مصرف الکل در نوجوانان
آنچه در این مقاله می خوانید :
عوارض مصرف الکل در نوجوانان
حقایق آماری مربوط به مشروبات الکلی
زیاده روی در مصرف الکل
دسترسی به الکل در نوجوانان
خطرات مصرف الکل در نوجوانان
رشد مغز
تجاوز جنسی
رانندگی در حال مستی
خطر مرگ
اعتیاد به الکل
علائم اعتیاد به الکل در نوجوانان
درمان نوجوان معتاد به الکل
کلام آخر
عوارض مصرف الکل در نوجوانان
استفاده از الکل دارای عوارض و عواقبی می باشد که این عوارض گاه می تواند بسیار خطرناک و کشنده باشد. مصرف الکل در نوجوانان می تواند بسیار تاثیرگذار و مخرب باشد و در جنبه های مختلف زندگی آنان را تهدید نماید. به طور مثال رانندگی در حال مستی، تجاوزات جنسی، مسمومیت با الکل و همچنین تاثیرات مخرب الکل بر روی رشد مغز در نوجوانان از مهمترین خطراتی است که آنها را تهدید می کند. نوشیدن الکل توسط نوجوانان می تواند عواقب جدی داشته باشد و می توان گفت که متاسفانه اعتیاد به الکل بسیار زیاد و مرسوم است.
برخی از نوجوانان به دلیل تاثیرات محیطی میتوانند به سمت اعتیاد به الکل کشیده شوند، ممکن است توسط همسالان خود به نوشیدن آن تشویق گردند، اما نکته حائز اهمیت آن است که نوشیدن، اعتیاد و مصرف الکل می تواند قابل پیشگیری باشد. در این نوشتار علائم هشدار دهنده ای در رابطه با مصرف الکل و ترک الکل توسط نوجوانان ارائه شده است تا خانواده ها و افراد بتوانند از عواقب مرتبط با نوشیدن الکل در سنین کم و نوجوانی جلوگیری به عمل آورند.
حقایقی در رابطه با مصرف الکل در نوجوانان
طبق آمار مرکز کنترل و پیشگیری بیماریها ۳۰ درصد از افراد در دبیرستانها از مشروبات الکلی مصرف می کنند. همچنین گزارشاتی وجود دارد که تقریباً یک سوم از نوجوانان تا قبل از ۱۵ سالگی یک یا چند بار از نوشیدنی های الکلی استفاده می کنند. به گفته کارشناسان، نوجوانانی که قبل از ۱۵ سالگی اقدام به نوشیدن الکل میکنند در معرض خطرات و عواقب قابل توجهی قرار می گیرند.
این تحقیقات نشان می دهد نوجوانانی که از سنین کم مشروبات الکلی مصرف می کنند گرایش بیشتری به رفتارهای پرخطر از جمله خودکشی نشان میدهند. این افراد به احتمال زیاد در معرض قرار گرفتن روابط جنسی ناسالم قرار می گیرند و به داشتن چندین شریک جنسی اقدام می کنند که این موضوع میتواند برای آنها بسیار پرخطر باشد. در حقیقت افرادی که تا سن ۱۴ سالگی اقدام به مصرف الکل می کنند بعد ها در بزرگسالی و در زندگی خود با اعتیاد به الکل مواجه خواهند شد.
زیاده روی در مصرف الکل
آمار به دست آمده از مصرف الکل در نوجوانان نشان می دهد که مصرف این ماده در میان آنان بسیار نگران کننده است. در همین رابطه و بر اساس تحقیقات، بیش از ۱۴ درصد از دانشآموزان دبیرستانی مشروبات الکلی مصرف می کنند. در حقیقت در بین استفاده کنندگان از مشروبات الکلی درصد بالایی از افراد نوجوان هستند و در مقایسه با بزرگسالان مقدار بیشتری از الکل استفاده می کنند. در میان نوجوانان، پسران بیشتر از دختران گرایش به مصرف الکل دارند و بیشتر مایعاتی که آنها مصرف می کنند از نوشیدنی های الکلی می باشد که غالبا در مصرف آن نیز زیادهروی می شود که باعث مسمومیت های الکلی نیز می گردد.
دسترسی به الکل در نوجوانان
یکی از عواملی که موجب افزایش مصرف الکل در نوجوانان می شود دسترسی آسان به این ماده است. در یک بررسی ملی در ایالات متحده مشخص شد که تعداد بالایی از دانش آموزان در رده های سنی زیر ۱۵ سال به سادگی به مشروبات الکلی دسترسی دارند. در همین رابطه می توان گفت نوجوانان برای دسترسی به الکل از راه های مختلفی استفاده می کنند که طبق یک مطالعه مشخص شد که نوجوانان از طریق مشروبات الکلی که والدینشان تهیه می کنند به الکل دسترسی پیدا می کنند.
همچنین برادر و خواهرهای بزرگتر که مشروبات الکلی خریداری میکنند باعث می شود که نوجوانان نیز به آن دسترسی پیدا کنند که حتی در برخی از موارد مشخص شده که والدین برای مصرف نوجوانان خود مشروبات الکلی خریداری میکنند. از طرف دیگر نوجوانان می توانند از طریق استفاده از مشخصات جعلی به الکل دسترسی پیدا کنند. در همین رابطه برخی از نوجوانان و کودکان دست به سرقت الکل میزنند و آن را از والدین و یا فروشگاه ها به سرقت می برند.
خطرات مصرف الکل در نوجوانان
به طور کلی مصرف الکل می تواند خطرات جدی برای فرد ایجاد نماید. اما اثرات مصرف الکل در نوجوانان می تواند خسارات جبران ناپذیر و ویران کننده ای را ایجاد نماید. هنگامی که نوجوانی از سنین کم شروع به مصرف الکل می کند در معرض آسیب های جدی مغزی، عصبی قرار میگیرد که شایعترین آن عبارتند از:
۱. اختلال در رشد مغز
دوران نوجوانی یک دوره بحرانی برای رشد مغز است و تاثیرات مصرف الکل بر مغز نوجوان میتواند بسیار مخرب باشد. در دوران نوجوانی ناحیه هایی از مغز به نام آمیگدال که مسئول ترس و احساسات است، رشد می کند، همچنین قشر پیشانی مغز که مسئول تصمیم گیری عقلانی است، در این دوران رشد و تکامل می یابد. مصرف الکل در نوجوانان می تواند بر رشد مغز تاثیرات منفی بگذارد و منجر به افزایش رفتارهای تحریکآمیز و غیرمنطقی در فرد گردد.
۲. تجاوز جنسی
طبق تحقیقات به عمل آمده، افرادی که در سنین کم شروع به مصرف الکل می کنند، میتواند آنها را در معرض خطر های مختلفی قرار دهد، که از جمله آنها تجاوز جنسی است. هنگامی که یک نوجوان در حالت مستی به سر می برد احتمال قربانی شدن او در یک تجاوز جنسی افزایش می یابد. زیرا مشاعر فرد دچار اختلال می شوند و فرد نمی تواند از خود در برابر تعرض محافظت نماید.
۳. رانندگی در حال مستی
یکی دیگر از مشکلات و خطرات که فرد نوجوان را تهدید می کند پیامدهای ناشی از مصرف الکل در نوجوانان است که در هنگام رانندگی رخ می دهد. دانش آموزان دبیرستانی که الکل مصرف می کنند بسیار بیشتر از نوجوانان دیگر در معرض رانندگی در حال مستی قرار می گیرند.
۴. خطر مرگ
یکی دیگر از خطرات کشنده و عوارض مصرف الکل در افراد، مرگ و میر ناشی از نوشیدن الکل در افراد زیر سن قانونی و ۱۵ سال می باشد. بر اساس گزارش کارشناسان خطر مرگ ناشی از تصادف اتومبیل بر اثر مصرف مشروبات الکلی در سنین زیر ۱۷ سال بسیار بیشتر از کسانی است که الکل مصرف نمیکنند. یکی دیگر از عوامل مرگ و میر ناشی از آن، مسمومیت الکل در اثر مصرف بیش از حد آن در نوجوانان است، زیرا الکل می تواند باعث مسمومیت های شدید در فرد گردد و در نهایت باعث مرگ گردد.
اعتیاد به الکل
یکی دیگر از خطرات مصرف الکل در نوجوانان اعتیاد به الکل در میان این گروه سنی است. بر اساس آمار موسسه ملی سوء مصرف الکل در ایالات متحده، هزاران نفر در سنین ۱۲ تا ۱۷ سالگی در این کشور دچار اختلال در مصرف الکل هستند و متاسفانه این تعداد در میان دختران و پسران به یک اندازه است.
علائم مصرف الکل در نوجوانان
مصرف الکل در نوجوانان می تواند مشکلات عدیده ای را برای فرد و خانواده و جامعه ایجاد نماید. به گفته کارشناسان، نوجوانانی که مشروبات الکلی مصرف میکنند باعث زیان گری رفتاری بیشتری روبرو هستند و گرایش شرکت آنها در گروه های گانگستر و خلافکار بسیار بیشتر از افراد دیگر است. همچنین نوجوانانی که مشروبات الکلی مصرف می کنند دارای نوسانات خلقی بیشتری نسبت به دیگر افراد هستند که بسیار تحریک پذیر و خشمگین رفتار می کنند. از طرف دیگر نوجوانانی که سوء مصرف الکل دارند ممکن است از خانواده خود جدا شوند و از فعالیتهای اجتماعی که قبلاً از آن لذت می برده اند مانند ورزش و شرکت در فعالیت های اجتماعی سرگرم کننده، دست بکشند.
یکی دیگر از نشانه های مصرف الکل در نوجوانان ظاهر آشفته و بیمار گونه افراد است که در اثر مصرف الکل به وجود آمده باشد. از علائم بارز اعتیاد به الکل، وجود ظروف الکلی خالی در وسایل یک نوجوان است. مصرف الکل و اعتیاد به آن می تواند فرد را دچار سردرگمی و آشفتگی و رنگ پریدگی نماید. از اثرات مصرف الکل خونریزی چشم و عدم تعادل کافی در هنگام راه رفتن است. همچنین ممکن است بوی الکل در تنفس فرد کاملا مشهود باشد.
آیا نوجوان معتاد به الکل به درمان نیاز دارد؟
یکی از مسائلی که ذهن خانوادهها را در رابطه با مصرف الکل در نوجوانان را به خود مشغول کرده است این است که آیا برای ترک اعتیاد به الکل و مصرف آن نیاز به کمک های تخصصی وجود دارد یا خیر. این مسائل زمانی بیشتر می شوند که فرد علی رغم مشکلاتی که در خانه و خانواده و یا حتی اجتماع و مدرسه دارد، نتواند مصرف الکل خود را کنترل نماید و به مصرف و اعتیاد خود ادامه دهد. در همین حال نوجوانانی که به الکل اعتیاد پیدا کرده اند هنگامی که سعی می کنند مصرف خود را متوقف سازند با علائم ترک الکل روبرو می شوند و ممکن است فرد برای دستیابی به همان تأثیرات اولیه الکل مجبور به نوشیدن مقدار بیشتری از این ماده باشد. اعتیاد به الکل در رفتار نوجوان قابل مشهود است مخصوصاً هنگامی که رفتارهای پرخطری مانند رانندگی در حال مستی از او سر بزند.
کلام آخر
اگر نوجوانی یک یا چند مورد از این علائم را از خود نشان می دهد به احتمال زیاد درگیر اعتیاد به الکل شده است و نیاز به توانبخشی و تراپی دارد. در چنین مواقعی در مراکز تخصصی ترک اعتیاد مانند مرکز تخصصی ترک اعتیاد آبادان، متخصصین اعتیاد می توانند با ارزیابی های انجام شده میزان مشکل و نوع درمان را تعیین نمایند. اگر نگران اعتیاد به الکل هستید باید حتماً از تیم درمان یک مرکز ترک اعتیاد درخواست کمک نماید تا شما را در این مسیر کمک نمایند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد بهبودی از اعتیاد به الکل لطفاً با مشاورین کمپ ترک اعتیاد تماس حاصل فرمایید.
عزیزان و همراهان ارجمند برای دریافت خدمات مشاوره روانشناسی اطلاعات بیشتر و همچنین اخذ مشاوره ترک اعتیاد در زمینه بستری نمودن و ترک اعتیاد فرد معتاد با مشاورین مرکز مشاوره ترک اعتیاد اهواز کمپ تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید…