قرص دیفنوکسیلات
آنچه در این مقاله می خوانید :
مکانیزم داروی دیفنوکسیلات
عوارض شایع دیفنوکسیلات
هشدارهایی درباره دیفنوکسیلات
مصرف دیفنوکسیلات توسط کودکان
مصرف دیفنوکسیلات توسط سالمندان
مصرف دیفنوکسیلات در بارداری
مصرف دیفنوکسیلات با بیماریها
مهمترین تداخلات دارویی
برخی از علائم سوء مصرف
کلام پایانی
سوالات متداول
خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:
کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ، مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ : مهمترین عوارض قرص دیفنوکسیلات چیست و چه تاثیری بر روی سیستم عصبی و جسمی افراد میگذارد؟ مهمترین عوارض شایع قرص دیفنوکسیلات چیست و چگونه میتوان از آن پیشگیری کرد؟ دیفنوکسیلات یکی از انواع داروهای افیونی است که دارای ترکیبات مختلفی برای درمان اسهال و مشکلات گوارشی میباشد. این دارو یک اپیوئید است که با کند کردن انقباضات رودهای از اسهال و بیرون روی جلوگیری به عمل میآورد. از این دارو برای جلوگیری از عوارض ناشی از سوء مصرف مواد مخدر یا کاهش عوارض و سندروم محرومیت نیز استفاده میشود. اما خود این دارو باعث ایجاد آسیبها و عوارض مختلفی در کودکان و افراد مبتلا به عفونت کلستریدیوم میشود و استفاده خودسرانه آن می تواند باعث بروز اعتیاد و وابستگی در افراد شود.
این دسته از داروها مانند قرص دیفنوکسیلات، عملکرد مناسبی در قطع و درمان اسهال در افراد دارند اما به دلیل عوارض شایعی که ایجاد میکنند، نباید بیشتر از دوز مصرفی توسط پزشک از آن استفاده نمود، زیرا حاوی مواد افیونی و اعتیاد آور بوده و باعث ایجاد وابستگی ذهنی، روانی همچنین جسمی در افراد میشود. قرص دیفنوکسیلات داروی ضد اسهال نسخهای است که بدون تجویز پزشک نمیتوان به صورت خودسرانه از آن استفاده نمود، اما اگر مشکلات رودهای و اسهال دارید، حتما با پزشک مشورت کرده و تحت نظارت او داروهای مورد نیاز را استفاده نمایید. ما در مرکز مشاوره ترک اعتیاد اهواز کمپ هم با ارائه اطلاعات دقیق در رابطه با انواع داروها و مواد مخدر اعتیادآور سعی کرده ایم تا اطلاعات مورد نیاز در این زمینه را در اختیار شما همراهان ارجمند قرار دهیم. اگر تمایل دارید در این رابطه بیشتر بدانید، لطفاً ما را تا انتهای این مقاله همراهی بفرمایید تا از اطلاعات دقیقی در این رابطه آگاهی پیدا کنید.
مکانیزم قرص دیفنوکسیلات
داروی دیفنوکسیلات با کند کردن انقباضات رودهای باعث جلوگیری از حرکت سریع مواد غذایی در روده شده و از دفع آب و الکترونیک از بدن فرد، جلوگیری به عمل میآورد. این ماده باعث کاهش سرعت هضم و شل کردن عضلات گوارشی می شود و اجازه میدهد تا غذا به آرامی در معده و روده حرکت کرده و بدن آب و الکترولیتهای مورد نیاز را به خوبی جذب نماید و نهایتاً از اسهال جلوگیری به عمل میآورد. در حقیقت این دارو یکی از انواع داروهای ضد اسهال است که در ترکیبات خود حامل مواد افیونی میباشد و نباید بدون تجویز پزشک از آن استفاده نمود. علاوه بر ایجاد وابستگی و اعتیاد در افراد این ماده میتواند باعث ایجاد عوارض مختلفی در افراد شده که برخی از مهمترین آنها را در ادامه با هم مرور خواهیم نمود.
عوارض شایع قرص دیفنوکسیلات
نام علمی دیفنوکسیلات، لوموتیل است. این ماده میتواند عوارض جانبی خفیف یا جدی را ایجاد کرده و در یک طیف، عوارض مختلفی را بر فرد مصرف کننده تحمیل نماید. برخی از مهمترین آنها عبارتند از ایجاد خواب آلودگی، حالت تهوع، مشکلات تنفسی، یبوست و غیره. توجه داشته باشید که هر کدام از این عوارض میتواند در یک طیف از خفیف تا شدید بروز کرده و در افراد مختلف به شکلهای متفاوت و گوناگون مشاهده شود. نکته مهم در رابطه با مصرف این دارو این است که به محض روبرو شدن با این عوارض باید هرچه سریعتر از کمک های پزشکی مناسب، استفاده نمایید. اما توجه داشته باشید که عوارض ایجاد شده نامبرده تنها عوارضی نیستند که توسط این دارو میتوانند ایجاد شوند. برخی از سایر عوارض جانبی که قرص دیفنوکسیلات ایجاد میکند عبارتند از :
- نفخ
- گیجی
- سرفه
- کاهش دفعات یا مشکل در دفع ادرار
- مشکل در بلع
- دلسردی
- خشکی پوست و دهان
- تب بسیار بالا
- احساس کاذب یا غیرعادی خوببودن
- تنفس سریع و کمعمق
- ضربان قلب تند و ضعیف
- احساس گرما
- احساس غمگینی یا تهیبودن
- سردرد
- تحریکپذیری
- ازدستدادن اشتها
- ازدستدادن علاقه یا لذت
- گرفتگی عضلات
- بیحسی بازوها و پاها
- ادرار دردناک
- پوست رنگپریده و لطیف
- بیقراری
- توهم
- گرفتگی یا درد معده
- تشنگی
- سفتی در قفسه سینه
- مشکل در تمرکز
- مشکل خواب
- کاهش وزن
توجه داشته باشید که از داروهای مخدر افیونی مانند دیفنوکسیلات نمیتوان به صورت خودسرانه استفاده نمود و در صورت مصرف این گونه داروها بدون تجویز پزشک، ممکن است با اعتیاد و وابستگی شدید جسمی و ذهنی روبرو شوید. در صورتیکه مشکلات گوارشی و اسهال دارید، حتما باید از کمکهای پزشکی تحت نظارت پزشکان معالج اقدام به مصرف داروهای خود نمایید. علاوه بر این، اگر دچار اعتیاد به انواع داروهای مخدر مانند قرص دیفنوکسیلات هستید، لازم است تا با مشاورین ما در مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ تماس گرفته تا از کمکهای تخصصی آنها در زمینه ترک اعتیاد استفاده نمایید. در همین رابطه، مشاورین و کارشناسان ما در کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ آماده هستند تا به شما در فرایند درمان و بهبودی از انواع اعتیادهای مصرفی و رفتاری کمک کنند تا به یک زندگی پاک و بدون اعتیاد دست یابید.
هشدارهایی درباره قرص دیفنوکسیلات
همانطور که پیشتر توضیح داده شد، بسیاری از داروها، حاوی مواد افیونی اعتیاد زا هستند، در نتیجه به هیچ عنوان نمیتوانید به صورت خودسرانه از آنها استفاده کنید. علاوه بر این، مصرف این گونه داروها میتوانند خطرات و آسیبهای جبران ناپذیر را ایجاد نمایند که لازم است با برخی از آنها آشنا شوید.
۱- مصرف دیفنوکسیلات توسط کودکان
مصرف داروی دیفنوکسیلات در ردههای سنی مختلف مانند کودکان باید با احتیاط انجام شود و مصرف این دارو در کودکان کمتر از ۶ سال ممنوع بوده و نباید از خطراتی که این دارو مانند مشکلات تنفسی یا کما ایجاد میکند، غافل شوید. به همین دلیل، هرگز بدون مشورت پزشک، با استفاده از این دارو به کودکان خود برای درمان اسهال بصورت خودسرانه، اقدام نکنید.
۲- مصرف دیفنوکسیلات توسط سالمندان
این دارو به خاطر اثرات ترکیبی دیفنوکسیلات و آتروپین برای سالمندان ممنوع نبوده و تاکنون هیچ اطلاعاتی در مورد ارتباط سن با اثرات این دارو در دسترس نیست. اما در رابطه با تمامی افراد در رنجهای سنی مختلف به خصوص سالمندان حتما باید برای مصرف داروهای مخدر مانند قرص دیفنوکسیلات حتماً با پزشک معالج صحبت شود.
۳- مصرف قرص دیفنوکسیلات در دوران بارداری
اطلاعات تخصصی ما دربارۀ تاثیرات این دارو در دوران بارداری محدود بوده اما با این حال حتما لازم است در دوران بارداری حتماً پیش از اقدام به مصرف داروها با پزشک معالج و متخصص زنان صحبت کرده و از تاثیرات مخرب داروها مطلع شوید. توجه داشته باشید که دوران بارداری دوران بسیار حساسی است که نه تنها به فرد مصرف کننده بلکه به جنین نیز ممکن است آسیب وارد شود. به همین دلیل هرگز بدون نظارت پزشک در دوران بارداری اقدام به مصرف داروهای مخدر نکنید.
۴- مصرف موازی دیفنوکسیلات با سایر بیماریها
داروی دیفنوکسیلات می تواند عوارض جانبی متعددی ایجاد کند. بر همین اساس، افرادی که دارای مشکلات و بیماریهای خاص زیر هستند، نمی توانند از این دارو استفاده کنند. در نتیجه اگر بیماریها و مشکلات ذکر شده را دارید لطفاً از مصرف داروی دیفنوکسیلات به شدت پرهیز کرده تا از عوارض جانبی بیشتر جلوگیری به عمل آورید. برخی از مهمترین بیماری ها و مشکلاتی به فرد اجازه نمی دهد که از قرص دیفنوکسیلات استفاده نماید عبارتند از :
- اسهال ناشی از آنتی بیوتیکها و عفونتها
- یرقان
- سندروم داون
- بیماری کیسه صفرا
- گلوکوم
- بیماری قلبی
- فشارخون بالا
- بیماری کلیوی
- بیماری کبد
- ضعف شدید عضلانی
- مشکلات دفع ادرار
- بیماریهای معده و روده
- مشکلات تیروئید
مهمترین تداخلات دارویی دیفنوکسیلات
همانطور که میدانیم مصرف داروها با یکدیگر ممکن است باعث تداخل دارویی شود و عوارض مختلفی را ایجاد نماید. به همین دلیل، در هنگام داروی دیفنوکسیلات باید جانب احتیاط را رعایت کرده و از مصرف همزمان برخی از داروها با ایت دارو باید خودداری نمایید. زیرا این دارو میتواند به سرعت در بدن فرد باعث ایجاد تداخلات دارویی شود و عوارض مختلف و حتی جبران ناپذیری را ایجاد نماید. برخی از مهمترین داروهایی که باعث بروز تداخلات دارویی با دیفنوکسیلات میشوند عبارتند از :
- آمبنونیوم
- نالمفن
- نالترکسون
- پتاسیم
- سفین آمید
- سامیدورفان
باید توجه داشت که داروهای ذکر شده در بالا کل داروهایی نیستند که می توانند باعث نداخل دارویی شوند. در حقیقت، این دسته از داروها در طیف گستردهتری وجود دارند که حتماً باید با تایید پزشک برای مصرف همزمان آنها با قرص دیفنوکسیلات اقدام نمایید. در غیر این صورت، اگر مشکلات و یا داروهای دیگری به صورت همزمان مصرف می کنید، میتواند برای شما ایجاد مشکلات و چالشهای جدیدی نماید و با عوارض مختلفی روبرو شوید.
برخی از علائم سوء مصرف دیفنوکسیلات
اگر از داروی دیفنوکسیلات استفاده کرده و از حد مجاز پزشک تخطی کنید ممکن است با عوارض و علائم مختلفی روبرو شوید که مهمترین آنها عبارتند از :
- تحریک
- کمر درد
- مردمک گشادشده
- تاری دید
- تنفس دشوار یا مشکل
- تب
- هذیان گفتن
- افزایش حساسیت چشم به نور
- از دستدادن هوشیاری
- تغییرات خلقی یا ذهنی
- تشنج
- گرفتگی گردن
کلام پایانی
همانطور که توضیح شد، داروی دیفنوکسیلات یکی از انواع داروهایی است که برای درمان اسهال حاد مورد استفاده قرار میگیرد. اما به دلیل اینکه این دارو حاوی مواد افیونی اعتیادزا است، تنها با نسخه پزشک امکان مصرف آن وجود دارد. توجه داشته باشید که مصرف خودسرانه دیفنوکسیلات میتواند باعث ایجاد اعتیاد و وابستگی شدید جسمی و روانی در افراد شده و باعث بروز عوارض مختلفی شود. حتما این دارو را از دسترس کودکان دور نگه داشته تا از عوارض جانبی ایجاد شده در اثر مصرف ناخواسته جلوگیری به عمل آورید. علاوه بر این، پیش از استفاده از این دارو حتما با پزشک خود صحبت کرده و بر اساس نسخه پزشک اقدام به مصرف آن نمایید.
عزیزان و همراهان ارجمند برای دریافت مشاوره روانشناسی و اخذ مشاوره ترک اعتیاد در زمینه بستری نمودن و ترک اعتیاد فرد معتاد در یکی از مراکز ترک اعتیاد همکار مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ لطفا با مشاورین ما تماس حاصل فرمایید.