مصرف دوباره مواد مخدر
آنچه در این مقاله می خوانید :
کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ، مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ : مصرف دوباره مواد مخدر چگونه اتفاق می افتد و چه تاثیراتی بر روند درمان افراد از اعتیاد می گذارد؟ مهمترین علائم بازگشت به اعتیاد کدامند و برای پیشگیری از آن چه باید کرد؟ کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ با جمع آوری اطلاعات دقیقی در رابطه با موضوع مصرف مجدد مواد مخدر پس از ترک اعتیاد سعی کرده تا مطالب مهمی را در اختیار شما همراهان ارجمند قرار دهد. اگر تمایل دارید در این رابطه بیشتر بدانید لطفاً ما را تا انتهای این مقاله همراهی بفرمایید و در انتهای آن ما را از نظرات و پیشنهادات موثرتان مطلع فرمایید.
مصرف دوباره مواد مخدر یکی از شایع ترین مشکلاتی است که افراد مبتلا به اعتیاد با آن روبرو هستند. بازگشت مکرر به مصرف مجدد باعث صدمات مختلفی به اطرافیان فرد معتاد و همچنین باعث دلسرد شدن فرد معتاد می گردد. در بسیاری از مواقع به دلیل عدم آگاهی های لازم ممکن است خانواده ها عود مجدد اعتیاد را پایان مراحل درمان و بهبودی بدانند، اما نکته مهم در این رابطه این است که مصرف مجدد و عود مصرف بخشی از روند بهبودی از بیماری اعتیاد می باشد و در صورت اتفاق افتادن آن مراحل درمان نباید متوقف گردد. افراد خانواده و نزدیکان فرد معتاد باید از مراحل درمان اعتیاد آگاهی های لازم را به دست آورند و از فرد معتاد برای ماندن در مسیر بهبودی حمایت کنند. در حقیقت حمایتهای خانواده و گروه دوستان فرد معتاد می تواند تاثیرات مثبت بسیاری بر روند درمان افراد از اعتیاد داشته باشد.
مصرف دوباره مواد مخدر و عود کنندگی
افرادی که دچار بیماری اعتیاد هستند نمی توانند دلیل ادامه یافتن اعتیاد را علیرغم همه مشکلات بوجود آمده در زندگی، درک کنند. هنگامی که افراد در مورد تاثیرات مخربی که مصرف مواد مخدر بر سیستم عصبی مرکزی، ذهن و روان فرد وارد می آورد بیشتر آگاه می شوند، می توانند دلایل ادامه یافتن اعتیاد در زندگی را درک کنند و برای متوقف سازی اعتیاد با کمک مشاورین اعتیاد اقدام نمایند. در ادامه مطلب به تشریح و توضیح تاثیراتی که مصرف مواد مخدر بر ذهن و مغز افراد وارد میکند خواهیم گذاشت.
مصرف دوباره مواد مخدر؛ تاثیر مواد بر مغز
مصرف مواد اعتیاد آور به صورت مستقیم و غیرمستقیم بر سیستم پاداش مغز و افزایش دوپامین در مغز افراد تاثیر می گذارد و باعث میشود تا سیستم پاداش به شکلی گسترده افزایش پیدا کرده و فرد را دچار لذت و سرخوشی زیادی کند. این لذت به قدری زیاد است که اهمیت غریزه بقا که بالاترین شکل حفظ حیات در افراد است را متوقف کرده و از بین میبرد. در حقیقت مصرف مواد مخدر جای غریزه بقا را در وجود افراد می گیرد. اگر با یک فرد معتاد زندگی میکنید متوجه خواهید شد که اعتیاد او بر دیگر جنبههای رفتاری و شخصیتی او نیز تاثیر گذاشته است. به طور مثال فرد معتاد نمی تواند مشکلاتش را شناسایی کرده و راهکار مناسبی را برای آنها ارائه دهد. به همین دلیل تاثیرات مخربی را که اعتیاد او ایجاد میکند را نادیده گرفته و تنها به مصرف و ادامه مصرف خود فکر میکند.
مراحل بازگشت و عود مجدد
در بسیاری از اوقات افراد تصور میکنند که اعتیاد یک بیماری غیر قابل درمان است و فرد نهایتاً به مصرف مجدد روی می آورد. ممکن است چندین مرتبه برای کمک به فرد معتاد اقدام کرده باشید، اما پس از مدتی متوجه می شوید که او دوباره به سمت مواد رفته است. در این وضعیت ممکن است شما ناامید شوید و امید خود را برای نجات و بهبودی او از دست بدهید.
حتی ممکن است او را سرزنش کرده و به فکر جدایی از همسر خود بیافتید، اما نکته مهم در این رابطه این است که اعتیاد یک بیماری عودکننده است. از میان افراد معتاد درمان شده و بهبود یافته عددی بین ۴۰ تا ۶۰ درصد ممکن است به مصرف دوباره روی آورند، اما باید بدانیم که فرآیند بازگشت به مصرف مجدد یک فرآیند است و یک اتفاق نیست که البته دارای سه مرحله عاطفی، روانی و فیزیکی می باشد. در ادامه به تشریح این مراحل خواهیم پرداخت تا با جزئیات بیشتری از آن آشنا شوید.
۱. مصرف دوباره مواد مخدر؛ مرحله بازگشت عاطفی
برای شناخت و عود بیماری ابتدا با اولین مرحله که عود عاطفی نام دارد آشنا می شویم. این مرحله پیش از شروع دوره نقاهت اتفاق می افتد و بیمار معتاد با تجربه اختلالات عاطفی و احساسی مانند اضطراب، خشم، بی قراری، کاهش اشتها و خواب به مرور به فکر مصرف مجدد میافتد. باید بدانیم که این احساسات آزار دهنده در اکثر موارد ریشه و علت اصلی اعتیاد در افراد می باشند، زیرا بسیاری از افراد معتاد دچار ناتوانی در کنترل هیجانات منفی و مشکلات روحی خود در زندگی هستند. به همین دلیل به برای رهایی از این احساسات آزار دهنده به فکر مصرف مجدد می افتند و دچار وسوسه شدید می شوند.
با شناسایی نشانه های عود عاطفی می توان از ورود بیمار به این مرحله تا میزان زیادی جلوگیری کرد. در چنین حالتی استفاده از کمک های مشاوره ترک اعتیاد می تواند بسیار کمک کننده باشد. در این حالت درمانگر به فرد کمک میکند تا با حل و فصل مسائلی که زیربنای گرایش به اعتیاد می باشد از دوره های عود عبور کرده و به مراحل درمانی خود با موفقیت ادامه دهد.
۲. مصرف دوباره مواد مخدر؛ مرحله بازگشت روانی
در این مرحله که به عود روانی نیز شناخته می شود، ذهن درگیر جنگی می گردد که میان افکار ترغیب کننده و نهی کننده از مصرف می شود. بخش روانی بیماری اعتیاد به دلیل مزمن بودن نیاز به مراقبت و آموزش مداوم دارد و باید به صورت مرتب با کمک های تخصصی یک مشاور ترک اعتیاد از افکار وسوسه انگیز که باعث می شوند فرد به مصرف مجدد روی آورد، جلوگیری به عمل آورده شود.
اگر فرد در این مرحله با عوامل محرک مانند دوستان هم مصرفی، لوازم مصرف و مکان هایی که در آن مواد مصرف میکرده مواجه شود مقابله با وسوسه مصرف و جلوگیری از عود مجدد می تواند بسیار مشکل و غیر ممکن باشد. به همین دلیل لازم است تا فرد پیش از اتفاق افتادن این مرحله از آگاهی های لازم در رابطه با نحوه مراقبت از خود در دوران بهبودی آمادگی لازم را پیدا کند تا به سرعت از این گونه عوامل دوری گزیند.
۳. مصرف دوباره مواد مخدر؛ عود فیزیکی
اگر فرد برای عبور از عود روانی بیماری کمک ها و آموزش های لازم را ندیده باشد و در صورتی که مداخله های حرفه ای ترک اعتیاد صورت نگرفته باشد، فرد مجدداً شروع به مصرف کرده و عود فیزیکی اتفاق می افتد. یک بار استفاده از مواد مخدر فرد را به شکل عمیقی به اوج اعتیاد باز میگرداند و به سرعت دوز مصرف افزایش پیدا میکند. در چنین حالتی احساس شکست و ضعف بسیار قوت پیدا می کند و فرد را از لحاظ احساسی در حالت عاطفی قرار میدهد و احتمال مصرف را به شدت افزایش می دهد. در چنین حالتی نشانه های اعتیاد مجدداً شروع به نمایان شدن خواهند کرد.
نجات زندگی از اعتیاد
مهمترین افرادی که در اثر اعتیاد فرد معتاد آسیب می بینند خانواده، همسر و فرزندان آن شخص می باشند. همسر و فرزندان فرد معتاد نیاز به آموزش مهارت هایی برای کمک به جلوگیری از بازگشت فرد به اعتیاد دارند. آنها باید بدانند که مسیر ترک اعتیاد تنها به دوره سم زدایی خلاصه نمیشود و پس از آن فرد نیاز به حمایت و آموزش های لازم و البته روانکاوی اعتیاد دارد. در بسیاری از مواقع و مصرف دوباره مواد مخدر شاهد وجود مشکلات شدید در میان افراد یک خانواده که در آن اعتیاد وجود دارد هستیم. این خانواده از پذیرش و حمایت فرد معتاد عاجز بوده و نمیتواند به او کمک ها و حمایت های لازم عاطفی و احساسی را برساند. در چنین حالتی رعایت برخی نکات می تواند بسیار موثر باشد که مهمترین آن عبارتند از :
- حتما با یک مشاور ترک اعتیاد در ارتباط باشید.
- بهبودی از اعتیاد یک فرآیند است که خود فرد معتاد باید تحت آموزش و روان درمانی آن قرار گیرد.
- فرد معتاد را تشویق کنید تا به دنبال کمک باشد.
- مشکلات ناشی از مصرف مواد را پنهان نکنید.
- خوش بین باشید و با امیدواری به فرد معتاد خود با کمک مشاورین اعتیاد کمک برسانید.
- از عود مجدد اعتیاد هراسناک ناامید نشوید و با کمک متخصصین آن را متوقف سازید.
کلام آخر
به یاد داشته باشید که حمایت همسر، دوستان و خانواده فرد معتاد میتواند احتمال موفقیت را بیشتر کرده و فرد را تشویق کند تا به دنبال کمک متخصصین و مشاورین اعتیاد باشد. درمان اعتیاد به مواد مخدر نیازمند کمک و راهنمایی یک فرد متخصص و مشاور اعتیاد است. در حقیقت افراد بدون آموزش های لازم و دریافت روان درمانی و کمک های روحی و عاطفی نمیتوانند مسیر پر پیچ و خم ترک اعتیاد و بهبودی از آن را طی کنند. هنگامی که فردی مصرف دوباره مواد مخدر را شروع می کند و دچار عود مجدد می گردد، واکنش اطرافیان او می تواند بسیار اهمیت داشته باشد.
زیرا با اتفاق افتادن عود مجدد فشار روانی زیادی به فرد وارد می شود. در این زمان رفتار و برخورد اطرافیان فرد می تواند در حفظ ترک و یا ادامه مصرف مجدد و غرق شدن در اعتیاد موثر باشد. برای موفقیت در روند درمان اعتیاد لازم است تا برنامه دقیق و مدونی برای استفاده از منابع مالی و عاطفی وجود داشته باشد تا فرد بتواند از حمایت های روحی و روانی برخوردار شود. مشاورین ترک اعتیاد با ارائه مراحل بهبودی می توانند یک منبع قابل اعتماد برای افراد در حال بهبودی باشند تا بتوانند مراحل درمانی و مشکلاتی که ناشی از اختلالات پیش آمده توسط بیماری اعتیاد است را به خوبی و با موفقیت پشت سر بگذارند.
چرا مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ
مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ با سابقه چندین ساله در ارائه خدمات درمانی در زمینه اعتیادهای رفتاری و مصرفی جز بهترین و جامعترین مراکز خدمات درمان اعتیاد می باشد. این مرکز با گردآوری مراکز ترک اعتیاد استاندارد که دارای شرایط مناسب با سطح کیفیت بالا هستند به افراد و مددجویان بسیاری خدمات خود را ارائه داده است. این مرکز مشاوره ترک اعتیاد با استفاده از ابزارهای چون تلفن و اینترنت به مراجعان این امکان را می دهد تا در کمترین زمان و در هر موقع از روز با بهترین متخصصین و مشاورین اعتیاد ارتباط برقرار کنند.
سوالات متداول
[sc_fs_faq html=”true” headline=”h3″ img=”” question=”مصرف دوباره مواد چگونه اتفاق می افتد؟” img_alt=”” css_class=””] همانطور که پیشتر توضیح داده شد بازگشت به مصرف مجدد دارای سه مرحله عاطفی، روانی و فیزیکی می باشد که در آن مرحله عاطفی معتاد با تجربه خلق و خوی نامتعادل مانند احساس اضطراب، خشم و بی قراری به فکر مصرف دوباره میافتد و در مرحله روانی افکار وسوسه انگیز به سراغ او آمده و او را وادار میکند که وارد مرحله فیزیکی تجربه مجدد مصرف مواد مخدر شود. [/sc_fs_faq]
عزیزان و همراهان ارجمند برای دریافت خدمات مشاوره روانشناسی، اطلاعات بیشتر و اخذ مشاوره ترک اعتیاد در زمینه بستری نمودن و ترک اعتیاد فرد معتاد در یکی از مراکز همکار مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ با مشاورین ما تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید …