اختلال پرخوری
آنچه در این مقاله می خوانید :
اختلال پرخوری و تغییر حالت
آغاز اختلال پرخوری
اعتیاد افراد به غذا خوردن
مشکل سازی اختلال پرخوری
روش های جلوگیری از پرخوری
متوقف سازی اعتیاد به پرخوری
روش های درمان اختلال پرخوری
راه های سالم برای کنترل استرس
راهنمایی حرفه ای دریافت کنید
کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ، مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ : اختلال پرخوری چیست و دارای چه علائمی می باشد آیا روشی برای جلوگیری و متوقف ساختن اختلال پرخوری وجود دارد؟ مهمترین روشهای جلوگیری از پرخوری و اشتهای کاذب کدام است؟ در مقاله پیش رو مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ با ارائه اطلاعات دقیقی در رابطه با اعتیاد به غذا یا اختلال پرخوری سعی کرده تا مطالب مهم و دقیقی را در رابطه با باهبودی از این اختلال را در اختیاز شما همراهان ارجمند اهواز کمپ قرار دهد.
اگر تصمیم دارید در رابطه با این موضوع بیشتر بدانید لطفا این نوشتار را تا انتها مطالعه بفرمایید. آخرین باری که مقدار زیادی غذا خورده اید تا جایی که کاملاً احساس پرشدگی پیدا کرده اید چه زمانی بوده است؟ آیا پس از آنکه در یکی از مراسم خانوادگی شرکت کردید، پس از آن که تنها شدید، احساس معده درد داشتید و از پررخوری خود احساس گناه و شمساری می کردید؟
تمایل به خوردن
ممکن است هر از چند گاهی تمایل به زیاد خوردن داشته باشیم که البته این موضوع میتواند طبیعی هم باشد. اما باید بدانیم که غذاخوردن به شکلی با ما یک رابطه احساسی ایجاد می کند. در حقیقت ما از لحظه تولد با غذا پرورش می یابیم به شکلی غذا یک نوع جایزه است و می توانیم بگوییم که با آن رابطه عاطفی نیز داریم، پس غذا خوردن یک موضوع مهم در زندگی ما می باشد.
اختلال پرخوری و تغییر حالت
اما برخی از افراد از غذا خوردن به عنوان راهی برای مقابله با احساسات منفی خود استفاده می کنند که این موضوع میتواند پیامدهای مخربی را در پی داشته باشد و باعث ایجاد اختلال پرخوری در افراد شود. هنگامی که غذا خوردن برای کنترل و تغییر حالات و احساسات فرد استفاده می شود به مرور از کنترل ما خارج میگردد. در چنین شرایطی فرد به صورت تمام وقت به غذا فکر میکند و بعد از غذا خوردن احساس گناه، شرمندگی یا افسردگی می کند. در چنین حالتی فرد پس از خوردن یک وعده غذایی احساس شکرگزاری ندارد زیرا هنگامی که احساس سیری هم میکند نمیتواند از غذا خوردن دست بکشد.
افرادی که درگیر بیش از حد خوردن میشوند در اصطلاح دچار نوعی اختلال بالینی به نام اختلال پرخوری هستند. اعتیاد به غذا نوعی اختلال است که باعث اجبار در خوردن در مدت زمان کوتاه در افراد می شود و پس از آن ایجاد احساس گناه یا شرمندگی می کند. این اختلال میتواند به صورت روزانه یا هفتگی در زندگی افراد اتفاق بیفتد. اما نکته مهم آن است که پرخوری بی دلیل نیست و پشت آن حتماً دلیلی نهفته است که این دلیل می تواند احساسی و یا روانی باشد و فرد برای کنترل احساسات آزاردهنده ای مانند استرس، تنهایی یا ناراحتی از آن استفاده میکند.
اختلال پرخوری چگونه آغاز می شود؟
در بسیاری از موارد افراد بدون آنکه متوجه باشند به راحتی شروع به پرخوری می کند و رفته رفته درگیر اعتیاد به غذا می شوند. به طور مثال شب هنگام جلوی تلویزیون یک بسته چیپس را مصرف می کنند که البته این موضوع می تواند به دلیل مشکلات اساسی عاطفی و یا تصورات منفی نسبت به شخص و بدنش بوجود آمده باشد. اما برای بسیاری دیگر از افراد پرخوری اجباری یا اختلال پرخوری بخشی از یک چرخه است که با یک رژیم غذایی آغاز می گردد که این چرخه به شکلی روانی است که شامل خوردن، پشیمانی و تکرار می باشد.
شما ممکن است اجبار به خوردن را به شکلی کاملاً مرموز تجربه کنید، به این شکل که با همه تصمیماتی که برای متوقف سازی پرخوری خود می گیرید اما پایبندی به آن برای شما بسیار دشوار است مخصوصا اگر از غذا به عنوان یک ابزار برای مقابله با احساسات منفی استفاده می کنید. در نهایت شما به خوردن غذاهای ممنوعه مبادرت می ورزید و پس از آن احساس گناه و شرم در شما به وجود می آید و محدودیت های فکری، روانی و عاطفی دوباره شروع می شوند.
در حقیقت شکست دادن این چرخه معیوب و پر تکرار می تواند بسیار سخت باشد. در همین رابطه افرادی که می گویند رژیم غذایی مناسبی ندارند، اغلب دچار مشکلات ریشه دار احساسی و عاطفی هستند. در این صورت هنگامی که شما با مواد خوراکی و تسکیندهنده روبرو هستید و بدون هیچ مانعی میتوانید آن را مصرف کنید، مقابله با آن میتواند بسیار دشوار باشد.
آیا افراد میتوانند به غذا خوردن اعتیاد پیدا کنند؟
در حقیقت در سال های اخیر اختلال پرخوری و اعتیاد به غذا به یک ایده پر تکرار و مشکل ساز در میان محققان و روانشناسان تبدیل شده است. در این زمینه آنها می گویند غذاهایی که از چربی، قند و نمک سرشار هستند می توانند بسیار اعتیادآور باشند و باعث تغییراتی در مغز میشوند که موادمخدر میتوانند آنها را ایجاد نمایند. به طور مثال با انجام آزمایشات بر روی حیوانات مشخص شده است که موش هایی که بیش از حد قند مصرف میکنند به مرور علائم وابستگی و اعتیاد به آن را نشان می دهند.
اما آیا ایده اختلال پرخوری یا اعتیاد به غذا می تواند مشکل ساز باشد؟
آنچه می تواند بسیار چالش برانگیز باشد این است که در رویه درمانی اختلال پرخوری موضوع پرهیز کامل نمی تواند وجود داشته باشد و مانند سایر اعتیاد های دیگر امکان پذیر نیست و به جای آن باید از مولفه رژیم غذایی در چرخه اعتیاد به غذا را در نظر گرفت و از این منظر میتوان گفت که این موضوع میتواند برای فرد چالشبرانگیز و دشوار باشد، زیرا تفکیک میان پرخوری و اعتدال در غذا برای او کاری مشکل است. در همین رابطه به دلیل اینکه غذا خوردن می تواند باعث ترشح مواد شیمیایی موثر و شادی آور در مغز شود، روند درمانی اختلال پرخوری را می تواند با مشکل مواجه کند. به عبارت سادهتر می توان گفت که مواد غذایی می توانند تبدیل به مواد اعتیادآور در مغز شوند.
شواحدی وجود دارد که نشان دهد مواد غذایی می توانند باعث ایجاد چرخه وابستگی و اعتیاد در مغز فرد شوند البته این رفتار پرخوری است که این موضوع را به وجود میآورد نه مصرف مواد غذایی به تنهایی. در بسیاری از موارد محققین اظهار داشته اند که اصطلاح اختلال پرخوری یا اعتیاد به خوردن اصطلاحی دقیقتری نسبت به اعتیاد به غذا است. زیرا پرخوری یک رفتار معتاد گونه است که در اثر عوارض بیماری اعتیاد در فرد بروز پیدا میکند و یکی از انواع اعتیاد های رفتاری میباشد که علائم آن با علائم اعتیاد به انواع مواد اعتیاد آور دیگر مشابه است.
روش های جلوگیری از پرخوری و اشتهای کاذب
یکی از مطالب مهمی که باید بدانیم این است که اعتیاد تنها به مصرف مواد مخدر یا الکل خلاصه نمی شود و انواع دیگری از فرآیند اعتیادهای رفتاری وجود دارند که می توانند به میزان اعتیاد به مواد مخدر دیگر پرخطر و کشنده باشند که مهمترین آنها عبارتند از :
- هم وابستگی
- پرخوری
- قمار
- رابطه جنسی
- عشق
- کار
- خرید کردن
- بدهکاری
- اینترنت
- بازی های کامپیوتری
برای متوقف سازی اختلال پرخوری روش های مختلفی وجود دارد و فرد برای رهایی از آن مجبور است تا از متدهای درمانی موثر استفاده نماید. بسیاری از روانشناسان و محققین علم روانشناسی بر این باورند که برای درمان اعتیاد به پرخوری توجه کردن به پرخوری به تنهایی نمی تواند کارساز باشد و باید برای درمان و بهبودی از اعتیاد به پرخوری مشکلات عاطفی ریشهدار مرتفع گردند. در همین رابطه هنگامی که فرد تصمیم به مدیریت اختلال پرخوری میگیرد باید از متخصصین و مشاورین کمک بگیرد تا عوامل محرک روانشناختی را در فرد شناسایی کرده و به او کمک کنند تا تحت تاثیر این محرکها قرار نگیرد و بتواند اختلال خود را مدیریت نماید.
کنترل کردن یا متوقف سازی اعتیاد به پرخوری
واژه کنترل کردن در رابطه با هرگونه اعتیاد مانند اختلال پرخوری کاملاً بی معناست، زیرا معضل اعتیاد ریشه های روحی و روانی دارد و تا هنگامی که فرد به مسائل ریشهای خود نپردازد نمیتواند اعتیاد خود را از حالت فعال خارج کرده و آن را متوقف نماید. حقیقت امر این است که اعتیاد یک بیماری و ناخوشی لاعلاج است و هرگز از بین نمی رود و فرد برای متوقف سازی اعتیاد خود مجبور است تا برنامه های مدون، روزانه و پیوسته را برای درمان و بهبودی خود به اجرا گذارد.
یکی از مهم ترین نکاتی که در رابطه با بهبودی از اختلال پرخوری مطرح است این است که فرد نباید به خود برچسب بد بودن بزند، زیرا با این کار چرخه اعتیاد و معتاد گونه ادامه خواهد یافت و فرد نمی تواند اختلال خود را متوقف و مدیریت نماید. فرد در روند درمانی خود باید از برچسب زدن به مواد غذایی کنارهگیری کند، زیرا غذاها نه خوب هستند و نه بد و در حقیقت این اعتیاد ماست که باعث میشود اختلال پرخوری در ما به وجود آید و در حقیقت این یک رفتار معتادگونه است که باید بهبود پیدا کند.
روش های درمان اختلال پرخوری
۱. مکث کنید
یکی از محورهای مهم در روبهرویی با اختلال پرخوری این است که به محض اینکه وسوسه خوردن به سراغ فرد می آید ابتدا به ساکن فرد باید از خوردن خودداری کند و مکث نماید که آیا واقعاً گرسنه است یا خیر؟ در بسیاری از اوقات افراد که درگیر اختلال پرخوری هستند، بدون هیچگونه آگاهی نسبت به رفتار خود شروع به خوردن مواد غذایی می کنند، در نتیجه این بسیار مهم است که برای مقابله با آن نشانههای گرسنگی و سیری را در خود تشخیص دهیم و نسبت به بدن خود و واکنش آن نسبت به غذا آگاه بمانیم.
۲. محیط خود را تغییر دهید
یکی دیگر از راهکارهای مهم در روبروی با اختلال پرخوری این است که ما فرصت پیدا کنیم تصمیمات هدفمند بگیریم زیرا هنگامی که در یک محیط همیشگی که در آن درگیر اعتیاد بوده ایم قرار داریم، نمیتوانیم به سرعت رفتار خود را تشخیص دهیم در نتیجه این مهم است که هنگامی که قصد خوردن داریم مکان خود را از جای همیشگی منتقل کنیم و جابه جا نماییم و در جای دیگر بنشینیم. در حقیقت تغییر عادات ما می تواند به بسیار موثر و تاثیر گذار باشد.
۳. با ولع نخورید
یکی دیگر از متد های مهم درمانی در بهبودی از اختلال پرخوری اعتدال است. هنگامی که یک فرد به شکل جدی ممنوعیت غذایی برای خود ایجاد میکند، بعدها مجبور می شود این رفتار خود را به شکل پرخوری بیشتر جبران نماید. اگر واقعا اشتیاق به چیزی دارید حتی اگر گرسنه نیستید به خود اجازه دهید مقدار کمی از آن را مصرف نمایید، با این کار شما از کنترل کردن خود و رفتار معتادگونه خود فاصله گرفته اید.
۴. داشتن رابطه سالم با غذا
اگر دچار اختلال پرخوری هستید یا با خوردن مشکل دارید و نمی توانید رفتار خود را کنترل کنید، یکی از چیزهایی که باید بدانید این است که با غذا چگونه رابطه برقرار کنید. خود این موضوع و نحوه ایجاد یک رابطه سالم می تواند در جلوگیری از پرخوری به شما کمک نماید. در همین رابطه شما باید به غذا به عنوان یک منبع تغذیه و انرژی نگاه کنید تا آنکه برای از بین بردن استرس و اجتناب از افکار مغشوش. در ابتدا ممکن است این موضوع سخت به نظر برسد اما شما می توانید با بهبود عادتهای غذایی خود احساسات منفی را نیز در خود تقلیل داده و تغییر دهید.
۵. هرگز رژیم نگیرید
ممکن است پرخوری باعث افزایش وزن شما شود، اما بسیاری از افراد این موضوع مهم را نمی دانند که تلاش برای کاهش کالری یا نخوردن انواع غذاهای خاص می تواند باعث پرخوری بیشتر در شما شود و همین امر موجب اشکال در روند بهبودی شما از اختلال پرخوری باشد. در نتیجه ممکن است رژیم شما تبدیل به یک چرخه رژیم غذایی و پرخوری جدید شود که دیگر نمی توانید آن را به سادگی متوقف نمایید.
اگر قصد دارید وزن خود را کم کنید حتماً با پزشک خود در مورد زمان و چگونگی انجام آن صحبت کنید و مطمئن شوید که روی بهبودی شما تاثیری نمی گذارد. افرادی که دچار اختلال پرخوری هستند نمی توانند بدون کمک های تخصصی وزن خود را کاهش دهند و رژیم بگیرند. بر عکس باید با دریافت کمک های مناسب تخصصی از طریق افراد با تجربه بیش از آن که وزن خود را کاهش دهند، مشکلات روانی و عاطفی مرتبط با این اختلال را درمان و تعدیل نمایند.
۶. وعده های غذایی منظم را به یک عادت تبدیل کنید
هرگز برای مقابله با اختلال پرخوری از وعدههای غذایی خود صرف نظر نکنید. گرسنگی زیاد می تواند احتمال پرخوری شما را بیشتر کند همچنین احتمال انتخاب غذاهای سرشار از چربی و قند را در شما افزایش می دهد و باعث بروز رفتار پرخوری در شما می شود. مهم است که هر روز صبحانه بخورید زیرا یک وعده صبح گاهی می تواند گرسنگی را در تمام طول روز کنترل نماید. برای وعده های غذایی و میان وعده های خود غذاهای سالم را انتخاب کنید لازم است تا از مواد مغذی مورد نیاز بدن در آنها استفاده شود و همچنین ممکن است استفاده از غذاهای سالم و مغذی میل شما به پرخوری و استفاده از غذاهای ناسالم را کاهش دهد. انتخاب غذاهای سالم می تواند شامل :
- میوه ها
- سبزیجات
- تخم مرغ
- سینه مرغ
- ماهی قزل آلا و
- ماست یونانی
۷. ولع مصرف و خوردن را در خود تشدید نکنید
نکته مهم این است که باید میزان غذاهایی را که در خانه نگهداری می کنید را مدیریت کنید و اجازه ندهید غذاهای حاوی مقادیر زیاد قند و چربی و انواع دیگر غذاهای ناسالم در خانه شما انبار شود، زیرا وجود آنها می تواند شما را برای مصرف بیشتر آنها تحریک نماید. در دوران بهبودی و درمان خود غذاهای کمتری حتی از نوع سالم را در خانه خود نگهداری کنید و فقط به میزان لازم و مورد نیاز را در خانه نگهداری کنید این موضوع میتواند شانس کمخوری شما را بیشتر کند.
۸. به دنبال پشتیبان باشید
تحقیقات نشان میدهد نحوه فکر کردن در مورد غذا خوردن در افراد مبتلا به اختلال پرخوری کاملاً مسری است. در نتیجه ارتباط داشتن و وقت گذراندن با دوستان و اعضای خانواده که افراد سالمی از نظر خوردن هستند می تواند بسیار هوشمندانه و موثر باشد. از طرف دیگر افرادی که نظرات منفی در مورد غذا خوردن، ظاهر و وزن شما می دهند ارتباط برقرار نکنید زیرا می تواند باعث پرخوری شما شود.
۹. راه های سالم برای کنترل استرس خود پیدا کنید
یکی دیگر از عوامل پرخوری در افراد مبتلا به اختلال پرخوری عدم مدیریت استرس به وسیله روشهای صحیح و استاندارد است. باید بدانید که شما با استفاده از راه ها و روش های سالم در مدیریت استرس و کاهش آن می توانید جلوی پرخوری خود را بگیرید و با آرامش بیشتری روند درمانی خود را دنبال کنید. در همین رابطه ورزش مراقبه و تماس با دوستان بهبودی در قدمهای دوازده گانه می تواند شما را تسکین داده و میل به پرخوری شما را به شدت کاهش دهد.
۱۰. درباره اختلال پرخوری راهنمایی حرفه ای دریافت کنید
افرادی که مبتلا به اختلال پرخوری هستند باید بیاموزند که با کمک یک روانشناس، روانپزشک یا درمانگر متخصص در زمینه اختلالات پرخوری می توانند نحوه تفکر خود را در رابطه با غذا و پرخوری تغییر دهند. استفاده از کمک های تخصصی در زمینه اعتیاد های رفتاری دیگر می تواند به شما بیاموزد که چگونه افکار منفی خود را با افکار واقع بینانه جایگزین کنید و برای کاهش استرس خود به جای خوردن،مراقبه و مدیتیشن کنید یا یک کتاب خوب بخوانید.
روشهای درمانی مناسب و تخصصی به شما می آموزند که به جای مصرف غذا یا دارو برای داشتن احساس بهتر به منابع انرژی دیگری که به شما انرژی سالم و حیاتی را می رسانند انتخاب نمایید. در همین رابطه دارو درمانی گاهی میتواند میزان اختلال افسردگی شما را کاهش داده و موجب از میان رفتن استرس های مزمن در شما شود، زیرا اختلالات اضطرابی نیز می توانند باعث بروز اعتیاد به غذا و پرخوری در افراد شوند.
عزیزان و همراهان ارجمند برای اخذ خدمات مشاوره روانشناسی و دریافت اطلاعات بیشتر و مشاوره ترک اعتیاد در زمینه بستری نمودن و ترک اعتیاد فرد معتاد در یکی از مراکز همکار مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ لطفاً با مشاورین مرکز تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید …
(01) دیدگاه