درمان احساس طرد شدگی
آنچه در این مقاله می خوانید :
مفهوم حساسیت به طرد
واکنش به احساس طرد شدگی
افرادی که به دنبال محبت دیگران هستند!
افرادی که با پرخاشگری!
افرادی که از ترس تنهایی را انتخاب کنند!
دلیل ایجاد حساسیت به طرد شدگی
مهمترین روشهای درمان
خویشتن پذیری
در نظر گرفتن احتمالات
واقعیت غیر قابل تغییر نیست!
سوالات متداول
کمپ ترک اعتیاد اهواز، مرکز ترک اعتیاد اهواز : احساس طرد شدگی چیست؟ راهکارهای درمانی برای مقابله با حساسیت به طرد کدام است و چگونه می توان از آن برای رفع مشکل استفاده کرد؟ بهترین راهکار برای مقابله با احساس طرد شدگی چیست؟ در نوشتار پیش رو کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ با ارائه اطلاعات مهمی در رابطه با موضوع طرد شدگی سعی کرده تا مطالب مهمی را در اختیار شما همراهان ارجمند قرار دهد. اگر تمایل دارید در این رابطه بیشتر بدانید لطفاً ما را تا انتهای این مقاله همراهی بفرمایید. از آنجا که انسان یک موجود اجتماعی است، نسبت به کنار گذاشته شدن از اجتماع بسیار حساس است و می تواند اثرات جبران ناپذیری بر روحیه و روان او بگذارد.
اما با همه اهمیتی که این موضوع دارد افراد میتوانند با این مسئله به شکلی منطقی و صحیح روبرو شده و آن را مرتفع نمایند. با این حال گروهی از افراد وجود دارند که نسبت به طرد شدگی واکنش شدیدتری از خود نشان میدهند و نسبت به رفتاری که در جمع با آنها میشود، معمولاً حساس تر و آسیب پذیرتر هستند و ممکن است مشکلاتی برای آنها و اطرافیان شان به دلیل طرد شدگی از اجتماع پیش بیاید. مفهوم احساس طرد شدگی و راه های درمان آن می تواند موضوع مهمی در زندگی برخی از شما همراهان ما باشد در نتیجه تصمیم گرفته ایم تا در این رابطه مطالبی را که می تواند به شما کمک کند را در اختیارتان قرار دهیم.
مفهوم حساسیت به طرد چیست؟
همیشه گروهی از افراد در اجتماع وجود دارند که به شکلی به دنبال نشانه های طرد شدن هستند و ساده ترین رفتارها را به عنوان نشانه هایی بر طرد شدگی می دانند و معمولاً چنین برداشتی دارند و رفتارهایی انجام میدهند که ممکن است نا متناسب با شرایط محیطی یا اجتماعی باشد، اما با استنباط و برداشتی که از احساس طرد شدگی در ذهن آنها ایجاد شده، ممکن است همخوانی داشته باشد.
به طور مثال فردی که دارای حساسیت بالا به طرد شدگی است ممکن است در حین صحبت با یک دوست یا آشنا متوجه شود که او به تلفن همراه خود نگاه میکند. در چنین حالتی این رفتار از نظر این فرد به معنای عدم علاقه برای ادامه صحبت با او است. ممکن است فردی که دارای حساسیت بالا به طرد شدگی است این رفتار را به معنای عدم علاقه به ادامه ارتباط با خودش تلقی کند و به دنبال چنین برداشتی ممکن است واکنش شدیدی نشان دهد. این برداشتهای ناصحیح میتواند بر روابط تاثیر بگذارد، به طور مثال به طور نابهنگام خداحافظی کرده و قرار را ترک کند و یا رفتاری پرخاشگرانه از خود نشان بدهد.
واکنش به احساس طرد شدگی
واکنش افراد به احساس طرد شدن به نوع شخصیت و روحیات آنها برمیگردد، به طور کلی می توانیم بگوییم افرادی که دارای حساسیت بالا نسبت به احساس طرد شدگی هستند به چند گروه طبقه بندی می شوند که مهم ترین آنها عبارتند از :
- افراد تایید طلب و مهرطلب
- افراد به دنبال توجه دیگران
- افراد تنها گزین
هر کدام از این دسته ها دارای نشانه هایی است که در ادامه به توضیح و تشریح هرکدام از آن ها خواهیم پرداخت.
۱. افرادی که به دنبال تایید دیگران هستند
افرادی که به دلیل ترس از طرد شدن و از دست دادن عزیزانشان همواره سعی میکنند از پیش آمدن اختلاف نظر و دلخوری جلوگیری کنند. آنها همواره به دنبال تایید و محبت دیگران هستند در نتیجه همواره بیش از حد محبت میکنند و دیگران را بر خود مقدم می دانند. به طور کلی می توان گفت این گروه از افراد خود را به عنوان یک فرد مستقل از دیگران نمیدانند و زندگی خود را بر اساس برنامه ها و نیازهای دیگران تعریف می کنند.
۲. افرادی که به دنبال توجه دیگران هستند
یکی از شایعترین واکنشها در مقابل احساس طرد شدگی خشم می باشد. افرادی که در مقابل ترک شدن و بی توجهی دیگران به شدت از کوره در می روند و یا با خشم و زورگویی سعی در حفظ یک رابطه دارند. اگرچه این افراد در ظاهر به نظر افراد قوی و خودخواه به نظر میرسند، اما از درون به شدت احساس تنهایی میکنند و از تنها شدن و از دست دادن اطرافیانشان بسیار هراسان و آسیب پذیر هستند.
۳. افرادی که از ترس تنهایی را انتخاب می کنند
انتخاب تنهایی، میتواند نوعی پیش دستی هوشمندانه در مقابل ترس از تنهایی و طرد شدن باشد. افرادی که از طرد شدن از جانب اطرافیان دچار آسیب های شدید می شوند سعی میکنند تا پیش دستی کرده و از ورود به روابط اجتماعی نزدیک خودداری کنند. این افراد از شروع روابط صمیمانه واهمه دارند و هنگامی که یک رابطه صمیمانه شکل میگیرد، به شکلی آن رابطه را خراب کرده و آن را از بین می ببرند. افرادی که سعی میکنند تا روابطشان همواره منطقی باقی بماند در این دسته قرار میگیرند.
دلیل ایجاد احساس طرد شدگی چیست؟
تقریباً تمامی روانشناسان اهمیت دوران کودکی و نوع رابطه فرزند با مادر تاکید می کنند و باور دارند که کیفیت رابطۀ عاطفی فرد با مادر می تواند تاثیرات مهمی بر روابط بعدی فرد در طول زندگی او ایجاد نماید. اگر فردی در دوران کودکی و سالهای ابتدایی زندگی اش به این نتیجه ذهنی برسد که فردی که مسئولیت مراقبت از او را دارد، همواره برای رفع نیازهایش حضور خواهد داشت و او را تنها نمیگذارد در آینده نیز چنین تصوری راجع به شریک احساسی اش خواهد داشت. اما اگر کودک احساس کند که مادر همواره برای پاسخگویی به او و نیازهای مهم او حاضر نیست و گاها نیازهایش بیجواب خواهد ماند، حس بی اعتمادی به کلیه روابط بعدی در او ایجاد خواهد شد.
مهمترین روشهای درمان احساس طرد شدگی
همانطور که می دانیم با پیشرفت هایی که در علم روانشناسی صورت گرفته است راهکارهای مختلفی برای روان درمانی افرادی که دچار حساسیت به طرد شدگی هستند، وجود دارد که برخی از آنها عبارتند از :
- پذیرش خویشتن
- در نظر گرفتن همه احتمالات
- پذیرش واقعیت
- غیر قابل تغییر نبودن
- نترسیدن از تنهایی
۱. خویشتن پذیری
اولین قدم برای هر تغییر، خویشتن پذیری است و پذیرش واقعیت و موقعیتی که در آن قرار داریم. تا زمانی که فردی خود و شرایطش را نپذیرفته است نمی تواند برای تغییر و حرکت برنامه ریزی صحیحی را ایجاد نماید. پذیرش خود و شرایط به همان شکل و وضعیتی که وجود دارد میتواند به ما کمک کند تا درک صحیح تری نسبت به واقعیت داشته باشیم و بتوانیم برای مشکلات خود از روش صحیح کمک بگیریم.
۲. احساس طرد شدگی؛ در نظر گرفتن احتمالات
داشتن روشن بینی به معنای این است که هرگز نمی توان در مورد اتفاقات و رفتار دیگران نظر قطعی داد و ممکن است چیزی غیر از آن که ما تصور میکنیم وجود داشته باشد. در نتیجه هنگامی که رفتاری را مشاهده میکنیم که طرف مقابل قصد طرد ما را دارد، باید صبور باشیم و آرامش خود را حفظ کنیم و بررسی کنیم که آیا معنای دیگری غیر از طرد شدن وجود دارد یا خیر. در چنین حالتی ما می توانیم دلیل رفتار طرف مقابل را بفهمیم و ارتباط صحیح تری با اطرافیان خود و رفتار آنها که ممکن است برای ما احساس طرد شدگی ایجاد کرده باشد را پیدا کنیم.
۳. واقعیت غیر قابل تغییر نیست
برای آنکه تجربیات ناخوشایند گذشته خود را در مورد طرد شدگی برای خود حل و فصل کنیم، باید باور داشته باشیم که قرار نیست دائماً یک تجربه برای ما تکرار شود و باید بپذیریم که شاید در تجربیات جدید من در زندگی نتایج متفاوتی وجود داشته باشد. در نتیجه باید ذهن خود را باز نگه داشته و با روشن بینی به زندگی و اطرافیان خود نگاه کنیم تا بتوانیم رفتاری متفاوت از قبل در روابطمان با اطرافیان داشته باشیم.
۴. از کنار گذاشته شدن نترسید
هنگامی که یک فرد نبود اطرافیان را به مثابه یک فاجعه تفسیر و تعبیر میکند، میتواند نسبت به طردشدگی حساسیت پیدا کرده و دچار مشکل شود، اما لازم است تا باورهایی را در خود تقویت کنیم که در زندگی بتوانند ما را به جلو حرکت داده و روابط ما را به شکلی سازنده ایجاد نمایند. در همین رابطه باید بپذیریم که در زندگی ما ممکن است افراد زیادی بیایند و بروند، ولی زندگی ما با رفتن افراد از بین نخواهد رفت و چیزهایی در زندگی و در درون ما وجود دارند که ما حقیقتاً با آنها کامل خواهیم شد.
نقش اطرافیان در حساسیت به طرد شدن !
حساسیت به طرد شدن بر اثر تجربیات گذشته فردی در زندگی ایجاد می شوند، به همین دلیل لازم است اطرافیان برای کاهش نشانهها و علائم چنین طرز فکری در فرد با ایجاد محیطی با محبت و بی قید و شرط به او نشان دهند که دوستش دارند و قصد رها کردنش را ندارند. مهم است تا به طرفمان نشان دهیم که او را بی قید و شرط دوست داریم و قصد تنها گذاشتن او را نداریم. وجود برخی دلخوری ها یا پیش آمدن ناملایمات در روابط، باعث نخواهد شد تا رابطه ما به طور کامل از بین برود. ایجاد چنین تفکری در افراد که دارای حساسیت به طرد شدن هستند میتواند بسیار موثر باشد. در حقیقت رفتار اطرافیان با فردی با چنین حساسیتی میتواند به او کمک کند تا در طول زمان بیاموزد از این احساس آزاردهنده خود را رهایی بخشد.
سوالات متداول
[sc_fs_multi_faq headline-0=”h3″ question-0=”۱. چه افرادی ممکن است در معرض حساسیت به طرد شدن قرار گیرند؟” answer-0=”افرادی که در دوران کودکی خود تجربیات تلخی از روابط ناسالم و ناامن با اطرافیان و والدین خود داشتهاند معمولاً در معرض احساس طرد شدگی قرار دارند، در نتیجه نسبت به این باور مخرب میتوانند آسیب پذیرتر بوده و مشکلاتی در این رابطه پیدا کنند.” image-0=”” headline-1=”h3″ question-1=”۲. چگونه می توان حساسیت به طرد شدن را از بین برد؟” answer-1=”مهمترین کارهایی که میتوان در این رابطه انجام داد این است که در مرحله اول به این درک برسیم که این حساسیت یک باور اشتباه در ذهن ماست که باید حتما آن را از روش صحیح تغییر دهیم زیرا باورها تغییر پذیر هستند و می توان آنها را از نو بازنویسی کرد و سپس باید سعی کنیم که دلایلی را برای رفتار دیگران بیابیم که با احساس طرد شدگی مغایرت دارند.” image-1=”” count=”2″ html=”true” css_class=””]
عزیزان و همراهان ارجمند برای دریافت خدمات مشاوره روانشناسی و همچنین اخذ مشاوره ترک اعتیاد در رابطه با بستری نمودن و ترک اعتیاد فرد معتاد در یکی از مراکز همکار مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ لطفاً با مشاورین ما تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید …