ماده مخدر تریاک
آنچه در این مقاله می خوانید :
مشخصات ماده مخدر تریاک
تاریخچه مصرف ماده مخدر تریاک
باورهای غلط در مورد تریاک
روش های مصرف تریاک و مشتقات آن
تشخیص اعتیاد به ماده مخدر تریاک
علائم اعتیاد به ماده مخدر تریاک
علائم جسمانی اعتیاد به تریاک
علائم رفتاری اعتیاد
روش ترک اعتیاد ماده مخدر تریاک
سوالات متداول
کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ، مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ : ماده مخدر تریاک چیست و چه تاثیراتی بر افراد می گذارد؟ مهمترین تاثیرات ماده مخدر تریاک بر افراد کدام است و چگونه می توان برای ترک اعتیاد به آن اقدام کرد؟ علائم و عوارض مصرف ماده مخدر تریاک چیست؟ کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ با ارائه اطلاعات جامعی در رابطه با تریاک سعی کرده تا مطالب مفیدی را در رابطه با این ماده مخدر با شما همراهان ارجمند در میان بگذارد. اگر تمایل دارید در این رابطه بیشتر بدانید لطفاً این مقاله را تا انتها مطالعه بفرمایید، همچنین در انتهای مقاله ما را از نظرات و پیشنهادات تان مطلع بفرمایید.
ماده مخدر تریاک یکی از انواع پر مصرف مواد مخدر است که افراد بسیاری را در کشور ما به کام اعتیاد کشانده و زندگی آنها را به ورطه نیستی کشانده است. همانطور که می دانیم باورهای غلط بسیاری در رابطه با فواید استفاده از این ماده مخدر وجود دارد، اما به هیچ وجه نمی توان این موضوع را انکار کرد که تاثیرات تریاک تنها برای مدت کوتاهی دوام می آورد و پس از گذشت زمان کوتاهی باعث ایجاد وابستگی های شدید روحی، روانی و جسمانی و در نهایت اعتیاد می گردد. اعتیاد به تریاک دارای علائم و عوارض بسیاری است که برخی از آنها عبارتند از :
- بی خوابی
- بی اشتهایی
- افسردگی
- تعریق زیاد
- درد های شدید عضلانی
- یبوست
نکته مهم در رابطه با انواع اعتیاد این است که هرچه آگاهی افراد از عوارض مصرف مواد مخدر بیشتر می شود، تصمیم گیری در مورد ادامه مصرف یا متوقف ساختن آن کار سادهتری خواهد بود.
مشخصات ماده مخدر تریاک
ماده مخدر تریاک یکی از پرمصرف ترین انواع مواد مخدر ایران محسوب میشود که از گیاه خشخاش به دست می آید. این ماده مخدر حاوی مقادیری از مورفین است که یک نوع مسکن قوی برای کاهش دردها می باشد. به همین دلیل بسیاری از افراد برای کاهش دردهای جسمی و روانی خود از این ماده مخدر استفاده میکنند. همانطور که در صفحه تریاک توضیح داده شد، مصرف طولانی مدت این ماده مخدر می تواند باعث ایجاد وابستگی های شدید جسمی و روانی در افراد گردد. این ماده مخدر جزو مواد افیونی است که دارای مشتقاتی است. مواد مخدر دیگری که از آن به دست میآید عبارتند از :
تاریخچه مصرف ماده مخدر تریاک
تریاک یکی از قدیمی ترین انواع مواد مخدر در دنیا است که توسط مردم در نقاط مختلف دنیا مورد استفاده قرار می گرفته است. به طور مثال این ماده مخدر در ۵۰۰ سال قبل از میلاد مسیح به دلیل برخورداری از مورفین بهعنوان یک ماده مسکن و پادزهر در مناطقی نظیر مصر مورد استفاده قرار می گرفته است. از این ماده مخدر در طب سنتی استفاده میشده است و افرادی همچون بقرات، ابوعلی سینا نیز از تریاک به عنوان یک داروی ضد درد، ضد اسهال و غیره برای بیماران خود تجویز می کرده اند. بررسی ها نشان می دهد که کشت گیاه خشخاش قدمتی حدود ۲۵۰۰ سال دارد با این حال در قرن ۱۷ میلادی این ماده مخدر در میان مردمان چین رواج پیدا کرده است.
از طرف دیگر تا سالها از ماده مخدر تریاک نه به عنوان یک دارو بلکه یک ماده مخدر استفاده می شده است و آن را به مناطق مختلف دنیا از آسیا تا اروپا و آمریکا ارسال میکردهاند. اما با وجود گذشت قرن ها از کشف آثار و عوارض مخرب تریاک هنوز افراد بسیاری تحت تاثیر باورهای غلط قرار دارند که در گذشته در مورد مصرف این ماده مخدر وجود داشته است.
باورهای غلط در مورد تریاک
همانطور که می دانیم مصرف تریاک در کشور ما به سالهای گذشته برمیگردد و یکی از مهمترین دلایل این موضوع وجود عقاید و باورهای غلط در مورد اثرات ماده مخدر تریاک می باشد که برخی از این باورهای غلط عبارتند از :
- تریاک باعث کاهش علائم بیماریهایی مانند بیماریهای قلبی و دیابت میشود.
- تریاک باعث کاهش اضطراب، غم و اندوه و استرس افراد میگردد.
- تریاک باعث افزایش کارایی، توجه و تمرکز میشود.
- تریاک انرژی را بیشتر میکند و فعالیتها را بهبود میبخشد.
- تریاک نسبت به مسکنهای دیگر اثربخشی بیشتر و عوارض کمتری دارد.
- تریاک باعث افزایش قوای جنسی میشود.
روش های مصرف تریاک و مشتقات آن
ماده مخدر تریاک و انواع مشتقات آن مانند شیره و سوخته را به روش های مختلفی می توان استفاده کرد، اما متخصصین اعتیاد باور دارند که نحوه مصرف این ماده مخدر میتواند بر میزان شدت اعتیاد و عوارض ایجاد شده توسط آن بر افراد تاثیر بگذارد. به طور مثال تزریق ماده مخدر هروئین می تواند اثرات این ماده را چندین برابر کند، زیرا این ماده مخدر به محض ورود به جریان خون به مغز راه پیدا میکند و تاثیرات آن چندین برابر می شود. از طرف دیگر تزریق هروئین میتواند باعث ایجاد اعتیاد بسیار شدید و مخرب در افراد گردد. اما مصرف کنندگان ماده مخدر تریاک اغلب از این ماده به روش خوراکی و یا تدخینی استفاده میکنند و آن را مورد استفاده قرار میدهند.
تشخیص اعتیاد به ماده مخدر تریاک
همانطور که می دانیم مصرف تریاک در دفعات اولیۀ مصرف می تواند باعث بهبود عملکرد جسمی و افزایش احساس آرامش و تمرکز در افراد گردد. اما به مرور زمان و با گذشت زمان علائم و نشانه های اعتیاد به تریاک در فرد ظاهر شده و تاثیرات مخرب آن مشخص می گردد. این علائم می توانند در افراد در زمان های متفاوتی بروز کنند، اما همه افرادی که به ماده مخدر تریاک اعتیاد دارند، دارای علائم و عوارض جسمانی و رفتاری می گردند که در ادامه این مطلب به آنها اشاره خواهیم کرد. از طرف دیگر از طریق تست اعتیاد می توان وجود یا عدم اعتیاد در افراد را مشخص کنیم.
خانواده ها باید بدانند که روشهایی وجود دارد که می تواند بر روی نتیجه آزمایش اعتیاد به ماده مخدر تریاک اثر گذاشته و آن را خنثی نماید. بنابراین در کنار انجام تست اعتیاد از افراد لازم است تا به علائم دیگر اعتیاد به این ماده مخدر نیز توجه شود. از طرف دیگر پیشنهاد ما به خانواده ها این است که نسبت به اعتیاد فرزندشان احساسی برخورد نکنند و حتماً از مشاورین اعتیاد و افراد متخصص که در مراکز ترک اعتیاد حضور دارند، درخواست کمک نمایند تا آنها بتوانند راهنماییها و راهکارهای لازم در این رابطه را در اختیارشان قرار بدهند.
علائم اعتیاد به ماده مخدر تریاک
همانطور که پیشتر توضیح داده شد، با گذر زمان و مصرف مداوم تریاک علائم و عوارضی در فرد نمایان خواهد شد که به صورت کلی به دو بخش تقسیم می شوند؛ علائم جسمانی و علائم رفتاری که در ادامه به توضیح هر کدام از آنها خواهیم پرداخت.
علائم جسمانی اعتیاد به تریاک
مصرف ماده مخدر تریاک بر روی جسم افراد تاثیرات مخرب بسیاری را تحمیل میکند که برخی از مهمترین آنها عبارتند از :
- اثر سوختگی بر روی نوک انگشتان
- اثر تزریق بر دستها و پاها
- حالت تهوع و اسهال
- تعریق بیش از حد
- تب و لرز
- بیخوابی و بیاشتهایی
- خمیازه کشیدن و خواب آلودگی
- گیجی و منگی
- مشکلات بینایی
- کاهش تنفس و مشکلات تنفسی
- تنگ شدن مردمک چشم
- کاهش تمایلات جنسی
علائم رفتاری اعتیاد
از طرف دیگر اعتیاد به انواع مواد اعتیاد آور می تواند باعث تغییرات رفتاری در افراد معتاد و مبتلا به اعتیاد گردد، در نتیجه لازم است تا به این گونه از علائم رفتاری نیز توجه شود که برخی از آنها عبارتند از :
- تغییرات ظاهری مانند کاهش وزن بیدلیل و ظاهر آشفته و ژولیده
- افت تحصیلی و شغلی و عدم مسئولیتپذیری در امور
- ناتوانی در تمرکز کردن بر روی کارها
- درخواستهای مکرر پول به دلایل مختلف از اطرافیان
- خود کم بینی، کاهش اعتماد به نفس و عزت نفس فرد
- احساس غمگینی و افسردگی زیاد
- انزوا و گوشهگیری
- بیقراری و تحریکپذیری
تاثیرات اعتیاد به تریاک بر مغز
همانطور که می دانیم اعتیاد به ماده مخدر تریاک مانند انواع اعتیادهای دیگر، بر سیستم عصبی مرکزی و مغز افراد تأثیر میگذارد. در حقیقت این ماده مخدر عملکرد بسیاری از مراکز مغز را سرکوب کرده و باعث کند شدن واکنش ها در افراد می گردد. برای مثال کاهش ضربان قلب، افت فشار خون و سطحی شدن تنفس همگی از علائم مصرف تریاک و یا سایر انواع مواد افیونی میباشد. از طرف دیگر مصرف بی رویه این نوع ماده مخدر و افیونی میتواند باعث تضعیف دستگاه عصبی مرکزی که در نتیجه آن می تواند عواقب خطرناک از جمله کاهش سطح هوشیاری و بروز اغما و مرگ در افراد گردد.
اعتیادهای چندگانه به ماده مخدر تریاک
تریاک جز موادی است که افراد را به مرور زمان به مصرف انواع دیگر مواد مخدر نیز تشویق میکند. به این معنا که بسیاری از معتادان به تریاک به مرور زمان نسبت به مصرف انواع دیگر مواد مخدر یا محرک گرایش پیدا می کنند، اما در این میان عواملی وجود دارد که نقش کلیدی در این ماجرا را ایفا می کنند که برخی از آنها عبارتند از :
- ایجاد اثر تحمل و نیاز به دریافت مخدرهایی با مورفین بیشتر برای تجربه احساس تسکین دهندگی
- گرایش به مواد مخدر شادی آور به خاطر اثرات رخوت زایی و افسردگی ناشی از مصرف مواد افیونی
- گرایش به سایر مواد مخدر برای غلبه بر آثار و عوارض جنسی ناشی از مصرف تریاک
- گرایش به سایر مواد مخدر افیونی برای تجربه اثرات مضاعف
روش ترک اعتیاد ماده مخدر تریاک
برای آنکه افراد بتوانند برای ترک تریاک اقدام کنند، لازم است تا مراحلی را طی کنند که به مرحله ابتدایی آن سم زدایی گفته میشود. این مرحله حدود ۱۵ روز طول میکشد و در طی این زمان جسم فرد از اثرات ماده مخدر تریاک پاک می شود. در روزهای ابتدایی قطع مصرف تریاک افراد دچار حالات محرومیت و علائم ترک اعتیاد می شوند که می تواند دردناک بوده و باعث ایجاد علائم مختلفی در افراد شود که برخی از آنها عبارتند از :
- عرق سرد
- تپش قلب
- اسهال
- دل پیچه
- استفراغ
- درد عضلانی
- بیخوابی
- بیاشتهایی
- اضطراب
- تندخویی و بیقراری
این حالات ممکن است باعث شود تا افراد روند ترک اعتیاد خود به ماده مخدر تریاک را رها کنند، اما نکته مهم در این رابطه این است که این علائم خماری کاملا موقتی و گذرا بوده و پس از مدتی با روان درمانی و کمکهای متخصصین می تواند کاملاً از بین برود. نکته مهم در رابطه با ترک اعتیاد ماده مخدر تریاک این است که افراد معتاد به این ماده مخدر لازم است از مراکز ترک اعتیاد استاندارد که دارای شرایط مناسب درمانی برای ترک اعتیاد افراد هستند، استفاده نمایند تا بتوانند روند ترک اعتیاد خود را با موفقیت سپری کرده و وارد زندگی جدید و بدون مصرف مواد مخدر گردند.
در همین رابطه افراد معتاد و خانواده های آنها باید در مورد دریافت کمک های تخصصی و مشاوره ترک اعتیاد از مراکز درمان اعتیاد استفاده کنند. استفاده از روش های سرپایی بدون کمک های تخصصی پیوسته به هیچ وجه به شما پیشنهاد نمی شود، زیرا نمی تواند دارای نتایج مثبت و چشمگیر باشد. در همین رابطه استفاده از روش های ترک اعتیاد سرپایی به هیچ وجه پیشنهاد نمی شود. افراد باید برای دریافت کمک های تخصصی از مراکز درمان اعتیاد که میتوانند با کمک متخصصین به افراد معتاد کمک کنند اقدام نمایند.
سوالات متداول
[sc_fs_faq html=”true” headline=”h3″ img=”” question=”آیا برای ترک اعتیاد باید از کمپهای ترک اعتیاد استفاده کرد؟” img_alt=”” css_class=””] بله حتماً. اعتیاد یک بیماری چند وجهی روحی و روانی میباشد که برای درمان و متوقف سازی آن به کمک های تخصصی پیوسته نیاز است و روش ها و درمان های سرپایی به هیچ وجه نمی تواند به افراد در تنهایی کمک کند. زیرا افراد هنگامی که با خود تنها می شوند با مشکلات عدیده روحی و روانی روبرو هستند که بدون حضور و کمک های گروهی مراکز درمان اعتیاد مانند کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ نمی توانند روند درمانی خود را کامل کنند. [/sc_fs_faq]
عزیزان و همراهان ارجمند برای دریافت خدمات مشاوره روانشناسی، اطلاعات بیشتر و همچنین مشاوره آنلاین رایگان در رابطه با بستری نمودن و ترک اعتیاد فرد معتاد در یکی از مراکز همکار مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ لطفاً با مشاورین ما تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید …
(02) دیدگاه