علائم اعتیاد به اینترنت
آنچه در این مقاله می خوانید :
علائم اعتیاد اینترنت
دلیل بروز این اختلال
دسته بندی اعتیاد اینترنت
عامل ایجاد اعتیاد به اینترنت
علائم اعتیاد اینترنت
عوارض انواع اعتیاد اینترنت
تشخیص انواع اعتیاد اینترنت
گزینه های درمانی اعتیاد اینترنت کدامند؟
برخی از درمان های روانی رایج
کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ، مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ : دلایل علائم اعتیاد به اینترنت چیست و برای بهبودی از آن چه باید کرد و به چه اطلاعاتی نیاز است؟ مهمترین علائم بیماری اعتیاد به اینترنت کدامند؟ چه عواملی باعث ایجاد علائم اعتیاد به اینترنت در افراد می گردد؟ در این نوشتار کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ با جمع آوری و اطلاعات دقیق در رابطه با اعتیاد اینترنت سعی کرده تا اطلاعات مهمی را در رابطه با این اعتیاد در اختیار هموطنان گرامی و مخاطبین خود قرار دهد. لطفا تا انتهای مقاله ما را همراهی بفرمایید.
علائم اعتیاد به اینترنت چیست؟
آیا بیش از حد از بازی های ویدئویی در اینترنت استفاده میکنید؟ آیا به صورت اجباری خرید آنلاین دارید؟ آیا کنترلی بر روی بررسی حساب فیسبوک تان ندارید؟ آیا استفاده از رایانه در زندگی روزمره، کار و تحصیل شما ایجاد اختلال کرده است؟ اگر فردی به هر یک از این سوالات پاسخ مثبت بدهد ممکن است دچار اختلال علائم اعتیاد به اینترنت شده باشد که معمولاً به عنوان استفاده اجباری از اینترنت از آن نام برده میشود. ابتدا انواع اعتیاد اینترنت به عنوان یک اختلال تئوریزه شد و پس از آن و بعد از بروز این نوع اختلال در زندگی افراد و هنگامی که به سرعت توسعه پیدا کرد، مورد توجه بسیاری از محققان، مشاوران بهداشت روان و پزشکان قرار گرفت و به عنوان یک بیماری ناتوان کننده شناخته شد.
اگرچه در محافل تشخیصی و آماری اختلالات روانی، از این اعتیاد به عنوان یک اختلال رسمی یاد نشده است، اما شیوع و گسترش آن در دنیای مدرن بسیار شگفت آور بوده است. موضوع مهم آن است که اختلاف گستردهای بر میزان شیوع آن وجود دارد، به این دلیل که هیچ معیار صحیح و استانداردی برای شناسایی و تخمین گسترش اختلال علائم اعتیاد به اینترنت وجود ندارد. در حقیقت پیشرفت در مطالعه اختلال اعتیاد اینترنت به دلیل عدم استاندارد سازی در این زمینه حتی منفی نیز بوده است. اما به طور کلی در بین محققان این نوع اعتیاد، از آن به عنوان یک زیر مجموعه از اعتیاد به فناوری یاد می شود.
دلیل بروز این اختلال
در حقیقت با توجه به انفجار عصر دیجیتال و گسترش تکنولوژی در دنیای امروز، اختلال علائم اعتیاد به اینترنت پیشرو در در زمینه های اعتیاد به رسانه ها می باشد و دلیل اصلی آن گستردگی فناوری در عصر جدید بوده است. در همین رابطه نگرانی هایی وجود دارد که اگر فردی به این اعتیاد مبتلا شود به شکلی گسترده در محاصره فناوری قرار دارد و رهایی از آن بسیار دشوار است. میتوان گفت که در عصر دیجیتال، اینترنت پیشرو در همه زمینه ها می باشد بیشتر کارهایی که ما انجام میدهیم و از طریق آن صورت می گیرد. به همین دلیل اعتیاد اینترنت می تواند بسیار گسترده باشد زیرا در تمامی فعالیتهای ما حضور دارد و ما به شکلی از خرید های خرد و کلان را از طریق اینترنت انجام میدهیم.
دسته بندی اعتیاد به اینترنت
شاید تصور شود به این دلیل که ما بر روی اینترنت فعالیت میکنیم و یا خرید آنلاین انجام میدهیم ما دچار اختلال علائم اعتیاد اینترنت هستیم، اما در حقیقت اینطور نیست. هنگامی که این فعالیت ها شروع به مداخله در زندگی روزمره ما می کنند مشکل پیش می آید. به طور کلی اعتیاد اینترنت به دسته های مختلفی تقسیم می گردد که متداول ترین دستههای آن عبارتند از:
- بازی
- شبکه های اجتماعی
- ایمیل
- وبلاگ نویسی
- خرید آنلاین
- استفاده از پورنوگرافی اینترنتی
اما محققان دیگر می گویند که این مقدار زمان صرف شده در اینترنت نیست که مشکل ساز است، بلکه نحوه استفاده از اینترنت مورد توجه است. آنچه حائز اهمیت است، ریسک پذیری استفاده از اینترنت می باشد که می تواند به همان میزان زمان صرف شده مهم باشد. به طور مثال اگر شما یک فرزند نوجوان دارید که از سایت های دوستیابی استفاده می کند، این فرد میتواند صحنه هایی از کودک آزاری در سایت های دیگر را ببیند و این می تواند یک ریسک باشد. همین موضوع یکی از جنبه های چند بعدی اختلال علائم اعتیاد به اینترنت است. سایر عوامل خطرناک چند بعدی شناسایی شده در این نوع اعتیاد شامل مواردی است که برخی از آنها عبارتند از:
- اختلالات جنسی
- اختلالات اجتماعی و عمل کردید
- اختلالات عاطفی
- استفاده تکانشی در اینترنت
- وابستگی شدید روانی به اینترنت
عامل ایجاد اعتیاد به اینترنت
مانند اختلالات دیگر علت دقیقی برای به وجود آمدن این اعتیاد مشخص نیست. اما میتوان مشاهده کرد که عوامل متنوعی در ایجاد چنین اختلالی نقش دارند. برخی شواهد نشان می دهد که اگر فردی از اختلال علائم اعتیاد اینترنت رنج می برند، ساختار مغزی او شبیه به کسانی است که از وابستگی شیمیایی مانند مواد اعتیاد آور و یا الکل رنج می برند. نکته مهم این است که علائم اعتیاد اینترنت می تواند تغییرات فیزیکی ساختار مغز و پیوندهای میان آن را تغییر دهد.
به طور خاص این اعتیاد بر میزان حجم خاکستری و ماده سفید در مناطقی از مغز تاثیر می گذارد که با به یاد آوردن جزئیات، توجه، برنامه ریزی و اولویت بندی کارها مرتبط هستند. به این معنا که اختلال اعتیاد اینترنت تغییرات ساختاری پیش مغزی را که توانایی فرد در اولویت بندی وظایف در زندگی است را تحت تأثیر قرار میدهد و میتواند به آن آسیب بزند. به این معنا که فرد دیگر نمی تواند اولویت بندی زندگی خود را تعیین نماید که همین موضوع بر زندگی او تاثیر مستقیم و مخرب خواهد گذاشت.
۱. تغییرات مغزی در اعتیاد اینترنت
یکی دیگر از تاثیرات که علائم اعتیاد به اینترنت بر فرد می گذارد این است که این اعتیاد در مرکز لذت در مغز تاثیر می گذارد و فرد با تکرار رفتار اعتیادی خود باعث آزاد شدن دوپامین در مغز و در نتیجه تجربه لذت بخش و فعال کننده سیستم پاداش در مغز خود را تجربه خواهد کرد. بر همین اساس فرد به مرور زمان و افزایش رفتار خود سعی در دریافت لذت بیشتر است و این می تواند باعث وابستگی های شدید روانی و عصبی در فرد گردد. یکی از تاثیرات مهمی که اعتیاد اینترنت بر فرد میگذارد سیستم چندلایه پاداش در این اعتیاد است.
به این معنا که گشت و گذار مداوم فرد در اینترنت منجر به پاداش های متعدد می شود که فرد هیچ کنترلی بر روی آن دیگر نخواهد داشت. منابعی از سرگرمی های متنوع و متعدد و اتفاقات غیر قابل پیش بینی من سیستم پاداش فرد را تحت تاثیر قرار می دهند و همین موضوع باعث شعله ور شدن و اعتیاد اینترنت می گردد.
۲. تاثیرات بیولوژیکی در بروز اعتیاد
هنگامی که یک فرد میزان دوپامین و سروتونین در مغز او نسبت به افراد دیگر کمتر باشد، این کمبود شیمیایی ممکن است فرد را درگیر رفتارهای اعتیادی و در نتیجه گرایش او به منابعی جلب گردد که این کمبود را در او جبران می نماید. در حقیقت اینترنت روشی برای دستیابی به لذت بیشتر است که افراد از طریق آن سعی می کنند کمبودهای شیمیایی عصبی خود را برطرف نمایند.
۳. اضطراب و افسردگی
یکی دیگر از دلایلی که افراد دائماً به سراغ اینترنت میروند وجود اضطراب و افسردگی است. به این معنا که افراد برای تسکین رنج خود به اینترنت مراجعه می کنند. به همین ترتیب ممکن است افراد خجالتی و افرادی که دچار بی حوصلگی اجتماعی هستند نیز در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به علائم اعتیاد اینترنت قرار داشته باشند. به همین شکل اگر افرادی که از اضطراب و افسردگی رنج می برند ممکن است برای پر کردن خلا و نیازهای عاطفی و روانی خود به اینترنت متوسل شوند. معمولاً افراد خجالتی که از نظر اجتماعی دچار نقصان هستند ممکن است به اینترنت متوسل شوند و نیازهای عاطفی و تعاملی خود را از طریق آن مرتفع نمایند.
شناخت علائم اعتیاد به اینترنت
علائم و نشانه های این اختلال ممکن است خود را به صورت حالت های جسمی و یا عاطفی بروز دهند.
علائم عاطفی
- ۱- افسردگی
- ۲- گوشه گیری
- ۳- احساس گناه
- ۴- اضطراب
- ۵- احساس سرخوشی
- ۶- عدم توانایی در اولویت بندی
- ۷- انزوا
- ۸- بی حسی زمانی
- ۹- حالات دفاعی
- ۱۰- تحریک پذیری
- ۱۱- نوسانات خلقی
- ۱۲- ترس
- ۱۳- تنهایی
- ۱۴- بی حوصلگی
علائم جسمی انواع اعتیاد به اینترنت
- ۱- کمر درد
- ۲- سندروم تونل کارپ
- ۳- سردرد
- ۴- بی خوابی
- ۵- تغذیه نامناسب
- ۶- بهداشت شخصی ضعیف
- ۷- گردن درد
- ۸- مشکلات بینایی
- ۹- افزایش یا کاهش وزن
عوارض انواع اعتیاد به اینترنت
اگر فردی از اعتیاد اینترنت در حال رنج بردن است، ممکن است در روابط شخصی، زندگی کاری، مالی و یا تحصیلی خود دچار اختلالات و اشکالاتی گردد. افرادی که از این شرایط رنج می برند ممکن است ارتباط خود با دیگران را به مرور زمان از دست بدهند و برای مدت های طولانی در انزوای اجتماعی به سر برند. اعتیاد اینترنت بر روابط شخصی آنها تاثیر منفی خواهد گذاشت و بی اعتمادی و عدم صداقت در روابط عاطفی را به وجود می آید. افرادی که اعتیاد اینترنت دارند، برای مخفی نگاه داشتن زبانی که در اینترنت صرف می کنند مجبور به پنهان کاری و انکار می شوند.
علاوه بر این افراد ممکن است برای مخفی نگه داشتن رفتار های آنلاین خود شخصیت های مجازی و غیر حقیقی ایجاد کنند. مشکلات مادی جدی یکی دیگر از از مسائلی است که در نتیجه اعتیاد اینترنت به وجود می آید. همچنین بازی های آنلاین و قمار می تواند صدمه های شدیدی از لحاظ مالی به فرد وارد آورد. اعتیاد اینترنت تاثیرات مخرب زیادی بر روابط جسمی جنسی افراد می گذارد زیرا افراد در محیط آنلاین احساس راحتی بیشتری نسبت به روابط جسمی و واقعی خود میکنند.
تشخیص انواع اعتیاد به اینترنت
اگر چه در زمینه سلامت روان پیشرفت های چشم گیری اتفاق افتاده است، اما هنوز تحقیقات بسیاری در زمینه اختلالات روانی و آماری نیاز است. به همین منظور یک تشخیص استاندارد برای عوارض بیماری اعتیاد کشف نشده است. اما با همه این کم و کاستی ها بر اساس یکسری از معیارها جوامع علمی سعی کردهاند تا این اختلال را به شکلی تشخیص دهند.
معیارهای تشخیص :
- فرد دائم از اینترنت استفاده می کند و یا مرتبط درباره آن فکر می کند.
- برای جلب رضایت نیاز به استفاده و در زمان های طولانی دارد.
- تلاشهای ناموفق برای کنترل، قطع و یا متوقف کردن استفاده از اینترنت را دارد.
- هنگام تلاش برای کنترل استفاده از اینترنت بی قرار، افسرده و یا تحریک پذیر است.
- بیشتر از آنچه که در نظر داشته آنلاین بوده است.
علاوه بر این موارد، موضوعات دیگری نیز وجود دارد که در تشخیص اختلال اعتیاد به اینترنت می توان به آن رجوع کرد که عبارتند از:
- از بین رفتن یک رابطه مهم شغلی، تحصیلی
- از دست دادن یک فرصت شغلی و یا تحصیلی مناسب
- دروغگویی برای پنهان کردن اعتیاد اینترنت
- استفاده از اینترنت برای فرار از مشکلات
گزینه های درمانی اعتیاد اینترنت
اولین قدم در درمان یک اعتیاد، در حقیقت تشخیص وجود آن است. اگر فردی اعتقاد ندارد که مشکلی دارد احتمالاً به دنبال معالجه هم نخواهد بود. یکی از مشکلات اساسی در رابطه با این اعتیاد این است که افراد غالباً دارای مسئولیت پذیری مناسبی نیستند. به طور مثال افراد در فضای مجازی پنهان هستند و اعمال رفتار آنها قابل بررسی نیست و ممکن است هرگز کسی به رفتار آنها در این فضا دسترسی پیدا نکند. برخی از کارشناسان معتقدند که اختلال علائم اعتیاد به اینترنت یک بیماری است که معمولاً به خودی خود برطرف می گردد. مطالعات نشان داده است که رفتار خود اصلاحی می تواند موفقیت آمیز باشد. به طور مثال استفاده از نرم افزارهای اصلاحی که استفاده از اینترنت و یا سایتهای بخصوصی را محدود و کنترل می کند.
برخی از متخصصان نیز معتقدند که دارو در درمان اختلال اعتیاد اینترنت میتواند موثر باشد. اگر فردی از این بیماری رنج می برد به احتمال زیاد از یک بیماری زمینهای مانند اضطراب و افسردگی رنج می برد. در نتیجه به طور کلی تصور می شود که اگر اضطراب و افسردگی افراد درمان شود ممکن است اعتیاد اینترنت به مرور برطرف گردد. تحقیقات نشان داده است که داروهای ضد اضطراب و افسردگی تاثیر عمیقی بر میزان زمان صرف شده در اینترنت دارند و برخی اوقات باعث کاهش نرخ استفاده از اینترنت در زندگی افراد بودند. اما یکی دیگر از راه های ارائه شده انجام فعالیتهای بدنی و ورزش است که باعث افزایش سطح سروتونین و کاهش وابستگی به اینترنت می گردد.
برخی از درمان های روانی رایج
- درمان های فردی، گروهی و خانوادگی
- رفتار درمانی
- دیالکتیکی
- درمان شناختی
- هنر درمانی
- تفریح درمانی
- واقعیت درمانی
اما به دلیل شیوع این اختلال در جوامع بشری، مراکز درمانی و برنامه های بهبودی متنوعی در سراسر جهان رو به افزایش است. در برخی موارد، در اعتماد استفاده می شده است که البته این روش در حال حاضر دیگر ممنوع است. مراکز درمانی متنوعی در سراسر کشور وجود دارد که از آن ها برای کمک به افرادی که دارای این نوع اعتیاد هستند استفاده می شود.
عزیزان و همراهان ارجمند برای دریافت خدمات مشاوره روانشناسی، اطلاعات بیشتر و اخذ مشاوره ترک اعتیاد در زمینه بستری نمودن ترک اعتیاد فرد معتاد در یکی از مراکز درمان اعتیاد همکار مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ با مشاورین ما تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید…
(01) دیدگاه