ترک اعتیاد در بارداری
آنچه در این مقاله می خوانید :
اهمیت ترک اعتیاد در زمان بار داری
زمان مناسب برای ترک اعتیاد
فرایند ترک اعتیاد در بارداری
سوالات متداول
کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ، مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ : ترک اعتیاد در بارداری چه تاثیراتی بر مادر و جنین او میگذارد؟ آیا ترک اعتیاد در دوران بارداری کار صحیحی است؟ اهمیت ترک اعتیاد در دوران بارداری چیست؟ کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ با جمع آوری اطلاعات دقیقی در رابطه با موضوع ترک اعتیاد در دوران بارداری سعی کرده تا مطالب مهمی را در اختیار شما همراهان ارجمند قرار دهد. اگر تمایل دارید در این رابطه بیشتر بدانید لطفاً ما را تا انتهای این نوشتار همراهی بفرمایید و در انتهای آن ما را از نظرات و پیشنهادات تان مطلع بفرمایید.
یکی از موضوعاتی که بسیاری از خانواده ها را تحت تاثیر قرار می دهد، مصرف مواد مخدر یا الکل در دوران بارداری است که میتواند آسیب های بسیاری را به مادر و جنین وارد آورد. با این حال ترک اعتیاد دارای چالش ها و ویژگی های خاص خود می باشد. بطور مثال بانوانی که دوران بارداری خود را سپری می کنند نمی توانند از هر دارویی استفاده کنند و از طرفی علائم محرومیت مواد مخدر و ترک اعتیاد نیز میتواند باعث نوسانات هورمونی در فرد شده و بر روی سلامت مادر و به خصوص جنین تاثیر بگذارد. در نتیجه ترک اعتیاد در این دوران دارای اهمیت ویژه ای است و حتماً باید زیر نظر متخصصین و مشاورین اعتیاد انجام شود.
اهمیت ترک اعتیاد در بارداری
به طور کلی مصرف مواد مخدر دارای عوارض جدی و مخرب است، به خصوص در دوران بارداری میتواند بسیار خطرناک و آسیب زننده باشد. در حقیقت مصرف مواد مخدر علاوه بر آسیب جسمی به مادر میتواند عوارض برگشت ناپذیری را برای جنین ایجاد نماید. زیرا بسیاری از مواد شیمیایی و مخربی که مادر استفاده میکنند از طریق جفت و بند ناف به جنین منتقل میشود. همین مسئله باعث پدیده اعتیاد نوزادان خواهد شد و به شکلی نوزاد با اعتیاد متولد میشود و دچار سندروم محرومیت از مواد می گردد که مهمترین عوارض آن عبارتند از :
- تب
- بی قراری
- اسهال
- گریه های کنترل نشده
- سرباز زدن از شیر خوردن
اعتیاد به مواد مخدر میتواند آسیبهای جدی به جنین وارد آورد، به طور مثال سقط جنین و مرده زایی تا چند برابر می تواند افزایش پیدا کند. از طرف دیگر این موضوع میتواند در دوران بارداری باعث تولد زود هنگام و وزن بسیار کم گردد. مصرف موادی مانند ماده محرک شیشه آسیبهای جدی مغزی در نوزادان ایجاد می کند و می تواند بیماری های عفونی، نارسایی های قلبی، وزن و قد کمتر از کودکان عادی و همچنین ایجاد تشنج در کودکان را موجب شود. با توجه به آسیب ها و عوارض یاد شده اهمیت ترک اعتیاد در دوران بارداری را مشخص می کند. اما خوشبختانه امروزه درمانهای جدیدی وجود دارد که به فرد کمک می کند تا فرایند ترک اعتیاد را با موفقیت و راحتی بیشتر پشت سر بگذارد.
زمان مناسب برای ترک اعتیاد در بارداری
به دلیل حساسیت و اهمیت دوران بارداری و همچنین میزان آسیب پذیری مادر و جنین در این دوران برای اقدام به ترک اعتیاد لازم است تا شرایط و زمان مناسب برای انجام آن را به دقت تشخیص دهیم. در همین رابطه متخصصین باور دارند که بهترین زمان برای آغاز فرایند ترک اعتیاد سه ماه اول بارداری می باشد. دلیل این امر این است که هرچه به سمت ماه های انتهایی دوران بارداری پیش می رویم، احتمال بروز نقائص مادرزادی در جنین و معتاد شدن او افزایش خواهد یافت. اما متاسفانه بسیاری از مادران معتاد اطلاع چندانی از عوارض اعتیاد خود ندارند و این موضوع را نادیده میگیرند. به دلیل وجود مشکلاتی مانند فقر و عدم آگاهی فرد معتاد از حساسیت دوران بارداری باعث میشود تا آنها برای ترک اعتیاد اقدام نکرده و زمان مناسب را از دست بدهند و نتوانند از آسیب دیدن کودک خود جلوگیری کنند.
همچنین گاهی مادران معتاد به جای ترک اعتیاد در دوران بارداری از جایگزینی متادون استفاده میکنند که این نیز خود دارای عوارض مخرب بسیاری است. در حقیقت مادرانی که برای ترک اعتیاد قدمی بر نمیدارند و باعث آسیبهای جدی به کودکان خود خواهند شد. چرا که اعتیاد پس از زایمان نیز از طریق شیر مادر به کودک منتقل خواهد شد و علائم و عوارض شدیدی را برای کودک و نوزاد به وجود میآورد که برخی از آنها عبارتند از :
- مشکلات مغزی
- تب
- تشنج
- مشکلات رشد
- عقب ماندگی ذهنی
فرایند ترک اعتیاد در بارداری
فرایند ترک اعتیاد در دوران بارداری شامل اقدامات مختلفی می شود که در آن مادران به حمایت پزشکان، روانشناسان و مددکاران اجتماعی نیاز دارند که مهمترین آنها عبارتند از :
- اقدامات پزشکی
- اقدامات روانشناختی
- اقدامات اجتماعی
۱. اقدامات پزشکی
برای شروع فرایند ترک اعتیاد لازم است تا فرد معتاد به پزشک مراجعه کرده و آزمایشهای مورد نیاز را انجام دهد. شرایط فرد توسط پزشک متخصص مانند میزان عفونت، مشکلات کبدی یا قلبی و همچنین مثبت بودن تست اچ آی وی انجام می شود تا اقدامات لازم بعدی انجام شود. پس از انجام آزمایشهای اولیه پزشک متخصص برای ترک اعتیاد در این دوران از داروهای نگهدارنده و تایید شده استفاده کرده و آن ها را برای بیمار تجویز میکند. در همین راستا پزشک متخصص به فرد کمک می کند تا دوز مناسبی از داروها را دریافت کرده و به تدریج تا پایان بارداری آن را قطع نماید. نکته مهم در رابطه با استفاده از داروهای نگهدارنده این است که فرد به هیچ وجه نمی تواند به صورت خودسرانه از داروهای مخدر یا نگهدارنده دیگر استفاده کند و حتماً باید زیر نظر پزشک متخصص اقدام به مصرف این داروها نماید.
۲. اقدامات روانشناختی
همانطور که در مقاله روش های ترک اعتیاد توضیح داده شد، اعتیاد یک بیماری چند وجهی ترکیبی است که فرد را از لحاظ روحی، روانی و جسمی تحت تاثیر قرار می دهد. به همین دلیل هنگامی که فردی تصمیم به قطع مصرف مواد و ترک اعتیاد میگیرد، باید همزمان زیر نظر مشاورین اعتیاد از روان درمانی و کمک های روحی استفاده کند تا بتواند مسائل بنیادی بیماری اعتیاد را به شکل ریشهای حل و فصل نماید. در این راستا درمانگر تلاش میکند تا با استفاده از راهکارهای عملی به فرد بیاموزد که چگونه با وسوسه های شدید ذهنی مصرف مجدد روبرو شده و آنها را مدیریت نماید و از لغزش های مکرر اجتناب کند. در همین راستا بررسی های متعدد نشان داده است که دریافت درمانهای روانشناختی مانند روان درمانی فردی و گروهی و همچنین خانواده درمانی میتواند تا حد بسیار زیادی به روند درمان ترک اعتیاد کمک نماید.
۳. اقدامات اجتماعی
در روند ترک اعتیاد در دوران بارداری برای مادران معتاد، وجود آسیب های اجتماعی مانند فقر، اعتیاد همسر یا موارد دیگر میتواند به عنوان مانعی در روند درمان مادران عمل نماید. در نتیجه استفاده از کمک های اجتماعی مانند مراکز وابسته به بهزیستی، دریافت کمک از مددکاران اجتماعی میتواند به حل و فصل کردن آسیب ها کمک نماید. از طرف دیگر خانواده به عنوان یک نهاد اجتماعی تاثیر گذار که در آن زنان و مادران نقش اساسی دارند می تواند در سلامت جامعه تاثیرگذار باشد.
در نتیجه اعتیاد مادران و تاثیرات و آسیب های مرتبط با آن میتواند اثرات مخرب و منفی بسیاری را به اجتماع وارد آورد. در همین رابطه تجارت های جنسی و سوءاستفادههای جنسی، فروش کودکان و افزایش کودکان کار از مهمترین عوارض اعتیاد مادران می باشد، در نتیجه حمایت نهادهای اجتماعی و بهزیستی با کمک به مادران معتاد و سم زدایی و ترک اعتیاد آنها می تواند اهمیت بسزایی داشته باشد.
سوالات متداول
[sc_fs_multi_faq headline-0=”h3″ question-0=”۱. آیا اعتیاد در دوران بارداری می تواند منجر به عقب افتادگی کودک گردد؟” answer-0=”اعتیاد با ایجاد اختلالات گسترده در رشد جنین در دوران بارداری می تواند باعث تاخیر در رشد کودک شده و باعث ایجاد عقب ماندگی های جسمی و ذهنی در افراد گردد. به طور مثال مصرف الکل در دوران بارداری می تواند باعث معلولیت های ذهنی در طیف خفیف تا شدید گردد.” image-0=”” headline-1=”h3″ question-1=”۲. آیا ترک اعتیاد در دوران بارداری ممکن است؟” answer-1=”با پیشرفت روش های درمانی، روانشناسان و پزشکان بر این باورند که با استفاده از کمک های تخصصی درمانی مختلف میتوان به صورت سرپایی برای ترک اعتیاد مادران باردار اقدام کرد و از آسیبهای مرتبط با آن جلوگیری به عمل آورد.” image-1=”” count=”2″ html=”true” css_class=””]
عزیزان و همراهان ارجمند برای دریافت مشاوره روانشناسی و اطلاعات بیشتر و اخذ مشاوره ترک اعتیاد در زمینه بستری نمودن فرد معتاد در یکی از مراکز همکار مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ لطفاً با مشاورین ما تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید …