شناخت بیماری اعتیاد
آنچه در این مقاله می خوانید :
شناخت ناخوشی اعتیاد
شناخت اعتیاد و علائم آن
تفاوت فرد سالم و معتاد در عملکرد
شناخت انواع اعتیاد
انواع اعتیاد های مصرفی
علائم اولیه اعتیاد
اعتیاد و تغییر شخصیت
نشانه های تغییرات در سلامتی
عواقب طولانی مدت اعتیاد
کلام آخر
کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ، مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ : برای شناخت بیماری اعتیاد به چه اطلاعاتی نیاز داریم و چگونه می توان آن را شناخت؟ ماهیت بیماری اعتیاد چیست و دارای چه مشخصاتی می باشد؟ آیا اعتیاد یک بیماری است و یا یک مشکل اخلاقی و اجتماعی؟در مقاله پیش رو کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ سعی کرده تا با گردآوری مطالب مهم در رابطه با شناخت بیماری اعتیاد به شما همراهان ارجمند کمک نماید. اگر تمایل دارید در این باره بیشتر بدانید لطفاً این مقاله را تا انتها مطالعه فرمایید.
شناخت بیماری اعتیاد
همانطور که میدانیم شناخت بیماری اعتیاد یکی از پیچیده ترین موضوعاتی است که هر جامعهای با آن دست و پنجه نرم می کند. هر چه زمان می گذرد، با ایجاد آزمایشگاه های غیر قانونی در کشورها، ساخت و تولید انواع مواد مخدر صنعتی و شیمیایی در حال افزایش هستند. از طرف دیگر به خاطر روش زندگی خانوادهها و تغییر ساختار زندگی در قرن حاضر نسبت به گذشته، گسترش اعتیاد به انواع مختلف آن، افراد و جامعه ها را درگیر خود ساخته است. اما آیا اعتیاد یک بیماری است یا یک معضل و انحراف اخلاقی؟ پاسخ به این سوال می تواند برای بسیاری از افراد گره گشا باشد و به واسطه آن بتوانند مشکلات خود را حل کرده به زندگی خود بازگردند.
علائم بیماری اعتیاد
شناخت بیماری اعتیاد در افراد بر اساس ماهیت این بیماری میتواند دشوار و پیچیده باشد. انجمن پزشکی ایالات متحده، اعتیاد را به عنوان یک بیماری مزمن و پیشرونده تعریف میکند که بر سیستم پاداش، انگیزه و عملکردهای مغز افراد تاثیرات مخرب میگذارد. فردی که به اعتیاد مبتلا است نسبت به مصرف یک ماده مخدر یا یک اعتیاد رفتاری گرایش و جاذبه مرگبار نشان می دهد و برای متوقف سازی آن دچار مشکلات عدیده ای است. در چنین شرایطی فرد مبتلا به اعتیاد برای رسیدن به خواسته اعتیادی خود سایر موضوعات زندگی را نادیده گرفته و نسبت به آنها با بی مسئولیتی رفتار می کند. اما مهمترین علائم بیماری اعتیاد که در یک فرد مبتلا می تواند بروز پیدا کند، میتواند کاملا متفاوت و متغیر باشد. اما برخی از کلیات آن عبارتند از :
- عدم توانایی کنترل در دور ماندن از یک ماده مخدر یا یک رفتار
- نادیده گرفتن تعهدات اجتماعی و کاهش روابط اجتماعی
- نادیده گرفتن عواقب مصرف یک ماده مخدر یا یک رفتار
- بروز علائم ترک اعتیاد یا نیاز به مصرف یک ماده یا رفتار
در حقیقت می توان گفت که این علائم می توانند به هم پیوند بخورند و درجه شدت هر کدام از این علائم می تواند به مدت زمان اعتیاد فرد بستگی داشته باشد اما می توانند در شناخت بیماری اعتیاد کمک کننده باشند.
تفاوت فرد سالم و معتاد در عملکرد
نکته مهم و حائز اهمیت در این باره این است که یک فرد سالم هنگامی که یک رفتار یا یک موضوع را در زندگی خود به عنوان یک پدیده منفی شناسایی می کند به دنبال راهی برای خلاصی از آن خواهد بود و به شکلی آن را خاتمه میدهد، اما در یک شخص معتاد بجای پذیرفتن وجود مشکل، فرد بدنبال راهی برای توجیه و ادامه رفتار بیمارگونه خود می گردد.
البته اینگونه دیدگاه ها در یک فرد معتاد بر اساس ساختارهای پیچیده و بیمارگونه ذهنی او شکل می گیرد و همه چیز در سیستم عصبی او دست به دست هم می دهد تا چنین توجیه بیمارگونه ای برای مشکلات موجود در زندگی بیابد. اولین قدم برای شناخت بیماری اعتیاد و دریافت کمک در رابطه با اعتیاد این است که بتوانید علائم جسمی، روحی و یا عاطفی مانند تغییرات ناگهانی وزن، شخصیت و نحوه روابط با دوستان یا اعضای خانواده را تشخیص دهید. اگر فردی را میشناسید که مبتلا به اعتیاد است می توانید با معرفی به مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ و تماس با مشاورین ما برای دریافت اقدام کمک کنید.
شناخت انواع اعتیاد
در حقیقت اعتیاد با سوء مصرف مواد مخدر و محرک دیگر در ارتباط است اما، این تنها موردی نیست که اعتیاد در زندگی یک فرد می تواند بروز پیدا کند و ممکن است به اشکال دیگر مانند انواع اعتیادهای رفتاری در زندگی افراد تاثیر بگذارد که برخی از آنها عبارتند از :
- قمار
- سکس
- پرخوری
- کار کردن و غیره
به طور معمول در برای شناخت بیماری اعتیاد می توان گفت هنگامی که فرد نمیتواند جلوی رفتار مداوم و مخرب خود را بگیرد و از آن پرهیز نماید بروز می کند. اما معمولاً بروز اعتیاد در افراد به میزان سلامتی روحی و روانی آنها و همچنین شرایط جسمی ایشان بستگی دارد و ممکن است در افراد متغیر باشد و زمان بروز اعتیاد متفاوت باشد. اعتیاد به طور کلی شامل دو بخش می باشد. بخش نخست در رابطه با اعتیادهای مصرفی می باشد که فرد به یک ماده به خصوص اعتیاد پیدا میکند و بخش دیگر شامل اعتیادهای رفتاری است که یک رفتار یا موقعیت خاص تبدیل به اعتیاد در زندگی فرد می گردد. هر کدام از این بخشها عبارتند از :
انواع اعتیاد های مصرفی
- نیکوتین یا تنباکو
- الکل
- مواد استنشاقی مانند اسپری ها، بنزین و غیره
- مواد مخدر و محرک غیر مجاز
- داروهای نسخه ای
اما بخش دیگر نشان می دهد که اعتیادهای رفتاری نیز می توانند مانند اعتیاد به مواد مخدر جدی و کشنده باشند. در حقیقت هر دو نوع اعتیاد باعث ایجاد وابستگی های شدید و پیامدهای منفی در زندگی افراد می گردد که برخی از این اعتیادهای رفتاری شامل :
- قمار
- کار کردن
- ارتباط جنسی
- خرید کردن
- بازی های ویدئویی
- اعتیاد به اینترنت یا رسانه
نکته حائز اهمیت در این رابطه این است که نوع اعتیاد مهم نیست بلکه شناخت بیماری اعتیاد و آگاهی از علائم هشدار دهنده آن در زندگی فرد است که مهم می باشد و در صورت بروز، نیاز به دریافت کمک های تخصصی وجود دارد.
شناخت بیماری اعتیاد و علائم اولیه آن
از آنجا که اعتیاد یک بیماری پیشرونده و کشنده است شناخت آن در مراحل اولیه می تواند بسیار کمک کننده و پیشگیرانه باشد. در حقیقت اعتیاد میتواند در زندگی افراد به شکل آهسته و مرموز رشد کرده و زندگی آنها را از حالت طبیعی خارج کرده و به انحطاط بکشاند. در نتیجه لازم است تا در صورت بروز علائمی از اعتیاد در زندگی افراد به دقت آن را بررسی کرده و آن را شناسایی و درمان کرد. در همین رابطه برخی از سرنخ ها وجود دارند که می توانند به ما در تشخیص اعتیاد در زندگی عزیزانمان کمک نمایند.
- آزمایشات بالینی
- سابقه خانوادگی در اعتیاد
- تمایل به انجام یک فعالیت معتادگونه یا مصرف یک ماده بخصوص
- جستجوی موقعیت هایی که در آن یک ماده به خصوص یا فعالیتهای معتادگونه وجود دارد
- از دست دادن کنترل با احساس پشیمانی و بدون اثر
هنگامی که صحبت از رفتارهای متداول اجتماعی مانند نوشیدن الکل یا مصرف نیکوتین میشود، تشخیص اینکه این رفتار اعتیادی است یا خیر کمی دشوار است اما آنچه در شناخت بیماری اعتیاد به نظر میرسد این است که عوارض بیماری اعتیاد میتواند به آهستگی و به شکل یک خزنده در زندگی افراد رشد کرده و تحت تأثیر قرار دهد و اگر علائم بیماری اعتیاد و رفتارهای اجباری معتادگونه دیگر در زندگی فرد شناسایی و درمان نشود میتواند به یک عادت ناتوان کننده و یک اعتیاد کشنده تبدیل شود.
۱. اعتیاد و تغییر شخصیت
هنگامی که اعتیاد از مراحل اولیه خود عبور می کند و تبدیل به یک بیماری حاد می شود و وارد مرحله مزمن می گردد احتمالاً با تغییرات عمدهای در شخصیت یا رفتار فرد روبهرو خواهیم شد که مهمترین آنها عبارتند از :
- عدم علاقه به فعالیت های اجتماعی
- غفلت از روابط و نادیده گرفتن نزدیکترین افراد
- از دست دادن تعهدات مهم اجتماعی
- تمایل به مصرف مواد مخدر یا رفتارهای اعتیادی
- نادیده گرفتن پیامدهای منفی اعمال
- تغییر مشخص در الگوی خواب که منجر به خستگی مزمن می گردد
- افزایش پنهان کاری و دروغگویی در مورد ماده مصرفی یا زمان صرف شده
اعتیاد به طور ویژهای بر زندگی افراد تاثیرات مخرب و منفی می گذارد و با گذشت زمان وخیم تر شده و به رود شرایط زندگی فرد را دستخوش تغییرات مخرب می کند. افراد مبتلا به اعتیاد تمایل دارند که اوقات خود را در تنهایی سپری کرده و از اعمالی که آنها را از اعتیاد دور می کند پرهیز می کنند. هنگام مواجه شدن با شرایط جدید بهانه می گیرند و سعی می کنند رفتار خود را توجیه کنند.
۲. شناخت بیماری اعتیاد؛ نشانه های تغییرات در سلامتی
یکی دیگر از روشهای شناخت بیماری اعتیاد این است که سلامتی روحی و جسمی فرد معتاد در خطر است. اعتیاد به انواع مواد مخدر و اعتیاد های رفتاری دیگر باعث تخریب جسمی، روحی و روانی فرد معتاد می گردد و به مرور زمان علائم جسمی در او پیدا می شود. در حقیقت اعتیاد از هر گونه ای که باشد بر روند سلامتی فرد تاثیرات مخرب می گذارد و باعث ایجاد مشکلات جسمی، روحی و روانی در فرد میگردد که برخی از نشانههای آنها عبارتند از :
- چشم های خونی لعاب دار
- بیماری های مداوم
- صدمات غیرقابل توضیح
- مشکلات مقاربتی
- تغییر ناگهانی وزن
- تغییر شکل پوست، مو، دندان و ناخن
- افزایش مقاومت در برابر داروها
- بروز علائم فیزیکی مانند تعریق، لرزش یا استفراغ
- از دست دادن حافظه و مشکل در یادآوری
- تاری دید و تغییر در گفتار
از طرف دیگر اعتیاد میتواند باعث بروز تغییرات بیمارگونه ای در فرد از لحاظ ذهنی و عاطفی شود. اعتیاد بر جنبه روحی و روانی افراد تاثیرات مخرب می گذارد و روند احساسی فرد را دچار اختلال می کند.
۳. علائم احساسی اعتیاد
- تغییرات ناگهانی در خلق و خو
- رفتارهای خشونت آمیز
- تحریک پذیری
- افسردگی و بی علاقگی به زندگی
- افکار خودکشی
به خاطر داشته باشید که اعتیاد دائماً فرد را تحت تاثیر قرار داده و شرایط زندگی او را به سمت انحطاط می کشاند. در شناخت بیماری اعتیاد، هنگامی که با علائم اعتیاد در زندگی یک فرد روبرو می شویم بسیار مهم است که آن را جدی بگیریم و برای درمان و بهبود آن اقدام کنیم در غیر این صورت به مرور و با آهستگی اعتیاد در زندگی فرد افزایش پیدا می کند و به همه جنبه های زندگی او سرایت میکند. اعتیاد یک بیماری کشنده است که به آهستگی و به شکل مرموز در زندگی افراد رشد میکند و اثرات مخرب و کشندهای را بر جای می گذارد. برای درمان و بهبود اعتیاد لازم است از کمک های تخصصی استفاده شود و از درمانگران اعتیاد در این راه کمک گرفت.
عواقب طولانی مدت اعتیاد
با شناخت بیماری اعتیاد، به مرور زمان و با گسترش اعتیاد در زندگی فرد اثرات منفی ماندگارتری ایجاد خواهد شد که دارای عواقب طولانی مدت می باشد. هنگامی که اعتیاد در زندگی یک فرد رشد می کند فرد به آهستگی مقاومت خود را از دست می دهد و نسبت به شرایط پیش آمده بی تفاوت شده و اثرات مخرب آن را نادیده میگیرد و در نتیجه به مرور زمان علائم و عوارض بیماری اعتیاد در زندگی فرد تشدید شده تا به نقطه پایانی برسد.
پیامدهای احتمالی بلند مدت اعتیاد
همانطور که توضیح داده شد اعتیاد دارای عواقب طولانی مدت است که زندگی فرد را به انحطاط می کشاند. برخی از آنها عبارتند از :
- ابتلا به بیماریهای عفونی
- ترک تحصیل و اختلال در روند تحصیلی
- روابط آسیب دیده با دوستان و خانواده
- از دست دادن وضعیت های خوب اجتماعی
- دستگیری یا زندان
- اخراج از خانه یا پرداخت وام های مسکن ناموفق
- از دست دادن شغل
- از دست دادن حقوق والدین
اعتیاد باعث وجود آمدن مشکلات عدیده ای در زندگی افراد میشود و میتواند آثار مخربی را بر زندگی فرد و اطرافیانش وارد آورد. شناخت بیماری اعتیاد در زندگی یک فرد می تواند کمک کننده باشد و او را در مسیر بهبودی قرار دهد زیرا رها کردن فرد با اعتیاد میتواند باعث خسارات جبران ناپذیری به او و زندگی اش گردد.
گام های مهم بهبودی؛ ماهیت بیماری اعتیاد
دسترسی سریع به درمان اعتیاد بسیار مهم و قابل توجه است زیرا شخصی که مبتلا به بیماری اعتیاد است نیاز به کمک های تخصصی دارد. در همین رابطه برای دریافت کمک و مشاوره های تخصصی در زمینه بستری نمودن فرد معتاد در یک مرکز ترک اعتیاد لطفاً با مشاورین مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ تماس حاصل فرمایید. نکته قابل توجه در رابطه با شناخت بیماری اعتیاد و مشکلات مرتبط با آن این است که این بیماری فرد را در زمینه های مختلف زندگی تحت تاثیر قرار می دهد.
در نتیجه برای درمان آن به درمان های جامع و تخصصی نیاز است که معمولاً در چندین مرحله و به صورت یک پروسه طولانی مدت به افراد داده میشود. این مراحل می تواند شامل سم زدایی، مشاوره های رفتاری و پیگیری های طولانی مدت باشد. در ادامه به چند روش اشاره می شود که در روند بهبودی فرد معتاد در یک خانواده میتواند موثر باشد:
- در مورد وابستگی به مواد یا اعتیادهای رفتاری و نحوه درمان آن بیشتر بیاموزید
- به فرد معتاد خود رفتن به جلسات دوازده گانه را مرتباً یادآوری کنید
- در صورت عود مجدد اعتیاد با فرد صحبت کنید و در مورد مشکل اش ابراز نگرانی نمایید
- از کمک های تخصصی استفاده کنید
نکته حائز اهمیت این است که افراد و خانواده ها می توانند در زمینه ترک اعتیاد با یکدیگر همکاری کرده و کمکهای موثری را به هم برسانند. اما این در صورتی است که خانوادهها آموزشهای لازم را دریافت کرده باشند و در مورد اعتیاد عزیزشان اطلاعات بیشتری را جمع آوری نمایند.
کلام آخر
اعتیاد یک فرد میتواند بر روی خانواده و روابطش تاثیرات مخرب زیادی را وارد نمایید، در نتیجه لازم است تا همه خانواده در مورد بهبودی از اعتیاد آگاه تر شوند.
سوالات متداول
[sc_fs_faq html=”true” headline=”h3″ img=”” question=”مهمترین تفاوت افراد سالم با افراد بیمار یا معتاد چیست؟” img_alt=”” css_class=””] مهمترین تفاوتی که میان افراد معتاد و سالم وجود دارد، تفاوت ذهنی و نحوه کارکرد مغز و سیستم عصبی افراد است. به طور کلی افراد تنها از لحاظ روانی و حسی می توانند دچار اختلالاتی شوند که اعتیاد را در زندگیشان تولید کند. [/sc_fs_faq]
عزیزان و همراهان ارجمند برای دریافت خدمات مشاوره روانشناسی، اطلاعات بیشتر و اخذ مشاوره ترک اعتیاد در زمینه بستری نمودن فرد معتاد در یکی از مراکز همکار مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ، لطفاً با مشاورین ما تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید …
(03) دیدگاه