اعتیاد به شبکه های اجتماعی
آنچه در این مقاله می خوانید :
نشانه های اعتیاد
کج خلقی و اضطراب
چک کردن مداوم
وجود افکار وسواسی
صرف زمان زیاد
ناتوانی در مدیریت پرداختن
مختل شدن ارتباطات در دنیای واقعی
کاهش عملکرد روزانه
مهمترین علل اعتیاد
مهمترین پیامد های اعتیاد
درمان اعتیاد به شبکه های اجتماعی
کلام آخر
سوالات متداول
کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ، مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ، عوارض اعتیاد به شبکه های اجتماعی کدام است و چگونه میتوان از آن جلوگیری کرد؟ آیا اعتیاد به شبکه های اجتماعی می تواند موجب اختلال در زندگی افراد گردد؟ مهمترین نشانه های اعتیاد به شبکه های اجتماعی کدامند؟ در همین رابطه کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ با ارائه اطلاعات جامعی در رابطه با اعتیاد به شبکه های اجتماعی سعی کرده تا مطالب مهمی را در این رابطه در اختیار شما همراهان ارجمند قرار دهد. اگر تمایل دارید با اینگونه اعتیاد های رفتاری بیشتر آشنا شوید، لطفاً این مقاله را تا انتها مطالعه فرمایید.
اعتیاد به شبکه های اجتماعی یکی از انواع اعتیاد های رفتاری و جزو شاخه اعتیاد به اینترنت محسوب می شود. با پیشرفت تکنولوژی و همه گیری اینترنت در دنیای امروز، اعتیاد اشکال متنوعی پیدا کرده و دیگر تنها به شکل مصرف مواد مخدر یا داروها وجود ندارد. اعتیاد به انواع شبکه های اجتماعی باعث می شود تا افراد نتوانند رفتار خود را کنترل کرده و استفاده از دستگاه هوشمند خود را متوقف نمایند، به همین دلیل دائماً در حال ارسال پیام می باشند و در هر شرایطی آنلاین هستند. اگر شما جزو افرادی هستید که استفاده از اینستاگرام، تلگرام، فیسبوک یا دیگر شبکههای اجتماعی زمان زیادی از شما را میگیرد و قادر نیستید میزان استفاده خود را از این دست شبکههای اجتماعی محدود کنید، بهتر است این مقاله را مطالعه بفرمایید. در ادامه به توضیح در مورد اعتیاد به شبکه های اجتماعی و علائم، نشانه ها و علل آن خواهیم پرداخت.
علائم اعتیاد به شبکه های اجتماعی
همانطور که می دانیم اعتیاد به هر شکلی که باشد، دارای علائم و عوارضی است که زندگی افراد را تحت تاثیر قرار داده و باعث می شود تا روند زندگی فرد به شکلی معتادگونه از حالت طبیعی خارج شده و آسیب های متعددی را متحمل شود. در همین رابطه مهمترین نشانه های اعتیاد به شبکه های اجتماعی عبارتند از :
- کج خلقی و اضطراب
- چک کردن مداوم گوشی
- داشتن افکار وسواسی
- صرف زمان زیاد
- ناتوانی در مدیریت پرداختن به شبکه اجتماعی
- مختل شدن ارتباطات دنیای واقعی
- کاهش عملکرد روزانه
هر کدام از این نشانه ها می تواند به ما نشان دهد که یک چیزی در زندگی ما صحیح نیست. در همین رابطه به تشریح و توضیح هر کدام از این فاکتورها خواهیم پرداخت و شما را با اعتیاد به شبکه های اجتماعی بیشتر آشنا خواهیم کرد.
۱- کج خلقی و اضطراب
همانطور که در مقاله ماهیت بیماری اعتیاد توضیح داده شد یکی از مهمترین مشخصه های انواع اعتیادها وجود کج خلقی، اضطراب و تشویش بسیار زیاد است. در این رابطه و در این نوع از اعتیاد هنگامی که فرد دسترسی به اینترنت ندارد، دچار استرس و اضطراب میشود و برای کاهش اضطراب خود مجبور است به شبکههای اجتماعی پناه ببرد. اما موضوعی که در این رابطه وجود دارد، این است که فرد با ادامه دادن به این روند در حقیقت در مسیر تداوم اعتیاد خود قدم بر می دارد و برای آنکه بتواند اعتیاد خود را متوقف کند، باید این روند را متوقف کند و از مشاورین اعتیاد کمک بگیرد.
۲- چک کردن مداوم
چک کردن مداوم تلفن یا دستگاه هوشمند یکی از نخستین فعالیتهایی است که فرد پس از بیدار شدن در طول روز انجام می دهد. این افراد ساعت ها صرف چک کردن ایمیل ها، توئیت ها و سایر پیام های خود می کنند و چندین بار در طی روز این پیام ها را چک می کنند، بدون اینکه نیاز ضروری برای انجام آن وجود داشته باشد.
۳- وجود افکار وسواسی؛ اعتیاد به شبکه های اجتماعی
هنگامی که فردی مبتلا به اعتیاد به شبکه های اجتماعی می شود، در مواقعی که به اینترنت دسترسی ندارد، به طور وسواسی به آن فکر میکند و دائماً به دنبال فرصتی است تا بتواند مجدداً به شبکههای اجتماعی دسترسی پیدا کند.
۴- صرف زمان زیاد برای شبکه های اجتماعی
اعتیاد به شبکه های اجتماعی موجب میشود تا فرد زمان زیادی را صرف جستجو در اینترنت کند. این مسئله باعث میشود تا فرد نتواند مدیریت صحیحی برای اوقات روز خود داشته باشد و یا بتواند آن را مدیریت کرده و کاهش دهد، در نتیجه عملکرد او در سایر حوزه های زندگی به شکل بیمارگونه ای کاهش مییابد و ضعیف میشود. این فرد بیشتر اوقات فراغت خود را صرف فضای مجازی میکند و رغبتی برای انجام فعالیت ها در محیط واقعی زندگی ندارد.
۵- ناتوانی در مدیریت پرداختن به شبکه اجتماعی
افرادی که مبتلا به اعتیاد به شبکه های اجتماعی هستند، ممکن است بارها تلاش کنند که استفاده از فضای مجازی را کاهش دهند و یا قطع کنند، اما صادقانه ترین تلاش های آنها بی نتیجه می ماند. برای مثال ممکن است بارها تصمیم بگیرند که استفاده از اینترنت را کنار بگذارد یا ساعتهای استفاده از شبکههای اجتماعی را محدود کند، اما باز هم به شکل افراطی و بیمارگونه ای به سمت این فضا کشیده می شوند و در برابر آن احساس ناتوانی و عجز میکند.
۶- مختل شدن ارتباطات در دنیای واقعی
پرداختن افراط گونه به دنیای مجازی و شبکههای اجتماعی باعث می شود تا ارتباطات واقعی در اجتماع صدمه دیده و یک دیوار نامرئی بین افراد و دنیای پیرامون شان ایجاد شود. به طور مثال زوجهایی که دائما درگیر استفاده از گوشی همراه هستند، فرصتی برای مصاحبه و ارتباط عاطفی با یکدیگر پیدا نمی کنند. این مسئله میتواند بر روی میزان صمیمیت و رضایت روابط زناشویی تاثیر گذاشته و ارتباطات بین فردی را دچار اختلال، تعارض و تنش کند.
۷- کاهش عملکرد روزانه؛ اعتیاد به اینترنت
افرادی که به طور وسواس گونه درگیر شبکههای اجتماعی میشوند اغلب جنبه های دیگر زندگی را فدای فضای مجازی می کنند. در حقیقت اعتیاد به شبکه های اجتماعی می تواند مشکلات عدیدهای را برای افراد ایجاد نماید که مهمترین آنها افت تحصیلی یا کاهش عملکرد شغلی می باشد که به مرور زمان اشکالات متعددی را در زندگی افراد در این جنبه ها ایجاد می کند.
مهمترین علل اعتیاد به شبکه های اجتماعی
این نوع اعتیاد نیز مانند اعتیاد های دیگر دارای دلایل و علل است که برخی از آنها عبارتند از :
- ایجاد سرگرمی
- دریافت تایید اجتماعی
- فرار از مشکلات
- نیازهای برآورده نشده اجتماعی
- برون گرایی
۱. ایجاد سرگرمی
در بسیاری از اوقات، استفاده از شبکه های اجتماعی نوعی سرگرمی محسوب میشود و افراد میتوانند برای ساعتهای متمادی وقت آزاد خود را با آن پر کنند. در حقیقت خالی بودن زندگی فرد از هر نوع سرگرمی باعث می شود که او به فضای مجازی و اعتیاد به اینترنت پناه ببرد.
۲. دریافت تایید اجتماعی
بسیاری از افراد در روابط اجتماعی خود در دنیای واقعی دچار اشکالات متعدد هستند و نمی توانند ارتباطات خوبی را برقرار کنند و سعی میکنند از طریق دنیای مجازی به صورت غیر واقعی تصویر جدیدی از خود ایجاد کرده و از طریق آن تایید دیگران را نسبت به خود دریافت کنند.
۳. فرار از مشکلات
در حقیقت فضای مجازی برای برخی افراد که از مواجه شدن با چالش های زندگی هراس دارند، مانند یک پناهگاه عمل می کند. به دلیل وجود اضطراب در مواجه شدن با مشکلات زندگی، افرادی که دارای اعتماد به نفس و خودباوری کافی نیستند و یا دارای مشکلات شخصیتی می باشند، ممکن است با استفاده از شبکههای اجتماعی اختلالات اضطرابی خود را پنهان نمایند و به این شکل از مواجهه با زندگی واقعی فرار کنند.
۴. نیازهای اجتماعی برآورده نشده
اگر شخصی از روابط اجتماعی خود در دنیای واقعی راضی نبوده و روابط دنیای واقعی او را به میزان کافی به احساس رضایت نرساند، ممکن است در فضای مجازی به دنبال افرادی باشد که با آنها ارتباط برقرار کرده و صحبت نماید.
۵. برون گرایی فردی
بررسی ها نشان می دهد، افراد برون گرا به دلیل ارتباط مداوم با دیگران در دنیای مجازی گرایش بیشتری به استفاده از شبکههای اجتماعی نشان می دهند و به دنبال گسترش دوستان و آشنایان خود هستند. به طریقی شبکه ها فرصت های مناسبی برای این افراد ایجاد میکنند، اما از طرف دیگر دارای پیامدهایی برای این افراد خواهند بود.
مهمترین پیامدهای اعتیاد به شبکه های اجتماعی
بر اساس تحقیقات انجام شده مشخص شده که علیرغم اینکه شبکه های اجتماعی می تواند باعث گسترش ارتباطات ما گردد اما تکیه افراطی به این شبکه ها می تواند نتایج مخربی برای زندگی واقعی ما داشته باشد. استفاده معتادگونه و بی رویه از شبکههای اجتماعی میتواند زندگی و ارتباطات ما را در دنیای واقعی تحت تاثیر قرار داده و آثار مخربی را به آن تحمیل نماید. از طرف دیگر زندگی مدرن باعث شده تا زمان کمتری برای زندگی شخصی داشته باشیم بنابراین صرف این زمان اندک در شبکههای اجتماعی می تواند ارتباطات ما را در دنیای واقعی به شدت محدود کرده و زندگی ما را هدر بدهد.
استفاده بی رویه از شبکههای اجتماعی و اعتیاد به اینترنت باعث می شود تا تمامی روابط خود در دنیای واقعی با دوستانمان را از دست بدهیم و به شکلی جدید در تنهایی خود غوطه ور شویم. استفاده معتادگونه از شبکه های اجتماعی سلامت روحی افراد و ارتباطات انسانی در دنیای واقعی را تهدید کرده و منجر به آسیب های روحی جسمی و حتی مالی میشود. قرار دادن اطلاعات شخصی در شبکههای اجتماعی به خصوص برای نوجوانان مخاطرات زیادی به همراه دارد و گاه منجر به سوء استفاده افراد سودجو میگردد.
درمان اعتیاد به شبکه های اجتماعی
با توجه به آسیب های جدی که اعتیاد به شبکههای اجتماعی برای افراد ایجاد میکند، موضوع رهایی از آن و استفاده از فضای مجازی می تواند حائز اهمیت باشد. در حقیقت با استفاده از راهکارهای تخصصی و مشاوره ترک اعتیاد به شبکه های اجتماعی می توان راهکارهایی را به دست آورد که تا حد زیادی در این زمینه به افراد کمک کرده و آنها را از اعتیاد به اینترنت و شبکههای اجتماعی نجات دهد. در همین رابطه مهمترین راهکارهای موجود برای رهایی از اعتیاد عبارتند از :
- بررسی میزان مشکل و رهایی از انکار
- ایجاد محدودیت های زمانی
- دادن پاداش به خود
- کاهش عوامل ایجاد کننده وسوسه
- ایجاد تفریحات جایگزین
- ایجاد روابط فردی غنی
- زیستن در زمان حال
پیاده سازی هر کدام از این راهکارها می تواند بخشی از اعتیاد به شبکه های اجتماعی را التیام بخشد و به افراد کمک کند تا از این اعتیاد رهایی یابند. در ادامه به تشریح و توضیح هر کدام از این فاکتورها خواهیم پرداخت.
۱- بررسی میزان مشکل و نجات از انکار
بسیاری از افراد نمیتوانند بپذیرند که اعتیاد به شبکه های اجتماعی و اینترنت دارند. در ابتدا برای اینکه فرد بتواند استفاده از فضای مجازی را مدیریت کند، باید بینش صحیح از اعتیاد به اینترنت پیدا کند. در نتیجه لازم است تا فرد، چند روز رفتارهای خود را به دقت زیر نظر گرفته و میزان و زمان استفاده شده در شبکههای اجتماعی را یادداشت کند. نوشتن دقیق زمان استفاده از گوشی یا اینترنت میتواند به ما کمک کند تا راحت تر مشکل خود را بپذیریم و دیدگاهی صحیح و واقع بینانه تر نسبت به مشکل خود پیدا کنیم.
۲- ایجاد محدودیت های زمانی
اعتیاد به شبکه های اجتماعی مانند اعتیادهای مصرفی دیگر نیست و لازم نیست قطع مصرف قطعی اتفاق بیفتد و فرد استفاده از شبکه های اجتماعی را به طور کامل قطع نماید، بلکه باید بیاموزید که چگونه به جای حذف آن، استفاده صحیح از شبکههای اجتماعی را بیاموزید. از همین رو زمان های خاصی را برای پرداختن به فضای مجازی اختصاص دهید و خود را ملزم کنید تا تنها در همان ساعت تعیین شده به سراغ این شبکه ها بروید.
۳- پاداش به خود؛ اعتیاد به شبکه های اجتماعی
یکی از مشخصههای اعتیاد این است که میزان پاداش های مغزی و عصبی را به شکل بیمار گونه ای تغییر می دهد، در نتیجه هنگامی که شما یک رفتار اعتیادی را کنار می گذارید و یا کاهش میدهید، سیستم پاداش مغز شما مختل می شود، در نتیجه لازم است تا شما برای رفتارهای جدید خود برای خود جایزه تعیین کنید و این پاداش را به صورت فیزیکی یا رفتاری به خود بدهید. هنگامی که موفق می شوید فعالیت خود در فضای مجازی را کاهش دهید، بهتر است با یک فعالیت پاداش دهنده به استقبال خود بروید تا برای برداشتن قدمهای بعدی انرژی بیشتری داشته باشید. هنگامیکه یک سرگرمی را از خود می گیرید لازم است آن را با یک سرگرمی سالم دیگر جایگزین کنید.
۴- کاهش عوامل ایجاد کننده وسوسه
در زندگی روزمره عوامل بسیاری وجود دارد که ما را برای استفاده از شبکههای اجتماعی ترغیب میکند و در حقیقت به عنوان مانعی برای مدیریت استفاده از فضای مجازی عمل می کند. به طور مثال نوتیفیکیشن های گوشی به ما در داشتن پیام در شبکه های اجتماعی خبر می دهند و دائما ما را به سمت آن می کشانند. هنگامی که از گوشی خود استفاده نمی کنید حتماً اینترنت را قطع کرده و صدای نوتیفیکیشن گوشی خود را در حالت سکوت قرار دهید تا همواره از جانب گوشی فراخوانده نشوید.
۵- ایجاد تفریحات جایگزین
کمبود تفریحات کافی و سرگرم کننده در زندگی ما را به سمت استفاده بیشتر از فضای مجازی ترغیب می کند. در نتیجه هنگامی که فردی برای مقابله با اعتیاد خود تصمیم به اقدام می گیرد، باید ارتباطات خود در شبکههای اجتماعی را کاهش دهد، همچنین لازم است تا جایگزین مناسبی برای خود فراهم کرده تا بتواند زمان آزاد خود را به تفریح و فراغت بپردازد. فعالیتهای سالم بدنی و ورزشی می تواند جایگزین مناسبی برای استفاده از شبکههای اجتماعی باشند که مهمترین آنها عبارتند از :
- پیادهروی
- ورزشهای هوازی
- فیلم و سینما
- فعالیتهای هنری
۶- ایجاد روابط فردی غنی؛ اعتیاد به اینترنت
افرادی که دچار مشکلات ارتباطی در دنیای واقعی هستند، گرایش بیشتری به شبکههای اجتماعی پیدا میکنند، اما از طرف دیگر دور ماندن از ارتباطات واقعی باعث می شود تا مهارت های بین فردی افراد به مرور زمان از دست برود و نوعی انزوا و تعارض با افراد دیگر ایجاد شود. برای اینکه فردی بتواند اعتیاد به شبکههای اجتماعی را متوقف سازد باید ارتباطات غنی و سالمی را با اطرافیان و دنیای واقعی ایجاد کرده و ارتباطات غیر واقعی و شکننده در فضای مجازی و اینترنت را به شدت کاهش داده و از بین ببرد. اگر فردی دچار اضطراب و نگرانی می شود و از حضور در جمع های اجتماعی پرهیز می کند، بهتر است از روان شناسان در این زمینه کمک بگیرد.
۷- زندگی در زمان حال
بسیاری از افراد به شدت درگیر ثبت لحظات خود از طریق دوربین ها و عکس ها می شوند تا بتوانند در آینده به آن نگاه کنند، در نتیجه از لذت های فعلی و لحظه اکنون باز میمانند. این رفتار باعث میشود تا فرد تجارب زندگی در لحظه ها را از دست بدهد پس بهتر است از آینده فارغ شوید و با کمک گرفتن از روش های روان شناختی صحیح نظیر ذهن آگاهی، مراقبه و مدیتیشن از لحظه لذت ببرید.
کلام آخر
برای آنکه از اعتیاد به شبکههای اجتماعی نجات پیدا کنید لازم است تا ریشه مشکلات خود را که در این مقاله به طور مفصل در مورد آن صحبت شد بازشناسی کرده و مهارت های مورد نیاز برای مرتفع ساختن آن را به کار برید. در این مسیر افزایش آگاهی و آموزش های مرتبط با مهارت های ارتباطی در بهبود روابط بین فردی در دنیای واقعی و درمان مشکلات روحی و روانی می تواند به شما کمک کرده تا از پناه آوردن به فضای مجازی خودداری کرده و اعتیاد به اینترنت را درمان کنید. اگر احساس می کنید به تنهایی نمی توانید از فضای مجازی فاصله بگیرید، بهتر است با مشاوره ترک اعتیاد در مراکز درمان اعتیاد تماس بگیرید.
مشاوره روانشناسی می تواند به شما کمک کند تا ریشه های اعتیاد خود را شناسایی کرده و با آموزش و یادگیری مهارتهای مناسب به مرتفع کردن آنها بپردازید. در این زمینه روش های روان درمانی از جمله درمان شناختی رفتاری در درمان انواع اعتیاد به اینترنت و شبکه های اجتماعی می تواند تاثیر بسزایی داشته باشد. در این رابطه مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ با ارائه مشاوره ترک اعتیاد در زمینه انواع مواد اعتیاد آور و اعتیاد های رفتاری دیگر به شما کمک می کند تا اعتیاد خود را متوقف کنید و از آن بهبودی پیدا کنید.
سوالات متداول
[sc_fs_faq html=”true” headline=”h3″ img=”” question=”مهمترین علل اعتیاد رفتاری مانند اینترنت چیست؟” img_alt=”” css_class=””] بسیاری از افراد برای داشتن سرگرمی بیشتر و تایید شدن از جانب افراد در فضای مجازی و همچنین فرار از مشکلات و نیازهای عاطفی و اجتماعی خود به اینترنت و شبکههای اجتماعی روی می آورند که البته این مسئله میتواند به مرور باعث ایجاد فرایند اعتیادهای رفتاری شود که از آن جمله می توان به اعتیاد به اینترنت، اعتیاد به شبکه های اجتماعی و حتی اعتیاد به قمار نام برد. [/sc_fs_faq]
عزیزان و همراهان ارجمند برای دریافت خدمات مشاوره روانشناسی، اطلاعات بیشتر و اخذ مشاوره آنلاین رایگان در زمینه بستری نمودن و ترک اعتیاد فرد معتاد در یکی از مراکز همکار مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ لطفاً با مشاورین ما تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید …