بیکاری و اعتیاد
آنچه در این مقاله می خوانید :
بیکاری و اعتیاد
انواع بیکاری
تاثیر بیکاری در اعتیاد
اعتیاد و کاهش اعتماد به نفس
تاثیر بیکاری بر میزان حساسیت
سرخوردگی و ناکامی
خودسرزنشگری و بیکاری
مهمترین علل گرایش به اعتیاد
راهکارهای مبارزه با بیکاری
سوالات متداول
کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ، مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ : رابطه بیکاری و اعتیاد چیست و چگونه می تواند بر افزایش و تشدید اعتیاد تاثیر بگذارد؟ علل ایجاد بیکاری و اعتیاد کدام است و چگونه میتوان از آن پیشگیری کرد؟ چگونه بیکاری و اعتیاد بر هم تاثیر می گذارند؟ کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ با جمع آوری اطلاعات دقیقی در رابطه با موضوع بیکاری و اعتیاد سعی کرده تا معضلات مربوط به این موضوع را با شما خوبان در میان بگذارد. اگر تمایل دارید در این رابطه بیشتر بدانید، لطفاً این مقاله را تا انتها مطالعه بفرمایید و در انتهای آن ما را از نظرات و پیشنهادات خود مطلع بفرمایید. بیکاری و اعتیاد یکی از چالش برانگیز ترین معضلات اجتماعی است که گریبانگیر افراد بسیاری در جامعه به ویژه جوانان می باشد.
موضوع بیکاری که دارای علل و اشکال متفاوتی است، میتواند پیامدهای منفی بسیاری برای افراد جامعه ایجاد نماید. در حقیقت اعتیاد یکی از پیامدهای بیکاری است که گریبان گیر نیروی کار می گردد. اما بیکاری و اعتیاد هر دو دلایلی هستند که می توانند باعث تشدید یکدیگر شوند. در حقیقت اعتیاد باعث تحلیل رفتن توانایی ها و انرژیهای نیروی کار شده و از طرف دیگر موجب بیکاری می گردد و ادامه این روند مانند یک سیکل معیوب می تواند زندگی افراد را به کام نیستی بکشاند. در همین رابطه میتوان گفت که برای جلوگیری از اعتیاد باید افراد مهارت های لازم را برای مواجهه با مشکلات و چالش های زندگی ناشی از بیکاری، طلاق، افسردگی یا اضطراب را به خوبی بیاموزند تا به سمت اعتیاد و مصرف مواد مخدر کشیده نشوند.
بیکاری و اعتیاد
موضوع بیکاری به عنوان یکی از عوامل ایجاد و گسترش اعتیاد در جوامع شناخته می شود. در همین رابطه بسیاری عقیده دارند که بیکاری و اعتیاد عامل تقویت کننده ای برای یکدیگر محسوب می شوند که به صورت یک رابطه دو طرفه می توانند بر یکدیگر تاثیر بگذارند. از طرفی بیکاری می تواند منجر به گرایش به اعتیاد و مصرف مواد مخدر شده و از طرف دیگر وجود اعتیاد در زندگی افراد می تواند منجر به از دست دادن موقعیت های شغلی و کاری در زندگی فرد گردد. اعتیاد به طور معمول میتواند بر کارایی افراد در جامعه تاثیرات مخرب بسیاری را ایجاد نماید. به همین دلیل بسیاری از مشاغل پیش از استخدام افراد مبادرت به دریافت آزمایشهای مبتنی بر عدم اعتیاد می ورزند. حتی در کسب و کارهای خصوصی نیز موضوع اعتیاد یا سابقه اعتیاد میتواند بر روند استخدام افراد و به کارگیری آنها در مشاغل تأثیر مخرب بگذارد.
انواع بیکاری و اعتیاد
همانطور که می دانیم بیکاری می تواند دارای انواع حالتهای مختلفی باشد که مهمترین آنها عبارتند از :
- بیکاری آشکار
- بیکاری پنهان
همانطور که میدانیم بیکاری آشکار به حالتی از عدم اشتغال افراد در موقعیت های شغلی و کاری گفته می شود که در مقابل آن حالتی وجود دارد به نام بیکاری پنهان که فرد ممکن است در جایگاهی غیر از جایگاه متناسب با تخصص و مهارتش مشغول به کار باشد یا در رشته تخصصی خود که در آن تجربه و تخصص دارد کار مورد نظر را پیدا نکند و یا حتی در حوزههای دیگر که در رابطه با رشته او نیست مشغول به کار باشد و یا در جایگاهی پایینتر از تحصیلات و تجربیاتش مجبور به کار شود.
تاثیر بیکاری در اعتیاد
همانطور که پیشتر توضیح داده شد، بیکاری می تواند یکی از زمینههای بروز اعتیاد در زندگی افراد باشد. در حقیقت این مشکل چه به صورت پنهان و یا آشکار می تواند تاثیرات مخربی بر سلامت روان افراد و خانوادههای آنها تحمیل نماید. به این معنا که افراد برای فرار از آسیب های روانی و عاطفی بیکاری ممکن است به سمت مصرف مواد مخدر گرایش پیدا کنند. در حقیقت این اثرات منفی بیکاری است که باعث میشود افراد برای فرار از آن به سمت مصرف مواد مخدر گرایش پیدا کنند.
بیکاری و اعتیاد؛ کاهش اعتماد به نفس
یکی از مهمترین اثرات مخرب بیکاری بر اعتماد به نفس افراد می باشد، زیرا افراد احساس مفید بودن را با بیکاری از دست میدهند و در نتیجه ممکن است از لحاظ عاطفی تحت تاثیر قرار بگیرند. هر فردی در اجتماع نیاز دارد که نقشی موثر در جامعه داشته باشد و احساس مثبت بودن و تاثیر گذاری را تجربه نماید اما ناکام ماندن فرد در مسیر ارضای این نیاز روانی ممکن است باعث ایجاد ناامیدی او نسبت به آینده و زایل شدن انگیزه هایش برای ایجاد یک زندگی سالم و شاد باشد.
بیکاری میتواند باعث ایجاد شرایطی برای ایجاد افسردگی و اختلالات اضطرابی دیگر در افراد گردد. از طرف دیگر کاهش اعتماد به نفس می تواند باعث به وجود آمدن این احساسات و هیجانات منفی در فرد گردد که ممکن است از تحمل افراد خارج باشد، به همین دلیل افرادی که دارای مهارت کافی برای مدیریت هیجانات منفی خود نیستند ممکن است به دنبال روشی بگردند تا این هیجانات منفی را سرکوب نمایند در نتیجه ممکن است به مصرف مواد مخدر و روشهای آسیب زای دیگری که مانند یک راهحل موقت ممکن است عمل کند، گرایش پیدا کنند.
تاثیر بیکاری بر میزان تحریک پذیری
افرادی که دارای مسئولیت های کاری و اجتماعی نیستند و در زمره افراد بیکار پنهان یا آشکار قرار می گیرند، ممکن است به دلیل وجود درگیری های ذهنی خود میزان تحریک پذیری زیادی را از خود نشان بدهند و در برابر کوچکترین مسائل واکنش های شدید و افراطی از خود نشان بدهند. در واقع بیکاری و اعتیاد باعث میشود تا فرد نسبت به اتفاقات محیطی با بی حوصلگی و پرخاشگری واکنش نشان بدهد. در چنین حالتی، روابط اجتماعی افراد ممکن است خراب شده و آسیب پذیری فرد در برابر اعتیاد به میزان زیادی افزایش پیدا کند.
سرخوردگی و ناکامی
همانطور که توضیح داده شد عدم وجود جایگاه شغلی مناسب با توانایی های تحصیلی و فردی می تواند نوعی بیکاری پنهان محسوب شود که در نهایت می تواند منجر به بروز اعتیاد در زندگی افراد شود. در حقیقت بیکاری پنهان باعث میشود تا افراد احساس سرخوردگی، ناکامی، پوچی و سردرگمی کنند، زیرا احساس می کنند که مسیر زندگی خود را به شکل صحیح انتخاب نکردهاند و از روشها و متدهای صحیحی در زندگی برخوردار نیستند. در حقیقت کار کردن در جایگاه پایینتر از تحصیلات و توانایی ها، می تواند عزت نفس و اعتماد به نفس افراد را تحت تاثیر قرار داده قرار دهد. به همین دلیل فرد برای پر کردن خلاء روانی خود ممکن است به داشتن شادی های کوچک و کوتاه مدت مثل اعتیاد و مصرف مواد مخدر یا الکل گرایش پیدا کند.
بیکاری و اعتیاد؛ خودسرزنشگری
یکی از آسیب هایی که بیکاری و اعتیاد میتواند به افراد وارد آورد، به وجود آمدن افکار منفی و آزاردهنده به دنبال بیکاری است. در چنین حالتی افراد درگیر سرزنشگری میشوند و شروع به شماتت خود می کنند. از طرف دیگر ممکن است از جانب اطرافیان نیز این سرزنش اتفاق بیفتد و تشدید شود. به همین دلیل این رفتار و سرزنش گری می تواند منجر به گرایش افراد و مستعد شدن برای گرایش به سمت مصرف مواد مخدر باشد.
مهمترین علل گرایش به اعتیاد
به طور کلی بیکاری را نمی توان به صورت مستقیم دلیل اعتیاد دانست. چه بسا بسیاری از افراد که سالها بیکار بودهاند به مصرف مواد مخدر گرایش پیدا نکردهاند و معتاد نشده اند. در نتیجه می توان در علل گرایش افراد به مواد مخدر به دنبال عوامل و پیش زمینه های دیگری گشت که بیکاری تنها یکی از آنها محسوب می شود. برخی از این عوامل زمینه ای عبارتند از :
- کمبود اعتماد به نفس و عزت نفس
- میزان تاب آوری پایین
- نداشتن مهارت حل مسئله
- نداشتن مهارت جرات مندی
- ویژگیهای وراثتی
- مشکلات زمینهای اضطرابی و خلقی
- مشکلات و تعارضهای خانوادگی
راهکارهای مبارزه با بیکاری و اعتیاد
قطعاً یکی از واضح ترین و مهمترین راه های مبارزه با اعتیاد برطرف نمودن معضل بیکاری است. به این معنا هنگامی که بیکاری برطرف می گردد یکی از عوامل ایجاد اعتیاد در زندگی افراد از میان میرود، اما مسئله بیکاری تنها عامل وجود اعتیاد در زندگی افراد نیست و باید مسائل دیگر نیز مدنظر قرار گرفته شود. در حقیقت اگر افراد از بدو کودکی مهارت های حل مسئله و جرات مندی را آموزش ببینند در صورت مواجهه با شرایط سخت مانند بیکاری می توانند از پس آن برآمده و آن را مدیریت نمایند و برای مشکل خود راهی پیدا کنند. علاوه بر این توانایی مدیریت استرس و کنترل هیجانات منفی می تواند تاثیر بسزایی در پیشگیری از اعتیاد داشته باشد. در نتیجه افراد باید در این زمینه ها آموزش ببینند تا بتوانند هیجانات منفی خود را پذیرفته و از روشهای سالم به مدیریت و کنترل آنها بپردازند.
از طرف دیگر مدیران و دست اندرکاران در یک جامعه باید میان خروجی دانشگاه ها در مقاطع مختلف تحصیلی و همچنین نیاز بازار تعادل ایجاد کرده تا سطح بیکاری را پایین آورده و از کاهش عزت نفس و اعتماد به نفس افراد جلوگیری کنند. در حقیقت تعیین نیاز بازار کار و پرورش افراد از کودکی متناسب با استعدادهای درونی شان میتواند نیاز جامعه را مشخص کرده و بر اساس آن نیروی مستعد کاری تربیت شود. در حقیقت بالا بردن سطح رفاه جامعه و سلامت روان در آن می تواند باعث از بین رفتن مشکلاتی مانند افسردگی و اضطراب که منجر به اعتیاد در افراد شود. از طرف دیگر متخصصان زمینه های سلامت روان با ارائه آموزشهای روانشناسی به افراد میتوانند به آنها کمک کنند تا به خودشناسی مناسب در جهت ارتقاء مهارت های فردی و شغلی دست یابند.
سوالات متداول
[sc_fs_faq html=”true” headline=”h3″ img=”” question=”بیکاری باعث اعتیاد به چه موادی می شود؟” img_alt=”” css_class=””] پاسخ به این سوال واضح و روشن نیست. زیرا افراد بر اساس گرایشات درونی و روانی خود ممکن است به هر نوع از انواع مواد مخدر از جمله توهم زا یا محرک روی آورند، اما نمیتوان به ماده خاصی در این زمینه اشاره نمود. [/sc_fs_faq]
عزیزان و همراهان ارجمند برای دریافت خدمات مشاوره روانشناسی و اطلاعات بیشتر در زمینه بستری نمودن و ترک اعتیاد فرد معتاد در یکی از مراکز همکار مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ لطفا با مشاورین ما تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید …