تکنیکهای مهارت مذاکره
آنچه در این مقاله می خوانید :
مهارت مذاکره چیست؟
نحوه موفقیت در مهارت مذاکره
تاثیر سکوت کردن در مهارت مذاکره
تمرینات مهم برای موفقیت در مذاکره
به هر بهانه ای مذاکره کنید!
کمتر بگویید و بیشتر بشنوید!
زبان بدن مخاطب را بفهمید!
نتیجه گیری
کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ، مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ : مهارت مذاکره چیست و چگونه می توان برای بهبود روابط کاری و اجتماعی از آن استفاده کرد؟ مهمترین تکنیک های مهارت مذاکره کدامند و برای یادگیری آن ها به چه اطلاعاتی نیاز داریم؟ کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ با ارائه اطلاعات جامعی در رابطه با مهارت مذاکره و تکنیک های مربوط به ایجاد روابط ساختار یافته سعی کرده تا مطالب مهمی را در اختیار شما همراهان ارجمند قرار دهد. اگر تمایل دارید در این رابطه بیشتر بدانید لطفاً ما را تا انتهای این مقاله همراهی بفرمایید.
مذاکره و نحوه ارتباط برقرار کردن با اطرافیان در روابط اجتماعی و کاری میتواند تاثیرات مهمی را بر زندگی افراد بگذارد. نکته مهم در رابطه با مهارت مذاکره این است که این مهارت تنها برای داشتن یک سخنرانی موفق مورد استفاده قرار نمی گیرد، بلکه می تواند تاثیرات و دستاوردهای مهمی را در جای جای زندگی ما ایجاد نماید.در حقیقت موضوع مهارت مذاکره تنها در مورد چگونگی سخن گفتن نیست، بلکه تکنیکهایی در مورد سکوت کردن به موقع برای داشتن یک مذاکره موفق نیز به ما می آموزد. برای آنکه بتوانیم یک مذاکره موفق داشته باشیم، باید تکنیک ها و ترفندهای را بیاموزیم تا بتوانیم با افراد بدون استرس و اضطراب ارتباط برقرار کرده و بر اساس روانشناسی شخصیتی آنها مذاکره قوی داشته باشیم.
مهارت مذاکره چیست؟
در حقیقت مهارت های مذاکره شامل گفتگویی است که میان دو یا چند نفر صورت می گیرد و در آن هدف هایی برای رسیدن وجود دارد که بر اساس آن گزینههایی به افراد پیشنهاد میشود و ممکن است توسط اعضای مذاکره کننده تایید و یا رد شوند. برای موفقیت در مذاکره باید تکنیک هایی را بیاموزیم که مهمترین آنها عبارتند از :
- تکنیک آینه ای
- استفاده از کلمات پرسشی
- پرهیز از دروغگویی
- آمادگی برای تغییرات احتمالی
- بررسی شرایط مذاکره
- آشنایی قبل از مذاکره
- داشتن سفارش های خرد
- وجود زمان استراحت در میان مذاکره
همانطور که میدانیم هر کدام از این تکنیک ها می تواند بخشی از موفقیت ما در مهارت مذاکره را به انجام برساند، در نتیجه لازم است در مورد تک تک این موارد بیاموزیم و با تسلط کافی آن را در مذاکره خود پیاده سازی نماییم.
نحوه موفقیت در مهارت مذاکره
برای آنکه یک مذاکره موفق داشته باشیم لازم است از تکنیک های استاندارد این کار مطلع باشیم و به خوبی استفاده کنیم. زیرا مذاکره مانند یک میدان نبرد است که پیروزی در آن مستلزم داشتن آگاهیهای لازم است که با تمرین و تکرار می توانیم در آنها مهارت پیدا کرده و به موفقیت برسیم. هرگز تصور نکنید بدون داشتن دانش و تسلط کافی میتوانید مذاکرهکننده موفقی باشید. در حقیقت باید بدانیم که مذاکره کردن یک مهارت است و افرادی که در آن موفق هستند، دارای اطلاعات، دانش و تخصص کافی هستند. در ادامه به بررسی هر کدام از تکنیک های مهارت مذاکره خواهیم پرداخت تا شما را با این مهارت شگفت انگیز بیشتر آشنا کنیم.
۱. تکنیک آیینهای
برای آنکه بتوانیم از طرف مقابل اطلاعات مهم و با ارزشی را به دست بیاوریم، از این تکنیک استفاده میکنیم. در این تکنیک، شما باید در پایان هر جمله چند کلمه کلیدی مهم که نیاز به دریافت اطلاعات در آن زمینه را دارید را تکرار کنید. افراد معمولاً در میان مذاکره حرفهای خود را تکرار میکنند، زمانی که آنها حرف های خود را تکرار کردند، شما می توانید اطلاعات مهمی را از میان صحبتهای آنان دریافت کنید و ابهامات خود را در مورد طرف مقابلتان رفع نمایید.
هنگامی که شما از میان کلمات طرف مقابلتان چند کلمه را انتخاب کرده و تکرار کنید، آنها فکر میکنند که شما واقعاً به صحبت های آنها گوش می دهید. در چنین مواردی توصیه میشود که فعالانه به صحبتهای مخاطب تان گوش دهید، زیرا این کار نه تنها طرف مقابلتان را تشویق می کند که بیشتر صحبت کند، بلکه باعث میشود تا اطلاعات بیشتری را نیز در اختیار شما قرار دهد.
۲. استفاده از کلمات پرسشی چه و چگونه
استفاده از کلمات پرسشی در مهارت مذاکره، اهمیت زیادی دارد و باعث می شود تا طرف مقابلتان را تشویق به صحبت کردن شود و منظور خود را بهتر و روانتر بیان نماید. مثلاً می توانید از او بپرسید که شما چه طرحی را به ما پیشنهاد میدهید؟ شما با این سوال می توانید مخاطب خود را تشویق کرده تا مقصود و نیت خود را از انتخابش با شما در میان بگذارد. از طرف دیگر استفاده از کلمه پرسشی چگونه باعث می شود تا مخاطب شما بتواند از جانب شما به موضوع نگاه کرده و عادلانه تصمیم گیری نماید.
مثلا میتوانید بگویید من متوجه هستم که این طرح شما بسیار مفید است اما چگونه میتوان آن را تکمیل نمود؟ هنگامی که شما از کلمه پرسشی چگونه در مذاکره خود استفاده میکنید مخاطب شما خودش را جای شما می گذارد و می تواند شما را درک کرده و به شما حق بدهد. در نهایت شما باید سعی کنید سوالات خود را باز و شفاف عنوان کنید و به گونهای آنها را مطرح نمایید که مخاطب شما را تشویق به صحبت کردن نماید و اطلاعات لازم را به دست بیاورید.
۳. مهارت مذاکره؛ هرگز دروغ نگویید
هرگز در طول مذاکره دروغ نگویید. زیرا ممکن است مخاطب شما با استفاده از ترفند هایی دروغ شما را فاش کرده و نتایج مذاکره به ضرر شما تمام شود. به طور کلی دروغگویی باعث می شود تا قدرت کلام و نفوذ خود را از دست بدهید و اعتماد به نفستان کاهش پیدا کند، در نتیجه نتایج مذاکره به ضرر شما تمام خواهد شد. نکته مهم در رابطه با داشتن مهارت مذاکره این است که همیشه باید در مذاکرات خود صداقت را رعایت کنید تا بتوانید نتایج قابل قبولی را به دست بیاورید.
۴. برای تغییرات احتمالی آمادگی داشته باشید
یک مذاکره کننده موفق همیشه قبل از شروع مذاکره شرایط و گزینه های موجود در مذاکره خود را بررسی کرده و به آنها اشراف کامل پیدا می کند، زیرا ممکن است در طول مذاکره برخی شرایط تغییرات چشمگیری کند. هنگامی که در طول مذاکره برخی گزینه ها تغییر می کند، شما باید آمادگی داشته باشید تا گزینه های جدیدی را مطرح کرده و آمادگی لازم برای تغییر شرایط را داشته باشید. اگر شما به عنوان یک مذاکرهکننده تنها یک گزینه داشته باشید و برای آن برنامه ریزی کرده باشید در طول مذاکره ممکن است با تغییرات ناگهانی شرایط مذاکره را واگذار کرده و نتایج دلخواهتان نخواهد بود.
۵. مهارت مذاکره؛ شرایط مذاکره را حتماً بررسی کنید
تمرین موقعیت حضور در شرایط مذاکره یکی از رموز موفقیت در مذاکرات موفق می باشد. شما برای داشتن یک مذاکره موفق باید زمان، مکان و نحوه مذاکره را به دقت بررسی کرده و آمادگی لازم برای رویارویی با شرایط مذاکره را به دست بیاورید، حتی لازم است قبل از شروع مذاکره به محل قرار ملاقات بروید و صحبت های مهمی را که باید در طول جلسه و مذاکره بیان کنید را با خود تمرین نمایید. با مهارت مذاکره شما آمادگی لازم برای داشتن یک مذاکره متمرکز و موفق را خواهید داشت و می توانید هدفمند حرکت کنید و احتمال موفقیت خود را افزایش دهید. به صورت کلی آمادگی در یک مذاکره شامل چندین فاکتور است که مهمترین آنها عبارتند از:
- اهداف تعیین شده
- فضای مذاکره
- آشنایی با راه حل ها
- گزینه های مرتبط با اهداف مذاکره
۶. آشنایی قبل از مذاکره با مخاطب
یکی از ملزومات داشتن یک مذاکره موفق شناخت نسبی از مخاطب شما در مذاکره است و برای این کار باید قبل از شروع مذاکره چند دقیقهای با او صحبت کنید و ارتباط برقرار کنید تا بتوانید اطلاعات کلی در رابطه با او را به دست آورید. این آشنایی اولیه سبب می شود تا رابطه شما با مخاطبتان صمیمی تر شده و روند مذاکره شکلی مثبت و سازنده پیدا کند. از طرفی بررسی نتایج نشان می دهد، اطلاعاتی که از قبل از مخاطب تان به دست آورده اید می تواند در موفقیت شما در مذاکره تاثیر گذار باشد.
۷. مهارت مذاکره؛ با حجم کم سفارش ها شروع کنید
اگر یک مذاکره تجاری دارید، باید بدانید که نباید حجم سفارش را از ابتدا بالا ببرید، بلکه در ابتدا باید از سفارشات کوچکتر و خرد شروع کنید و به مرور زمان و با افزایش آگاهی دو طرف می توانید به تدریج حجم سفارش را بالا ببرید. نشان دادن اعتماد و توانایی تان در مسائل مالی و تجاری می تواند کمک بسیاری به مخاطب شما کرده که به شما بیشتر اعتماد کند و حجم سفارشات بیشتری را از شما درخواست نماید. زیرا شما به مرور زمان به او نشان داده اید که فردی قابل اعتماد هستید و می تواند بر روی خدمات و یا محصول شما حساب کند.
۸. در طول مذاکره حتما استراحت کنید
طولانی شدن مدت زمان مذاکره می تواند نتایج شما را تغییر داده و تاثیر مخربی بر روند مذاکرات شما بگذارد. لازم است برای داشتن نتایج مثبت و سازنده از مذاکره حتما زمانی را برای استراحت اختصاص دهید. این کار باعث میشود تا مخاطب شما تمرکز بیشتری را به دست آورد و روند مذاکره را به خوبی دنبال کند و از طرف دیگر اگر زمان مذاکره محدود است، میتوانید با توافق زمان مذاکره را بیشتر کرده و بخشی از آن را به استراحت بپردازید.
تاثیر سکوت کردن در مهارت مذاکره
مهمترین موضوعی که باید در یک مذاکره مد نظر قرار گیرد ارسال پیام به مخاطب تان است و نه صحبت کردن و حرف زدن. در همین راستا شما باید بیاموزید که در موقعیت های مناسب و لازم سکوت کنید و حرفی نزنید. گاهی سکوت شما این پیام را به مخاطب تان می رساند که هدف شما از برگزاری این مذاکره رساندن یک پیام مهم است. سکوت همیشه نشانه ای از قدرت است و در طول مذاکرات افراد قدرتمند سکوت میکند و افراد ضعیف تر تلاش می کنند که با حرف زدن از موضع خود به شکلی دفاع کنند. اگر از موضوعی رضایت نداشتید و با آن مخالف بودید، می توانید سکوت کنید و به او نشان دهید که رضایت ندارید، به این شکل می توانید پیامتان را به او منتقل کنید.
تمرینات مهم برای موفقیت در مذاکره
یکی از نیازمندی های مهم برای موفقیت در مهارت مذاکره داشتن تمرین و کسب تجربه است. به این معنا که افراد مذاکره کننده هنگامی که بر سر موضوعی به توافق میرسند،می توان آن را یک مذاکره موفقیت آمیز شناخت. اگر به تازگی مهارت مذاکره را آموخته اید و در حال انجام آن هستید می توانید به تدریج مهارت خود را افزایش داده و نقاط ضعف خود را شناسایی کرده و بر نقاط مثبت خود تمرکز کنید. نباید فراموش کرد که هرچه میزان تجربه و تمرین در این مسیر و در این زمینه بیشتر میشود احتمال موفقیت شما در مذاکرات آتی بیشتر خواهد شد، در نتیجه هرگز از تمرین مذاکره دست بر ندارید.
۱- به هر بهانه ای مذاکره کنید
همانطور که پیشتر توضیح داده شد، تمرین و تکرار مذاکره می تواند به شما در افزایش مهارت مذاکره کمک کند در نتیجه با اطرافیان و خانواده خود مذاکره کردن را تمرین کنید تا بتوانید ایرادات خود را پیدا کرده و در جهت رفع آن قدم بردارید. هرچه تعداد مذاکرات شما بیشتر میشود تجربه و مهارت شما در این زمینه بیشتر خواهد شد، در نتیجه لزومی ندارد که همیشه با مذاکرات جدی و رسمی شروع کنید، بلکه می توانید با تمرین کردن بر سر مسائل جزئی و کم اهمیت تر مذاکره را بیاموزید.
۲- اطلاعات خود را بالا ببرید
برای آنکه بتوانید از عهدۀ گفتگو و مذاکره به خوبی بربیاید، لازم است تا اطلاعات و دانش خود را در آن زمینه ای که موضوع مذاکره شماست بالا برده و سطح علمی تان را افزایش دهید. در این مسیر فرقی ندارد که موضوع مذاکره شما در زمینه تجارت و داد و ستد است یا در زمینه استارتاپها. هرچه که هست باید بدانید اطلاعات کم شما می تواند به شما آسیب بزند و در نتیجه با تحقیق کردن و بدست آوردن اطلاعات دقیق و مفید در رابطه با زمینه فعالیت تان می توانید نتایج مذاکرات خود را به شکل موثری تغییر داده و به موفقیت دست پیدا کنید.
۳- کمتر بگویید و بیشتر بشنوید
گوش دادن و شنیدن یک هنر است و افرادی که در طول مذاکرات خود از این مهارت مذاکره استفاده می کنند و کمتر صحبت می کنند می توانند اطلاعات و آگاهی خود را در زمینه های مختلف ارتقا بخشند. با این کار شما می توانید در مورد مسائل مختلف اطلاعات پیدا کنید، اما لازم است تا در زمینه علم مذاکره تمرین و تکرار کنید. سعی کنید گوش دادن را بیاموزید و تمرین کنید و به حرف های اطرافیان خود با دقت گوش بدهید. به این معنا که علاوه بر تمرکز بر روی صحبت ها باید حرکات و زبان بدن طرف مقابل را نیز به خوبی درک کنید. در مهارت مذاکره باید بیاموزید که بدون آنکه حرف های طرف مقابل را تفسیر و توضیح دهید شنونده ای باشید که به حرف های طرف مقابل گوش میدهد.
۴- مهارت مذاکره؛ زبان بدن مخاطب را بفهمید
یکی از موضوعات مهم در علم تجارت و مذاکره، شناسایی و تشخیص زبان بدن مخاطبین شماست. در ابتدا ممکن است این کار مشکل به نظر بیاید، اما به تدریج با تمرین و تکرار مهارت شما افزایش پیدا کرده و به راحتی می توانید زبان بدن مخاطب تان را متوجه شوید. از طرف دیگر با آموختن علم زبان بدن شما میتوانید تاثیرات مثبتی بر طرف مقابل تان بگذارید. به طور مثال، هنگامی که به صورت مستقیم سر خود را قرار دهید و دستانتان را زیر چانه قرار می دهید، به این معناست که صحبتهای او برای شما دارای اهمیت است.
کلام آخر
مهارت مذاکره برای تجارت و زندگی شما دارای اهمیت زیادی است در نتیجه اگر با وجود رعایت نکات بالا هنوز دارای نقاط ضعفی هستید، می توانید با استفاده از کمک های تخصصی مشاورین، اشکالات را که به دلیل عدم تمرکز، استرس و یا اضطراب هستند را مرتفع کرده و با استفاده از راهکارهای تخصصی، قدرت مذاکره خود را افزایش دهید.
عزیزان و همراهان ارجمند برای دریافت خدمات مشاوره روانشناسی، اطلاعات بیشتر و اخذ مشاوره ترک اعتیاد یا مشاوره آنلاین رایگان در زمینه بستری نمودن و ترک اعتیاد فرد معتاد در یکی از مراکز همکار مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ لطفاً با مشاورین ما تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید …