مهربان بودن با خود
آنچه در این مقاله می خوانید :
مفهوم مهربان بودن با خود
منشاء خشونت با خویشتن
پیامدهای نامهربانی با خویشتن
ضرورت مهربان بودن با خود
مهمترین روش های مهربان
راهکارهایی برای مهربان بودن
اختصاص دادن زمانی برای خود
پرورش وکیل مدافع
تقویت حس ارزشمندی
دریافت کمک های تخصصی
کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ، مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ : چگونه با خودمان مهربان باشیم و چگونه باید آنها را بیاموزیم؟ بهترین راهکارهای مهربان بودن با خود چیست؟ کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ با ارائه اطلاعات دقیقی در رابطه با مهربان بودن با خود سعی کرده تا مطالب مهمی را در این رابطه در اختیار شما همراهان ارجمند قرار دهد. اگر تمایل دارید در این رابطه بیشتر بدانید لطفاً ما را تا انتهای این مقاله همراهی بفرمایید و در انتهای آن ما را از نظرات و پیشنهادات موثرتان مطلع بفرمایید.
مهربان بودن با خود به معنای پذیرش خویشتن به عنوان موجودی جایزالخطا به شکلی که اشتباهات، خطاها و شکستها به عنوان بخشی از زندگی پذیرفته می شوند. برای هر انسانی ممکن است رویدادهایی پیش بیاید که در آنها احساس شکست، نقص و بی کفایتی وجود داشته باشد، اما نحوه ارزیابی ما از خودمان باعث برانگیخته شدن احساسات متنوعی در وجود ما خواهد شد. در این باره اگر با خود مهربان نباشیم احساسات مخربی مانند شرم و گناه را تجربه خواهیم کرد. این احساسات برخاسته از عدم بخشش خویشتن است و می تواند تاثیرات منفی بسیاری بر سلامت روان ما ایجاد نماید و در نهایت منجر به بروز اختلالاتی مانند اضطراب و افسردگی گردد. در همین رابطه با آگاهی از میزان اهمیت مهربان بودن با خود و روشهایی که میتواند سلامت روان را افزایش دهد می تواند بسیار موثر و کارساز باشد.
مفهوم مهربان بودن با خود
مهربانی با خود به معنای پذیرش تمام محدودیت ها و نواقصی است که در وجود ما ممکن است وجود داشته باشد. از طرف دیگر داشتن نگاهی غیر قضاوتی و بی طرفانه نسبت به خویشتن به معنای نوعی ارتباط صمیمی با خود است. در حقیقت می توان گفت که شفقت شکل سالم از پذیرش خویشتن است و زمانی تحقق می یابد که فرد ارزیابی مثبتی از خود داشته باشد. در چنین شرایطی فرد می تواند مهارت های شخصی اش را ارتقا داده و احساس کفایت و اعتماد به نفس را در خود پرورش بدهد. می توان گفت که خود مهربانی نوعی پذیرش واقعیت است که حق اشتباه را به فرد میدهد که در نتیجه آن فرد می تواند در رویارویی با چالش های زندگی از روشها و راهکارهای سازگارانه تر و موثرتری استفاده نماید.
منشاء خشونت با خویشتن
می توان گفت که ریشه خشونت با خویشتن وجود شخصیت سرزنشگر در یک فرد است که از دوران کودکی شکل می گیرد و پرورش می یابد. این در شرایطی اتفاق میافتد که والدین انتقادگر به صورت مداوم از فرزند خود به خاطر کوچکترین اتفاقات مورد توبیخ و سرزنش قرار میدهند. در چنین حالتی شرایطی ایجاد میشود تا این شخصیت سرزنشگر در کودک رشد کرده و احساس شفقت ورزی و مهربانی در او به شدت تضعیف گردد. از طرف دیگر نشخوار ذهنی در مورد اشتباهات و نقص های شخصی موجب میشود تا فرد مهربان بودن با خود را از دست بدهد و به شکلی دچار اختلالاتی مانند وسواس شود. یکی دیگر از عوامل ایجاد عدم مهربانی و مثبت اندیشی با خویشتن وجود احساس شرم و گناه در فرد می باشد که می تواند موجب ایجاد اختلال افسردگی در افراد گردد.
پیامدهای نامهربانی با خویشتن
افرادی که دارای حس شفقت نسبت به خود نیستند و به شکلی با نامهربانی با خود رفتار می کنند دارای ترس بسیار زیادی از شکست ها هستند که در نتیجه آن آرزوهای خود را دنبال نمی کنند، زیرا از ریسک کردن به شدت می ترسند و هراس دارند و در مقابل اشتباهات پیش آمده قدرت بخشش خود را ندارند و این کار برایشان بسیار دشوار است و به شکلی هیچ جایی برای خطا در نظر نمی گیرند. در چنین شرایطی اگر فرد اشتباه کند، دچار اضطراب در عملکرد می گردد تصمیمگیری در مورد موضوعاتی که نیاز به مسئولیت پذیری دارند برایشان بسیار نگران کننده و ترسناک می شود که در نتیجه آن بسیاری از موقعیت های طلایی خود را از دست میدهند.
ضرورت مهربان بودن با خود
افرادی که دارای حس مهربانی با خود هستند در صورت بروز شکست ها به جای سرزنش خود موقعیت ها را تحلیل کرده و عوامل تعیین کننده در عدم پیروزی را مشخص می کنند و نیروهای خود را متمرکز میکنند تا بتوانند با چالشها روبهرو شوند. این افراد می دانند که صرف کردن انرژی برای انتقاد از خویشتن تنها نوعی هدر دادن وقت و انرژی است و از این کار پرهیز میکنند.
شخصی که دارای مهربانی و شفقت نسبت با خویشتن است می تواند هنگام مواجه با ناکامی ها و مشکلات دیدگاهی متعادل همراه با مهربانی نسبت به خود را داشته باشد و می تواند این واقعیت را بپذیرد که شکست جزئی از زندگی است و تمام انسانها این رنج را تجربه کردهاند. میتوان گفت که مهربان بودن با خود امکان رشد و شکوفایی در زندگی را به افراد می دهد که بدون ترس آن را تجربه نمایند.
مهمترین روش های مهربان بودن با خود
همانطور که میدانیم حس مهربانی با خود یکی از مهارت های زندگی است که افراد برای رشد و پیشرفت در زندگی خود به شدت به آن نیاز دارند و باید آن را به خوبی بیاموزند. اما اگر شما هم در مورد ارتباط با خویشتن دارای مشکلاتی هستید بهتر است این تمرین ها را انجام دهید و آنها را در زندگی روزمره خود به کار بندید. مهم ترین قدم این است که تمرین کنید ارتباطتان را با دیگران تصحیح کرده و با لحن آرام و مهربان با آنها صحبت کنید. از طرف دیگر با خودتان نیز با عطوفت صحبت کنید و مشوق خود باشید. گام بعدی این است که بدانید انسان ها همگی دارای نقصهایی هستند، پس نقص ها و محدودیت های شخصی خود را بپذیرید و در جهت کمرنگ کردن و مرتفع نمودن آنها گام بردارید.
گام سوم در مهربان بودن با خود این است که هیجانات و احساسات خود را به خوبی بشناسید و نسبت به آنها آگاه باشید در حقیقت باید بیاموزید بدون اجتناب یا منجمد کردن آنها هیجان ها و عواطف خود را بپذیرید. در حقیقت افرادی که دارای میزان متناسبی از مهربانی با خود هستند، اگر اشتباه یا خطایی صورت گیرد با خودشان کاملا صادق هستند و با مهربانی و آغوش باز خود را می پذیرند و دلداری می دهند. به این شکل این افراد به خود و احساسات شان اهمیت داده و به خود حق می دهند که در شرایط سخت ناراحت باشند. در چنین شرایطی خود را بابت خطای پیش آمده ملامت نمی کنند و می پذیرند که شکست جزئی از زندگی هر انسان می باشد.
راهکارهایی برای مهربان بودن با خود
با انجام برخی کارهای ساده میتوانید مهربان بودن با خود را تمرین کنید و آن را در وجودتان پرورش دهید. برخی از این کارهای ساده عبارتند از :
- اختصاص دادن زبان به خود
- قدردانی از خویشتن
- پرورش وکیل مدافع
- آرام کردن خود
- تقویت حس ارزشمندی
- پذیرش نقصان
- کمک گرفتن از متخصصین
هر کدام از این راهکارها میتواند به شما بخشی از مهربانی با خویشتن را انتقال دهد و در شما تقویت کند. در ادامه به توضیح هر کدام از این موارد و راهکارها خواهیم پرداخت تا شما را با آنها بیشتر آشنا کنیم.
۱. اختصاص دادن زمانی برای خود
افراد باید برای خود و وجودشان وقت و زمان کافی اختصاص دهند، در چنین شرایطی باید کارها و مشغولیت هایی را انجام دهید که مورد علاقه تان می باشند .در چنین مواردی با اختصاص دادن زمان برای انجام فعالیت های مورد علاقه می توانید با خودتان مهربان بودن را تمرین کنید.
۲. قدردانی از خویشتن؛ مهربان بودن با خود
افراد باید بیاموزند همانگونه که از موفقیت عزیزان و آشنایان خوشحال می شوند، باید بیاموزند که به دستاوردهای خود نیز بها دهند و بابت تلاش و پشتکاری که برای رسیدن به آن داشته اند از خود تشکر کنند.
۳. پرورش وکیل مدافع
اگر جزو افرادی هستید که یک سرزنشگر درونی در ذهن شما وجود دارد و با کوچکترین اشتباه شروع به سرزنش و تحقیر شما می کند باید بیاموزید که با آن مقابله کنید و یک وکیل مدافع درونی قوی را در خود پرورش دهید تا با شروع انتقاد و سرزنش از شما دفاع کرده و او را ساکت نماید. در همین رابطه پرورش شخصیت بالغ می تواند به شما کمک کند تا کودک درونتان را از والد سرزنشگر درونی محافظت کنید.
۴. مهربان بودن با خود؛ خود را آرام کنید
وجود ما پس از رویارویی با مشکلات نیاز به استراحت و آرام شدن دارد، در نتیجه پس از داشتن یک روز سخت با مشکلات متعدد به جای آن که به آن اتفاقات ناگوار فکر کنید لازم است تا دوش آب گرم بگیرید و با خوردن یک نوشیدنی داغ خستگی را از تنتان بیرون کنید. در چنین حالتی می توانید از تکنیک های مختلفی استفاده کنید تا آرامش خود را بازیابید.
۵. تقویت حس ارزشمندی
برخی افراد به شکل ناخودآگاه خود را ناکافی و غیر ارزشمند می دانند. اگر به هر دلیلی این حس به سراغتان آمد جلوی آیینه رفته و به خودتان بگویید که به اندازه کافی ارزشمند و دوست داشتنی هستید و شایسته داشتن زندگی شاد و موفق را دارید. با تمرین و تکرار این تکنیک می توانید احساسات بد و آزاردهنده را از خود دور کنید.
۶. قبول و پذیرش نقص
افراد باید بیاموزند که این حقیقت را بپذیرند که هیچکس بی نقص و بدون مشکل نیست. افرادی که مجدانه میخواهند کاملاً بی عیب و نقص باشند در حقیقت به استقبال شکست می روند. می توان گفت هیچ انسانی بدون نقص نیست و تنها با قبول این حقیقت است که می توان پیشرفت کرد و با خود مهربان تر بود.
۷. دریافت کمک های تخصصی؛ مهربان بودن با خود
در بسیاری از اوقات رهایی از شر افکار ناخوشایند و آزاردهنده ممکن است کار سادهای نباشد. زیرا مشکلات دیگری که افراد در درون خود دارند میتواند دغدغه ها و چالش های روزمره زندگی را تشدید کرده و قدرت مدیریت احساسات از افراد بگیرد. در چنین شرایطی ضروری است تا با استفاده از کمک های تخصصی مانند یک روانشناس و یا مشاور تخصصی در این زمینه کمک بگیرید و راهکارهای موثری را که آنها به شما ارائه می دهند را در زندگی خود به کار ببندید. مشاورین اعتیاد مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ آماده خدمتگزاری به شما هستند تا در این زمینه به شما کمک کنند.
عزیزان و همراهان ارجمند برای دریافت خدمات مشاوره روانشناسی، اطلاعات بیشتر و اخذ مشاوره ترک اعتیاد در زمینه بستری نمودن و ترک اعتیاد فرد معتاد در یکی از مراکز همکار مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ، لطفاً با مشاورین ما تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید …