مقایسه خود با دیگران
آنچه در این مقاله می خوانید :
دلایل مقایسه خود با دیگران
کمبود اعتماد به نفس و خودباوری
کمال گرایی افراطی
کمبود روحیه انعطاف پذیری
معایب و عوارض مقایسه خود
مهمترین راهکارها
تمرکز بر نقاط قوت
بپذیرید که هیچکس کامل نیست
هوشیار بودن نسبت به مقایسه
آیا مقایسه باعث آسیب می شود؟
کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ، مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ : مفهوم مقایسه خود با دیگران چیست و چه عوارضی دارد؟ مهمترین عوارضی که مقایسه خود با دیگران برای شخصیت و زندگی ما دارد کدامند و چگونه میتوان از آن جلوگیری نمود؟ برای جلوگیری از مقایسه با دیگران چه راهکارهایی وجود دارد و چگونه میتوان آن را متوقف کرد؟ کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ با ارائه اطلاعات جامعی در رابطه با موضوع مقایسه سعی کرده تا مطالب مهمی را در این رابطه با شما عزیزان و همراهان ارجمند در میان بگذارد. اگر تمایل دارید در این رابطه بیشتر بدانید لطفاً این مقاله را تا انتها مطالعه فرمایید.
بسیاری از افراد می دانند که مقایسه روش صحیحی برای ارزیابی شخصی ما نیست اما به دلایل نامعلوم نمیتوانند جلوی این رفتار را بگیرند و مرتباً این موضوع در ذهن آنها تکرار می شود. اما آیا واقعاً مقایسه کردن یک رفتار ناصحیح است یا واقعاً می تواند به ما در شناخت خود کمک نماید؟ در پاسخ به این سوال باید بگویم که مطالبی که در این نوشتار جمع آوری شده کمک می کند تا ما روش صحیح ارزیابی شخصی خود را بیاموزیم و اینکه چرا خود را با دیگران مقایسه می کنیم را مورد بررسی قرار دهیم. به طور صریح و روشن میتوانیم بگوییم که مقایسه باعث کاهش اعتماد به نفس در افراد می گردد و یک حس ناامنی و ناامیدی را در فرد و زندگی او به وجود می آورد.
مهمترین دلایل مقایسه خود با دیگران
در حقیقت مقایسه یک رفتار مخرب است که عوارض زیادی را در پی دارد که مهمترین آنها عبارتند از :
- ایجاد حس ناامنی
- ایجاد احساس ناامیدی
- اختلال افسردگی
- اختلالات اضطرابی
- صدمه به بهداشت جسم و روان
اما باید بدانیم که برای برطرف نمودن این اشکالات ما نیاز به کمک و همراهی متخصصین و خدمات مشاوره روانشناختی و روان درمانگر داریم. به وسیله آنها میتوانیم با استفاده از جلسات مشاوره و روان درمانی کمک هایی را در این زمینه دریافت کرده و با چالش های پیش رو در رابطه با مقایسه روبرو شده و مقابله کنیم. یکی از مهمترین موضوعاتی که در مباحث خود شناسی وجود دارد و در علم روانشناسی به آن بسیار تاکید می شود دوست داشتن خویشتن است یا به عبارت دیگر خویشتن پذیری. در بسیاری از اوقات موضوع مقایسه ممکن است برای هر فرد اتفاق بیفتد اما اینکه این حالت ذهنی به شکل مکرر در زندگی یک فرد روی دهد ممکن است، عللی داشته باشد که در ادامه به برخی از مهمترین دلایل به وجود آمدن این رفتار ذهنی خواهیم پرداخت که عبارتند از:
- کمبود اعتماد به نفس کافی
- کمال گرایی افراطی و ایدهآل پرستی
- کمبود روحیه انعطاف پذیری و پذیرش
۱. کمبود اعتماد به نفس و خودباوری
یکی از مهمترین دلایل مقایسه خود با دیگران نوعی خود کم بینی و عدم وجود اعتماد به نفس کافی در افراد است. به این معنا که افرادی که به شکل طبیعی از اعتماد به نفس کافی برخوردار نیستند، گرایش به مقایسه دارند. در بسیاری از اوقات این افراد درون خود و احساسات آزاردهندهای را که از درون تجربه میکنند را با ظاهر زندگی دیگران مقایسه میکنند و دائماً این سوال را از خود می پرسند که چرا نمیتوانیم مانند دیگران موفق و کامل باشیم.
نکته ای که در این رابطه وجود دارد این است که الزاما افرادی که خود را با دیگران مقایسه میکنند، افراد ناموفق و شکست خورده نیستند بلکه تنها به دلیل عدم اعتماد به نفس و خودباوری کافی نسبت به خود و توانایی هایشان دیدگاه خوبی ندارند و از نظر آنها دیگران بهتر از ایشان عمل میکنند. هنگامی که چنین افکاری در یک فرد گسترش پیدا می کند لازم است تا از کمک های تخصصی مشاوران و روانشناسان کمک دریافت نماید.
۲. کمال گرایی افراطی
ایده آل پرستی یکی از نقایص شخصیتی است که باعث میشود موضوع مقایسه خود با دیگران در افراد گسترش پیدا کرده و افراد را دچار نوعی کمال گرایی افراطی کند. این نقش شخصیتی باعث میشود که فرد هیچ گاه از کارها و فعالیتهای خود راضی نباشد و احساس شادی قلبی نکند. موضوع مهم در رابطه با این خصیصه اینست که افراد باید برای داشتن موفقیت و احساس رضایت، خود را دوست داشته باشند و از رفتارها و عملکرد خود در زندگی احساس رضایت کنند. اما عدم رضایت از خود باعث میشود که شما دچار مقایسه های آزاردهنده احساسی و درونی شوید و دائماً خود را از لحاظ روانی تحت فشار قرار داده و از لحاظ روانشناختی دچار آسیبهای روانی شوید.
۳. کمبود روحیه انعطاف پذیری و پذیرش
یکی دیگر از مسائلی که باعث مقایسه با دیگران میشود موضوع انعطاف پذیری و عدم پذیرش است. در چنین حالتی افراد میخواهند مانند دیگران باشند و از همان راهی که دیگران به موفقیت رسیده اند حرکت کنند و این موضوع را در نظر نمیگیرند که موفقیت هر کس به شرایط و توانایی های شخصی او بستگی دارد و افراد برای رسیدن به موفقیت باید بر اساس توانایی های خود یک مسیر منحصر به فرد را انتخاب نمایند. بر همین اساس افرادی که دارای انعطاف پذیری مناسب نیستند به دنبال راه حل ها و راهکارهایی می گردند تا مانند دیگران و از مسیر آنها به پیشرفت برسند و به نتایج مشابه دیگران دست یابند و به همین دلیل خود را با دیگران مقایسه کرده و نمی توانند از توانایی های خود استفاده لازم را ببرند.
معایب و عوارض مقایسه خود با دیگران
مقایسه خود با دیگران به طور مداوم باعث می شود تا احساس بی کفایتی و بی ارزشی نسبت به خود پیدا کنیم و تلاش های شخصی مان به چشممان نیاید. این روند فکری می تواند باعث ایجاد افسردگی و انزوا در افراد گردد و حقیقت زندگی و عملکرد فردی همیشه در هاله ای از ابهام پنهان بماند. یکی از معایب مقایسه کردن خود با دیگران ایجاد احساس ناامنی مزمن در وجود فرد است که باعث اختلال در عزت نفس و خودباوری فردی می گردد. از طرف دیگر مقایسه کردن خود با دیگران باعث از دست رفتن زندگی در لحظه و عدم لذت بردن از آن خواهد شد و بهداشت سلامت روانی و جسمی فرد را تهدید می کند.
مهمترین راهکارها برای مقابله با مقایسه کردن خود با دیگران
از آنجا که موضوع مقایسه با دیگران ممکن است تبدیل به یک عادت ذهنی شود در این صورت لازم است تا افراد بیاموزند که این رفتار را مدیریت کرده و آن را در نقطه ای از فعالیت متوقف سازند. در ادامه به تشریح و توضیح مهمترین راهکارهایی که برای متوقف سازی این رفتار مخرب می توانند به شما کمک کنند را ارائه داده ایم. اما در صورتی که احساس می کنید نمی توانید از زندگی خود لذت ببرید باید از کمک متخصصین روانشناس استفاده کنید. مهمترین راهکار هایی که برای متوقف سازی مقایسه خود با دیگران وجود دارد عبارتند از :
- تمرکز بر نقاط قوت
- پذیرش ناکامل بودن افراد
- هوشیار بودن نسبت به مقایسه های نا آگاهانه
۱. تمرکز بر نقاط قوت
هنگامی که درگیر مقایسه خود با دیگران می شوید لازم است تا سوالاتی را از خود بپرسید. مهمترین موضوع این است که به جای جستجوی نقاط ضعفتان از خود بپرسید دارای چه نقاط قوتی هستید و توانایی های شما کدامند؟ در مرحله بعد باید توانایی های خود را یادداشت کنید و تلاش کنید راه هایی را برای بهبود و ارتقای تواناییهایتان بیابید. در حقیقت خودشناسی و شناخت دقیق خویشتن و نقاط مثبت و تمرکز بر آنها میتواند شما را از مقایسه کردن خود با دیگران نجات دهد.
۲. بپذیرید که هیچکس کامل نیست
افراد باید این حقیقت را بپذیرند که هیچ کس واقعا کامل نیست و همه ما دارای نقاط ضعفی هستیم که هنگامی که به آنها فکر میکنیم ممکن است احساس خوبی نداشته باشیم. اما شناخت خویشتن و مدیریت احساس های آزاردهنده که در اثر دیدن نقاط ضعف و نقایص ما به ما دست می دهد میتواند به ما کمک کند تا از مقایسه کردن خود با دیگران جلوگیری به عمل آورده و خود را همانگونه که هستیم بپذیریم و برای ارتقاء شخصی خود تلاش کنیم. در حقیقت پذیرش این موضوع که هیچ کس در هیچ زمانی قادر نبوده است که کاملاً بی نقص و کامل رفتار کند میتواند راهی برای ارتقاء شخصی ما باشد و انرژی ما به جای آن که صرف مقایسه و داشتن توقع و انتظار بی عیب و نقص بودن از خود شود، صرف تلاش و پشتکار برای ارتقاء شخصی زندگیمان گردد.
۳. هوشیار بودن نسبت به مقایسه های ناآگاهانه
متاسفانه با پیشرفت شبکههای اجتماعی و تکنولوژی، زندگی افراد به سمتی رفته است که به شکل ناخودآگاه دائماً در حال مشاهده زندگی دیگران و مقایسه با آنها در شبکههای اجتماعی هستیم. این موضوع میتواند این حس را به وجود آورد که دیگران از من زندگی بهتری دارند و این افکار و احساسات می تواند آنقدر عمیق شوند که احساس رضایت را به طور کلی از زندگی ما حذف نمایند.
مهمترین راهکاری که در این مسیر وجود دارد این است که نسبت به کارکرد شبکههای اجتماعی و اینترنت آگاهی بیشتری داشته باشیم و نسبت به آن خود آگاه باشیم. هیچ کس به طور صددرصد خوشبخت نیست و تصاویری را که ما از زندگی دیگران میبینیم، ممکن است تنها بخش کوچکی از ماهیت زندگی افراد باشد. تغییر نگرش و دیدگاه های شخصی نسبت به فضای مجازی و حقیقت زندگی میتواند به ما کمک کند تا از مقایسه خود با دیگران پرهیز کنیم.
سوالات متداول
[sc_fs_faq html=”true” headline=”h3″ img=”” question=”آیا مقایسه خود با دیگران باعث ایجاد آسیب به ما می شود؟” img_alt=”” css_class=””] همانطور که پیشتر توضیح داده شد مقایسه با دیگران باعث کاهش اعتماد به نفس و خودباوری در افراد می گردد و احساس ناامنی و عدم پذیرش را در فرد به وجود میآورد و توسعه می دهد. باید بدانیم که توجه بیش از حد به دیگران و ظاهر زندگی آنها می تواند باعث بروز اختلالات عدیدهای مانند افسردگی و اضطراب در افراد شود و نوعی روان پریشی را به دنبال خواهد داشت. [/sc_fs_faq]
عزیزان و همراهان ارجمند برای دریافت خدمات مشاوره روانشناسی، اطلاعات بیشتر و اخذ مشاوره ترک اعتیاد در زمینه ترک اعتیاد و بستری نمودن فرد معتاد در یکی از مراکز همکار مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ لطفاً با مشاورین ما تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید …