تاثیر مواد مخدر بر بدن
آنچه در این مقاله می خوانید :
کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ، مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ : مهمترین تاثیر مواد مخدر بر بدن چیست؟ برای شناخت عوارض و تاثیر مواد مخدر بر بدن به چه اطلاعاتی نیاز داریم و چگونه می توانیم از آن پیشگیری کنیم؟ عوارض مصرف مواد مخدر بر بدن کدام است و برای بهبود آن چه باید کرد؟ کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ با ارائه اطلاعات دقیقی در رابطه با تاثیر مواد مخدر بر بدن سعی کرده تا اطلاعات کاملی را در این زمینه در اختیار شما همراهان ارجمند قرار دهد. اگر تمایل دارید در این رابطه بیشتر بدانید، لطفاً این مقاله را تا انتها مطالعه فرمایید. هر چه میزان آگاهی ما از تاثیر مواد مخدر بر بدن بیشتر میشود، بیشتر میتوانیم از آن پیشگیری کنیم و آگاهی های لازم را به جوانان و نوجوانان که در معرض خطر سوء مصرف مواد مخدر هستند انتقال داده و جلوی فاجعه را قبل از وقوع بگیریم.
عوارض مصرف مواد مخدر
با شناخت و اطلاعاتی که از ماهیت بیماری اعتیاد به دست آمده است، می توان گفت که اعتیاد دیگر یک معضل اجتماعی نیست، بلکه در ردیف بیماری های چند وجهی و بالینی قرار میگیرد که دارای نشانهها و عوارض جسمی، روحی و روانی می باشد. اما مهمترین راههای پیشگیری از اعتیاد به مواد مخدر و قطع مصرف آن افزایش آگاهی و اطلاع دقیق از نحوه تاثیر عوارض آن بر بدن و همچنین سیستم عصبی افراد است. مصرف مواد مخدر تاثیرات مخرب بسیاری بر ذهن، رفتار و روابط فرد تحمیل میکند. گاهی این اثرات به صورت دائمی خواهد بود و به آهستگی در سیستم عصبی به عملکرد حیاتی مغز و بدن آسیب های جدی می رساند و ناتوانی های جبران ناپذیری را ایجاد می کند. ما در این مقاله قصد داریم به بررسی تاثیر مواد مخدر بر بدن بپردازیم. برای اطلاعات بیشتر لطفاً مقاله انواع مواد اعتیاد آور مطالعه کنید.
ماده مخدر چیست؟
برای شناخت مواد مخدر و انواع آن باید بگوییم که مواد اعتیادآور دارای سه دسته اصلی هستند که عبارت است از :
اما در بسیاری از اوقات تصور افراد از مواد اعتیاد آور این است که همه مواد مخدر هستند در صورتی که مواد اعتیاد آور بر اساس تاثیرات و عوارضی که دارند دسته بندی می شوند. باید بدانیم که این سه دسته دیگر دارای تفاوت هایی هستند و مهمترین تفاوت آنها در نحوه تاثیرشان بر سیستم عصبی و بدن افراد است. همانطور که در مقاله مفهوم بیماری اعتیاد توضیح داده شد، اعتیاد یک بیماری چند وجهی روحی و روانی است که ذهن، مغز و بدن فرد را هدف قرار میدهد. در حقیقت اعتیاد به مواد مخدر یا انواع اعتیاد های رفتاری دیگر دارای عوارض جسمانی و روانی هستند و باعث ایجاد تغییراتی در افراد و همچنین بروز بیماری ها میشوند.
تاثیر مواد مخدر بر بدن افراد
به صورت کلی مواد مخدر به مواد اعتیادآوری اطلاق می شود که افراد برای تغییر حالت و لذت از آن استفاده می کنند. اما این مواد هرکدام دارای ساختار شیمیایی متفاوتی هستند که دارای عوارض متفاوتی نیز می باشد که مهمترین آنها عبارتند از :
- تغییر وزن
- آسیب دهان و دندان
- عوارض و مشکلات گوارشی
- مشکلات پوستی
- عفونت دستگاه تنفسی
- کاهش قوای جسمی و جنسی
- کاهش سیستم دفاعی بدن
۱. تاثیر مواد مخدر بر بدن؛ تغییر وزن
بر اساس اینکه چه نوع ماده مخدری را مصرف می کنید، این ماده میتواند تاثیرات مخرب بسیاری را بر شما تحمیل نماید که یکی از آنها کاهش یا افزایش ناگهانی وزن می باشد. به طور مثال ماده محرک شیشه که جزو مواد محرک طبقهبندی میشود اغلب باعث ایجاد لاغری و از بین رفتن اشتها در افراد میشود. در مواردی افراد سودجو در قرص های لاغری که بدون مجوز توسط افراد استفاده میشوند، مقداری از این ماده محرک را اضافه کرده و به این شکل افراد را در دام اعتیاد گرفتار میکنند. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید به مقاله شیشه برای لاغری مراجعه کنید.
۲. آسیب به دهان و دندان
یکی از مهم ترین و جدی ترین عوارض مصرف مواد مخدر در مصرف و اعتیاد به انواع مواد مخدر، آسیب به دهان و دندان است. این آسیب در مواد تدخینی یا کشیدنی، تاثیرات جدیتری بر دهان و دندان فرد وارد می آورد. در استفاده از برخی مواد مخدر جویدنی نظیر ناس نیز عفونت های دهان و لثه شدید در افراد ایجاد می شود.
۳. مشکلات گوارشی
یکی از عوارض مصرف مواد مخدر کاهش شدید آب بدن است که به دنبال آن انواع مشکلات گوارشی در فرد ایجاد می شود که عموماً یبوست می باشد. از دیگر مشکلاتی که دستگاه گوارش در اعتیاد به مواد مخدر به آن مبتلا می شود می توان از موارد زیر نام برد :
- اسهال
- حالت تهوع
- استفراغ
۴. مشکلات پوستی
لکه دار شدن پوست بدن در اثر مصرف مواد مخدر یکی از شایع ترین عوارض مصرف مواد مخدر و اعتیاد به انواع مواد اعتیاد آور است، زیرا مصرف این گونه مواد باعث افزایش فشار خون و تپش قلب در افراد می شود که رگ های بدن را تحت تاثیر قرار داده و رنگ پوست به مرور زمان تیره می شود. همچنین برخی از مواد مخدر نظیر هروئین و کراک میتوانند باعث مشکلات پوستی مانند خارش های شدید پوستی و حساسیت بشوند.
۵. تاثیر مواد مخدر بر بدن؛ عفونت دستگاه تنفسی
یکی از شایعترین مشکلاتی که در افراد معتاد که به صورت کشیدنی و تدخینی مواد را مصرف میکنند، اختلالات و مشکلات ریه می باشد که به اشکال زیر بروز می کند :
- سرفه های مزمن
- خونریزی مجاری تنفسی
- التهاب قفسه سینه
- سرطان ریه
این مشکلات یکی از شایعترین مشکلات مصرف مواد مخدر است که به صورت دودی و تدخینی استفاده میشوند، اما به اشکال دیگر نیز می توانند مشکلات تنفسی برای افراد ایجاد کنند زیرا به همراه مواد مخدر معمولا سیگار مصرف می شود که میتواند مشکلات عدیدهای برای افراد ایجاد نماید.
۶. کاهش قوای جنسی
از تاثیر مواد مخدر بر بدن و اختلالاتی که مصرف مواد مخدر در افراد ایجاد میکند عوارض رایج در رابطه با مشکلات جنسی و اختلالات جنسی مرتبط با آن است. مواد افیونی مانند تریاک در کوتاه مدت می تواند مشکلات نعوظ را برطرف کند و منجر به طولانی تر شدن زمان انزال شود، اما همین مسئله در مردان آنها را به سمت مصرف بیشتر سوق می دهد و در دراز مدت تاثیر معکوس خواهد داشت و به بی میلی جنسی خواهد انجامید. از طرف دیگر مصرف مواد محرک تاثیر شدیدی بر میزان عملکرد جنسی افراد وارد می آورد. مصرف شیشه به شدت و بصورت غیرطبیعی میل جنسی را بالا میبرد که منجر به انجام رفتارهای جنسی پرخطر مانند تعدد شرکاء جنسی و برقراری روابط محافظت نشده و بدون کاندوم می گردد که می تواند باعث ایجاد و گسترش بیماری های مقاربتی در افراد گردد.
۷. کاهش قدرت سیستم دفاعی؛ تاثیر مواد مخدر بر بدن
مصرف مواد مخدر می تواند به قسمت های مختلف بدن تاثیر گذاشته و به صورت کلی به بدن و سیستم های کارکردی آن آسیبهای جدی وارد آورد. در اثر مصرف مواد مخدر احتمال ابتلا به انواع بیماریهای عفونی در پی کاهش چشمگیر قدرت سیستم ایمنی بدن افزایش می یابد که می تواند کشنده باشد. علاوه بر این خماری و محرومیت از مصرف مواد مخدر میتواند منجر به عوارض و اختلالاتی شود که مهمترین آنها عبارتند از :
- اسهال
- استفراغ
- اختلالات خواب
- تغییرات خلقی و رفتاری
تاثیر مواد مخدر بر بدن و مغز افراد
مصرف مواد مخدر علاوه بر تاثیرات مخربی که بر بدن و سیستم درونی آن می گذارد، میتواند عوارض و اختلالات شدیدی را در سیستم ارتباطی و مسیر انتقال و نحوه دریافت پردازش طبیعی نورونها در مغز افراد و سیستم عصبی آنها وارد آورد که مهمترین آن عبارتند از :
- تاثیرات مخرب بر گیرنده های عصبی مرتبط با درد
- تاثیرات مخرب بر تنظیم تنفس و سیستم گوارش
- کاهش فعالیت مرکز تنفس
- ایجاد یبوست
- اثرات مخرب بر گیرنده های عصبی نوع دوم
- افزایش حجم ادرار
- تاثیر مخرب بر انتقال دهنده های عصبی مانند دوپامین
- پیدایش علائم روان پریشی
در حقیقت مصرف مواد مخدر می تواند مغز و سیستم عصبی فرد را به شدت تحت تأثیر قرار داده و کل کارکرد مغز او را مختل نماید. در همین رابطه برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید به مقاله تاثیر مواد مخدر بر مغز مراجعه فرمایید.
اعتیاد به مواد مخدر و ابتلا به بیماری ها
همانطور که پیشتر توضیح داده شد تاثیر مواد مخدر بر بدن می تواند باعث کاهش قدرت سیستم ایمنی بدن شود که در نتیجه آن احتمال ابتلای افراد به بیماری های مزمن بسیار بیشتر می شود که برخی از رایج ترین آنها عبارتند از :
- ایدز و اچ آی وی
- بیماریهای کبدی و کلیهی
- عوارض قلبی و عروقی
- هپاتیت
- سرطان
- مشکلات تنفسی
- عوارض دوران بارداری
۱. بیماری ایدز و اچ آی وی
افرادی که مواد مخدر را به صورت تزریقی استفاده میکنند و همچنین رابطه جنسی محافظت نشده دارند میتوانند در اثر اعتیاد و این گونه روابط دچار بیماری ایدز شوند. استفاده از سرنگ های مشترک برای تزریق مواد مخدر و روابط جنسی محافظت نشده از مهمترین طرق انتقال این بیماری هستند که افراد معتاد کاندیدای قویتری برای ابتلا به این بیماری هستند.
۲. تاثیر مواد مخدر بر بدن؛ بیماری های کبدی و کلیه
ورود مقادیر زیادی سموم از طریق مصرف مواد مخدر به خصوص روشهای تزریق می تواند آسیب های جدی به سیستم کبدی و کلیه افراد معتاد به مواد مخدر و یا الکل وارد آورد. نارسایی کبد و کلیه از رایج ترین مشکلاتی است که افراد معتاد به الکل با آن دست به گریبان هستند و به آن مبتلا می شوند.
۳. عوارض قلبی و عروقی
استفاده از مواد مخدر باعث افزایش احتمال بیماری های قلبی و عروقی در افراد معتاد به مواد مخدر می شود که مهمترین آن سکته، رسوب چربی در عروق، گرفتگی رگهای قلب، تضعیف ماهیچه های قلبی و نامنظم شدن ضربان قلب افراد معتاد است.
۴. هپاتیت نوع سی
هپاتیت نوع سی یک نوع بیماری واگیردار کبدی است که افراد در هنگام مصرف مواد مخدر تزریقی و البته مشترک در معرض ابتلاء به آن قرار میگیرند.
۵. سرطان
مصرف طولانی مدت مواد مخدر و اعتیاد به انواع مواد اعتیادآور دیگر میتواند آسیبهای جدی به قسمتهای مختلف بدن وارد آورد و باعث ایجاد انواع سرطان در فرد گردد که مهمترین آن سرطان ریه، سینه و پوست هستند که جزو رایج ترین انواع سرطان در افراد معتاد و تاثیر مواد مخدر بر بدن محسوب می شوند.
۶. مشکلات تنفسی
افراد معتاد به مواد مخدر کشیدنی مانند حشیش، سیگار، تریاک و غیره در معرض ابتلا به انواع بیماریهای دستگاه های تنفسی و ریه قرار دارند و در حقیقت مصرف این گونه مواد مخدر می تواند منجر به بیماری هایی مانند :
- برونشیت
- سرطان ریه
- آمفیزم
۷. عوارض اعتیاد در دوران بارداری
تاثیر مواد مخدر بر بدن بانوان به خصوص در دوران بارداری میتواند منجر به تولد زودهنگام، سقط جنین، وزن کم هنگام تولد و سایر مشکلات جسمی و روانی در نوزاد شود. همچنین مادران معتاد می توانند فرزندان معتاد به دنیا بیاورند و آنها را در معرض خطر اعتیاد نوزادان قرار دهند. پس از تولد نیز مادران معتاد از طریق شیر می توانند نوزاد خود را تحت تاثیر قرار داده و انواع اختلالات عصبی و رشدی را در فرزند خود ایجاد نمایند.
عزیزان و همراهان ارجمند برای دریافت خدمات مشاوره روانشناسی، اطلاعات بیشتر و مشاوره ترک اعتیاد در زمینه بستری نمودن و ترک اعتیاد فرد معتاد در یکی از مراکز همکار مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ لطفاً با مشاورین ما تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید …