تفاوت مشاوره و روان درمانی
آنچه در این مقاله می خوانید :
تفاوت مشاوره و رواندرمانی
مشاوره و رواندرمانی چیست؟
روش های روان درمانی
درمان شناختی رفتاری
روش روانکاوی
درمان مددجو محور
درمان روان پویشی
نقش گذاری روانی یا پسیکو درام
انواع مشاوره
مهمترین تفاوت مشاوره و رواندرمانی
کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ، مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ : تفاوت مشاوره و روان درمانی چیست و چه شباهت هایی با هم دارند؟ آیا مشاوره و روان درمانی می تواند بر روند درمان افراد تاثیر یکسانی داشته باشد؟ تفاوت روانشناسی و روان درمانی کدام است؟ مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ با ارائه اطلاعات دقیقی در رابطه با مشاوره و روان درمانی سعی کرده تا مطالب مهمی را در اختیار شما همراهان ارجمند قرار دهد. اگر تمایل دارید در این رابطه بیشتر بدانید لطفاً ما را تا انتهای این مقاله همراهی بفرمایید و در انتهای آن ما را از نظرات و پیشنهادات تان مطلع بفرمایید.
همانطور که میدانیم موضوع دریافت مشاوره و روان درمانی برای افراد در دنیای امروز یکی از فاکتورهای مهم در ارتقاء کیفیت زندگی می باشد زیرا سرعت زندگی افزایش پیدا کرده و افراد وقت کافی برای ارتقاء روحی و روانی خود ندارند، در نتیجه لازم است تا با کلیات تفاوت مشاوره و روان درمانی آشنا شده و از ماهیت و کارکرد آنها مطلع گردند، زیرا با آگاهی بیشتر می توان از این روشهای درمانی بیشتر استفاده کرده و نتایج بهتری را در زندگی بدست آورد. به طور حتم شما نیز مطالب زیادی در مورد مشاوره و روان درمانی شنیدهاید، حتی ممکن است به صورت جابجا از این موارد استفاده کرده باشید. البته این روشهای درمانی دارای معانی متفاوتی هستند، اما با همه تفاوت هایی که این دو روش درمانی دارند دارای شباهت هایی نیز هستند که سعی داریم آنها را در این نوشتار برای شما عزیزان توضیح دهیم.
تفاوت مشاوره و روان درمانی
گاهی اوقات ممکن است از اصطلاح مشاوره و روان درمانی به جای یکدیگر استفاده شود، اما باید بدانیم که مشاوره و روان درمانی از جنبه های مختلف مانند برگزاری جلسات، اهداف، زمان و تعداد برگزاری جلسات دارای تفاوت هایی هستند که در ادامه به توضیح آنها خواهیم پرداخت.
مشاوره و روان درمانی چیست؟
روان درمانی یا همان درمان روانشناختی به فرآیندی اطلاق می شود که توسط یک درمانگر دوره دیده و متخصص برگزار می شود و هدف آن ایجاد تغییر رفتاری و بهبودی در مشکلات و وضعیت های فردی می باشد. در حقیقت روان درمانی یک روش آگاهانه و تعمدی است که فرد با کمک آن می تواند مشکلاتی را که در رفتار، شخصیت، افکار و شناخت هایش وجود دارد را به شکلی موثر تغییر داده و بهبود بخشد.
می توان گفت که تفاوت مشاوره و روان درمانی در روان درمانی فرآیندی اتفاق میافتد که در آن مشکلات عاطفی افراد معالجه شده و معمولاً با ایجاد رابطه همدلانه میان مددجو و رواندرمانگر اتفاق می افتد. در حقیقت درمانگر به فردی اطلاق می شود که دارای تجربه و تخصص در این زمینه میباشد و میتواند کاملاً آگاهانه و هدفمند وارد یک رابطه درمانی با مددجوی خود شود. هدف این رابطه ایجاد تعادل و کاهش نشانه های آشفتگی و رشد شخصیتی و ایجاد تغییرات مثبت در شخصیت افراد می باشد. در همین رابطه مهمترین مشکلاتی که افراد به واسطه آنها به یک روان درمانگر مراجعه می کنند عبارتند از :
- افسردگی
- وسواس
- اضطراب
- ترس و فوبیا
- احساس غم و اندوه زیاد
- عدم توانایی در مدیریت خشم
از طرف دیگر مشاوره یک رابطه دوطرفه میان درمانگر و مددجو میباشد که با هدف یادگیری توسعه می یابد. مشاور با داشتن مهارت ها و صلاحیتهای علمی و حرفهای تلاش می کند تا با استفاده از روش های متناسب با نیازهای فرد مددجو به او کمک کند تا خود را بیشتر شناخته و کمکهای مورد نیازش را از جلسات مشاوره دریافت نماید. در حقیقت هدف از برگزاری جلسات مشاوره و ارائه راهکارها و پیشنهادات این است که می تواند به فرد مجدد جو کمک کرده تا شرایطی را که در آن دارای مشکل است را با اختیار خود برطرف نماید.
تفاوت مشاوره و روان درمانی؛ روش های روان درمانی
همانطور که میدانیم روان درمانی دارای شاخه های مختلفی است که بر اساس مشکلات افراد طراحی و توسعه یافته است. مهمترین روش های روان درمانی عبارتند از :
- درمان شناختی رفتاری
- روانکاوی
- درمان مراجع محور
- درمان روان پویشی
- نقش گذاری روانی
در ادامه به تشریح و توضیح هر کدام از این روشها خواهیم پرداخت تا با ماهیت آن بیشتر آشنا شوید.
۱. درمان شناختی رفتاری CBT
در این نوع از درمان، درمانگر به مددجوی خود کمک می کند تا نگرش غیر واقعی خود را نسبت به دنیا، آینده و خود تشخیص داده و به خوبی آن را بشناسد. در ادامه روند درمان شناختی رفتاری فرد مددجو الگوهای رفتاری و فکری جدید را با الگوهای قدیمی و مخرب خود جایگزین کرده و به کمک درمانگر خود به سمت یک زندگی بهتر حرکت می کند.
۲. تفاوت مشاوره و روان درمانی؛ روش روانکاوی
در روانکاوی درمانگر با استفاده از متد ها و روشهای خاص به کشف تجربیات و احساسات نیمه هوشیار فرد که در دوران کودکی او به شکل گره های عاطفی شکل گرفته اند میپردازد. هدف روانکاو انتقال احساسات و عواطف ناهشیار به بخش هوشیار و درمان آنها از طریق این انتقال می باشد. در روش روانکاوی مددجو باید به صورت مرتب با درمانگر خود در ارتباط بوده و او را ملاقات کند تا بتوانند مشکلات عاطفی و ناهشیار را که در دوران کودکی تجربه کرده است را استخراج و آنالیز کرده و آنها را درمان نمایند.
۳. درمان مددجو محور
در این روش روان درمانی، درمانگر با گوش دادن به حرفهای مددجوی خود به او کمک میکند تا احساساتش را به شکل شفاف و واضح بشناسد و آنها را از حالت ناهشیار خارج نماید.
۴. تفاوت مشاوره و روان درمانی؛ درمان روان پویشی
در این روش روانکاو با استفاده از تکنیک های روانشناسانه سعی میکند تا تعارضات ناهوشیار مددجوی خود را به قسمت هوشیار آورده و به تعبیر و تفسیر آنها بپردازد. در این روش درمانی مددجو هر آنچه را که به زبانش میآید را بیان کرده و چیزی را سانسور نمی کند.
۵. نقش گذاری روانی یا پسیکو درام
این روش درمانی برای بیان تعارضات پنهان افراد مورد استفاده قرار می گیرد. در این روش از فرد خواسته می شود که نقش اشخاص مختلف زندگی اش را بازی کرده و خودش را به جای آنها بگذارد، این روش به صورت گروهی یا دو نفره می تواند انجام پذیرد. نکته مهم در رابطه با روان درمانی این است که این روش های درمانی ممکن است در یک یا چند جلسه محدود و یا طی سالهای متمادی برگزار گردد. در حقیقت این مسئله به وسعت مشکلات فردی بستگی دارد و مددجو باید به طور جدی مراحل درمانی خود را پیگیری کرده تا درمان او کامل شود.
تفاوت مشاوره و روان درمانی؛ انواع مشاوره
مشاوره های درمانی دارای انواع مختلفی هستند که بر اساس مشکلات افراد میتوانند مورد استفاده قرار گیرند که مهمترین آنها عبارتند از :
- مشاوره فردی
- مشاوره گروهی
در ادامه به تشریح و توضیح هر کدام از این روش ها خواهیم پرداخت تا به طور کلی با این متدها آشنا شده و در مورد آنها بیشتر بدانید.
۱- مشاوره فردی
این نوع از مشاوره که به صورت فردی برگزار می شود دارای انواع مختلفی است که به صورت مستقیم، غیرمستقیم و انتخابی انجام میپذیرد که بر اساس نیاز مددجو میتواند مورد استفاده قرار گیرد.
۲- تفاوت مشاوره و روان درمانی؛ مشاوره گروهی
این روش از مشاوره از اهمیت خاصی برخوردار است و می تواند به اشکال مختلف مورد استفاده قرار گیرد. همانطور که پیشتر توضیح داده شد مشاوره گروهی به اشکال مختلفی وجود دارد که مهمترین آنها عبارتند از :
- چند مشاور و یک مددجو
- یک مشاور و چند مددجو
- چند مشاور و چند مددجو
الف. چند مشاور و یک مراجع
در این روش چند مشاور وظیفه بررسی و حل مشکل یک مددجو را به عهده می گیرند. از این روش معمولاً در کارهای اداری، اجتماعی و سیاسی استفاده می شود و معمولاً مشاورههای مدیران شرکتهای مختلف یا رئیس جمهورها در امور کاری مهم جزء این دسته قرار میگیرند.
ب. تفاوت مشاوره و روان درمانی؛ یک مشاور و چند مراجع
معمولاً مددجویانی که دارای مشکلات و یا مسائل شبیه به هم هستند از این روش استفاده میکنند و توسط یک مشاور در مورد مشکلات خود راهنمایی میشوند و کمک میگیرند.
ج. چند مشاور و چند مراجع
از این روش در مورد های خاصی استفاده می شود و معمولاً هنگامی که مشکلات حاد در یک جمع مانند یک خانواده وجود دارد مورد استفاده قرار می گیرد. به طور مثال وضعیتی را در نظر بگیرید که پدر مادر و تعدادی از اعضای خانواده در برابر ناسازگاری یکی از فرزندان خود از مجموعه ای از متخصصان روانی تعلیم و تربیت کمک گرفته و از مشاورین استفاده می کند.
مهمترین تفاوت مشاوره و روان درمانی
- یکی از اصلی ترین تفاوت های مشاوره و روان درمانی موضوع این دو روش درمانی می باشد. در حقیقت تحصیلات و تجربیات فرد درمانگر می تواند بر استفاده از این روش ها تاثیر بگذارد.
- یکی دیگر از تفاوت ها، وجود تفاوت در هدف مشاوره و روان درمانی می باشد. به طور مثال هدف مشاوره پیشگیری ولی هدف روان درمانی، درمان و معالجه افراد می باشد.
- از مشاوره ها معمولاً در سازمانهای تربیتی و اجتماعی مانند مدارس استفاده میشود اما روان درمانگران معمولاً با مشکلات روانی افراد سر و کار دارند.
- معمولاً جلسات مشاوره نسبت به جلسات روان درمان بسیار کمتر است.
- در جلسات مشاوره مسائل مربوط به قسمت نیمه هوشیار و هوشیار مورد بررسی قرار می گیرد اما در روان درمانی به ناهوشیار افراد و مددجوی پرداخته می شود.
- در تفاوت مشاوره و روان درمانی، مشاوره ها معمولاً در مورد مسائل عادی مورد استفاده قرار میگیرند، در حالی که روان درمانی در مورد مسائل غیر عادی، درگیریها و ناسازگاری های شخصیتی و روانی به صورت عمیق مورد توجه قرار میگیرد.
- در حقیقت مشاوره درباره تصمیمات و آینده افراد می باشد، ولی روان درمانی در مورد تعارضات و کودکی افراد مورد استفاده قرار می گیرد.
- از مشاور برای کمک های خلاقانه در حیطه کاری استفاده می شود، اما درمان اختلالات روانی توسط روان درمانگران انجام می پذیرد.
- مشاوره بیشتر از روان درمانی سعی در شناخت مددجوی خود دارد و برخلاف روان درمانی تعارضات عاطفی شدید را کمتر مورد بررسی قرار میدهد.
- روان درمانی در پی دستیابی به هدف بازسازی می باشد اما مشاوره تلاش می کند تا هدفهای بازپروری را مورد توجه قرار دهد.
عزیزان و همراهان ارجمند برای دریافت خدمات مشاوره روانشناسی، اطلاعات بیشتر و اخذ مشاوره ترک اعتیاد در زمینه های مختلف روانشناسی و همچنین بستری نمودن و ترک اعتیاد فرد بیمار خود در یکی از مراکز همکار مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ لطفا با مشاورین ما تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید …
(01) دیدگاه