکولوژی مواد مخدر افیونی
گیرنده های افیونی کدامند؟
انواع مواد مخدر افیونی
مهمترین علائم اعتیاد به مواد
مهمترین عوارض جانبی مواد
عوارض بلندمدت اعتیاد به مواد مخدر
سم زدایی مواد مخدر
درمان اعتیاد به مواد
روش های درمانی ترک اعتیاد
کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ، مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ : مواد افیونی کدامند و دارای چه مشخصاتی هستند؟ مهمترین علائم اعتیاد و روش های ترک اعتیاد به ماده مخدر افیونی چیست و چگونه می توان آنها را شناخت؟ کمپ ترک اعتیاد اهواز با جمع آوری اطلاعات دقیقی در رابطه با مهمترین مشخصه های مواد مخدر افیونی سعی کرده تا مطالب مهمی را در این رابطه در اختیار شما همراهان ارجمند قرار دهد. اگر تمایل دارید در این رابطه بیشتر بدانید تا انتهای مقاله ما را همراهی بفرمایید و در انتهای آن ما را از نظرات و پیشنهادات تان مطلع بفرمایید.
همانطور که در مقاله مواد مخدر اعتیادآور توضیح داده شد، مواد افیونی جزو دسته ای از داروها و مواد مخدر هستند که از طریق گیاه خشخاش به دست می آیند. از طریق این مواد، داروهایی به دست می آید که به آنها اصطلاحا مسکن گفته میشود که باعث ایجاد تاثیرات مختلفی در سیستم عصبی و مغز افراد برای تسکین درد می گردند. مواد مخدر افیونی دارای مشتقات مختلفی هستند که مهمترین آنها تریاک و هروئین می باشند که البته هنگامی که فردی به این ماده مخدر و مشتقات دیگر ماده هایافیونی اعتیاد پیدا میکنند، برای درمان و ترک اعتیاد خود به درمان های تخصصی مانند درمان شناختی رفتاری و درمان های دارویی و غیره نیاز پیدا میکنند.
مواد افیونی کدامند؟
مواد مخدر افیونی به آن دسته از مواد مخدری اطلاق می شود که از تریاک و مشتقات آن به دست میآید که مهمترین تأثیر آنها کند کردن فعالیت های دستگاه عصبی مرکزی در افراد می باشد. در حقیقت ماده افیونی باعث می شوند تا پاسخ های محیطی به محرک ها در فرد کاهش یابد.
فارماکولوژی مواد مخدر افیونی
مواد مخدر افیونی و داروهای به دست آمده از آن به مولکول های معینی در مغز به نام گیرنده های افیونی متصل می شوند و تنها تفاوت آنها در سرعت چسبندگی آنها به گیرنده ها میباشد. در حقیقت قدرت مواد مخدر افیونی به میزان مصرف و سرعت تاثیرات آن بستگی دارد. در نتیجه نحوه مصرف مواد مخدر افیونی میتواند بر میزان سرعت و تأثیر این مواد تأثیر بگذارد.
گیرنده های افیونی کدامند؟
با تحقیقات انجام شده مشخص شده که مواد مخدر افیونی بر گیرنده های عصبی خاصی در سیستم عصبی افراد اثر می گذارند و پس از گذشتن از پیوندگاه بین دو نورون به گیرندههای عصبی متصل شده و نورون گیرنده را فعال میکنند. میتوان گفت که شکل مولکولی مواد مخدر افیونی شبیه گروهی از اعصاب به نام اندورفین میباشد که باعث ایجاد احساس لذت و کاهش ناراحتی در افراد می گردد.
انواع مواد افیونی
مواد مخدر افیونی از سه دسته اصلی تشکیل می شوند که مهمترین آنها عبارتند از :
- داروی افیونی طبیعی آلکالوئیدها هستند. ترکیبات شیمیایی پایه حاوی نیتروژن که در گیاهانی مانند تریاک وجود دارد. داروی افیونی طبیعی شامل مرفین، کدئین و تبائین است.
- مواد مخدر افیونی نیمه صنعتی که در آزمایشگاه ها از مواد مخدر طبیعی به دست می آیند. تریاک های نیمه سنتتیک شامل هیدرومورفون، هیدروکدون و اکسی کدون و همچنین هروئین است که از مرفین ساخته شده است.
- مواد مخدر افیونی صنعتی که کاملا ساخت انسان هستند. از جمله فنتانیل، پتیدین، لوورفانول، متادون، قرص ترامادول و دکستروپروپوکسیفن.
مهمترین علائم اعتیاد به مواد افیونی
همانطور که در مقاله اعتیاد به مواد مخدر توضیح داده شد، تشخیص زودهنگام اعتیاد و سوء مصرف مواد مخدر می تواند در مسیر پیشگیری و بهبودی، کمکهای موثری نماید. در همین رابطه تشخیص علائم فیزیکی یا رفتاری میتواند توجه کافی را به ما در دریافت کمک های به موقع انتقال دهد. شایع ترین علائم جسمی و رفتاری اعتیاد به مواد مخدر افیونی عبارتند از:
- وجود نشانه های تزریق در بازوها و پاها از طریق تزریق داخل وریدی
- مردمک های گشاد
- مشکل داشتن در بیدار ماندن یا به خواب رفتن در زمان های نامناسب
- قرمزی و خارش پوست
- کناره گیری از فعالیت های اجتماعی که زمانی از آنها لذت برده می شد.
- تغییرات ناگهانی و چشمگیر خلق و خوی.
- اقدامات تکانشی و تصمیم گیری های نامعقول
- مشارکت در فعالیت های پرخطر، مانند رانندگی تحت تأثیر دارو
- ویزیت چندین پزشک به منظور دریافت نسخه های متفاوت
مهمترین عوارض جانبی مواد مخدر افیونی
مصرف ماده افیونی مانند انواع مواد اعتیاد آور بسته به میزان مصرف و نحوه مصرف آن میتواند عوارض مخربی را ایجاد نماید. تاثیر مصرف این گونه داروها معمولاً در طی مدت ۱۵ تا ۳۰ دقیقه رخ می دهد و ممکن است تا چندین ساعت ادامه یابد، اما عوارض جانبی فوری این مواد عبارتند از :
- احساس آرامش در بدن و اعصاب
- اعتماد به نفس افزایش یافته یا کاذب
- تنفس کند و سطحی، خارش و قرمزی پوست
- حالت تهوع و استفراغ، یبوست
- تاری دید، کاهش وزن، توهم
- حالت سرخوشی و اختلال در قضاوت، سبکی سر
عوارض بلندمدت اعتیاد به مواد مخدر افیونی
از مهمترین و زیان بارترین عوارض جانبی و البته طولانی مدت مصرف ماده افیونی ایجاد آسیبهای جدی به اندامهای حیاتی بدن می باشد. از طرف دیگر معضلات شناختی مانند مشکل تمرکز، اضطراب، افسردگی نیز به این آسیب ها افزوده خواهد شد، اما برخی از مهمترین آسیب های جسمی عبارتند است :
- آسیب وریدی در اثر استفاده مداوم تزریق وریدی
- بی ثباتی عاطفی، عدم تمرکز، افسردگی، بیخوابی
- آسیب کبدی و یبوست شدید
سم زدایی مواد مخدر کدام است؟
در حقیقت برای شروع روند درمان افراد مبتلا به اعتیاد به مواد مخدر افیونی، سم زدایی خواهد بود. به این معنا که داروی مخدر یا افیونی تحت نظر متخصص روانشناس و مشاور اعتیاد از بدن فرد به آهستگی خارج شده و وابستگی جسمی فرد به ماده مخدر افیونی متوقف می گردد. در این رابطه روش خاصی برای سم زدایی وجود ندارد و بر اساس نوع، میزان و شدت اعتیاد ممکن است از روشهای مختلف سم زدایی استفاده شود. از طرف دیگر افرادی که دچار اعتیاد های سنگین و طولانی مدت هستند باید از روش های ترکیبی روانشناختی و دارو درمانی به صورت تدریجی استفاده کرده و در زمانی کوتاه، مصرف خود را از ماده مخدر اصلی مانند هروئین قطع کرده و بر روی یک روند درمانی مناسب برای سم زدایی کامل در یک بازه زمانی کوتاه مدت قرار بگیرند.
درمان اعتیاد به مواد افیونی
همانطور که در مقاله مفهوم بیماری اعتیاد توضیح داده شد، اعتیاد یک بیماری پیچیده و وضعیت طولانی مدت است که در آن افراد به شکلی آسیب پذیر می باشند. به همین ترتیب برای درمان این بیماری نیاز است از روشهای پیچیدۀ چند وجهی و ترکیبی استفاده شود. به خاطر داشته باشید که یک درمان خاص لزوماً برای انواع اعتیادها ممکن است کارآیی نداشته باشد، به خصوص اگر فرد دچار اختلالات همراه و یا آسیب های شخصیتی و روانی دیگر باشد.
روش های درمانی ترک اعتیاد
همانطور که توضیح داده شد، اعتیاد یک بیماری چند وجهی روحی، روانی و جسمی است که برای درمان و بهبودی آن لازم است تا تمامی جنبه های جسمی، اجتماعی و روانی فرد مورد بررسی و بهبودی قرار گیرد تا احتمال بازگشت به مصرف مجدد تا میزان قابل توجه و قابل کنترلی کاهش یابد. به همین شکل درمان اعتیاد به مواد مخدر افیونی به دو دسته کلی درمان دارویی و روان درمانی تقسیم بندی می گردد که بر اساس صلاحدید مشاورین متخصص اعتیاد گاهی ممکن است از این روشها به صورت همزمان نیز استفاده شود. اما برخی از مهمترین روشهای درمان اعتیاد به مواد مخدر افیونی عبارتند از :
- درمانهای روانشناختی اعتیاد
- درمان شناختی رفتاری
- خانواده درمانی
- هیپنوتیزم درمانی
- عصب درمانی
- جلسات ۱۲ مرحله ای
- درمان های دارویی
کلام آخر
همانطور که توضیح داده شده، اعتیاد به ماده مخدر افیونی یکی از انواع اعتیادهای پیچیده و چند وجهی است که برای درمان و بهبودی آن به کمکهای تخصصی مشاورین ترک اعتیاد که دارای تجربه و تخصص کافی در زمینه متوقف سازی اعتیاد و بهبودی و درمان آن می باشند وجود دارد. از طرف دیگر اگر فردی تمایل دارد که روند درمان خود را با موفقیت سپری کند باید از کمک های تخصصی مشاورین ترک اعتیاد که دارای تجربیات کافی در این زمینه هستند، استفاده نماید.
عزیزان و همراهان ارجمند برای دریافت خدمات مشاوره روانشناسی اطلاعات بیشتر و اخذ مشاوره ترک اعتیاد در زمینه بستری نمودن و ترک اعتیاد فرد معتاد در یکی از مراکز همکار مرکز مشاوره روانشناسی و همچنین اخذ مشاوره روانشناسی ترک اعتیاد در منزل لطفاً با مشاورین ما تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید …
(02) دیدگاه