مراقبت بعد از ترک اعتیاد
آنچه در این مقاله می خوانید :
اهمیت مراقبت بعد ترک اعتیاد
برنامه ریزی دقیق برای مراقبت
پیشگیری از عود مجدد
شناخت محرک ها
محرک بیرونی
محرک درونی
نحوه کنار آمدن با محرک ها
یادگیری مهارتهای حل مسئله
بازیابی سلامت جسمی و روانی
یافتن حمایت های اجتماعی
سوالات متداول
کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ، مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ : مهمترین روش مراقبت بعد از ترک اعتیاد چیست و شامل چه مواردی است؟ مهمترین چالش های زندگی بعد از ترک اعتیاد کدامند و چگونه می توان با آنها روبرو شد؟ برای موفقیت در ادامه روند ترک اعتیاد به چه نوع مراقبت هایی نیاز است؟ کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ با گردآوری اطلاعات مهمی در رابطه با موضوع مراقبت بعد از ترک اعتیاد سعی کرده تا مطالب مهمی را در این رابطه در اختیار شما همراهان ارجمند قرار دهد. اگر تمایل دارید در این رابطه بیشتر بدانید، لطفاً این مقاله را تا انتها مطالعه بفرمایید.
نکته مهم در رابطه با مراقبت بعد از ترک اعتیاد این است که این رفتار حتی از خود عمل ترک مواد مخدر نیز مهمتر می باشد. چرا که نحوه مراقبت کمک می کند تا فرد در برابر وسوسه و لغزش های احتمالی که پس از ترک اعتیاد اتفاق می افتد، مصون باشد و از اتفاق آن جلوگیری بعمل آورد. که البته در این مقاله به توضیحات مفصلی در رابطه با این نکات پرداخته شده است که توجه شما را به آن جلب می کنیم. در حقیقت افراد برای آنکه بتوانند به زندگی سالم و بدون مصرف مواد مخدر ادامه دهند، لازم است تا نکاتی را در رابطه با ترک اعتیاد بیاموزند و آن را در زندگی خود به اجرا درآورده که البته در این مقاله به توضیحات مفصلی در رابطه با این نکات پرداخته شده است که توجه شما را به آن جلب می کنیم.
اهمیت مراقبت بعد از ترک اعتیاد
همانطور که در مقاله ماهیت بیماری اعتیاد توضیح داده شد، ترک اعتیاد دارای یک فرآیند طولانی مدت درمانی می باشد. به جرأت میتوان گفت که فرد می بایست در تمام طول زندگی خود مجموعه ای از نکات بهداشتی و روانی را رعایت کند تا بتواند به روند درمان خود ادامه دهد. افرادی که نکات مهم درمانی و بهداشتی را در رابطه با بهبودی رعایت نمی کنند، نمی توانند به روند درمان خود و ترک اعتیاد خود ادامه داده و جلوی بازگشت به زندگی اعتیادی را بگیرند.
در حقیقت رهایی از اعتیاد به مراقبت بعد از ترک اعتیاد نیاز دارد، زیرا اعتیاد شامل وابستگی های شدید ذهنی و روانی در افراد است و در حقیقت افراد پس از ترک اعتیاد باید نحوه برخورد با موقعیت های وسوسه کننده و سخت را بیاموزند و آمادگی لازم برای مواجهه با این موقعیت ها را پیدا کنند تا بتوانند به روند درمان اعتیاد به شکلی موثر ادامه دهند.
مراقبت های پس از ترک اعتیاد با سم زدایی و کنار گذاشتن مصرف مواد مخدر پایان نمی یابد، بلکه فرد باید در تمام طول زندگی خود از خود در برابر مصرف مجدد محافظت کرده و با موقعیتهایی که او را تشویق به مصرف مجدد میکنند، مقابله نماید. روند درمان افراد معتاد به مواد مخدر یا الکل دارای جنبه ها و دوره های درمانی متفاوتی است و ممکن است فرد برای مدت های طولانی در رابطه با عود بیماری و مصرف مجدد دچار چالش هایی شود. در چنین شرایطی رعایت نکات بهداشتی برای پیشگیری از عود مجدد مصرف می تواند بسیار شایان اهمیت باشد.
برنامه ریزی دقیق برای مراقبت بعد از ترک اعتیاد
هنگامی که یک فرد قطع مصرف می کند و اعتیاد خود را ترک میکند، ممکن است با مشکلات متعددی در زندگی روبرو شود و به این دلیل که از لحاظ روحی و عاطفی توانایی لازم را ندارد ممکن است اتفاقات بد منجر به لغزش مجدد فرد و مصرف مجدد در فرد گردد. این مشکلات ممکن است از هر نوعی باشند و در زندگی روزمره برای هر فردی اتفاق بیفتد اما، همانطور که گفتیم افرادی که به تازگی اعتیاد خود را ترک کرده اند ممکن است از لحاظ روانی و فکری آمادگی روبروی با مشکلات زندگی را نداشته باشند.
در رابطه با مراقبت بعد از ترک اعتیاد، اختلالات روانی مانند افسردگی از جمله مسائل غیر قابل پیش بینی هستند که باید مد نظر قرار گرفته شود و به فرد آموزشهای لازم برای روبرویی با دورههای افسردگی و مشکلات درونی دیگر داده شود. در همین رابطه بی خوابی و دردهای جسمی ممکن است فرد را در معرض خطر افسردگی قرار دهد در نتیجه مراقبت های ویژه و رژیم های غذایی مناسب به فرد کمک میکند تا دوران اولیه درمانی خود را پس از ترک جسمی با موفقیت سپری نماید.
پیشگیری از عود مجدد
همانطور که پیشتر توضیح داده شد رعایت برخی نکات و مراقبت بعد از ترک اعتیاد برای حفظ زندگی سالم و دور از اعتیاد به مواد مخدر، بسیار اهمیت دارد. دریافت کمک های تخصصی از مراکز ترک اعتیاد خوزستان و دیگر روشهای درمانی مانند جلسات قدمهای دوازده گانه و استفاده از کمک های تخصصی مشاور ترک اعتیاد میتواند مانع پیشروی وسوسه و لغزش های احتمالی در زندگی افراد گردد. در همین رابطه مهمترین نکاتی را که برای جلوگیری از مصرف مجدد باید مد نظر قرار گیرند عبارتند از :
- آشنایی با برانگیزاننده های مصرف
- یادگیری نحوه کنار آمدن محرک ها
- یادگیری مهارت حل مسئله و جرات ورزی
- دریافت آموزشهای متمرکز بر خانواده
- بازیابی سلامت جسمی و روانی
- ارتباط با افراد در حال بهبودی موفق
- در ادامه به دریافت کمک در جلسات ۱۲ قدمی
نکته مهم در رابطه با مراقبت بعد از ترک اعتیاد این است که هر کدام از این موارد میتواند بخشی از روند درمانی افراد را تسهیل کرده و باعث شود که فرد بتواند به روند درمانی خود ادامه دهد. در حقیقت هر کدام از این نکات روشی برای مراقبت است که افراد باید به طور حتم آنها را در زندگی خود بیاموزند تا بتوانند از مصرف مجدد جلوگیری به عمل آورند.
مراقبت بعد از ترک اعتیاد؛ شناخت محرک ها
محرک ها در واقع موقعیت ها و شرایطی هستند که فرد را برای مصرف مجدد تشویق و تحریک میکنند. این محرکها در حقیقت به دو گروه اصلی درونی و بیرونی تقسیم می شوند. محرک های بیرونی به شرایط و موقعیت هایی گفته می شود که فرد با قرار گرفتن در آن ها دچار وسوسه شدید مصرف می گردد.
۱- محرک بیرونی
این موقعیت ها به شکل های مختلفی می توانند بروز نمایند و فرد را تحت تاثیر قرار داده و برای مصرف مجدد تشویق کنند که مهمترین آنها شامل مهمانی ها و جمع های دوستانه که احتمال مصرف مواد و الکل در آنها زیاد است، می باشند. به طور کلی هر محیطی که فرد را تشویق و تحریک به مصرف مجدد کند جزء محرکهای بیرونی محسوب می گردد که فرد برای ادامه روند درمانی خود و مراقبت بعد از ترک اعتیاد باید حتماً از اینگونه جمع ها و محیط های مصرف و وسوسه انگیز که او را به مصرف مجدد تشویق میکنند، دوری کند.
۲- محرک درونی
محرک های درونی به حالات روحی و روانی ای گفته میشود که فرد را تحت فشار قرار داده تا مجدداً مصرف کند. به طور مثال افراد در شرایط عصبانیت یا افسردگی دوباره به سمت مصرف مواد مخدر تشویق می شوند. در حقیقت افرادی که دارای مهارتهای حل مسئله نیستند و دچار ضعف هستند، برای آرام نمودن یا بهتر کردن اوضاع از راه حل های زودگذر مانند مصرف مواد استفاده می کنند. در چنین حالتی افراد بدون فکر کردن به حل مشکل به دنبال مصرف مجدد می روند تا مشکل را نبینند.
برای آنکه یک فرد بتواند با محرک های درونی و بیرونی خود مبارزه کند و مغلوب آنها نشود و از مصرف مجدد جلوگیری نماید، باید با دریافت آموزش های تخصصی در زمینه ترک اعتیاد در یکی از مراکز ترک اعتیاد مانند بهترین کمپ ترک اعتیاد در اهواز، روش های مبارزه با محرک ها را بیاموزد تا بتواند به بهبودی خود ادامه دهد.
نحوه کنار آمدن با محرک ها
هنگامی که درک و دریافت صحیحی از شرایط و موقعیت های تحریک کننده به دست آوردید، باید بیاموزید که چگونه در این مواقع یا موقعیت ها از خود واکنش نشان دهید و چگونه مغلوب این گونه شرایط نشوید. به طور کلی افراد می آموزند تا از قرار گرفتن در موقعیت های خطرناک و محرک دوری گزینند و با کمک گرفتن از مشاوره ترک اعتیاد و دوره های روان درمانی در مراکز درمان اعتیاد در کنار سم زدایی، روش های ترک اعتیاد و بهبودی را می آموزند.
۱. یادگیری مهارتهای حل مسئله یا جرات ورزی
هنگامی که یک فرد مواد مخدر را متوقف می کند برای مراقبت بعد از ترک اعتیاد، مهارت های حل مسئله و جرات ورزی برای او بیش از هر چیز دیگری یاری بخش خواهد بود و به او کمک می کند تا دوران درمانی خود را با موفقیت سپری کرده و در ترک باقی بماند. به طور کلی هنگامی که یک فرد در حال بهبودی می تواند مشکلات زندگی خود را به درستی مدیریت نماید در واقع با استفاده از کمک های حل مسئله توانسته است با مشکلات و دشواری های زندگی مواجه شده و از پناه بردن به مواد مخدر جلوگیری به عمل آورد.
مهارت جرات ورزی که به توانایی فرد در نه گفتن اطلاق می شود، به او کمک می کند تا بتواند در برابر محرک های محیطی که او را به مصرف مجدد تشویق میکنند، مقاومت نماید. این مهارت و پرورش آن در فرد به روشهای گوناگونی قابل انجام می باشد که مهمترین آن جلسات درمانی و بهبودی دوازده قدم و جلسات روان درمانی فردی و گروهی است که در مراکز درمان اعتیاد به خوبی به فرد آموزش میدهند.
۲. مراقبت بعد از ترک اعتیاد؛ آموزش های متمرکز بر خانواده
به جرات میتوان گفت که بروز اعتیاد در افراد یک مشکل فردی نیست بلکه حاصل یک خانواده بیمار و وجود چرخه های معیوب در یک خانواده می باشد. در حقیقت کمبود ارتباطات عاطفی سالم میان اعضای یک خانواده و مشکلات روحی و روانی و همچنین عاطفی در بنیان خانواده باعث میشود تا افراد به سمت مصرف مواد مخدر و الکل گرایش پیدا کنند. هنگامی که متخصصین روانشناس و رواندرمانگر خانواده مشکلات یک خانواده را شناسایی نمودند، احتمال عود مجدد و بازگشت به مصرف بسیار کاهش پیدا میکند.
امروزه درمانگران اعتیاد با استفاده از روشهای متنوعی مانند خانواده درمانی به افراد کمک می کنند تا در ترک باقی بمانند و از عود مجدد جلوگیری به عمل آورند و مراقبت بعد از ترک را به شکل صحیحی به انجام برسانند. در این روش تمامی اعضای خانواده در فرآیند ترک اعتیاد سهیم میشوند و نحوه رفتار با فرد معتاد را می آموزند. همچنین افراد می آموزند تا ارتباطات میان اعضای خانواده و الگوهای رفتاری مخرب در بنیان خانواده را شناسایی کرده و از آنها تا حد امکان جلوگیری به عمل آورند و تعاملات سازنده بیشتری را با هم بسازند.
۳. بازیابی سلامت جسمی و روانی
یکی دیگر از انواع مراقبت بعد از ترک اعتیاد، موضوع مراقبتهای جسمی و روانی است. همه ما میدانیم که اعتیاد به هر نوع ماده مخدر منجر به پیامدها و آسیب های جسمانی و روانی مختلفی در افراد میگردد که آنها را در برابر انواع بیماری ها آسیب پذیر می کند. از طرف دیگر آسیب های اجتماعی ناشی از اعتیاد باعث میشود تا افراد دچار افسردگی و سرافکندگی مزمن گردند. این موضوعات باعث میشود تا افراد معتاد به مواد مخدر یا الکل امید خود را برای ترک اعتیاد و بازگشت به زندگی دوباره از دست بدهند.
در چنین شرایطی اهداف معقولانه و بازیابی سلامت جسمی و روحی باعث میشود تا افراد بتوانند به آینده امید پیدا کرده و روند درمانی خود را ادامه دهند تا بتوانند از دل تاریکی روشنایی را ببینند. انجام اقدامات ساده مانند ورزش های هوازی، داشتن رژیم غذایی سالم کمک می کند تا افراد جسم و ذهن سالم تری داشته باشند و آمادگی لازم برای ورود به دنیای جدید را پیدا کنند. از طرف دیگر با کارکرد قدمهای دوازده گانه و تمرین های روحانی و روانی مانند مراقبه، یوگا و ریلکسیشن میتواند به آنها در توانمندی های روانی و بالابردن توانمندی های روانی کمک نماید.
۴. مراقبت بعد از ترک اعتیاد؛ یافتن حمایت های اجتماعی
موضوع مهم در ترک اعتیاد این است که افراد به تنهایی محکوم به فنا هستند و برای ادامه روند درمانی نیاز به حمایتهای همهجانبه روانی و روحی از جانب افراد خانواده و همینطور افراد در حال بهبودی دیگر که دارای تجربههای کافی هستند، می باشند. اعتیاد یک بیماری جمعی است و با کمک های روحی و روانی می توان آن را در نقطه ای از فعالیت بازداشت. مراجعه و دریافت کمک از گروههای درمانی مانند انجمن معتادان گمنام به افراد کمک میکند تا درک صحیحی از بیماری اعتیاد و ولع مصرف پیدا کنند و یاد بگیرند که چگونه آن را مدیریت نمایند. در حقیقت گروه های ۱۲ قدم قادرند تا از نظر عاطفی نیاز فرد را مرتفع کرده و آگاهی های لازم برای مبارزه با اعتیاد را به آنها بیاموزند.
۵. حضور در جلسات ۱۲ قدم و روان درمانی
نکته مهم دیگر در رابطه با مراقبت بعد از ترک اعتیاد این است که ترک اعتیاد به معنای سم زدایی جسمی نیست، بلکه فرد باید از لحاظ روحی و روانی نیز سم زدایی شود و با آموزشهای صحیح نیرو و توانایی لازم برای مقاومت و مدیریت اعتیاد را بیاموزد. برای ادامه روند درمانی لازم است افراد مشکلات عاطفی و درونی خود را با کمک اصول روان درمانی مناسب مانند اصول دوازده قدم، حل و فصل نمایند تا علت گرایش به مصرف مواد مخدر یا الکل را از میان ببرند.
سوالات متداول
[sc_fs_faq html=”true” headline=”h3″ img=”” question=”آیا مراجعه به گروه های خودیاری تنها پس از ترک اعتیاد امکان پذیر است؟” img_alt=”” css_class=””] پاسخ به این سوال خیر است. به طور حتم هر فرد میتواند در هر زمان که تصمیم دارد به این گروههای خودداری مراجعه کرده و از آنها تقاضای کمک کند و از مباحث مطرح شده در این گروه ها به خوبی و به صورت رایگان بهره مند گردد. [/sc_fs_faq]
عزیزان و همراهان ارجمند برای دریافت خدمات مشاوره روانشناسی و اطلاعات بیشتر و اخذ مشاوره آنلاین رایگان در زمینه ترک اعتیاد و بستری نمودن فرد معتاد در یکی از مراکز همکار مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ لطفاً با مشاورین ما تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید …
(01) دیدگاه