رهایی از وابستگی عاطفی (۳)
آنچه در این مقاله می خوانید :
روشهای رهایی از وابستگی
روند فکری یک فرد وابسته
تمرکز وسواسی
عنصر شانس
خیال پردازی
همه درخشش ها
روند انتخاب طبیعی
احساسات ابزاری برای فریب
روشهای رهایی از وابستگی عاطفی
در ادامه به تشریح روش ها و متدهایی برای رهایی از وابستگی خوتهیم پرداخت تا شما را با جزئیات بیشتری آشنا کنیم.
۱۱. از کنترل شدن توسط اموالتان خودداری کنید
برای رهایی از وابستگی عاطفی لازم است که به طور همزمان نسبت به حالات و احساسات درونی خود اشراف داشته باشیم. وابستگی عاطفی در حقیقت یک ناخوشی درونی عاطفی و روانی است. پیچیدگی ذهنی و در هم ریختگی آن در رابطه با مسائل یکی از مشخصه های اصلی در یک فرد وابسته میباشد. هنگامی که یک فرد به بیماری وابستگی مبتلا باشد به شکلی خاص به پدیدهها وابسته می شود، در حقیقت وابستگی در یک فرد ابتدا در ذهن او شکل میگیرد و بعد در رفتار او متجلی می شود.
۱- روند فکری یک فرد وابسته؛ انواع وابستگی عاطفی
هنگامی که یک فرد وارد یک رابطه می شود در ابتدا تصور می کند که این رابطه ممکن است برای من خوب باشد، اما پس از مدتی شروع می کند به این موضوع فکر کردن که این ممکن است برای من بد نباشد.سپس با خود میاندیشد که این رابطه باید برای من خوب باشد و پس از مدتی فکر میکند که این رابطه باعث خوشبختی من خواهد شد. کمی که از زمان میگذرد فرد شروع می کند به این موضوع فکر کردن که این رابطه احساس خوبی ندارم و ناراحت هستم و تنها با گذشت مدت اندکی پس از آن فکر می کند که هیچ چیز دیگری نمی تواند مرا به اندازه این رابطه خوشحال کند.
در ادامه فرد بدون آن احساس ویرانی می کند تصور میکند که چقدر به این رابطه احتیاج دارد و هیچ چیز دیگری برای خوشبختی و خوشحالی و وجود ندارد. در همین رابطه این موضوع وجود دارد که برای درمان و رهایی از وابستگی عاطفی، اشراف و آگاهی از آنچه که باعث اشتیاق عمیق در رابطه با یک رابطه میشود می تواند بسیار کمک کننده باشد. افراد وابسته به شدت به جزئیات قطع می کنند.
آنها مانند یک فرد معتاد که ماده مخدر خود را دیده است به شخصی که وارد زندگی آنها می شود نگاه می کنند. برای رهایی از وابستگی عاطفی لازم است نکات مهمی را برای پیشگیری از آن بدانیم و به اجرا در آوریم. همانطور که گفته شد فرد وابسته به هم وابسته خود مانند یک ماده مخدر و تخدیر کننده احساسات نگاه می کند و از آن انتظار برآورده شدن خواسته ها و امیال درونی خویش را دارد.
نکته:
اما نکته حائز اهمیت برای رهایی از وابستگی عاطفی که لازم است بدانیم این است که هر چیزی که ما را گرفتارتر می کند کمتر استفاده کنیم. به این دلیل که فرد وابسته به سرعت در روند وابستگی قرار می گیرد و مانند یک خودرو در یک سراشیبی عمل می کند در نتیجه هر جا و هر چیزی که می تواند جلوی این روند بیمارگونه را بگیرد لازم است که به اجرا گذاشته شود.
۲- تمرکز وسواسی یا انحصاری
برای رهایی از وابستگی عاطفی لازم است تا با این جنبه قدرتمند در بیماری وابستگی آشنا شویم. افراد وابسته بدون اینکه تمامی جنبه های یک رابطه را در نظر بگیرند و به محض آنکه نسبت به چیزی جذب شوند تمرکز وسواسی پیدا می کنند و دیگر به کیفیت و مشخصات مهم یک رابطه توجه نمی کند و فقط از لحاظ جذابیت به آن می نگرند.
۳- تمایلات دور از ذهن؛ انواع وابستگی عاطفی
توهم اضطراری و فوری یکی دیگر از جنبه های بیماری وابستگی است. احساسات بی تابانه و دردناک از دلایل اصلی چسبندگی در افراد وابسته است. تمایل به ارضای فوری عاطفی از نشانه های این افراد است و برای رهایی از وابستگی عاطفی لازم است تا این جنبه پیچیده احساسی در فرد شناسایی شود. شناخت جنبه مختلف ناخوشی وابستگی کمک می کند تا فرد جلوی تمرکز تمایلی خود را بگیرد و بتواند آن را شناسایی کند. احساس ناامنی مزمن و ترس از شکست و تنهایی از دیگر احساسات دردناک در یک فرد وابسته است که شناخت آنها می تواند بسیار تاثیر گذار باشد.
۴- عنصر شانس در هر بازی
افراد در زندگی خود فرصت های بسیاری را بدست می آورند اما در بسیاری از اوقات حتی این فرصت ها از دست می رود. اما روابط هم به همین صورت هستند و ممکن است مانند یک بازی سرانجام آن پیروزی نباشد. برای رهایی از وابستگی عاطفی لازم است این فاکتور در نظر گرفته شود. یعنی افراد در حالت طبیعی ممکن است حتی در یک بازی شانس بردن داشته باشند و شکست بخورند. برای یک فرد وابسته قوانین در روابط به همین شکل هستند اما به دلیل اختلالات فکری و احساسی فرد نمی تواند به صورت طبیعی به روابط نگاه کند. برای رهایی از وابستگی عاطفی لازم است فرد عنصر شانس در یک رابطه را در نظر بگیرد و در کنار آن به مهارت و تلاش برای موفقیت در یک رابطه نیز بیاندیشد.
۵- خیال پردازی؛ رهایی از وابستگی عاطفی
راه دیگر برای رهایی از وابستگی عاطفی، جلوگیری از تمایل به خیال پردازی است. این موضوع بسیار اهمیت دارد هنگامی که یک فرد وابسته با کسی ارتباط خوبی هم دارد ممکن است، رابطه برای فرد مقابل به اندازه ای که برای شما جدی است برای او نباشد. در نتیجه ممکن است شما در تخیل خود چیزهایی را بنا کنید که برای طرف شما اصلا مفهومی نداشته باشد. برای جلوگیری از درد بیشتر لازم است تا این حقیقت را بدانیم که می بایست به این نکات ظریف در یک رابطه دقت شو و از اشتباه گرفتن حالات بیمارگونه با حقایق یک رابطه به شدت پرهیز کنیم.
۶- همه درخشش ها طلا نیستند
برای رهایی از وابستگی لازم به نکات بیشتری در یک رابطه دقت شود که مهمترین آنها عبارتند از :
- نسبت به گیجکننده بودن روابط آگاه باشید.
- احساسات واقعی را با سازگاری های جنسی اشتباه نگیرید.
- جذابیت بصری را با جذابیت درونی و عمیق اشتباه نگیرید.
- وسواس و برخورد شدید را با دوست داشتن اشتباه نگیرید.
- احساسی را که از یک شخص میگیرید را با چیزی تشبیه نکنید.
- برداشت اول خود را با آنچه واقعاً دوست دارید اشتباه نگیرید.
- آنچه که اشخاص در مورد خود میگویند را با آنچه که واقعاً هستند اشتباه نگیرید.
- تصور عشق افراد را با آنچه که در واقعیت انجام می دهند اشتباه نگیرید.
- ناامنی، پوچی و احساس تنهایی را با عشق اشتباه نگیرید.
- دردهای عاطفی و آسیب هایی را که از کودکی داشته اید با فرد نا مناسب درمیان نگذارید.
۱۲. جدایی از میل به وابستگی یک نوع آزادی است.
برای رهایی از وابستگی عاطفی نیاز است تا ما مراقبت های ویژه از حالات و احساسات درونی خود را داشته باشیم. در یک فرد وابسته ذهن او همیشه می تواند او را قانع سازد که به اندازه کافی در زندگی ندارد به چیز بیشتری نیاز دارد. این هوس سیری ناپذیر دائماً در یک فرد وابسته می تواند او را به یک وضعیت خطرناک وابستگی سوق دهد. برخی از خواسته های ما ممکن است به شکلی استبداد گونه و دیکتاتور مابانه ما را به یک سمت به خصوص سوق دهد و ما را در یک اتفاق اجبار گونه قرار دهد. بسیاری از اوقات این احساس اجبار گونه چه شکلی است به فرد وابسته می گوید: “شما باید این را بخواهید”
اما دانستن این نکته الزامی است هنگامی که یک فرد وابسته با چنین حالاتی روبرو می شود باید بداند که بخشی از ذهن ناخودآگاه او تصور میکند که یک پدیده یا یک رابطه میتواند برای شخص مفید باشد، اما حقیقت آن است که فرد در این گونه مواقع باید فقط نظاره گر باشد و بداند که این قسم احساسات می توانند بسیار گمراه کننده و بی فایده باشند.
در همین رابطه جدا شدن از امیال درونی می تواند بسیار کمک کننده باشد. برای رهایی از وابستگی عاطفی لازم است که ما امیال مخرب و درونی خود را شناسایی کرده و آنها را بخشی از خود ندانیم. در حقیقت هنگامی که امیال و احساسات خود را بخشی از وجود خود می پنداریم، تقریباً چارهای جز اقدام و عملی کردن آن ها نداریم. اما هنگامی که امیال و حالات درونی خود را به عنوان چیزی خارج از خود می بینیم، می توانیم تحت فشار آنها عملی را انجام ندهیم و فرصت بیشتری برای رهایی از وابستگی داشته باشیم.
“من مجبور نیستم این را بخواهم / مجبور نیستم این را اصلاح کنم”
۱- روند انتخاب طبیعی؛ رهایی از وابستگی عاطفی
در همین رابطه باید گفته شود که برخی از ابتدایی ترین انگیزه ها و امیال درونی ما، ممکن است حاصل روند انتخاب طبیعی ما باشد. یعنی از لحاظ درونی، ژن های ما برای بقای خویش ممکن است ما را به سمت انجام دادن یک کار به خصوص سوق دهند. اگر ژن های ما تصور کنند که یک رابطه یا یک پدیده به خصوص برای زنده ماندن ما حیاتی است دائماً ما را به سمت انجام دادن و قبول آن پدیده شغل می دهند. در چنین حالاتی که یک فرد وابسته از لحاظ عصبی و مغزی به شدت احساس نیاز به یک رابطه را میکند، این می تواند طبیعی باشد که تمام وجود ما برای انجام آن موضوع بسیج شود.
۲- احساسات ابزاری برای فریب
برای مثال اگر شما در یک رویداد اجتماعی شرکت کنید و امید داشته باشید که یک دوست خوب پیدا کنید، ممکن است با حالات بخصوصی روبرو شوید، برای مثال ممکن است دو نفر را در آن رویداد ملاقات کنید. نفر سمت چپ فردی است که با شما علایق بسیاری دارد و در سمت راست فردی است که هیچ وجه اشتراکی با شما ندارد ولی ظاهر جذابی دارد. در این هنگام به نظرتان شما به سمت چه کسی گرایش پیدا می کنید؟ حقیقت این است که احساسات، ما را ترغیب می کنند که به فرد سمت راست نگاه کنیم. زیرا احساسات برای فریب ما و برای به انجام رساندن انتخاب های طبیعی ایجاد شده اند. در حقیقت احساسات ما را به شکلی ویژه هیپنوتیزم می کنند.
عزیزان و همراهان ارجمند برای دریافت مشاوره روانشناسی در زمینه رهایی از وابستگی عاطفی و همچنین اخذ مشاوره ترک اعتیاد در زمینه بستری نمودن و ترک اعتیاد فرد معتاد در یکی از مراکز همکار مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ با مشاورین ما تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید …
مقاله بسیار مفیدی بود. تشکر بسیار
وابستگی عاطفی بسیار پیچیده و مخرب است. ممنون از مقاله خوبتون
لطفا مقالات بیشتری در این رابطه بنویسید. با سپاس بسیار