جلب اعتماد خانواده پس از ترک اعتیاد
آنچه در این مقاله می خوانید :
جلب اعتماد خانواده پس از ترک اعتیاد
برای چه کسی ترک کرده ام؟
موضوع بی اعتمادی خانواده!
با ترک می توان جلب اعتماد
اعتیاد یک جاده دو طرفه
وسوسه نشانه بی ارادگی نیست!
لغزش جزئی از بهبودی
خانواده پلیسی نباشید!
زیاد سرویس دادن!
خانواده هم باید ترک کند!
تاثیر خدمات روانشناسی بر جلب اعتماد
کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ، مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ : مهمترین روش ها برای جلب اعتماد خانواده پس از ترک اعتیاد کدام است؟ برای بازیابی جلب اعتماد خانواده پس از ترک اعتیاد چه کارهایی لازم است و چگونه می توان آنرا به دست آورد؟ در مقاله پیش رو کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ سعی کرده تا با جمع آوری اطلاعات مهمی در رابطه با روابط خانواده پس از ترک اعتیاد، اطلاعات مهمی را در اختیار شما همراهان ارجمند قرار دهد.
اگر تمایل دارید در این رابطه بیشتر بدانید، لطفاً این مقاله را تا انتها مطالعه فرمایید و در انتهای مقاله ما را از نظرات و پیشنهاداتتان مطلع بفرمایید. یکی از مهمترین موضوعاتی که برای افراد در حال بهبودی پس از ترک اعتیاد وجود دارد، موضوع بازسازی روابط عاطفی با خانواده و اطرافیان است. به جرات میتوان گفت که این موضوع یکی از مهمترین موضوعاتی است که باید پس از ترک اعتیاد مورد توجه قرار گیرد، زیرا می تواند تاثیرات مهمی را بر روند درمان افراد داشته باشد.
بایدهای جلب اعتماد خانواده پس از ترک اعتیاد
به طور معمول افراد مبتلا به اعتیاد پس از ترک اعتیاد و شروع درمان، انتظار دارند تا ارتباطاتشان با اطرافیان و خانواده تغییر کند و رو به بهبود گذارد. به طور مثال انتظار دارند تا امکاناتی را که پیش از اعتیاد از آن محروم بودند را مجدداً در دست داشته باشند و اطرافیان به آنها بدون هیچ گونه شک و تردیدی اعتماد کنند. موضوع ارتباطات خانوادگی برای فرد معتاد می تواند دارای چالشهای مختلفی باشد.
در بسیاری از اوقات خانوادهها از این انتظار فرد بیمار خود پیروی کرده و برای جلوگیری از بازگشت او به اعتیاد به او اعتماد میکنند و گاهی اوقات خانواده ها نمی توانند این اعتماد را به او داشته باشند و به شکلی همیشه آماده مچگیری از او هستند تا نشانه های مصرف مجدد را کشف کنند. اما همیشه این سوال مطرح بوده که چگونه می توان اعتماد خانواده را مجدد به دست آورد؟ آیا اعضای خانواده را می توان به نحوی قانع کرد که به او اعتماد کنند و بهبودی او را باور کنند؟
برای چه کسی ترک کرده ام؟
مهمترین موضوعی که باید مد نظر قرار گیرد این است که هدف از ترک اعتیاد و قطع مصرف چیست و آیا فرد معتاد تنها به دنبال جلب اعتماد و حمایت خانواده خود بوده که مصرف را قطع کرده است؟ آیا اگر نتوانیم اعتماد خانواده را جلب کنیم، به معنای شکست خوردن و بازگشت به مصرف مجدد می باشد؟ بر همین اساس هنگامی که یک فرد تصمیم به ترک اعتیاد می گیرد باید هدف و انگیزه خود را از این کار به خوبی روشن کند، زیرا نوع هدفی که ما برای رفتاری که انجام می دهیم، بسیار مهم و حیاتی است و اگر انگیزه ها و هدف های ما به شکل صحیح انتخاب نشده باشند، ممکن است باعث مشکلاتی برای ما گردند.
موضوع بی اعتمادی خانواده!
اتفاقات و تجربیاتی که خانواده ها در اثر اعتیاد افرادشان متحمل میشوند، میتواند باعث خدشه دار شدن اعتماد اعضای خانواده و فرد معتاد گردد. به طور مثال خانواده ها پس از چندین بار اعتماد و پیگیری درمان فرزندشان، هنگامی که با لغزش و عود مجدد اعتیاد مواجه می شوند، به مرور زمان دچار ناامیدی می گردند. همین موضوع میتواند باعث نوعی بیاعتمادی مزمن در خانواده ها شود و بر روی روابط آنها با فرزند یا فرد معتاد شان تاثیر بگذارد.
به طور کلی ممکن است برای جلب اعتماد خانواده پس از ترک اعتیاد چندین بار فرد معتاد اقدام کرده باشد، اما به دلیل وجود باورهایی که در طول زمان شکل گرفته است اعتماد برای خانواده ها ممکن است دشوار باشد. اما نکته مهم این است که این پایان راه نیست و شما می توانید با استفاده از کمک متخصصین اعتیاد بر فرایند اعتماد خانواده اقدام کنید و این روند را سرعت بخشید.
آیا با ترک می توان اعتماد خانواده را جلب کرد؟
در بسیاری از اوقات این تصور وجود دارد که همه مشکلات ناشی از مصرف مواد مخدر است و اگر فرد معتاد اعتیاد خود را متوقف کرده و مصرف را قطع کند، تمامی مشکلات را از میان برمی دارد. اما نکته مهم این است که قسمت عمده بهبودی از اعتیاد درمان مشکلات روحی و تغییر مهارتهای ارتباطی است که باعث میشود فرد معتاد تغییر کرده و آسیب ها و خسارت های گذشته را جبران نماید و همین امر باعث میشود تا خانواده به مرور زمان هنگامی که شاهد تغییرات رفتاری فرد معتاد خود می شود، به مرور زمان بتواند به او اعتماد کند.
بیماری اعتیاد و مصرف مواد مخدر میتواند تاثیرات مخرب بسیاری را بر خلق و خوی افراد بگذارد به طور مثال یکی از رایج ترین مشکلات میان افراد معتاد و خانواده هایشان موضوع پرخاشگری و عدم ارتباط سالم و عدم کنترل بر خشم می باشد که افراد پس از ترک اعتیاد نیز ممکن است با این مشکلات روبرو شوند که البته می تواند روابط خانواده را به چالش بکشد. بر همین اساس میتوان گفت که فرد معتاد باید به مرور زمان خود را با مسئولیت های جدید و سبک زندگی تازه پس از ترک اعتیاد وفق دهد. در این راه، سبک زندگی، تفریحات با دوستان و روابط اجتماعی می تواند بسیار تاثیرگذار باشد.
جلب اعتماد خانواده پس از ترک اعتیاد؛ اعتیاد یک جاده دو طرفه
برای بازسازی روابط بین فردی در یک خانواده لازم است تا هم فرد معتاد و هم خانواده او در این مسیر تلاش و کوشش مناسب را داشته باشند. در این راه میزان اطلاعات و آگاهی خانواده ها می تواند بسیار موثر باشد. در همین رابطه اطلاعات و آگاهی خانواده میتواند به فرد معتاد در بهبودی از اعتیاد کمک کرده و خانواده ها با کسب اطلاعات و تغییر باورهای خود میتوانند به درمان فرد بیمار خود کمک نمایند. در این مسیر لازم است تا آگاهیهای لازم را پیدا کنند که برخی از آنها عبارتند از :
- وسوسه نشانه بی ارادگی نیست
- لغزش جز طبیعی بهبودی
- خانواده پلیسی نبودن
- زیاد سرویس ندادن
- خانواده هم باید ترک کند
در ادامه به تشریح و توضیح هر کدام از این فاکتورها خواهیم پرداخت تا شما همراهان ارجمند را با باورهای کمک کننده و یا بازدارنده بیشتر آشنا کنیم.
۱- وسوسه نشانه بی ارادگی نیست
بسیاری از افراد و خانواده ها اطلاعات دقیقی در رابطه با وسوسه در یک فرد در حال بهبودی ندارند و تصور می کنند که این موضوع نشانه بی ارادگی و عدم ثبات قدم در فرد در حال بهبودی است. در حالی که وسوسه های فکری در روند درمان جزئی از بیماری اعتیاد است که فرد برای بهبودی از آن نیاز به کمک های تخصصی و روان درمانی دارد. یکی از مهمترین راههای مقابله و خنثی سازی وسوسه های پس از ترک اعتیاد این است که فرد بتواند به راحتی افکار و احساسات خود را در مورد وسوسه شدنش بدون هیچ ترس و نگرانی بازگو کند و آنها را تخلیه نماید.
اگر در یک خانواده آگاهی لازم در رابطه با وجود وسوسه در فرد معتاد باشد، او می تواند به راحتی در مورد مشکلات صحبت کرده و از زیر بار فشار و اجبار خارج شود. در همین رابطه روش های متعددی از درمان شناختی رفتاری برای مقابله با وسوسه وجود دارد که اگر خانوادهها در مورد آنها آگاهی های لازم را بدست بیاورند، می توانند به فرد معتاد خود کمک کرده تا بر وسوسه پس از ترک اعتیاد غلبه کرده و بهبودی خود را ادامه دهد.
۲- لغزش جزئی از بهبودی؛ جلب اعتماد خانواده پس از ترک اعتیاد
یکی از شایعترین اتفاقات در دوران درمان یک فرد معتاد، لغزش و بازگشت به اعتیاد است که خانوادهها را بسیار نگران می کند. از طرف دیگر، این نگرانی موجب می شود تا خانواده ها برای محافظت و جلوگیری از لغزش، دست به مراقبت زیاد و انتقال احساس گناه و شرم به فرد معتاد خود زنند و به شکلی احساس خشم و لجبازی را در او فعال نمایند. همه این احساسات می تواند عوامل تحریک کننده برای ازسرگیری اعتیاد و مصرف مواد مخدر باشد.
در نتیجه لازم است خانواده ها در رابطه با موضوع لغزش و پیشگیری از آن آگاهی های لازم را به دست آورند و به لغزش به عنوان سکوی پرتاب و یک چالش نگاه کنند تا یک فاجعه جبرانناپذیر در روند درمان فرد معتاد. در بسیاری از اوقات اتفاق افتادن لغزش به دلیل خاصیت عود کنندگی بیماری اعتیاد جزئی طبیعی از روند درمان اعتیاد است. در همین رابطه متخصصان اعتیاد به شکلی عود کنندگی اعتیاد را با بیماری دیابت نوع ای یا بیماری آسم مقایسه می کنند.
بهبود یافتگان
تحقیقات نشان داده است ۴۰ تا ۶۰ درصد بهبود یافتگان اعتیاد ممکن است در جریان بهبودی خود با پدیده لغزش روبرو شوند، اما این به آن معنا نیست که باید از درمان اعتیاد این افراد ناامید شویم، بلکه با شناخت خصوصیت این بیماری می توان به بیماران اعتیاد کمکهای موثری کرد تا آنها به بهبودی خود از اعتیاد برسند.
در راه جلب اعتماد خانواده پس از ترک اعتیاد با انتقال احساس امنیت و پذیرش به عنوان یک عضو در حال بهبودی از یک خانواده، میتوان به فرد کمک کرد تا با انگیزه و قدرت بیشتری روند درمان خود را ادامه دهد و بهبودی را به دست آورد. از طرف دیگر حمایتی که در یک خانواده به فرد معتاد داده میشود میتواند کمکهای موثری را در مسیر ترک اعتیاد به فرد معتاد در خانواده انتقال دهد. در این بین نقش خانواده در ترک اعتیاد را به هیچ وجه نمیتوان نادیده گرفت و باید آن را جزء مهمترین فاکتورهای درمان و بهبودی از اعتیاد در نظر داشت.
۳- خانواده پلیسی نباشید!
اگر در یک خانواده رفتار پلیسی همراه با مچ گیری وجود داشته باشد، میتواند فرد معتاد را دچار خشم و احساس درک نشدن کند و او را به مصرف مجدد ترغیب نماید. در نتیجه لازم است تا رفتار خانواده با فرد بیمار رفتاری دوستانه و حاکی از عشق و پشتیبانی باشد تا او این احساس را که دارای حمایت های لازم از جانب خانواده است را داشته باشد.
۴- زیاد سرویس دادن!
متاسفانه برخی خانواده ها به دلیل نداشتن آگاهی های لازم، ممکن است دچار رفتارهای افراطی در برابر فرد بیمار خود شوند و به شکلی سعی میکنند با باج دادن به او از بازگشت به مصرف مواد جلوگیری کنند. در این راه ممکن است قول خرید ماشین یا حل کردن مشکل سربازی را بدهند، اما این روش ها می تواند به فرد در پذیرش مسئولیت طبیعی رفتار آسیب برساند و از پیشروی او در روند درمان جلوگیری به عمل آورد و انگیزه او را کاهش دهد. افراد معتاد در حال بهبودی باید با آموزش و یادگیری مهارتهای زندگی بتوانند با مسئولیت های فردی و اجتماعی خود آشنا شده و آنها را به کار بردند، در غیر اینصورت نمی توانند به روند درمان خود با موفقیت ادامه دهند.
۵- جلب اعتماد خانواده پس از ترک اعتیاد؛ خانواده هم باید ترک کند
میتوان گفت که اعتیاد یک بیماری خانوادگی است و معتاد محصول یک خانواده بیمار است که رفتارهای معتادگونه از خود نشان می دهد. در نتیجه می توان گفت برای بهبودی فرد معتاد لازم است تا خانواده او نیز در جلسات و فرآیند بهبودی و خانواده درمانی شرکت کرده تا زمینه کنار گذاشتن رفتارهای مخربی که در خانواده وجود دارد را شناسایی کرده و از آن جلوگیری به عمل آورند، زیرا این کار میتواند باعث کاهش احتمال بازگشت فرد و مصرف مجدد گردد. از طرف دیگر گروه های ۱۲ قدمی مانند معتادان گمنام جلساتی دارند که خانوادهها میتوانند در آنها شرکت کرده و از آنها کمک بگیرند.
تاثیر خدمات روانشناسی بر جلب اعتماد خانواده
همانطور که پیشتر توضیح داده شد هنگامی که خانواده ها آموزش های لازم در رابطه با بهبودی از اعتیاد را می آموزند، میتوانند از مراقبت های روانشناسی آموخته شده در مسیر ترک اعتیاد عزیز خود استفاده کنند و به او یاری رسانند. از طرف دیگر خدمات روانشناسی و دریافت مشاوره ترک اعتیاد برای خانواده ها می تواند باعث ایجاد رابطه عاطفی سالم میان افراد خانواده و فرد معتاد گردد.
عزیزان و همراهان ارجمند برای دریافت خدمات مشاوره روانشناسی، اطلاعات بیشتر و همچنین اخذ مشاوره آنلاین رایگان در زمینه بستری نمودن و ترک اعتیاد فرد معتاد در یکی از مراکز همکار مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ لطفا با مشاورین ما تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید …
سلام و خسته نباشید. من برادری دارم که ۲ سال هست ترک کرده ولی اصلا اخلاقش خوب نیست و دائما با خانواده دعوا می کنه. می شه بگید چطور باید باهاش بخورد کنیم چون خیلی عصبی و پرخاشگر هست. تشکر
با درود بانو.
برای موفقیت برادرت بسیار خرسندیم و امیدواریم که به این روند ادامه بده. مهمترین چیزی که برای شما داریم این هست که تا میتونید تشویقش کنید به جلسات قدم های دوازده گانه بره و به بهبودیش از طریق معتادان گمنام ادامه بده. چون بهترین روش ترک اعتیاد دوازده قدم بهبودی از اعتیاد هست که می تونه به افراد معتاد کمک های بسیار موثری کنه. امیدواریم شما هم به عنوان خانواده بیمار برای کمک به فرد در حال بهبودیتون شروع به کارکرد قدم های بهبودی کنید و در کنار ایشان رشد کنید.
سرفراز باشید …
من چند ماه هست که ترک کردم ولی هنوز نمی تونم اعتماد خانوادمو جلب کنم. لطفا راهنمایی کنید. ممنونم
با درود امین عزیز.
اولا بسیار خوشحالیم برای موفقیت بی نظیرت در بهبودی از اعتیاد و موفقیت در پاک ماندنت و آرزوی پاکی بدون تاریخ برات داریم. اما همونطور که حتما می دونی اعتیاد باعث آسیب های جدی به روابط ما در خانواده و اجتماع میشه. به همین دلیل لازمه تا به خوبیروی بهبودیت کار کنی و به روند درمانت با قدرت ادامه بدی. از طرف دیگه اصلا به صورت مستقیم سعی نکنی خانوادتو مجبور کنی که رابطشونو با تو اصلاح کنن. فقط کافی به بهبودیت ادامه بدی و روی اشکالات و نواقص خودت کار کنی. مطمئن باش که اونها وقتی تغییرات تو رو دیدن بهت اعتماد خواهند کرد. تندرست و شاد باشی…