قضاوت عجولانه
آنچه در این مقاله می خوانید :
پیامدهای قضاوت عجولانه
چرا دچار قضاوت عجولانه میشویم؟
تکانشگری
پیشگویی خود کام بخشی
عدم وجود مهارت گوش دادن
وجود نگرانی مفرط
نسبت دادن ویژگی های خود به دیگران
تعارض های حل نشده
ذهن خوانی یا قضاوت عجولانه !
روش هایی برای پیشگیری
کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ، مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ : قضاوت عجولانه چیست و چگونه بر روی روابط ما تاثیر می گذارد؟ مهمترین دلایل ایجاد قضاوت های عجولانه کدام است و چگونه باید از آن پیشگیری کرد؟ قضاوت عجولانه چگونه اتفاق می افتد؟ کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ جمع آوری اطلاعات دقیقی در رابطه با این موضوع مهم در مهارتهای زندگی و ارتباطی سعی کرد تا اطلاعات جامعی را در این رابطه در اختیار شما همراهان انجمن قرار دهد. اگر تمایل دارید در این زمینه بیشتر بدانید لطفاً این مقاله را تا انتها مطالعه بفرمایید.
قضاوت عجولانه یکی از مهمترین علل ایجاد مشکلات در روابط اجتماعی و عاطفی افراد است که میتواند باعث ایجاد ناراحتی، رنجش و آزردگی خاطر اطرافیان شود و در بسیاری از موارد افراد نمی دانند چرا به شکل غیر ارادی دچار قضاوت های عجولانه می شوند و نمی توانند جلوی آن را بگیرند. به همین دلیل افرادی که با این مشکل روبرو هستند، در بسیاری از اوقات به دنبال راه حلی برای مرتفع سازی این مشکل هستند. به همین دلیل بر آن شدیم تا اطلاعات جامعی را در رابطه با موضوع قضاوت های عجولانه و کاهش آن و تغییر دیدگاه ها و نگرش های فردی نسبت به اطرافیان را در اختیارتان قرار دهیم.
عوارض و پیامدهای قضاوت عجولانه
قضاوت عجولانه می تواند باعث ایجاد ناراحتی و دلخوری های عاطفی در میان افراد شود و یکی از مهمترین مشکلات ارتباطی و ایجاد سوءتفاهم های مسئله ساز در افراد است. هنگامی که یک فرد بدون داشتن شواهد کافی در مورد دیگران و اتفاقات قضاوت می کند به طور حتم نمی تواند درک درستی از اتفاقات داشته باشد و در نتیجه برخورد مناسبی نیز با آن پدیده یا فرد نخواهد داشت. در نتیجه اگر فردی به طور دائم در حال قضاوت اطرافیان خود باشد، دست به رفتارهای اشتباه خواهد زد که می تواند باعث ایجاد مشکلات ارتباطی در میان اطرافیان و آن شخص باشد و موجب گره های عاطفی متعدد شود. نکته دیگری که باید حتماً به آن توجه شود، موضوع پردازش قضاوت ها در ذهن افراد است.
در همین رابطه افرادی که به طور دائمی دچار قضاوت های ناصحیح در مورد پدیده ها هستند به مرور زمان افکار منفی و تحریف شده در ذهن آنها تجمع خواهد یافت، در نتیجه دائما احساسات ناخوشایند به آنها دست خواهد داد. در چنین شرایطی خطاهای شناختی برای فرد صورت میگیرد که برای درمان و بهبودی آن نیاز به کمک های تخصصی و مشاوره روانشناسی وجود دارد.
در همین رابطه اگر فردی دائما دچار احساسات و هیجانات ناخوشایند است و یا شرایط ارتباطی و محیطی مناسبی را تجربه نمی کند لازم است تا در مورد قضاوت های خود و محیط پیرامون بیشتر بیاموزد و تحقیق و بررسی بیشتری را انجام دهد. در چنین حالتی استفاده از کمک های روانشناسی برای پیدا کردن مشکلات شناختی و قضاوت عجولانه و همچنین یافتن ریشه ها و راهکارهایی برای رهایی از آن میتواند به فرد برای رسیدن به آرامش و دیدگاه صحیح در مورد زندگی کمک های موثری نمایند.
چرا دچار قضاوت عجولانه میشویم؟
در همین رابطه میتوان گفت که عجله کردن یک رفتار غیر طبیعی و نا صحیح است، خصوصاً هنگامی که این عجله در مورد قضاوت دیگران باشد. قضاوت عجولانه و بدون درک و دریافت صحیح میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. در همین رابطه آگاهی از علل ایجاد آن می تواند در یافتن راهکار هایی برای درمان و پیشگیری از آن موثر واقع شود که در ادامه به چند نمونه از آن اشاره کرده ایم. در ادامه به معرفی مهمترین دلایل ایجاد قضاوت های عجولانه خواهیم پرداخت که عبارتند از :
- وجود رفتار تکانشگری
- پیشگویی خود کام بخشی
- عدم وجود مهارت گوش دادن
- وجود نگرانی مفرط
- نسبت دادن ویژگی های خود به دیگران
- تعارض های حل نشده
- ذهن خوانی یا قضاوت عجولانه
- داشتن تجربیات بد
هر کدام از این موضوعات می تواند باعث ایجاد قضاوت های عجولانه و غیر مستدل در افراد گردد که به شکلی موثر توانایی ایجاد اختلال در روابط را دارد.
۱. تکانشگری
تکانشگری یکی از ویژگیهای بیمارگونه رفتاری است که مربوط به شخصیت افراد است و در حقیقت باعث می شود تا افراد در لحظه و بدون هیچگونه تفکر قبلی تصمیم به انجام عملی بگیرند و آن را نهایی کنند و البته این بدون در نظر گرفتن عواقب آن کار است. به دلیل اینکه افراد مدت زیادی قبل از انجام یک عمل به آن فکر نمیکنند و عجولانه وارد عمل میشوند، معمولاً نمی توانند قضاوت صحیح و درستی نسبت به آن مسئله پیدا کرده و دچار قضاوت سطحی و عجولانه می شوند. هنگامی که یک فرد بر اساس تکانشگری خود عمل میکند، به این دلیل که بر اساس تفکرات آنی تصمیم گرفته است با پیامدهای ناخوشایند بسیاری روبرو خواهد شد.
۲. پیشگویی خود کام بخشی
در این نوع قضاوت عجولانه فرد مجموعه ای از باورها و عقاید را از پیش راجع به مسئلهای باور کرده است و به همین دلیل به صورت کاملا ناخودآگاه شرایط را به گونهای تغییر می دهد تا عقایدش ثابت گردد. به طور مثال فردی که از پیش باور کرده است که همسرش به او خیانت میکند، به شکلی بدرفتاری می کند تا رفتارها منجر به سردی رابطه او با همسرش شده و فرد بر خلاف رفتار شخصی خود و بدون در نظر گرفتن شواهد، به قضاوت عجولانه نسبت به همسر خود خواهد رسید و به او برچسب خیانت می زند. در چنین شرایطی قضاوت ها بر اساس پیش داوری های از پیش تعیین شده شکل میگیرند، به طوری که به نظر می رسد فرد میخواهد هرچه سریعتر قضاوت خود را نماید و تنها به دنبال دلیلی برای ادعای خود می باشد.
۳. قضاوت عجولانه؛ عدم وجود مهارت گوش دادن
یکی دیگر از دلایل وجود قضاوت های عجولانه و نادرست این است که ما نمیتوانیم به درستی به حرفهای اطرافیان خود گوش دهیم و در بسیاری اوقات شنونده های خوبی نیستیم و در ذهن خود به دنبال جواب می گردیم. در چنین حالتی بسیاری از مطالبی را که طرف مقابل ما بیان میکند را نادیده گرفته و نمیتوانیم به جمع بندی صحیح و منطقی نسبت به اتفاقات برسیم از همین رو بیشتر توجه ما صرف فکر کردن و قضاوت در مورد اتفاق میباشد تا حقایق بازگو شده. در چنین حالتی افراد با تمرین کردن مهارت گوش دادن و افزایش تمرکز و بهبود روابط دو طرفه می توانند بر این مسئله فائق آمده و آن را تا حدود زیادی کاهش دهند.
۴. وجود نگرانی مفرط
یکی دیگر از دلایل به وجود آمدن قضاوتهای عجولانه وجود استرس های شدید و مزمن است که باعث می شود افراد دچار نگرانی های مفرط شوند در نتیجه با کوچکترین اتفاقی نسبت به پیرامون خود و اطرافیان دچار قضاوت های ذهنی شدید و گفتگوی درونی می گردند و نمی توانند قضاوت صحیحی نسبت به اتفاقات پیرامون خود داشته باشند.
۵. نسبت دادن ویژگی های خود به دیگران
فرافکنی یکی از مکانیزم های دفاعی ذهنی ماست که باعث می شود موضوعات اضطراب انگیز وجود خود را مشاهده نکنیم و با نسبت دادن آنها به دیگران از شرشان خلاص شویم. در حقیقت فرافکنی یک ویژگی بیمارگونه در درون ماست که منجر به پریشانی ذهنی ما میشود که در آن موضوعات و اشکالات خود را به دیگران نسبت می دهیم و آنها را مسئول آن می دانیم. همین مسئله باعث میشود تا ما درگیر قضاوت عجولانه و ناصحیحی شویم که روابط اجتماعی ما را به شدت تحت تاثیر قرار داده و خدشهدار میکند. به عنوان مثال اگر ویژگی خساست در درون ما وجود دارد و از آن بیزار هستیم ممکن است کوچکترین رفتار دیگران پیرامون موضوعات مالی را بهعنوان خساست تعبیر کنیم و در باره آن افراد بر اساس موضوعات ذهنی و باورهای ذهنی خود قضاوت کنیم.
۶. تعارض های حل نشده
اگر در روابط عاطفی خود دچار آزردگی خاطر شده باشیم و به عنوان کارهای ناتمام در مورد آنها صحبت نکرده باشیم و آنها را حل و فصل نکرده باشیم با کوچکترین اختلافی که پیش می آید پیش داوری و قضاوت عجولانه خواهیم کرد. در حقیقت انباشته شدن احساسات منفی در درون ناخودآگاه ما می تواند سیلی از افکار منفی و آزاردهنده را در ذهن ما ایجاد کرده و منجر به قضاوت های عجولانه و شتابزده گردد.
۷. ذهن خوانی یا قضاوت عجولانه
یکی از خطاهای شناختی در ذهن ما موضوع ذهن خوانی می باشد که معمولاً بسیاری از افراد در طول زندگی خود آن را تجربه می کنند. در حقیقت ذهن خوانی به معنای این است که ما بدون وجود شواهد کافی و مستدل در مورد رفتار دیگران قضاوت کنیم. در حالتی ما دچار نوعی قضاوت عجولانه در مورد رفتار دیگران خواهیم بود زیرا بدون وجود شواهد لازم رفتار دیگران را قضاوت کرده و نتیجه گیری میکنیم. در چنین حالتی آگاهی از خطاهای شناختی می تواند بسیار موثر باشد و به ما کمک نمایند.
۸. داشتن تجربیات بد
یکی دیگر از عواملی که باعث ایجاد قضاوت عجولانه در افراد می گردد این است که باعث میشود تا فرد دائما انتظار تکرار شدن آن دسته از تجربیات منفی و دردناک را داشته باشد در نتیجه رفتارهای دیگران را دائماً بر اساس تجربیات دردناک خود قضاوت میکنند. به طور مثال فردی که توسط والدین خود تنها گذاشته شده است و از آن ها بد رفتاری های بسیاری را دیده است، دید منفی نسبت به اطرافیان خود خواهد داشت و همواره احساس خطر کرده و از چنین رفتارهایی بسیار مضطرب و نگران خواهد شد. با چنین تجربیاتی فرد دائماً در حال پیش داوری و قضاوت عجولانه خواهد بود و از قضاوت های زودهنگام در مورد رفتار دیگران آسیب خواهد دید و به شکلی روابط عاطفی او تحت تاثیر دیدگاه های مخربی که دارد، آسیب خواهند دید.
روش هایی برای پیشگیری از قضاوت عجولانه
در همین رابطه متخصصان علم روانشناسی و جامعهشناسی برای پیشگیری از قضاوت های عجولانه راهکارهای متعددی را ارائه دادهاند که برخی از آنها عبارتند از :
- تمرینهای ذهن آگاهی
- تقویت مهارتهای ارتباطی
- روشهای کنترل هیجانی
- شناسایی تحریف های شناختی
در حقیقت استفاده از این تکنیک ها می تواند به ما در مهار قضاوتهای دردسرسازی که باعث ایجاد اختلالات در روابط عاطفی ما با اطرافیان می گردد، موثر باشد. اما نکته مهم این است که شما بتوانید از متخصصین مشاوره روانشناسی در زمینه مهارت های ارتباطی دریافت کنید. روش های درمانی در درمان شناخت رفتاری می تواند به طور اختصاصی پردازش های شناختی و نحوه تفکر ما را تصحیح کرده و با ارائه راهکارهای موثر باعث ایجاد بهبود در نحوه قضاوت افراد داشته باشد.
عزیزان و همراهان ارجمند برای دریافت خدمات مشاوره روانشناسی، اطلاعات بیشتر در زمینه بستری نمودن و ترک اعتیاد فرد معتاد در یکی از مراکز ترک اعتیاد همکار مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ لطفاً با مشاورین ما تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید …