کاربرد و عوارض مصرف دوپامین
آنچه در این مقاله می خوانید :
نحوه عملکرد دوپامین
موارد مصرف دوپامین
افزایش طبیعی سطح دوپامین
مهمترین عوارض جانبی دوپامین
تداخلات دارویی دوپامین
اوردوز با دوپامین
سوالات متداول
خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:
کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ، مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ : برجسته ترین موارد مصرف داروی دوپامین چیست و چه تاثیراتی بر سیستم عصبی و جسمی افراد میگذارد؟ مهمترین کاربرد و عوارض مصرف دوپامین چیست؟ همانطور که میدانیم داروی دوپامین یک نورو ترانسمیتر یا پیام رسان عصبی است که در شرایط خاصی در بدن تولید میشود. مهمترین شرایطی که باعث ترشح دوپامین در سیستم عصبی افراد میشود، غذا خوردن و رابطه جنسی میباشد. در حقیقت سیستم عصبی مرکزی با استفاده از دوپامین میتواند پیامهای بین سلولی را منتقل کرده و به فرایندهای عصبی و شیمیایی خود ادامه دهد. دوپامین یک پیام رسان شیمیایی است که باعث ایجاد احساس لذت و سرخوشی در افراد شده و جزئی از سیستم تفکر و برنامهریزی در انسان محسوب میشود.
دوپامین به ما کمک میکند تا بر روی مسائل روزمره و یا دقیق تمرکز کرده و مطالب مختلف را بیاموزیم. اما این موارد تنها تاثیرات دوپامین در بدن نیستند و میتوانند نقشهای مختلف و تاثیرات گوناگونی بر روی بدن و سیستم عصبی ما ایجاد کنند. از مهمترین تاثیراتی که دوپامین بر روی پروسههای ذهنی، روانی و جسمی ما میگذارد عبارتند از :
- یادگیری
- تشویق
- حافظه
- ضربان قلب
- عملکرد عروقی
- عملکرد کلیه
- تولید لاکتین
- خواب
- مود
- توجه
- هضم غذا
- کنترل تهوع و استفراغ
- پروسه درد
باید توجه داشته باشید که دوپامین بر روی فرایندهای جسمی و روانی مختلفی در بدن تاثیر گذاشته و میتواند تاثیرات گوناگون حتی مخرب را نیز ایجاد نماید. در نتیجه پیش از مصرف داروی دوپامین حتما باید از تاثیرات و عوارضی که ممکن است ایجاد شود، آگاه شوید تا بتوانید از ایجاد آنها جلوگیری به عمل آورید.
نحوه عملکرد داروی دوپامین
همانطور که پیشتر توضیح داده شد، دوپامین یکی از موادی است که در سیستم عصبی انسان است وجود دارد. افرادی که این ماده را به صورت دارو مصرف میکنند، پس از گذشت ۵ دقیقه شروع به جذب کرده و در کبد، کلیه متابولیزه شده و فرآوردههای فعال آن به صورت متابولیتهای فعال یا غیر فعال شروع به فعالیت میکنند. اما باید توجه داشته باشید که تغییرات دوپامین در بدن میتواند باعث ایجاد بیماریهای گوناگونی در افراد شود و تاثیرات مخرب جبران ناپذیر را در بدن ایجاد کند. به همین دلیل، به هیچ عنوان نباید بدون نظارت پزشک و دستور او برای مصرف دوپامین اقدام کنید، زیرا ممکن است با عوارض جانبی غیر قابل جبرانی روبرو شوید. برخی از عوارضی که در اثر تغییر میزان دوپامین در بدن ایجاد میشوند عبارتند از :
- بروز مشکلات روانی
- بروز اسکیزوفرنیا
- ایجاد حالات بیش فعالی
- بروز پارکینگسون و آلزایمر
همانطور که مشاهده میکنید تغییر میزان دوپامین میتواند عوارض گوناگون و بیماریهای روانی مختلفی را ایجاد نماید. به همین دلیل، حتما باید تحت نظارت پزشک به مصرف دوپامین و سرتونین اقدام کرده تا تعادل هورمونی در بدن به هم نریزد و از بیماریهای روانی مختلفی که ممکن است ایجاد شود، جلوگیری به عمل آورید.
موارد مصرف دوپامین
همانطور که توضیح داده شد، داروی دوپامین یکی از موادیست که در سیستم عصبی مرکزی انسان وجود دارد و تولید می شود و کاهش و یا افزایش سطح آن میتواند باعث ایجاد بیماریهای زمینهای و روانی مختلفی شود. پزشکان برای افرادی که دچار افسردگی یا اسکیزوفرنیا هستند ممکن است از این دارو استفاده کرده تا حالات ضد افسردگی و تثبیت کنندگی مود افراد ایجاد شود. علاوه بر این، ممکن است برای بیماری پارکینگسون از این دارو استفاده شود. اما داروی دوپامین موارد مصرف دیگری نیز دارد که برای سایر بیماریها مانند فشار خون پایین، بروندهی قلبی و نارساییهای قلبی دیگر نیز استفاده میشود. اما نکته مهم در رابطه با مصرف دوپامین این است که هرگز بدون نظارت و تجویز پزشک نباید برای مصرف آن اقدام نمایید.
افزایش طبیعی سطح دوپامین در بدن
همانطور که پیشتر توضیح داده شد، دوپامین یکی از مواد مورد نیاز در سیستم عصبی افراد میباشد به همین دلیل، افزایش سطح آن به صورت طبیعی میتواند باعث ایجاد تاثیرات مثبت و سازندهای در روحیه، روان و سیستم جسمی افراد شود. اما افزایش طبیعی دوپامین در بدن با استفاده از روش های طبیعی مانند تغییر رژیم غذایی و لایف استایل، میتواند باعث بهبود تولید این ماده در بدن شده و باعث افزایش سطح دوپامین به شکل نرمال و طبیعی در فرد گردد. مصرف بعضی از ویتامینها مانند دی منیزیم و امگا ۳ همچنین چربیهای مورد نیاز باعث میشود تا سطح دوپامین در بدن افزایش پیدا کرده و با استفاده از فعالیتهای ورزشی احساسات بهتری در فرد ایجاد شود که نشانهای از افزایش سطح این ماده در خون میباشد.
مهمترین عوارض جانبی دوپامین
همانطور که بیشتر توضیح داده شد، افزایش غیر طبیعی و یا کاهش دوپامین در بدن میتواند باعث بروز عوارض و مشکلات متعدد روانی و جسمی در افراد شود. در همین رابطه، برخی از مهمترین عوارض ایجاد شده توسط داروی دوپامین عبارتند از :
- ضربان قلب نامرتب
- ضربان قلب بالا
- سختی در تنفس
- درد قفسه سینه
- تهوع و استفراغ
- سردرد
- بالا یا پایین آوردن فشار خون
- ازوتمی
- مردمک های گشاد
تداخلات دارویی دوپامین
داروی دوپامین مشابه انواع داروهای دیگر در مصرفهای موازی با سایر داروها میتواند باعث تداخلات دارویی شود و عوارض جبران ناپذیری را ایجاد نماید. بر همین اساس، لازم است تا از مصرف همزمان برخی داروها با دوپامین اجتناب کرده و حتما پزشک خود را در این رابطه آگاه نمایید. برخی از مهمترین داروهایی که باعث ایجاد تداخلات دارویی میشوند عبارتند از :
- اریپی پرازول
- بنپریدول
- کلروپرومازین
- کلوزاپین
- فلوفنازیل
- ارگوتامین
- هالوپریدول
- لینزولید
- فنلزین
- تیوریدازون
- تری فلوپرازین
- فنی توئین
- دوکسپین
- اتر
- ایزوفلوران
- ماپروتیلین
اوردوز با داروی دوپامین
دوپامین مانند سایر داروها اگر به صورت بیرویه و بدون نظارت پزشک مصرف شود، میتواند باعث بروز علائم و عوارض مختلف و اوردوز در افراد شود. بر همین اساس، لازم است تا برای مصرف هرگونه دارو مانند داروی دوپامین حتما از پزشک خود کمک گرفته و با او مشورت نمایید و بدون نظارت و تشخیص متخصص هرگز برای مصرف داروی دوپامین اقدام نکنید.
افزایش با کاهش شدید سطح دوپامین در خون افراد میتواند باعث بروز حالات و عوارض مختلفی مانند اوردوز گردد. در همین رابطه، اگر پس از مصرف دوپامین با علائم خطرناک روبرو شدید، حتماً با پزشک خود تماس گرفته و از کمکهای پزشکی استفاده نمایید. ما در مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ با برخورداری از تیمهای مشاوره و روان درمانی آماده هستیم تا به شما در فرایند ترک اعتیاد انواع داروهای مخدر و اعتیاد آور کمک نماییم تا به یک ترک موفق و بدون بازگشت، دست یابید.
سوالات متداول
[sc_fs_multi_faq headline-0=”h3″ question-0=”1- آیا مصرف دوپامین باعث اعتیاد میشود؟” answer-0=”هر چیزی که به صورت مصنوعی و کاذب باعث افزایش سطح دوپامین میشود، میتواند باعث بروز وابستگی و اعتیاد شود. مصرف مواد محرک مانند کوکائین باعث افزایش شدید سطح دوپامین در بدن شده و با ایجاد احساس لذت و سرخوشی باعث بروز اعتیاد می گردد.” image-0=”” headline-1=”h3″ question-1=”2- رژیم غذایی ناسالم چه تاثیری بر سطح دوپامین دارد؟” answer-1=”افرادی که در رژیم غذایی خود از شکر و چربیهای زیاد استفاده میکنند، ترشح دوپامین در سیستم عصبی و خون آنها کاهش یافته و با احساسات آزاردهنده و مشکلات دیگر روبرو میشوند. مصرف صحیح پروتئین منجر به افزایش سطح تیروزین در خون فرد شده و باعث افزایش سطح دوپامین می گردد. غذاهایی مانند پنیر، گوشت، ماهی، دانهها و مغزها همچنین حبوبات نیز میتوانند باعث افزایش سطح این ماده شوند.” image-1=”” count=”2″ html=”true” css_class=””]
عزیزان و همراهان ارجمند برای دریافت مشاوره روانشناسی و اخذ مشاوره ترک اعتیاد در زمینه بستری نمودن و ترک اعتیاد فرد معتاد در یکی از مراکز ترک اعتیاد همکار مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ لطفا با مشاورین ما تماس حاصل فرمایید.